Abash (17 Foton): Vad är Detta Träd Och Var Växer Den Afrikanska Eken? Hur Ser Abachi (abashi) Ut? Densitet, Struktur Och Andra Egenskaper Hos Trä

Innehållsförteckning:

Video: Abash (17 Foton): Vad är Detta Träd Och Var Växer Den Afrikanska Eken? Hur Ser Abachi (abashi) Ut? Densitet, Struktur Och Andra Egenskaper Hos Trä

Video: Abash (17 Foton): Vad är Detta Träd Och Var Växer Den Afrikanska Eken? Hur Ser Abachi (abashi) Ut? Densitet, Struktur Och Andra Egenskaper Hos Trä
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, April
Abash (17 Foton): Vad är Detta Träd Och Var Växer Den Afrikanska Eken? Hur Ser Abachi (abashi) Ut? Densitet, Struktur Och Andra Egenskaper Hos Trä
Abash (17 Foton): Vad är Detta Träd Och Var Växer Den Afrikanska Eken? Hur Ser Abachi (abashi) Ut? Densitet, Struktur Och Andra Egenskaper Hos Trä
Anonim

Abash är ett träd, vars trä blev ganska populärt på den ryska marknaden på 90 -talet . Vi kommer nedan att beskriva vilken typ av träd det är och vilka egenskaper det har.

Bild
Bild

Vad det är?

Abash, abachi eller afrikansk lönn - det är en ek av Malvov -familjen, infödd i västra och ekvatoriala Afrika … Oftast finns denna afrikanska ek i länder som Ghana och Kongo.

Ett vuxet träd ser ganska imponerande ut. Så den når en höjd av cirka 40 meter och omkretsen kan vara upp till 3 meter. Denna växt kännetecknas av en frodig och tät krona, men den ligger närmare toppen, resten av stammen är som regel bar och har inga blad eller knutar.

Abash är ett ljusälskande träd som älskar ett rymligt område och växer därför oftast ensamt, bort från andra träd och buskar

Abash trä är mycket uppskattat. Det användes mest aktivt i början av 1900 -talet för att skapa möbler, musikinstrument och mer. På den ryska marknaden dök afrikanskt ek bara närmare 90 -talet. Kvaliteterna och egenskaperna hos detta material uppskattades, och därför ökade efterfrågan på det snabbt.

För närvarande försöker de underhålla och återställa den här typen av träd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fastighetsöversikt

Fysisk

Konsistensen av träet av denna art är vanligtvis fin och jämn, och strukturen och färgen är enhetlig. Dessutom avger sådant trä inte trädharts, vilket ibland händer med trä av andra arter och är mycket motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning.

Dess huvudsakliga fysiska egenskap är minskad värmeledningsförmåga och värmekapacitet .… Enligt dessa två kriterier är afrikanskt ek i täten. Denna egenskap hos materialet spelar en särskilt viktig roll vid konstruktion av bad och bastur. På grund av den låga värmeledningsförmågan bränner brädorna i rummet inte en persons hud under badprocedurer. På grund av sin porösa struktur tar trä vid kontakt med huden helt enkelt en sådan temperatur som är karakteristisk för människokroppen, vilket förhindrar risken för brännskador.

Förutom, på grund av värmeledningsförmågan hos detta material i de rum som är mantlade med det, på sommaren är det vanligtvis svalt och på vintern är det tillräckligt varmt.

Det är värt att nämna fuktmotståndet hos detta trä. Skarpa hopp och fall i luftfuktighet och temperaturer påverkar inte dess tillstånd på något sätt. Det spricker inte, vilket ibland händer med andra träslag, och vrider sig inte. Dessutom är aktiv vätskeabsorption ovanlig för detta material. Så även om fukthalten är cirka 12%förblir träet fortfarande torrt.

Dessutom, även om detta material blir blött, blir det inte halt, vilket också är en viktig egenskap för bad och bastur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Om vi pratar om de mekaniska egenskaperna hos afrikanskt ek, är det första du bör uppmärksamma plasticitet. Även under tung belastning kollapsar eller deformeras inte materialet. Efter att ha tagit bort lasten behåller den sin ursprungliga form.

Det är omöjligt att inte nämna materialets höga hållfasthet med dess ganska låga densitet . Det är ganska svårt att orsaka allvarliga skador på afrikanskt ek. Hon är inte rädd för stress, och för att dela henne måste du anstränga dig mycket. Det är av den anledningen att varken sprickor eller flis bildas när spikar dras in i detta material. Men i allmänhet är behandlingen av detta material inte särskilt komplex. Strukturen i detta trä är porös och liknar skum för många, vilket gör det mycket lättare att arbeta med det.

Dessutom ska det sägas att afrikanskt ek är ganska hållbart. Med en lång livslängd förblir dess färg oförändrad.

Träet av denna art har dock också sina nackdelar. Så, till exempel, innan du torkar ett nyklippt träd, måste det förvaras i ett par dagar, annars finns det en risk att materialet tappar sin naturliga färg eller börjar svarta. Det ska också sägas att sådant trä kräver korrekt vård och behandling med antiseptika , annars kan den attackeras av en svamp, vilket kommer att leda till ruttnande. Dessutom har afrikanskt ek en speciell och ganska specifik lukt, som för vissa människor kan orsaka allergier.

Dock bör lukten vanligtvis försvinna efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsfunktioner

Afrikansk ek är trots sin styrka lätt att arbeta med. Den har ett antal unika kvaliteter, inklusive inte bara densitet, utan också förmågan att motstå höga belastningar, liksom bevarande av egenskaper efter värmebehandling.

Som nämnts ovan kräver dock trädet preliminärt åldrande, vilket varar minst två dagar. Först då torkas den. Det har också vissa krav. Så om det utfördes utan högkvalitativ luftcirkulation, finns det en risk att träbiten påverkas av patogena bakterier.

Efter torkning får materialet nya egenskaper: dess motståndskraft mot ånga och fukt ökar och dess vikt blir mindre.

Efter att ha hållit och torkat kan trädet bearbetas på något sätt. De skalar också, sågar, slipar, skär. Dessutom är sådant trä också lätt och väl anpassat för limning, polering och målning med speciella färgämnen.

På grund av dess enkla bearbetning används abashaträ på många områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används trä?

Träet i afrikansk ek kännetecknas av sin höga kostnad, men trots detta används det fortfarande mycket aktivt i en mängd olika industrier.

Så kroppar av musikinstrument, möbler och olika inredningsartiklar skapas av detta material. Dessutom används detta trä också på sådana områden som konstruktion, konstruktion av fartyg, bilar och flygplan.

Detta material används särskilt ofta vid arrangemang av bad och bastur. Det är där som detta material lyckas visa i all sin ära alla sina grundläggande egenskaper.

Rekommenderad: