Isolering Av Taket I Badet (82 Bilder): Hur Och Hur Man Isolerar Ett Rum Med Kallt Tak, Val Av Isolering, Isolering Från Vinden

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Taket I Badet (82 Bilder): Hur Och Hur Man Isolerar Ett Rum Med Kallt Tak, Val Av Isolering, Isolering Från Vinden

Video: Isolering Av Taket I Badet (82 Bilder): Hur Och Hur Man Isolerar Ett Rum Med Kallt Tak, Val Av Isolering, Isolering Från Vinden
Video: Hur gör snickaren - Isolering av yttervägg 2024, April
Isolering Av Taket I Badet (82 Bilder): Hur Och Hur Man Isolerar Ett Rum Med Kallt Tak, Val Av Isolering, Isolering Från Vinden
Isolering Av Taket I Badet (82 Bilder): Hur Och Hur Man Isolerar Ett Rum Med Kallt Tak, Val Av Isolering, Isolering Från Vinden
Anonim

Att genomföra badprocedurer läker och stärker hela kroppen. Fans av denna åtgärd föredrar att få en egen bastu på platsen. Liksom alla andra strukturer behöver en badbyggnad isolering av väggar, tak och golv. Eftersom den uppvärmda luften stiger till taket är isolering av vinden och takutrymmet obligatoriskt. Detta kommer att hålla rummet varmt och bekvämt.

Varför göra detta?

Huvudrummen i det ryska badet är ångrummet och omklädningsrummet. Ångrummet håller en hög temperatur och ånga. Uppvärmd fuktig luft tenderar att fly genom luckorna i taket och väggarna. Det är omöjligt att göra ett förseglat ångbad av trä. Det huvudsakliga värmeläckaget uppstår genom taket när den varma luften stiger uppåt. För att minska utflödet av värme installeras isolering. Värmeisoleringsmaterialet fungerar som en barriär och skyddar ångrummet från snabb kylning. Isolering av ångrummet minskar värmeförlusten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan isolera taket från vinden på golvet eller underifrån . Tekniken för värmeisoleringsarbeten inkluderar en enhet med en flerskiktsstruktur. Resultatet av högkvalitativ isolering av taket blir en minskning av uppvärmningskostnaderna och en ökning av tiden för att upprätthålla bekväm värme i rummet.

Typer av takkonstruktioner

Ett badhus kan byggas utan eller med vind. Närvaron av en vind beror på typen av tak. Ett plant tak innebär inte ett vindsutrymme. Om taket är lutat kan du ordna en kall vind eller vind på andra våningen. För en vindtakstyp behövs kraftfulla golvbjälkar. För ett bad utförs rätt isolering utanför taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt enhetsmetoden är takkonstruktioner:

  • nedfälld;
  • panel;
  • platt.

Det nedhängda taket är mantlat med kantade eller räfflade brädor längs botten av vindsbalkarna. I detta fall fördelas lasten till stödbalkarna. Huruvida installation av ytterligare svarv är nödvändig beror på vikten av träskivorna som taket är nedfälld med. Korrekt monterade brädor kan lämnas som en fin finish. Ansökan utförs inuti badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Positiva aspekter av taket från insidan:

  • hög styrka;
  • lämplig för olika delar av rummet;
  • arrangemang av vinden är möjligt;
  • vindrummet förblir funktionellt.

Ett paneltak är en uppsättning paneler eller paneler. Varje panel är utrustad med ett värmeisoleringsskikt. Svarvramen fästs på golvbjälkarna. Sedan är hela området i rummet mantlat med sköldar. Ett fuktresistent tätningsmedel placeras i fogarna. I ångrummet måste förseglingen av sömmarna utföras särskilt noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvtak kan ordnas om badbyggnadens bredd inte överstiger 2, 6 meter, eftersom taket läggs på väggarna. Installationen är enkel - tjocka brädor läggs ovanpå de bärande väggarna. Med platta tak kan vindsutrymmet inte användas för förvaring av tunga och stora föremål, eftersom strukturen inte bär mycket vikt. Däck anses vara den billigaste typen av takkonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Badhuset är ett specifikt rum där en hög temperaturnivå leder till en ökad brandrisk. Allt byggmaterial behöver strikt följa brandsäkerheten. Trästrukturer behandlas med brandhämmande föreningar.

Ökade krav ställs också på isoleringen:

  • Brandmotstånd. Isoleringen ska inte stödja förbränning.
  • Ekologisk renlighet. Isoleringen måste vara fri från giftiga ämnen.
  • Fuktmotstånd. Hög luftfuktighet leder till förstörelse av byggmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Biostabilitet. Svampar, gnagare och insekter ska inte utvecklas i isoleringen.
  • Skyddsfunktioner. Värmeisolatorn ska inte släppa in kall luft från vinden till ångrummet. Isolering är en barriär mot värme, håller den inne.

För att isolera badet från vinden, används värmeisolatorer i form av tallrikar, rullar och löst material.

Bulk

Bulkisolering inkluderar:

  • expanderad lera;
  • sågspån;
  • ecowool;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vermikulit;
  • polyuretanskum;
  • luftbetong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Deras användning är effektiv, eftersom det inte finns några skarvar under installationen, som kan bli kalla broar och minska isoleringsfunktionen. Rullar producerar mineralull och skummad polyeten. Material i form av plattor för ett badhus används inte ofta - dessa är polystyren och polystyrenskum.

Expanderad lera är en porös bakad lera av olika fraktioner.

För badbyggnader anses den vara en idealisk isolering, eftersom den uppvisar följande egenskaper:

  • hög hållfasthet säkerställer lång livslängd;
  • icke brandfarligt, motståndskraftigt mot höga temperaturer;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det är en miljövänlig naturlig råvara;
  • bekvämt för fyllning, blir inte dammigt, behöver inte förbereda sig;
  • gnagare börjar inte i det, växer inte mögligt, påverkas inte av en svamp;
  • det är ett prisvärt, billigt material.

Ett stort antal positiva egenskaper hos expanderad lera förnekar inte de nackdelar som måste beaktas vid installationen. Jämfört med konstgjorda värmeisolatorer har expanderad lera 2 gånger högre värmeledningsförmåga. Detta faktum beaktas och ett lager på 25-35 cm är täckt med expanderad lera, vilket gör det möjligt att uppnå en god värmebesparande effekt.

Bild
Bild

Lergranulerna i sig är lätta, men tjockleken på fyllningsskiktet är tung.

För att klara mycket vikt behöver du kraftfulla golvbjälkar och starka undertak. Under konstruktionen beräknas detta i förväg.

Nästa drag i expanderad lera är dess känslighet för vatten . Vid sintring på expanderade lergranuler bildas en glasartad film. Detta minskar det naturliga materialets vattenabsorberingskapacitet. Men för en värmeisolator är fuktabsorptionshastigheten på 10-20% ganska hög. För att undvika ansamling av fukt i materialet och därmed öka vikten används vattentätning. Med förbehåll för alla villkor för installationsarbetet blir expanderad leraisolering säker och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering med sågspån är ett vanligt sätt för värmeisolering av badtak, vilket fortfarande är relevant i vår tid. Träspån är ett ekologiskt naturligt naturmaterial som bildas som ett resultat av träbearbetning. Detta är det billigaste och mest prisvärda sättet att isolera taket från vinden på golvet.

Sågspån har negativa egenskaper:

  • värmeisoleringens effektivitet beror på densitet och tjocklek på sågspånskiktet;
  • hög grad av brandfarlighet och brandfarlighet;
  • hög fuktabsorption;
  • möss kan starta;
  • sågspån kräver mödosam förberedelse och ytterligare material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att minska brännbara och hygroskopiska egenskaper läggs inte rent sågspån på taket, utan blandas med cement och en flerskiktsstruktur är anordnad. Botten jämnas med lera, följt av våt sågspån blandat med cement och kalk. För att förhindra att det föregående lagret spricker när det torkar kan du täcka allt med jord ovanpå. Således erhålls "andningsbar" värmeisolering, motståndskraftig mot vatten och eld.

Bild
Bild

Modern värmare för ett bad - ecowool. Den består av cellulosafibrer med kemiska tillsatser som förbättrar materialets egenskaper.

Värmeisolering av ett ekoljebad är motiverat, eftersom det har många positiva aspekter:

  • flamskyddande tillsatser ger brännbarhet;
  • ekologisk renhet beror på den naturliga sammansättningen;
  • värmeisolering är jämförbar med konstgjord isolering;
  • borsyra i ekolja förhindrar gnagare från att starta upp och mikroorganismer att föröka sig;
  • låg vikt gör att du kan applicera ett lager av vilken tjocklek som helst;
  • om den blir våt efter torkning behåller den sina värmeisoleringsegenskaper på samma nivå;
  • lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av ecowool krävs god ventilation av vinden. Detta är nödvändigt för att minska fuktinnehållet i isoleringen, eftersom fuktabsorptionsnivån kan vara upp till 20%. Ecowool kan appliceras vått eller torrt.

Bättre isolering med lägre tjocklek ger en våt metod med sprututrustning. Detta kan bli en begränsning i användningen av ecowool.

Vermikulit består av rå glimmer, expanderad vid en temperatur av 900 grader. Enligt dess egenskaper liknar vermikulit expanderad lera. Det är brandsäkert, pålitligt, lätt, bioresistent, miljövänligt. Men värmeisoleringens nivå är högre och jämförbar med mineralull. Vermikulit absorberar lätt vatten och avdunstar ånga när det ventileras utan att förlora dess kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskum används sällan som värmare för bad på grund av dess höga kostnad. Men denna isolering är värd sina pengar, eftersom den inte har negativa prestandaegenskaper. Det är en flytande plast som sprayas med en speciell enhet. Ett monolitiskt och förseglat lager skapas. Polyuretanskum har den lägsta värmekonduktivitetskoefficienten, det påverkas inte av eld och vatten. Den höga kostnaden med deltagande av tredjepartsorganisationer för installation begränsar användningen av poriuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rullar

Valsad mineralull är en vanlig fibrös isolering som används för att isolera olika strukturer. Sammansättningen skiljer sig beroende på typen av mineralull. Glasull är tillverkad av en glaslegering. Bergmineraler används som råmaterial för stenull.

En begränsning för användningen av glasull är installationens komplexitet . En sorts stenull - basaltull, isoleras ofta på egen hand. För ett ångbad är det värt att välja ett alternativ med folie limmad på ena sidan av rullen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fördelarna med att använda i ett bad är:

  • bomullsull brinner inte, men smälter när en eld bryter ut;
  • hög värmeisolering;
  • lätt vikt laddar inte taket;
  • det är bekvämt att isolera med mineralull, på grund av dess mjukhet och elasticitet kan det läggas på en ojämn bas;
  • det finns ingen grogrund för möss och insekter i bomullsull.

Den största nackdelen med mineralull är hygroskopicitet - fuktabsorbering kan vara upp till 40%. Eftersom det finns en fuktig miljö i badet blir det nödvändigt att lägga vattentätning och ångskydd av hög kvalitet. De ekologiska egenskaperna hos basaltull är också tveksamma. För att kombinera fibrer i produktionen används kemiska föreningar som är skadliga för människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reflekterande folierullar av expanderad polypropylen eller polyeten används som ångspärr och för att öka badets uppvärmningshastighet. Materialet har bevisat sig på den goda sidan, eftersom det har en låg vikt, vattenavvisande egenskaper och en låg värmeledningsförmåga. Det anses vara ett miljövänligt material som är resistent mot ultraviolett ljus och kemiska lösningsmedel. När den bränns sönderdelas den i vatten och avger koldioxid. Polypropylenskum är resistent mot temperaturer upp till 200 grader, polyetenskum - upp till 120 grader.

Plattor

Effektiv billig plattisolering - polystyren, används inte för badbyggnader, eftersom när temperaturen stiger över 70 grader deformeras materialet, smälter med frisättning av frätande giftig rök.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Penoplex kommer att ersätta skum - extruderat polystyrenskum . Den har utmärkt värmeisolering och hydrofoba egenskaper. Lättvikten och storleken på plattorna 60 * 120 cm gör att du snabbt kan isolera taket. Materialplattorna får inte komma i kontakt med det heta röret. Det är också mottagligt för förstörelse av ultraviolett strålning. Nackdelen med penoplex är dess låga miljövänlighet, därför är användningen av takisolering i ett bad ett kontroversiellt beslut.

Plattorna kan användas för att producera mineralull. Den behåller alla egenskaper hos rullversionen, den enda skillnaden är i styvhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångspärr och vattentätning

Behovet av att ordna ånga och vattentätning beror på typen av värmeisolator. Installation av skyddande lager behövs för mineralull, ekowool, expanderad lera, sågspån. Det finns en viss regel för lagrenas ordning. Det första lagret är en ångspärr, sedan en värmare. Toppen stängs med vattentätning med en ventilationsinsats på 2-5 cm.

En hög luftfuktighet i ett bad kräver ett ångspärrgolv av hög kvalitet . Den utför två funktioner samtidigt - det hjälper till att skydda hydrofob isolering från att ånga kommer in från rummet. Barriären tillåter inte att fukt absorberas i isoleringen, ökar dess vikt och försämrar värmeledningsförmågan. Ångskydd kommer inte heller att tillåta fukt att tränga in i vindrummet och orsaka kondens på trätakstrukturerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångspärren kan installeras från vinden eller inomhus. För interiörskydd är ångspärren fäst mellan underrubriken och den yttre trimmen. Den yttre ångspärren läggs över vindsgolvet och balkarna.

Huvuduppgiften under installationen är att skapa det mest täta ångspärrskiktet.

Följande ångspärrmaterial används:

  • 2-3 cm tjock lera;
  • glasin;
  • pro-tryckt kartong;
  • vaxat papper;
  • takpapper;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ångspärrmembran;
  • folie med kraftpappersbas;
  • glasdukbaserad folie;
  • folie baserad på lavsan.

Vattentätning behövs så att fukt från den kalla vinden inte kommer in i isoleringen. Vatten kan bildas som ett resultat av kondensbildning när det inte finns tillräcklig ventilation på vinden. Takläckor kan också förekomma. Det översta lagret av vattentätning hindrar isoleringen från att bli blöt.

För vattentätning används en tjock polyetenfilm, takmaterial eller moderna vattentätningsfilmer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg guide

I enlighet med vilken typ av isolering som används och typen av takkonstruktion skiljer sig metoderna för installation av värmeisolering åt. Valet av takets struktur beror på badets storlek, budgeten, antalet "arbetare", typ av isolering.

Den platta versionen av takkonstruktionen är lämplig för små badbyggnader . Detta är en bekväm och kostnadseffektiv metod. Taket läggs på väggarna. Ett sådant tak kan vara med vind, men oftare görs det utan vind. Golvet kan vara timmer med spår eller vanliga okantade, men välutrustade brädor med en tjocklek på mer än 4,5 cm.

För ett platt tak är upprullningsvärmeisolatorer väl lämpade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med användning av mineralull kommer isoleringen att se ut så här:

  • Ett ångspärrmaterial läggs ovanpå trägolvet. En bra lösning skulle vara att använda skummad skummad polyeten eller polypropen. Det kommer att ge ytterligare isoleringsegenskaper till det isolerande skiktet. Lederna är hermetiskt fixerade.
  • En rulle mineralull läggs ovanpå. Om du installerar basaltull, som har folie på ena sidan, behöver du inte lägga en ångspärrfilm. Vid användning av polypropen kan tjockleken på mineralullsskiktet minskas med 20%.
  • Sedan täcks mineralullen med ett vattentätande material.
  • I slutet läggs ett grovt plankgolv.
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett platt tak används inte tunga värmeisoleringsmaterial som expanderad lera. Det är nödvändigt att värmeisoleringsskiktet är litet, mindre än 15 cm. Om lagret överstiger väggens höjd är det nödvändigt att bygga en skyddslåda över väggen som förlänger hela strukturen.

Du kan också använda den traditionella metoden - isolera taket med en sågspån -cementblandning . För att förbereda det, ta en hink torr sågspån och en halv liter cement. Denna blandning omrörs genom att gradvis tillsätta vatten i små portioner. Resultatet ska vara en fuktig, homogen, lös blandning.

Bild
Bild

Täck gradvis hela ytan 10 cm tjock med detta material, tampa det väl. Efter torkning bildas en monolitisk struktur. Om sprickor uppstår på grund av ojämn avdunstning av vätskan, beläggs de med flytande lera. Ovanifrån behöver du inte lägga vattentätning, men från botten måste du lägga ett ångspärrskikt.

Utformningen av undertaket kan göras för hand utan hjälp av. I detta fall läggs träbjälkar på väggarna. Starka reglar kan ligga till grund för en vindsvåntyp. Taket sys fast på balkens undersida, och ovansidan blir vindsgolvet. Värmeisolering placeras mellan balkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av bulkisolering, mineralullsrullar och plattor kan användas som värmeisolator.

Om fyllnadsmaterial väljs utförs installationsarbetet i följande ordning:

  • Billigt timmer är stoppat på balkarnas undersida.
  • En ångspärrfilm rullas ut längs botten av de grova brädorna och fästs med en trälist.
  • Efter skydd mot ånga, är taket färdigt med spånskiva, installerat med ett mellanrum på 2 cm.
  • Från vindsidan erhålls en yta, dividerad med golvbjälkar. Isolering av önskad tjocklek hälls i denna låda. Om isolering vaknar i sprickorna i det grova taket måste de täckas. Värmeisoleringsskiktet bör vara 2-4 cm under strålen, vilket är ett naturligt ventilationsgap.
  • Ett vindsgolv av brädor eller träbaserade paneler läggs på balkarna. Om expanderad lera används för isolering, behövs vattentätning under golvet.
Bild
Bild

Mineralull i rullar och plattor monteras enligt följande algoritm:

  • Vinkelrätt mot balkarna fästs ångspärrskiktet med skenor från rummets sida.
  • Därefter utförs installationen av takets slutgiltiga efterbehandling. Foder, kantade brädor eller plankor med tunga används.
  • Mineralull placeras i distansen mellan golvbalkarna. När rullens eller tallrikens storlek inte överensstämmer med bredden mellan balkarna, måste en rack- eller nätkollektion byggas underifrån. Om ullens tjocklek är större än balken, måste den ökas med trälister till den saknade höjden. Bristen på höjd kan hanteras på ett alternativt sätt - ett mindre lager bomull kan kompenseras genom att lägga skummet i den övre delen.
  • Eventuellt vattentätande material överlappar ovanpå balkarna.
  • Dragbrädor spikas på vattentätningen, som fungerar som golv för vinden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om paneltypen väljs som skapande av badtaket, krävs förberedande förberedelser. Panelernas dimensioner beräknas baserat på interblockets bredd. Tänk på placeringsschemat. Ett gap på 4-5 cm lämnas mellan balkarna och panelerna.

Paneler är gjorda av sågade trävaror av låg kvalitet, som slås ihop i två lager vinkelrätt mot varandra och fäster sidorna. Alla trädelar behandlas med en brandskyddsmedel. En reflekterande ångspärr läggs ovanpå varje panel. Ett alternativ är basaltull med folie. En bit mineralull, ett lager av ekolja, en blandning av sågspån med cement eller lös expanderad lera placeras på ångspärren. Panelen är klar för installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

I denna form höjs panelerna till vinden enligt diagrammet. Fortsätt sedan till installationen och placera den i samma plan med golvbalkarna. Klyftorna mellan balkarna och panelerna är genomborrade med isolering. Det visar sig en cellstruktur som är täckt med en tätskiktande film. Ett vindsgolv kan installeras på balkarna. Lyft av tunga paneler och hängande installation innebär inte självinstallation.

Expertråd

För badanläggningar är kriteriet för isoleringens miljövänlighet viktigt, därför är det bättre att välja naturliga naturliga värmeisolatorer som uppfyller brandsäkerhetsstandarder. Expanderad lera, beredda spån-cementfyllningar, vermikulit är väl lämpade för värmeisolering. De kan läggas oberoende i enlighet med installationstekniken.

När du installerar isolering måste du bygga en skyddande stållåda för skorstensröret . Expanderad lera kan hällas i lådan. Se till att träkonstruktionerna inte vidrör skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid isolering med mineralull är det bättre att välja en flerlagersinstallation med överlappande tidigare skarvar. Denna metod kommer att undvika värmeläckage genom isoleringens sömmar. Detta kommer inte att påverka kostnaden för värmeisolatorn, eftersom den säljs i kubikmeter. Du behöver inte överstiga tjockleken på det planerade lagret, utan välj en tunnare rulle bomullsull.

För badbyggnader är foliematerial mer relevanta .eftersom folien reflekterar infraröda värmestrålar från taket, vilket förbättrar ångrummets uppvärmningshastighet. Därmed minskar värmekostnaderna. Ångspärren med folie läggs med den reflekterande sidan nedåt. Folieband används för att fixera fogarna i ångspärrfilmerna. För att bilda en lufttät ångspärr överlappar sömmarna 10 cm och fixeras sedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på det monterade lagret på en särskild värmeisolator beräknas utifrån klimatfunktioner och koefficienten för värmeledningsförmåga för materialet.

Medeltjockleken på värmeisoleringsskiktet för naturlig isolering är 25-35 cm, för konstgjorda material-15-20 cm.

Ju större temperaturskillnaden mellan miljön och det uppvärmda ångbadet desto snabbare tenderar varmluften att lämna rummet. Kompetent tätning av alla sprickor, luckor och tekniska hål förhindrar ett snabbt utflöde av värme. Ett monolitiskt värmeisoleringsskikt med en förseglad reflekterande ångspärr kommer att avsevärt minska värmeförlusten.

Rekommenderad: