Storlekar På Självgängande Skruvar För Trä (20 Bilder): Svarta Och Gula Självgängande Skruvar, Ett Bord Med Sina Standardstorlekar. Hur Väljer Jag Längden På Den Självgängande Skru

Innehållsförteckning:

Storlekar På Självgängande Skruvar För Trä (20 Bilder): Svarta Och Gula Självgängande Skruvar, Ett Bord Med Sina Standardstorlekar. Hur Väljer Jag Längden På Den Självgängande Skru
Storlekar På Självgängande Skruvar För Trä (20 Bilder): Svarta Och Gula Självgängande Skruvar, Ett Bord Med Sina Standardstorlekar. Hur Väljer Jag Längden På Den Självgängande Skru
Anonim

Vid reparation, efterbehandling och byggnadsarbete, liksom vid möbelproduktion, används speciella fästelement - träskruvar. Vilka är deras storlekar och hur man väljer den mest lämpliga - läs artikeln.

Standard

Storlekarna på universella självgängande skruvar mäts i två mängder - längd och diameter. Deras skaft har en ofullständig skruvgänga och mindre självgängande egenskaper.

Dimensionerna på träskruvar mäts i enlighet med GOST 1144-80, 1145-80, 1146-80.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått av olika typer

För arbete med trä används fästelement med sällsynta trådar . Det är denna struktur som hjälper skada inte fästa delar. Även hantverkare täcker ibland materialet med olja för enklare skruvning och för att minska den destruktiva effekten på trä. Det finns också en tvåstarts eller variabel trådhöjd - den används för material med en tät struktur. I hårt och tätt trä borras nästan alltid hål för självgängande skruvar i förväg. Detta görs för att processen ska gå snabbare. För den mjuka typen finns det en annan anledning: om fästelementen installeras nära kanten kommer det förberedda hålet att förhindra att materialet spricker.

Materialen för tillverkning av självgängande skruvar är kolstål, rostfritt stål och mässing. Fästelement av kolstål är mer populära, de har ett lågt pris och kommer med rätt val att hålla länge. Efter en viss typ av bearbetning får hårdvaran sin egen färg.

  • Svart … Erhålls genom oxidationsprocessen - detta är en redoxreaktion, på grund av vilken en oxidfilm kvarstår på produktens yta, eller genom fosfateringsprocessen, när ett lager av dåligt lösligt zink-, järn- eller manganfosfat skapas på ytan.
  • Gul - erhållet under anodiseringsprocessen, detta är en elektrokemisk reaktion, under vilken en oxidfilm bildas på ytan.
  • Vit - det här är galvaniserad hårdvara.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av ände är fästelement vass eller med en borr … Vassa är designade för mjuka material, och de som har en borr är för tätare material eller för metaller tjockare än 1 millimeter. Det finns också hårdvara och utan slut, som används vid montering av möbler. Dimensionella parametrar för fästelement beror på typen och storleken på de fastsatta delarna. Storlekstabellen är mycket stor och innehåller mer än 30 typer. Längden på produkterna varierar från 13, 16, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110 och upp till 120 mm. Utvändiga skruvgängdiametrar i millimeter - 1,6, 2,0, 2,5, 3,0, 4,0, 5,0, 6,0, 8,0 och 10,0.

Den självgängande skruven ska vara så lång som möjligt så att den kan gå igenom den första delen och gå in i den andra minst en fjärdedel (eller mer) av sin tjocklek . Ett sådant fäste kan kallas pålitligt. De minsta självgängande skruvarna för trä kallas också populärt frön, eftersom deras form liknar solrosfrön. Självgängande skruvar för fastsättning av gipsprofiler är små fästelement, för sin storlek kallas de "buggar". Tillverkad galvaniserad med en korsfördjupning. På baksidan av huvudet finns spår för bromsning av skruvmejseln. Diameterns storlek är 3,5 millimeter och stångens längd är 9,5 och 11 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Försänkt huvud och rak plats

Används för delar som måste passa tätt ihop. Det är inte nödvändigt att förborra spåren, eftersom huvudets speciella form gör att hårdvaran helt kan "gå in" i trädet. Fördjupningen för verktyget på huvudet är en slits. Den kan vara rak, korsformad, vandaliserad, sexkantig.

De används vid tillverkning av möbler och för mantel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul och vit kors infälld

Gula och vita (annars färgade) självgängande skruvar används för fixering av olika delar på trä med förberedande hål . Motståndskraftig mot korrosionsprocessen. För produktion används mjukt stål, färdiga produkter är galvaniserade. Den självgängande skruven har en vass ände och ett försänkt huvud. Oftast är dörrbeslag fästa med denna hårdvara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hex huvud

Mycket lik en vanlig bult, har en bredare trådhöjd och en skarpare ände … För skruvning används nycklar på 10, 13 och 17 millimeter. Används främst vid arbete med material för taket, för att fixa detaljer på staketet etc .… Hexfästen är vanligtvis utrustade med speciella gummipackningar för tätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med pressbricka

Deras huvudsakliga skillnad är ett brett och plant huvud, längs kanten av vilket det finns ett särskilt utsprång för bättre fastspänning av delar … Den har ett ganska brett användningsområde, lämpligt för metaller, plast, plywood, fiberboard. Det dimensionella gallret av hårdvara med en pressbricka är litet, alla har samma diameter - 4,2 millimeter. Längden sträcker sig från 13, 16, 19, 25, 32, 38, 41, 50, 57 till 75 millimeter . Mycket ofta finns självgängande skruvar av låg kvalitet på marknaden. Du kan särskilja dem med locket - det är avrundat och nästan platt i formen, spåret är grunt. Metallen i sådana produkter bearbetas inte på något sätt och kan böjas eller gå sönder under drift. Även självgängande skruvar med zinkbeläggning försämras snabbt och korroderar, eftersom det galvaniserade lagret är mycket tunt. Storleken på diametern på sådana fästelement kan också vara 3,8–4,0 istället för deklarerade 4.2.

Självgängande skruvar av hög kvalitet är en storleksordning högre. Deras keps är gjord i form av en trapets och har en djup, uttalad slits. De kan också kallas förstärkta. Denna hårdvara överför vridmomentet mycket bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer självgängande skruvar för trä, stanna inte på metall eller universella fästelement. Smal profilhårdvara kommer att hålla ihop en träkonstruktion bättre, och universella är optimala för sammanfogning av metall- och träytor. Först måste du välja typ av skruvhuvud, huvudpunkten här är anslutningen som ska göras. Vidare, typen av kortplats. De mest populära huvudutsparingstyperna är TORX. De tar det bästa vridmomentet från verktyget.

Gänga - över hela skruvstången eller inte. För att ansluta två trädelar är hårdvara med en ofullständig tråd lämplig. Längden ska motsvara storleken på elementet som ska skruvas fast . Det finns en zon utan trådar under huvudet, och tack vare det sitter materialet tätt mot varandra. För att underlätta skruvning i tätt trä rekommenderas att du tar fästelement som har en kvarn eller kvarn. Endast hårdvara med ofullständiga skruvgängor är utrustad med den. Den består av flera spår i början av tråden. De hjälper till att”mjuka upp” träytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma storleken på diametern och längden på skruvstången för att förhindra sprickbildning av träet under drift . En viktig punkt är var tråden kommer ifrån, den borde vara från slutet. En slinga som ligger långt bort indikerar att änden inte är spetsig och trubbig. Att arbeta med sådana fästelement kommer att medföra många problem.

Valet av färg beror också på vilket material som ska användas. För trä är gula självgängande skruvar bäst, men de har ett högre pris . Svarta fästelement har ett antal nackdelar: de är känsliga för korrosion och fläckar kan förekomma på träytan. Detta är inte så kritiskt för metaller, eftersom bindningen kan målas över. Svart hårdvara är också ganska ömtålig - om du vrider dem kan hatten gå sönder. Ett exempel skulle vara golv. Brädor tenderar att torka ut och böja, på grund av detta ökar belastningen på den självgängande skruven, huvudet bryts av. Därför börjar trägolvet knarra.

Om det finns metallmaterial i anslutningen kommer zinkbelagda självgängande skruvar att göra. Det är också värt att överväga hur hårdvaran kommer att skruvas fast i det förberedda hålet eller inte.

Rekommenderad: