Skivpluggar: Svampdubbel Med Plastspik För Värmeisolering 10x160 Och 10x120, Andra Modeller För Fixering Av Isolering

Innehållsförteckning:

Video: Skivpluggar: Svampdubbel Med Plastspik För Värmeisolering 10x160 Och 10x120, Andra Modeller För Fixering Av Isolering

Video: Skivpluggar: Svampdubbel Med Plastspik För Värmeisolering 10x160 Och 10x120, Andra Modeller För Fixering Av Isolering
Video: Frigolit 2024, April
Skivpluggar: Svampdubbel Med Plastspik För Värmeisolering 10x160 Och 10x120, Andra Modeller För Fixering Av Isolering
Skivpluggar: Svampdubbel Med Plastspik För Värmeisolering 10x160 Och 10x120, Andra Modeller För Fixering Av Isolering
Anonim

Dowels är speciella typer av fästelement som är utformade för att fixera värmeisolerande paneler, plattor och mattor på horisontella och vertikala ytor. Med deras hjälp utförs installation av polystyren, mineralull på väggarna inuti huset och fasadstrukturer under konstruktionen, reparation av byggnader. Det är värt att prata mer detaljerat om hur man väljer rätt svampdubbe med en plastspik för värmeisolering 10 × 50 och 10 × 120 mm, andra modeller för att fästa isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Skivpluggen är ett specialfäste med ett platt "paraply" -stöd och ett långt "ben". För att fästa isoleringen, tillsammans med den, används en spikkärna, installerad med hjälp av en stöt . Själva pluggen kan ha en skivdiameter i intervallet 60–100 mm, liksom de tekniska hål som krävs för korrekt fastsättning. Ytan på den speciella hårdvaran för värmeisolering är grov - för att förbättra vidhäftningen. Skivspindelns kropp presenteras i form av ett långsträckt rörformigt element med en distansdel i slutet. När kärnan drivs in expanderar den och fixerar säkert i väggen. Detta område är flersektioner, utformat på ett sådant sätt att expansionskrafterna är multiriktade.

Den värmeisolerande svampdoppen är lämplig för fixering av olika typer av isolering . Den kan användas för skum, mineralull eller polystyren. På grund av dess egenskaper håller fästelementet väl både mjuka och hårda material, skadar inte sköra eller porösa strukturer av skumbrädor. Sådana klämmor är lämpliga för användning på ytan av betong, luftbetong, luftbetong, natursten och konststen, tegel, liksom på andra typer av huvudväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt tillverkningsmaterialet finns dyvlar av skivtyp av tre typer

Galvaniserad metall . Stålprodukter används för fastsättning på ihåliga eller tunna fasadytor. Principen för dess drift liknar snarare ett konventionellt ankare, produktens bärande belastning beror till stor del på styrkan hos själva väggarna. Denna kategori av hårdvara är den dyraste.

Bild
Bild

Tillverkad av glasfiberförstärkt polyamid . Denna typ av skivpluggar klarar bärlast på upp till 750 kg, den kännetecknas av sin mångsidighet i valet av kärna - den kan vara galvaniserad stål eller polyamid, med förstärkning. Applicering är möjlig på alla typer av väggar.

Bild
Bild

Nylon eller HDPE . Svampdoppen av plast tål de lägsta konstruktionsbelastningarna - högst 380 kg när den fästs på en tegelsten och upp till 450 kg i betong. Som kärna i nylonsorter används metallskruvar. Installation är möjlig både på ihåliga eller träväggar och på monolitiska underlag.

Detta val av grund är inte av misstag. Strukturen måste vara resistent mot mekanisk påfrestning, aggressiva miljöpåverkan. Standardtemperaturintervallet för svampdylar varierar från -40 till +80 grader.

Bild
Bild

Översikt av arter

Valet av kärnan avgör i stor utsträckning den specifika vikten av den isolerande belastningen som kan bäras av expansionsdoppparaplyet. Till exempel, metallstav (med spik, skruvskruv), gör att den tål de svåraste materialen . Men det har en betydande nackdel - bildandet av "kalla broar", vilket i allmänhet är dåligt för väggisoleringen. Polymerversionen är lättare, men tål mindre belastning. Kompromisslösningen är vanligtvis en stålpinne med ett element som kallas ett termiskt huvud.

Enligt typ av design kan skivspindeln vara distansare: med en spik, en skruv, en annan kärna och en spets som expanderar under belastning från insidan . Dessa alternativ används på hårda ytor. Icke-expansionsalternativ kompletteras inte med hårdvara, de sätts in i det borrade hålet utan det. Strukturella element håller produkten inne i väggen.

Denna lösning är lämplig när man klädde ett hus inifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med metallkärna

Denna typ används där det är nödvändigt att fixera isoleringen på ytan av en betongmonolit eller tegel. Det är också relevant för montering av ventilerade fasadsystem. Det är vanligt att fixa dekorativt skum med metallkärniga svampdukar . De tål de mest intensiva belastningarna och är lämpliga för att hänga strukturer med stor massa. Produkter med metallkärna har också visat sig bra när de används på tunnväggiga och ihåliga fasader.

Bild
Bild

Med plaststav

Dessa pluggar används för att fixera polyuretan, skum, mineralullskivor . De är väl lämpade för värmeisolering av fundament. Vid isolering av fasader används en skivplatta med en plastkärna på väggar av skumbetong, trä, betongmonolit. Sådana fästelement är motståndskraftiga mot korrosion, miljöpåverkan, bildar inte "kalla broar", men när det gäller deras bärighet och hållfasthetsegenskaper är de sämre än sina metallmotsatser.

Viktig, så att pluggar med en plastkärna är gjorda av samma polymer . Vid användning av material med olika värmeutvidgningskoefficienter, vid uppvärmning eller kylning, kan produkten spricka och falla ut ur väggen.

Bild
Bild

Med termiskt huvud

Denna typ av fästelement är avsedd att användas på putsade fasader. Här ställs särskilda krav på bildandet av termiska deformationer. Den termiska huvudspetsen skapar inte betingelser för kondens . Produktens förankringsdel svettas inte och håller det förstärkande eller dekorativa ytskiktet intakt. Dessa pluggar har alltid en plastbas som fungerar som en isolator för en metallstav med nylonhuvud.

Bild
Bild

Vilket alternativ ska du välja?

Funktioner i valet av fasadpluggar för fastsättning av värmeisolering är till stor del relaterade till vilken typ av basbas som är avsedd för deras installation. Det är viktigt att känna till vissa punkter.

  • Fästning i skumbetong, luftbetong . Här, efter installationen, bör svampdoppen försänkas i väggen med minst 50–100 mm. Följaktligen väljs fästelementets längd med hänsyn till dessa indikatorer. Den optimala storleken på distansen är 100 mm.
  • Fixering i ihålig tegelsten eller expanderad lerbetong . Här är väggarna ganska ihåliga och kräver betydande fördjupning av distansdelen. Det är optimalt att slå ett hål 5-10 cm djupt. Expansionsområdet för pluggen måste vara minst 80 mm stor. Endast sådana indikatorer gör det möjligt att uppnå tillförlitlig fastsättning.
  • Installation i betong, sten, massivt tegel . Här har själva väggarnas struktur tillräckliga bäringsegenskaper. Det är nödvändigt att fördjupa skivpluggen med 25-50 mm, inte mer. Den optimala storleken på distanszonen är mindre än 80 mm. Mer viktiga indikatorer tillåter inte att stången hamras helt - den kommer helt enkelt att falla ur den under driften av anläggningen.

Detta är grundläggande rekommendationer som inte tar hänsyn till konstruktionsegenskaperna hos det isolerande skiktet. Om fasadunderlaget och limlinjen är mer än 10 mm läggs detta värde till den beräknade längden på fästelementet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det finns standardstorlekar för skivpluggar, vilket gör det enkelt att välja dem för olika uppgifter. Standarddiametrarna på tätningsskivan finns i intervallet 45–90 mm . Om en stor kontaktyta behövs läggs en rondel på fästelementen, vilket ökar denna indikator till 140 mm. För plastpluggar är standarddiametern 80 eller 100 mm. Typiska storlekar 8x100 mm, 10x160 mm, 10x120 mm, 10x150 mm, 10x220 mm, 10x180 mm, 10x260 mm är relevanta . I allmänhet varierar längdintervallet från 4 till 40 cm. Metaller har en stavdiameter på 10 mm, en längd på 90 till 150 mm och ibland upp till 300 mm.

Glasfiberprodukter tillverkas oftast i standardstorlekarna 6x40, 6x60, 6x80 mm . Maxlängden är 260 mm. De är märkta som DS-2 och finns med ett huvud med en diameter på 60 mm. När det gäller deras styrka är sådana pluggar inte sämre än metall, men de saknar sina nackdelar. När du väljer fästelement är det värt att överväga att alternativ med en plaststav längre än 140 mm är svåra att fästa.

Det är inte alls lätt att slå in dem utan att deformeras och böjas. I det här fallet är det bättre att använda produkter med metallkärntyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Det är ganska enkelt att fästa miniplattor på väggen med en skålformad plugg. Isoleringen bör redan i början fixeras på väggen med hjälp av en lim- eller rammetod. Optimal för arbete är valet av en tidsperiod då medelvärdena för atmosfärstemperaturer inte överstiger 0 grader.

  • Märkningarna appliceras på platsen för fästelementen. I genomsnitt finns det 5–6 skivpluggar per 1 m2 material.
  • Hål borras genom isoleringen med en perforator. Borrens diameter bör väljas utifrån fästelementets storlek. Borrdjupet bör överstiga stånglängden med 10-15 mm.
  • Svampen är installerad på plats. Det är nödvändigt att fördjupa det så att det platta locket vilar mot värmeisoleringsskiktet. Det räcker med hårt tryck med händerna; en hammare behövs inte i detta skede.
  • Kärnan är installerad på plats. Hamras eller skruvas in tills fästelementet sitter ordentligt fast på väggytan. Efter deformation av spetsen kommer den platta yttre delen att hålla fast lagret av värmeisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa dessa rekommendationer kan du enkelt installera plattor av olika material på fasaden eller inuti byggnaden . När du utför arbete måste du dock ta hänsyn till andra viktiga punkter. Till exempel är det mycket viktigt att vara försiktig när du kör en stång, särskilt om en plastförlängningsankare och stång används. Det är användbart att byta ut den vanliga hammaren mot en hammare eller installera ett träblock mellan hammaren och stången.

Korrekt installerade skivpluggar är alltid placerade så att deras huvuden ligger i samma plan med ett lager isolering. Vid kränkning av installationstekniken är produktens huvud begravd i materialet eller stiger över det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggtypen spelar också roll . I fasadstrukturer används svamppluggen i plattornas hörn och i mitten. I hörnförband och områden som utsätts för intensiv vindbelastning är det bättre att använda fler fästelement för att öka tillförlitligheten.

Om värmeisolering är fäst på ett vått fasadsystem på detta sätt, fortsätt annorlunda: pluggen drivs inte in i väggen mellan isoleringselementen, utan direkt i basen. Detta förbättrar installationens tillförlitlighet och förhindrar att värmeisoleringen förskjuts.

Sådana förändringar ökar förbrukningen av fästelement, men bara något.

Rekommenderad: