Monteringsbultar: Vad är Det? GOST, Tätt Passande Bult För Hylsan Och Andra Precisionsbultar

Innehållsförteckning:

Video: Monteringsbultar: Vad är Det? GOST, Tätt Passande Bult För Hylsan Och Andra Precisionsbultar

Video: Monteringsbultar: Vad är Det? GOST, Tätt Passande Bult För Hylsan Och Andra Precisionsbultar
Video: Her Går Det Godt x Morten Breum special! 2024, Maj
Monteringsbultar: Vad är Det? GOST, Tätt Passande Bult För Hylsan Och Andra Precisionsbultar
Monteringsbultar: Vad är Det? GOST, Tätt Passande Bult För Hylsan Och Andra Precisionsbultar
Anonim

Varje mekanism och varje struktur består av många separata delar, för att fästa dem i en integrerad produkt används specialdesignade fästelement. En av dessa är bulten. Detta är förmodligen det mest populära och kända fästelementet, som används i stor utsträckning både i produktionen och i vardagen.

Det finns många typer av sådana produkter. I denna artikel kommer vi att berätta i detalj om tätslutande bultar, deras funktioner, användningsområden, typer och funktioner i installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En passande bult, eller, som det också kallas, en precisionsbult, är ett speciellt fästelement som på grund av sina utmärkta fysiska och tekniska egenskaper skapar en mycket stark och pålitlig koppling mellan enskilda konstruktionsdelar.

Denna typ av bult, liksom alla dess analoger, används vanligtvis tillsammans med en mutterbricka.

Bild
Bild

Produkten används i stor utsträckning. Detta beror på ett antal funktioner och fördelar som är inneboende i sådana fästelement.

  • För tillverkning av bulten används endast högkvalitativa stålkvaliteter 35X, 40X, 45X. Dess val beror på produktens syfte, på vilka material den kommer att hålla ihop, vilken typ av belastning den kommer att behöva tåla.
  • Under installationsprocessen placeras fästelementen i hålet, vilket skapar en gapfri anslutning.
  • Användningen av passande bultar med en vänd, slipad gänga, som kännetecknas av hållfasthetsklass A, garanterar en stark och pålitlig anslutning av delar till varandra.
  • Varje produkt, innan han får ett kvalitetscertifikat, går nödvändigtvis igenom ett härdningsskede, på grund av vilket dess egenskaper och parametrar förbättras.
Bild
Bild

Den största fördelen med den tätt passande bulten är dess förmåga att klara mycket höga belastningar: statisk, cylindrisk och jämn chock.

Det bör noteras att det kännetecknas av en lång livslängd, slitstyrka och mekanisk stabilitet.

Sådana fästelement tillverkas i enlighet med de standarder som anges i GOST 7817-80 ”Bultar med reducerat sexkanthuvud av hållfasthetsklass A för skruvmejselhål. Design och mått.

Bild
Bild

Ansökningar

Trots att bulten i sig är ganska kompakt och dess dimensioner är små är den väldigt stark. Det är därför det har funnits stor tillämpning både i tillverkningsindustrin och i vardagen.

Fästelement används både i installationsprocessen och i konstruktionen:

  • under konstruktionen av byggnadens metallram;
  • för fastsättning av metallstolar, konsoler, gångjärn, flänsar, balkar;
  • under installationen av fasadpaneler;
  • under takets konstruktion för att säkra alla dess individuella element;
  • vid installation av kåpa och golvpaneler;
  • under skapandet av ny utrustning.
Bild
Bild

Det kan dras slutsatsen att en tätt passande bult är ett obligatoriskt fästelement om konstruktionen som ska skapas måste klara extremt höga konstanta belastningar.

Idag används detta fästelement i stor utsträckning inom industrier som maskinteknik, skeppsbyggnad, metallurgi och oljeindustrin.

Bild
Bild

Vad är dem?

Sortimentet av fästelement, inklusive tight fit, är varierat. De kan skilja sig åt i syfte, storlek, parametrar. Det finns flera grundläggande klassificeringar av passformsbultar. Produkten är klassificerad enligt:

  • tråddiameter - från M6 till M48;
  • styrka klass - 5, 8; 8, 8; 10, 9;
  • typ av installation - en spännbult för en hylsa eller en sexkant, var och en kan monteras med ett specialverktyg.

Idag är de mest populära höghållfasta tätslutande bultar med gängdiametrar M10, M12, M16, M30.

Bild
Bild

Hur man använder?

Det är nödvändigt att endast använda ett tättslutande fästelement för det avsedda ändamålet och om ett sådant fästelement är nödvändigt. Det första steget är att välja rätt fästelement med hänsyn till:

  • dess tekniska parametrar och huvudkarakteristika;
  • mängden last som produkten tål;
  • tillverkare och kostnad.

Och förekomsten av märkning är också viktig. Detta är kort men fullständig information om produkten. Dess närvaro indikerar att fästelementen gjordes i enlighet med kraven, klarade alla laboratorietester, varefter de fick ett kvalitetscertifikat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av bulten är ganska enkel och tar inte mycket tid . Bultens botten placeras helt enkelt i hålet som utformades med en skruvmejsel, och sedan, med en speciell skiftnyckel eller verktyg (det beror på typen av bult), skruvas den och ansluter konstruktionsdelarna.

Rekommenderad: