En Fast Bult (24 Bilder): Hur Man Skruvar Loss En Rostad Bult Hemma? Hur Smörjer Man Den Rostiga Bulten I Mixern Så Att Den Inte Fastnar?

Innehållsförteckning:

Video: En Fast Bult (24 Bilder): Hur Man Skruvar Loss En Rostad Bult Hemma? Hur Smörjer Man Den Rostiga Bulten I Mixern Så Att Den Inte Fastnar?

Video: En Fast Bult (24 Bilder): Hur Man Skruvar Loss En Rostad Bult Hemma? Hur Smörjer Man Den Rostiga Bulten I Mixern Så Att Den Inte Fastnar?
Video: Så avlägsnar du en trasig bult utan svetsning | AUTODOC tipsar 2024, Maj
En Fast Bult (24 Bilder): Hur Man Skruvar Loss En Rostad Bult Hemma? Hur Smörjer Man Den Rostiga Bulten I Mixern Så Att Den Inte Fastnar?
En Fast Bult (24 Bilder): Hur Man Skruvar Loss En Rostad Bult Hemma? Hur Smörjer Man Den Rostiga Bulten I Mixern Så Att Den Inte Fastnar?
Anonim

En gängad anslutning med en bult och mutter anses vara den vanligaste bland alla tillgängliga typer av fixering. Rörmokare, låssmeder, bilmekaniker och andra specialister inom många verksamhetsområden använder denna kombination av delar. När långsiktig drift av en viss mekanism kräver reparation eller byte av en felaktig del, kan man inte göra utan att vrida den gängade anslutningen. I det här fallet kan du ofta stöta på problemet med en fast bult.

Bild
Bild

Funktioner i problemet

De flesta bultar och muttrar som används för fixering av VVS -armaturer, cykel- eller bildelar är tillverkade av kolstål. Om damm eller fukt kommer in under drift, i närvaro av ytskador, blir det mycket svårt att skruva loss den skadade bulten.

Bild
Bild

Bulten kan fastna i muttern av någon anledning

Metallkorrosion . Kontinuerlig exponering för vatten eller snö på bultens fästpunkt, till exempel en kran, toalettfot eller bilhjul, kan orsaka rost på bultgängorna. Det är inte möjligt att skruva loss den rostiga bulten, vars urtagningar är fyllda med oxiderade tillväxter, och det är inte möjligt att skruva loss muttern från en sådan gänga med en konventionell skiftnyckel.

Bild
Bild

Skadade bultgängor , dess huvud eller mutterens integritet med kraftig stöt eller upprepade försök att skruva loss den, när bulten inte dras åt längs gängan med kraftig stöt. I detta fall kan riskerna på bulten slits bort, och ytterligare skruvning av den skadade bulten kan bli ett allvarligt problem, särskilt på vintern.

Bild
Bild

Ömsesidig penetration av metaller i huvuddelen och anslutningsbulten . Spridning av metaller kan uppstå på grund av att korsningen utsätts för höga temperaturer, till exempel grenröret på en ljuddämpare. Under smältningsprocessen bildar metallerna av delen och av förbindningselementen en monolit som är svår att avveckla.

Bild
Bild

När man ställs inför problemet med en rostad eller skadad bult som måste skruvas loss, bör man komma ihåg att det är nästan omöjligt att hantera detta problem utan specialverktyg och enheter.

För att ta bort en toalettskål, mixer, byta bilhjul eller åtgärda en haveri på en domkraft, använd beprövade metoder för att bli av med fastklämda bultar. Detta sparar tid och förhindrar att huvudet bryts eller bryts av själva bulten.

Bild
Bild

Skruvningsmetoder

Det finns flera tekniker och metoder som kan användas för att lossa fasta bultar. Du kan själv utföra dessa manipulationer hemma. Innan du använder denna eller den tekniken är det nödvändigt att rengöra fogen noggrant från all smuts och, under en visuell inspektion av fästpunkten, försöka bestämma typen av bultskada. Beroende på typ av skada kan du använda en mekanisk, kemisk eller fysisk metod för att skruva loss den.

Bild
Bild

Mekanisk

Alla metoder kan klassificeras som mekaniska, vilket innebär användning av stor fysisk ansträngning när man försöker bryta en skadad anslutning. Den mekaniska metoden kan endast användas om bulten är fri från sprickor, spån eller böjningar.

Bild
Bild

Den mekaniska metoden innefattar flera nyanser

Använda lådnycklar istället för konventionella skiftnycklar . Eftersom en vanlig skiftnyckel endast kan påverka tre fasetter av huvudet när den skruvas loss, som ett resultat av en kraftig påverkan, kan dessa ansikten raderas och nyckeln glider av. Lådnyckeln tar tag i alla 6 hörnen på bulten, vilket hjälper till att applicera mer kraft för att lossa.

Bild
Bild

Använd det förlängda nyckelhandtaget som spak . Att förlänga skiftnyckelhandtaget hjälper till att pressa på bulten så att rost som hindrar den från att lossna inte kommer att vara ett hinder.

Men du kan bara använda spakmetoden om bulthuvudet inte är skadat och kanterna inte är slitna.

Bild
Bild

Tillämpning av kortsiktiga kraftverkningar på olika punkter i en rostad leddel . Du behöver en hammare och en mejsel, med vilken du först måste slå ut ett snäpp på bulthuvudet och sedan slå det med kraft i riktningen för att skruva loss. En sådan effekt är kraftfullare än vid skruvning med en skiftnyckel, och det blir möjligt att skruva loss den fasta bulten mycket snabbare.

Bild
Bild

Påverkan av en växlande riktningskraft på bulten . För att lossa bulten med denna metod måste du först slå in den och sedan försöka skruva loss den. Denna manipulation kan upprepas flera gånger, eftersom alternerande rörelse i olika riktningar hjälper till att frigöra tråden från rost.

Bild
Bild

Förstöring av rostskiktet genom slag . Det är nödvändigt att applicera slag på de områden på bulten som påverkas mest av korrosion. Den applicerade kraften hjälper till att avlägsna rosten, men de skadade delarna av anslutningen efter sådan exponering måste bytas ut mot nya.

Bild
Bild

Fysisk

Dessa metoder för att lossa rostade bultar är baserade på de fysikaliska egenskaperna hos de material som används för att göra beslag. Det finns de vanligaste och vanligaste metoderna.

Uppvärmning av delar av anslutningsparet . För att värma upp delar, använd valfri värmekälla eller eld: en gasbrännare, blåslampa, lödkolv, hårtork.

Du kan bara värma upp muttern, då kommer materialet att expandera och gapet mellan det och tappen kommer att öka. Detta gör att hela anslutningsparet lättare kan skruvas loss.

Om du värmer upp hela anslutningsstrukturen, kommer rost att börja kollapsa och falla av från anslutningselementen under påverkan av höga temperaturer.

Bild
Bild

Applicering av vätska på trådar . När de tränger in i mikrohålen mellan muttern och bulten kan vätskor som bensin, fotogen, vit sprit, terpentin minska friktionen mellan de bundna ytorna, vilket kommer att göra det lättare att skruva av. Samma egendom ägs av medel som kallas "flytande nyckel", som kan köpas på vilken bilhandlare som helst.

Bild
Bild

Kemisk

Verkan av kemiska metoder är baserad på upplösningen av ett lager av gammal rost med syror. Syror har den egenskapen som hjälper till att förstöra korrosionsskiktet:

  • salt;
  • svavel;
  • citron;
  • ortofosforsyra.
Bild
Bild

För att lösa upp rostskiktet på kopplingsparet måste fogen behandlas med några droppar reagens så att de kan tränga igenom mikrohålen på bultgängan. Om ett stort område korroderas kan bulten blötläggas i syra om möjligt.

Bild
Bild

Den tid som krävs för syreexponering måste vara minst 24 timmar . Efter utgången trycker de först på kopplingen med en hammare så att stora rostbitar faller av och försöker sedan skruva loss muttern med en skiftnyckel.

Eftersom syror, vid interaktion med syre, avger giftig ånga, måste allt arbete utföras med skyddsutrustning för ögon, händer och andningsorgan.

Bild
Bild

Efter rekommendationerna blir det mycket lättare att skruva loss den fasta anslutningen . Om ingen av ovanstående metoder har lyckats riva av den fastklämda bulten kan du ta bort den med en slipmaskin eller borrning. Men innan dessa åtgärder tillämpas är det nödvändigt att väga alla positiva och negativa aspekter av dem.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Även om den fastklämda bulten kan dras ut, kommer tråden, spåret eller huvudet sannolikt att skadas efter manipulationerna. Användningen av en sådan bult kommer att vara omöjlig i framtiden. För att bevara beslagets ursprungliga utseende och skydda dem mot rost, måste man vara noga med att skydda de bultade anslutningarna redan innan de installeras på delen. För att göra detta kan du använda rekommendationerna.

Bild
Bild

Innan anslutningsparet installeras, smörj gängorna på bulten och muttrarna med fett eller maskinolja. Detta smörjmedel bildar en skyddande film på metallytan och förhindrar korrosion

Bild
Bild

Om anslutningsdelarna används för att fixera kranarna i köket eller i badrummet och ofta tvingas komma i kontakt med vatten, kan ett sådant smörjmedel så småningom tvättas bort från ytan. I detta fall är det lämpligt att utföra förebyggande inspektion och smörjning av lederna minst en gång om året

Rekommenderad: