Självgängande Skruvar För Wellpapp (39 Bilder): Hur Man Korrekt Fäster Wellpappet På Taket Med Självgängande Skruvar? Vilka Självgängande Skruvar Behövs För Ett Professionellt Ark?

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar För Wellpapp (39 Bilder): Hur Man Korrekt Fäster Wellpappet På Taket Med Självgängande Skruvar? Vilka Självgängande Skruvar Behövs För Ett Professionellt Ark?

Video: Självgängande Skruvar För Wellpapp (39 Bilder): Hur Man Korrekt Fäster Wellpappet På Taket Med Självgängande Skruvar? Vilka Självgängande Skruvar Behövs För Ett Professionellt Ark?
Video: Don't Screw Yourself! 3 Tips for Self Tapping Screws 2024, Mars
Självgängande Skruvar För Wellpapp (39 Bilder): Hur Man Korrekt Fäster Wellpappet På Taket Med Självgängande Skruvar? Vilka Självgängande Skruvar Behövs För Ett Professionellt Ark?
Självgängande Skruvar För Wellpapp (39 Bilder): Hur Man Korrekt Fäster Wellpappet På Taket Med Självgängande Skruvar? Vilka Självgängande Skruvar Behövs För Ett Professionellt Ark?
Anonim

Idag är metallprofilerade plåtar mycket populära och anses vara ett av de mest mångsidiga, hållbara och billiga byggmaterialen. Med hjälp av wellpapp av metall kan du bygga ett staket, täcka taket på bruks- eller bostadshus, göra ett täckt område och så vidare. Detta material har en dekorativ beläggning i form av målning med polymerfärg, och billigare alternativ kan endast beläggas med ett lager zink, som är utformat för att skydda materialet mot korrosion. Men oavsett hur stark och vacker wellpapp är, dess framgångsrika applikation beror till stor del på vilken hårdvara du använder när du utför installationsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

De självgängande skruvarna som används för fixering av wellpapp är självgängande skruv … Det vill säga, det är en kropp med ett arbetshuvud, som har en triangulär självgängande tråd längs hela sin längd. För att få fotfäste i materialet har den självgängande skruven en spetsig spets i form av en miniatyrborr. Huvudet på denna hårdvara kan ha en annan konfiguration - den väljs för installation beroende på typ av infästning av det profilerade arket och alternativen för att skapa det estetiska utseendet på den färdiga strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att arbeta med självgängande skruvar för wellpapp har samma princip som vid användning av skruvar - med hjälp av en gänga går hårdvaran in i materialets tjocklek och stärker pålitligt stödet för wellpappet på rätt plats.

Till skillnad från skruvar, för den användning som det är nödvändigt att förborra materialet, utför den självgängande skruven denna uppgift själv, när den skruvas in . Denna typ av hårdvara är tillverkad av extra starka kolstålslegeringar eller mässing.

Bild
Bild

Självgängande skruvar för wellpapp har sina egna egenskaper

  • Huvudet har formen av en sexkant - denna form har visat sig vara den mest praktiska i processen för att utföra installationsarbete, och dessutom minskar denna form risken för att förstöra den dekorativa polymerbeläggningen av hårdvaran. Förutom sexkanten finns det huvuden av en annan typ: halvcirkelformade eller försänkta, utrustade med en slits.
  • Närvaron av en bred rund bricka - Med detta tillägg kan du minska risken för bristning av tunnplåt eller deformation under installationen. Brickan förlänger den självgängande skruvens livslängd, skyddar den från korrosion och fördelar lasten jämnt vid fästpunkten.
  • Rund formad neoprendyna - denna del uppfyller inte bara fästelementets isolerande egenskaper, utan förbättrar också brickans effekt. Neoprenpackningen fungerar också som en stötdämpare när metallen expanderar under temperaturförändringar.
Bild
Bild

Självgängande skruvar för profilerade ark är täckta med ett skyddande zinkskikt, men dessutom kan de för dekorativa ändamål beläggas med polymerfärg.

Färgen på de självgängande skruvarna överensstämmer med standardarkfärgerna. En sådan beläggning kommer inte att förstöra takets eller staketets utseende.

Bild
Bild

Olika sorter

Självgängande skruvar för fastsättning av profilerade däck på stödkonstruktioner är indelade i typer, beroende på fästmaterial.

Självgängande skruvar för trä -hårdvaran har en vass spets i form av en borr och en tråd med en stor stigning på stångkroppen. Dessa produkter är avsedda för arbete där det metallprofilerade arket måste fästas på en träram. Sådan hårdvara kan fixa arket, vars tjocklek är 1, 2 mm, utan förborring.

Bild
Bild

Självgängande skruvar för metallprofiler - produkten har en spets som ser ut som en borr för metall. Sådan hårdvara används när du behöver fixa ett ark upp till 2 mm tjockt till en struktur av metall. Borrar för metallprofiler har frekventa trådar på kroppen, det vill säga med en liten stigning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takskruven kan också tillverkas med en förstorad borr, och du kan också köpa tillval med eller utan pressbricka.

Det finns också anti-vandalalternativ för hårdvara, som utåt mycket liknar vanliga självgängande skruvar för wellpapp, men på huvudet finns urtag i form av stjärnor eller parade slitsar.

Denna design tillåter inte att denna hårdvara skruvas av med vanliga verktyg.

Bild
Bild

Mått och vikt

Enligt GOST -standarder, självgängande hårdvara för profilerad plåt, som används för fastsättning på en metallram, är gjord av kolstållegering C1022 , till vilken en ligatur tillsätts för att stärka de färdiga produkterna. Den färdiga självgängande skruven behandlas med en tunn zinkbeläggning, vars tjocklek är 12, 5 mikron, för att skydda mot korrosion.

Storleken på sådan hårdvara ligger i intervallet från 13 till 150 mm. Produktens diameter kan vara 4, 2-6, 3 mm. Som regel har taket av självgängande skruv en diameter på 4,8 mm. Med sådana parametrar kan hårdvara utan preliminär borrning arbeta med metall, vars tjocklek inte överstiger 2,5 mm.

Bild
Bild

Skillnaden mellan självgängande skruvar för wellpapp, avsedd för träramar, finns bara i gängan . Utåt liknar de vanliga skruvar, men till skillnad från dem har de ett större huvud. Hårdvaran är gjord av kolstål och kan borra ett ark med wellpapp med en tjocklek på upp till 1,2 mm.

Till salu kan du också se icke-standardstorlekar av självgängande skruvar för wellpapp. Deras längd kan vara från 19 till 250 mm, och deras diameter är från 4,8 till 6,3 mm. När det gäller vikten beror det på skruvmodellen. I genomsnitt kan 100 stycken av dessa produkter väga från 4,5 till 50 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man väljer

För att metallplåten ska fixeras säkert är det viktigt att välja rätt hårdvarumaterial. Urvalskriterierna är följande:

  • självgängande skruvar bör endast tillverkas av legerade kolstålslegeringar;
  • indikatorn för hårdvaran för hårdvaran bör vara högre än den på wellpapparket;
  • huvudet på den självgängande skruven måste ha tillverkarens märke;
  • produkterna är förpackade i originalförpackning, som ska visa tillverkarens data, liksom serien och utgivningsdatum;
  • neoprenpackningen måste fästas på fjäderbrickan med lim, ersätta neopren med gummi är inte tillåtet;
  • För att kontrollera kvaliteten på neoprenpackningen kan du pressa den med en tång - med denna åtgärd ska inga sprickor visas på den, färgen exfolierar inte och själva materialet återgår snabbt till sitt ursprungliga utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna installatörer Det rekommenderas att köpa självgängande skruvar från samma tillverkare som tillverkar metallprofilerade plåtar . Branschorganisationer är intresserade av kvalitet och komplexa leveranser, så risken för att köpa en produkt av låg kvalitet i detta fall är minimal.

Bild
Bild

Hur man beräknar

Självgängande skruvar för det profilerade arket, om de är tillverkade enligt GOST -standarder , har en ganska hög kostnad, så det är nödvändigt att korrekt bestämma mängden hårdvara som kommer att krävas för att slutföra arbetet. Dessutom är det nödvändigt att bestämma parametrarna för hårdvaran, baserat på vilka material du måste arbeta med.

När du bestämmer längden på hårdvarans arbetsdel måste du komma ihåg att dess längd bör vara större än summan av tjockleken på det profilerade arket och strukturens bas, minst med 3 mm. När det gäller diametern är de vanligaste storlekarna 4, 8 och 5,5 mm.

Bestämning av antalet självgängande skruvar beror på konstruktionstyp och antal fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av hårdvara för ett staket från ett profilerat ark är enligt följande

  • I genomsnitt används 12-15 självgängande skruvar per kvadratmeter wellpapp , deras antal beror på hur många horisontella eftersläpningar som kommer att vara involverade i konstruktionen av staketet - i genomsnitt finns det 6 självgängande skruvar för varje fördröjning, plus 3 stycken måste förvaras i lager för oförutsedda situationer.
  • När två ark wellpapp sammanfogas måste den självgängande skruven stansa 2 ark samtidigt , överlappade med varandra - i det här fallet ökar förbrukningen - 8-12 självgängande skruvar går till wellpappet.
  • Du kan beräkna det erforderliga antalet ark med wellpapp så här - stängselns längd måste divideras med bredden på det profilerade arket, exklusive överlappningen.
  • Antalet horisontella eftersläpningar beräknas utifrån höjden på staketet som planeras att göras , medan den nedre stocken bör placeras ungefär på ett avstånd av 30-35 cm från jordens yta, och den andra stödstocken utförs redan när du kliver tillbaka 10-15 cm från staketets övre kant. I händelse av att ett avstånd på minst 1,5 m uppnås mellan de nedre och övre fördröjningarna, kommer det för konstruktionens hållfasthet också att vara nödvändigt att göra en genomsnittlig fördröjning.
Bild
Bild

Förbrukningen av hårdvara för taket bestäms baserat på följande data:

  • för att arbeta måste du köpa korta självgängande skruvar för svarven och långa för att fästa olika delar av tillbehör;
  • hårdvara för att fästa i lådan, ta 9-10 st. för 1 kvm m, och för att beräkna stigningen för svarven ta 0,5 m;
  • antal skruvar med en större längd anses genom att dela förlängningslängden med 0, 3 och avrunda resultatet uppåt.
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att köpa självgängande skruvar i en strikt begränsad mängd, enligt de beräkningar som utförts. Du måste alltid ha ett litet utbud av dem, till exempel för att förstärka sidofästena när du installerar ett profilerat ark eller om du förlorar eller skadar ett litet antal hårdvaror.

Bild
Bild

Hur man fixar

Tillförlitlig fixering av wellpappet innebär en preliminär produktion av en ramkonstruktion från en metallprofil eller träbjälkar . För att dra åt skruvarna i de nödvändiga dockningspunkterna korrekt, på taket eller på staketet, måste du ha ett kopplingsschema enligt vilket hela utbudet av arbeten utförs. Installationsprocessen handlar inte bara om att vrida skruvarna - det är nödvändigt att slutföra förberedelserna och sedan huvudstadierna i arbetet.

Bild
Bild

Träning

För kvalitetsarbete du måste välja rätt diameter och längd på den självgängande skruven … Det finns en enda regel här - ju tyngre metallprofilerad plåt väger, desto tjockare måste fästhårdvarans diameter väljas för att säkerställa fästelementets tillförlitlighet. Fästets längd bestäms baserat på wellpapphöjden på wellpappet. Den självgängande skruvlängden bör överstiga våghöjden med 3 mm, särskilt om 2 vågor överlappar varandra.

Bild
Bild

Trots att tillverkare deklarerar att deras självgängande skruvar själva kan passera genom ett ark med wellpapp, om du måste arbeta med en metallplåt på 4 eller 5 mm, måste du markera platserna innan du fixar detta ark dess fästelement och borrhål i förväg för inmatning av skruvarna.

Diametern på sådana hål är 0,5 mm större än tjockleken på den självgängande skruven . Sådan preliminär förberedelse gör det möjligt att undvika deformation av arket i stället för att fixera det med en självgängande skruv, och det kommer också att göra det möjligt att tätare fästa det profilerade arket på stödramen. Utöver dessa skäl kommer en något större håldiameter vid fästpunkten att göra det möjligt för det profilerade arket att röra sig under temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbeta

Nästa steg i installationsarbetet är att fästa wellpappet på ramen. Handlingssekvensen i detta fall antas enligt följande:

  • för utjämning av det nedre kanten på det profilerade arket dra sladden längs staketets eller takets botten;
  • installationen börjar från det nedersta arket , i detta fall kan sidan av arbetsriktningen vara vilken som helst - höger eller vänster;
  • ark i det första blocket, om täckningsområdet är stort, installeras med en liten överlappning , först fästs de på en självgängande skruv på överlappningsställena, varefter blocket jämnas ut;
  • ytterligare självgängande skruvar införs i varje låg del av vågen längs den nedre delen av arket och efter 1 våg - på de återstående arken i det vertikala blocket;
  • efter slutet av denna etapp en självgängande skruv är också placerad på de återstående låga delarna av vågorna;
  • självgängande skruvar sätts in endast i vinkelrät riktning i förhållande till ramens plan;
  • gå då för att montera nästa block , placera den överlappande med den föregående;
  • överlappningens storlek görs minst 20 cm , och om lådans längd inte räcker, skärs blockets ark och kopplas ihop med hårdvara, introducerar dem i rad i varje våg;
  • överlappningsområde för tätning kan behandlas med ett fuktisolerande tätningsmedel;
  • steget mellan fästpunkterna är 30 cm , samma sak gäller tillägg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda mot korrosion kan metallen i trimningsområdet behandlas med en speciellt utvald polymerfärg.

Om wellpapp används för att täcka taket, används speciell takhårdvara för infästningar, och steget vid svarven görs minimalt.

För att fästa kamelementet måste du använda självgängande skruvar med en lång arbetsdel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av ett profilerat ark för ett stort område staket det är tillåtet att fästa wellpappelementen från ände till ände, utan överlappning … Detta tillvägagångssätt kommer att bidra till att minska strukturens exponering för starka vindbelastningar. Dessutom är det nödvändigt att montera profilerade ark i varje våg och på varje stock, utan luckor, och för installation rekommenderas att endast använda hårdvara utrustad med en tätningsbricka.

Bild
Bild

Valet av wellpapp av metall är ett budgetalternativ för ett byggmaterial som snabbt och enkelt kan installeras. Med korrekt installationsarbete med självgängande skruvar av hög kvalitet kan sådant material behålla sina driftsegenskaper i minst 25-30 år utan reparation och ytterligare underhåll.

Rekommenderad: