Takspikar (19 Bilder): Runda Och Andra, GOST. Vad är Det Och Vad är Det För? Spik 2x20 Mm Och Andra Storlekar, Deras Design Och Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Takspikar (19 Bilder): Runda Och Andra, GOST. Vad är Det Och Vad är Det För? Spik 2x20 Mm Och Andra Storlekar, Deras Design Och Vikt

Video: Takspikar (19 Bilder): Runda Och Andra, GOST. Vad är Det Och Vad är Det För? Spik 2x20 Mm Och Andra Storlekar, Deras Design Och Vikt
Video: Types Of Nails And How To Tell The Difference 2024, April
Takspikar (19 Bilder): Runda Och Andra, GOST. Vad är Det Och Vad är Det För? Spik 2x20 Mm Och Andra Storlekar, Deras Design Och Vikt
Takspikar (19 Bilder): Runda Och Andra, GOST. Vad är Det Och Vad är Det För? Spik 2x20 Mm Och Andra Storlekar, Deras Design Och Vikt
Anonim

Takspikar används för att fästa vattentätningsmaterial på takkonstruktionen. Takmaterial kan vara flexibla och plast, tillverkade av tillverkare i rullformat. Draghållfastheten hos sådana material är ganska låg, så installationen måste göras noggrant med hjälp av speciell hårdvara som inte förstör mjukt takmaterial eller takpapp. Eftersom spikarna användes för att fästa takfiltarna, därav kom deras namn från - takfiltar . Låt oss överväga mer detaljerat egenskaperna hos takspikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

De tekniska egenskaperna för takspikar uppfyller GOST -standarder. Men dessa standarder tillåter också vissa avvikelser från de föreskrivna genomförandebestämmelserna, nämligen:

  • små fel i produkternas diameter är tillåtna, vars parametrar beror på spikens längd;
  • avvikelsen längs spikens längd kan inte överstiga indikatorn för dess diameter;
  • den centrala positionen för stavens axel i förhållande till locket bör inte överstiga standardnormer, till exempel för hårdvara 3–4 mm kan axelns avvikelse nå 0,4–0,5 mm;
  • ytan på utsidan av spikhuvudet ska vara jämn och plan;
  • skärpningen av spetsen på hårdvarans arbetsstång får inte överstiga en vinkel på 40 °;
  • en viss grad av avböjning av spikstången är tillåten, beroende på dess diameter, till exempel för hårdvara med en diameter på 90 mm, bör avböjningen inte överstiga 0,5–0,7 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På tillverkningsanläggningen testas en färdig sats hårdvara under laboratorieförhållanden för överensstämmelse med toleranser för avvikelser från GOST , huvudets planhet, mittläget och stångens avböjning analyseras. När det gäller lockets form och dess jämnhet, liksom höjden - dessa parametrar är inte föremål för forskning i fabrikslaboratoriet. Hårdvara avsedd för takarbete beror på materialet som de interagerar med. Takläggning kan vara slät eller vågig. Bältros, takpapp, bitumenbelagda membran anses vara släta material. Korrugerat material är en korrugerad typ av takskiffer tillverkad av asbestcement.

Prestandaegenskaperna för takspikar är följande:

  • spikskaftet har inget spår, det är vässat och dess standardlängd är från 20 till 40 mm;
  • spikhuvudet är runt, plant och slätt, dess diameter är proportionell mot spikens diameter och dess storlek multipliceras med en faktor 2, 5;
  • huvudets höjd kan inte vara högre än ¼ av skaftets diameter.

Den liknande konstruktionen av denna hårdvara gör det möjligt att använda den för att fästa ett mjukt tak utan att vara rädd för att materialet kommer att perforeras eller skadas . Det breda, platta huvudet på spiken håller materialskiktet säkert när det fungerar som en lutande yta.

Andra spikar, under denna belastning, skulle helt enkelt riva takmanteln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av takhårdvara idag är mycket varierande, nämligen:

  • fixering av mjuka takmaterial på takytan;
  • tillförlitlig fixering av asbestcementplattor;
  • för montering av komponenter i skåpmöbler;
  • vid sammanfogning av spånskivor eller plywoodskivor som inte har ett övre skyddsskikt.

Användning av takhårdvara rekommenderas endast om när materialets tjocklek och densitet är liten . Av denna anledning kan denna hårdvara inte vara lämplig för efterbehandling på grund av sin stora hatt.

Bild
Bild

Översikt över arter

Utformningen av takspikar är enkel, men klassificeringen av hårdvara är inte alltför varierande, eftersom dessa produkter, avsedda som fästelement för takmaterial, har en mycket specifik tillämpning.

  • Galvaniserade spikar är gjorda av stål med låg kolhalt … Efter kallstämpling är naglarna belagda med ett tunt lager zink. Beläggningens tjocklek överstiger inte 6 mikron, men detta lager skyddar hårdvaran från effekterna av en fuktig miljö och förhindrar utveckling av korrosiva processer. Galvaniserade spikar med platta runda huvuden kan säkert användas för utomhusbruk. Zink ger hårdvaran hållbarhet, fästelementet som kommer att vara starkt och pålitligt i många år.
  • Obelagda naglar är vanliga svarta naglar gjorda av ståltråd … Eftersom hårdvaran inte har en zinkbeläggning är deras kostnad mycket lägre än för galvaniserade motsvarigheter. Men sådan hårdvara rostar snabbt och förstör takets utseende med rostfläckar. Därför är det lämpligt att använda svarta naglar för internt arbete för att montera möbler eller montera spånskivor.
  • Den fula ytan på stången - detta är det vanligaste alternativet där nagelstammen inte har några skåror eller trådar.
  • Tråd på stångens yta - denna typ av hårdvara används i områden med svåra klimatförhållanden, där starka vindar ständigt blåser. Tråden på sådana produkter är gjord i form av räffling och under installationen. Det ger en stark koppling mellan takmaterialet och takkonstruktionen.

Viktig! De listade typerna av taktakspikar kan särskiljas från varandra genom deras utseende. Galvaniserad hårdvara har en silverfärgad ljus nyans, medan obelagda naglar är mörkgrå.

Bild
Bild

Mått och vikt

Takhårdvara för tak har 5 standardstorlekar, som är tillräckligt stora för att säkert fixa alla mjuka takbeläggningar. Det är anmärkningsvärt att diametern på spikhuvudet ändras beroende på ökningen av stångens längd och diameter . Det finns två typer av spikar enligt huvudets diameter - A och B. Ett typ A -huvud har den minsta diametern och ett B -typ har den största diametern med samma längd och diameter.

Beroende på maskinvarans parametrar ändras också deras vikt. Det är vanligt i detaljhandelskedjor att sälja naglar i vikt. För att korrekt beräkna det erforderliga antalet hårdvara i vikt kan du använda tabellen där vikten anges för 1000 stycken. naglar.

Bild
Bild

Diameter, mm

Längd, mm

Vikt per 1000 st. / kg

40

2, 24
2, 5 40 1, 53
2, 52 32 1, 23
25 0, 6
20 0, 5

Minsta storlek är 2x20 mm. Hårdvarubenets maximala längd är 40 mm. Parametrar med högre längd, till exempel 70 mm, skulle vara olämpliga för takarbete, eftersom tjockleken på mjuka material är obetydlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Takspikar används ofta, men de är särskilt efterfrågade under taksäsongen eller byggnadsarbeten. För dekoration är hårdvara med en stor hatt olämplig, eftersom det kan förstöra produktens utseende. När det gäller installationen av taket används sådan hårdvara enligt följande:

  • när du väljer spikens längd och diameter måste takmaterialets tjocklek beaktas ; det är opraktiskt att välja de längsta spikarna, eftersom hårdvarestången vid böjning med en hammare kan böjas och distrahera befälhavaren för demontering och byte av fästelementet, men det värsta är att vattentätningens yta vid denna tidpunkt takmaterial kan skadas;
  • de mest populära storlekarna på takspikar bland takmästare är produkter med en diameter på 7 mm och en längd på 25 mm ; för att montera taket på takets ås eller dess ribbade lag, räcker det med att ta en spik 30 mm lång med en huvuddiameter på 10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsprocessen för hårdvara är enkel - den drivs in i takkonstruktionen tills huvudet kommer helt i kontakt med takmaterialet. Hårdvara ska placeras i ett strikt vertikalt läge i en vinkel på 90 ° i förhållande till svarvets struktur.

Rekommenderad: