Självgängande Skruvar (36 Bilder): Galvaniserade Självgängande Skruvar Och Andra Typer Av Självgängande Skruvar. Vad Det är? Dekorativ Självgängande Skruv För Gipsskiva, Deras Besk

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar (36 Bilder): Galvaniserade Självgängande Skruvar Och Andra Typer Av Självgängande Skruvar. Vad Det är? Dekorativ Självgängande Skruv För Gipsskiva, Deras Besk

Video: Självgängande Skruvar (36 Bilder): Galvaniserade Självgängande Skruvar Och Andra Typer Av Självgängande Skruvar. Vad Det är? Dekorativ Självgängande Skruv För Gipsskiva, Deras Besk
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Skruv för Gipsvägg 2024, April
Självgängande Skruvar (36 Bilder): Galvaniserade Självgängande Skruvar Och Andra Typer Av Självgängande Skruvar. Vad Det är? Dekorativ Självgängande Skruv För Gipsskiva, Deras Besk
Självgängande Skruvar (36 Bilder): Galvaniserade Självgängande Skruvar Och Andra Typer Av Självgängande Skruvar. Vad Det är? Dekorativ Självgängande Skruv För Gipsskiva, Deras Besk
Anonim

Under byggnadsarbetet kan olika fästelement behövas. Strukturenas kvalitet och styrka beror till stor del på dem. Självgängande skruvar är ett populärt alternativ. Dessa fästelement låter dig skapa starka och hållbara materialanslutningar. Artikeln kommer att diskutera vad sådana detaljer är, vilka typer de är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En självgängande skruv är en metallprodukt som består av en cylindrisk gängad stång och ett huvud. För tillverkning av sådana fästelement används rostfritt stål, mässing, kolstål. Olika typer av självgängande skruvar kan användas för att ansluta strukturer gjorda av gipsskivor, metall, trä, fönsterprofiler, tak och plast.

Alla fästelement i skapandet är täckta med speciella skyddande beläggningar.

Bild
Bild

Skillnader från skruvar

Självgängande skruvar skiljer sig från skruvar genom att för tillverkning av den förstnämnda används endast en högkvalitativ stålbas som genomgår ytterligare värmebehandling, de senare genomgår inte sådan bearbetning vid skapandet. Och även skruvar, till skillnad från självgängande skruvar, har en större gänghöjd och en stång. Vid användning av ett sådant element är det nödvändigt att först förbereda hålen i materialet . För självgängande skruvar behöver sätena inte formas.

Bild
Bild

Skruvarna har bara två typer av huvuden . Självgängande skruvar kan tillverkas med olika tips. Den senare kan användas för att fästa olika strukturer och material, inklusive metall, betong, trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Sådana självgängande skruvar kan vara av flera typer, designalternativ. Detta måste beaktas vid köp av fästelement. De kan skilja sig från varandra beroende på syftet, på typen av huvud.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Olika typer av självgängande skruvar kan endast användas för specifika material och byggnadsarbeten. De vanligaste typerna av fästelement bör markeras.

Universell . Dessa modeller anses vara det mest praktiska alternativet. De är perfekta för att arbeta med olika material (trä, plast, metall). Med hjälp av universella självgängande skruvar kan plåtstrukturer fästas på varandra.

Ofta används de för fastsättning av gipsskivor, spånskivor, metallprofiler av SMK, vid installation av sträcktak, för golvbrädor, enkel plywood, polykarbonat.

Bild
Bild

För metall . Dessa modeller kan vara av två typer: standard med spets och självborrande fästelement. Självgängande skruvar för metalldelar är endast gjorda av de mest hållbara och tåliga metaller. De har vanligtvis en liten trådhöjd, vilket ger bättre vidhäftning till materialet.

Bild
Bild

För ett träd . Dessa modeller har en sällsynt tråd, det är bättre att använda dem för att fixa inte för tätt trä. Längden på sådana självgängande skruvar kan nå maximalt 200 millimeter. Sådana fästelement för trä kräver som regel inte förberedande säten. Under tillverkningsprocessen kan de täckas med olika färgade emaljer, även om svarta eller vita modeller är vanligare. Ibland används dessa produkter också för att fixera plaststrukturer. Speciella dubbelsidiga självgängande skruvar för trä har en gängad del på båda sidor samtidigt, medan det inte finns något huvud.

Bild
Bild

För gips (självgängande fjäril) . Dessa modeller av självgängande skruvar har ett öppet hornformat huvud. SRS självgängande skruvar för fastsättning av gips på trä har en gänga med en sällsynt stigning och en skarp spets. Och det finns också modeller för tunga-och-spårplattor, när kanterna på den främre delen trycks något inåt, medan materialets yta inte skadas. De flesta av dessa prover är gjorda med en speciell beläggning. Fosfaterad komposition används oftare.

Bild
Bild

Takskruvar . Dessa sorter har ett litet gummifoder under huven. Det fungerar som en packning för att täta hålet. Vanligtvis ser spetsen ut som en hex. Änden på den självgängande skruven har en borrdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruvar mot vandal . Dessa fästprover liknar vanliga självgängande skruvar. Men samtidigt har de en något annorlunda form på spåren under locket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruvar för skumblock . De används för installationsarbete med gassilikatmaterial, strukturer gjorda av skumblock, luftbetong. Sådana fästelement anses vara så starka och pålitliga som möjligt, eftersom de fäster strukturer med stor vikt.

Bild
Bild

Efter huvudtyp

Självgängande skruvar kan tillverkas med ett huvud i olika former, detta måste beaktas vid val av lämpliga modeller. De vanligaste är produkter av flera typer.

Hex huvud modeller . Dessa fixturer liknar konventionella bultar. Hex-end produkter anses vara det mest populära alternativet för byggnadsarbete. Dessa prover används oftast för att fästa massiva träkonstruktioner. Om sådana självgängande skruvar används tillsammans med ytterligare fästelement (pluggar) kan de också vara lämpliga för fixering av betongdelar. Sexkantsfästena är ganska lätta att vrida och låsa in i hålet.

Bild
Bild

Fästelement med pressbricka . Dessa breda huvudfästen har ett större huvudkontaktområde. En extra pressbricka gör att du kan trycka hårdast på trä- eller metallytor om deras tjocklek inte överstiger 10 mm.

Bild
Bild

Versioner utrustade med ett försänkt huvud . Som regel används de för att fixera träplåtmaterial, men det är också tillåtet att fixera metallkonstruktioner med dem. Dessa typer kan anses vara universella, de har en genomsnittlig trådhöjd. Försänkta huvuden kännetecknas av ett speciellt förstärkt stopp; när de installeras i materialet kommer det inte att vara nödvändigt att göra betydande ansträngningar, de kommer lätt in i den fästa strukturen.

Några av dessa självgängande skruvar finns med en speciell korsformad plats. De dras åt med en Phillips -skruvmejsel.

Bild
Bild

Produkter med ett halvklotformat huvud (PShS) . Dessa metallfästen kan också betraktas som mångsidiga alternativ. De är perfekta för att förankra metallramkonstruktioner på träytor. Och även de kan tas för att fästa flera profiler till varandra. Prover med halvcirkelformat huvud är ibland gjorda med en extra pressbricka, det gör det möjligt att trycka ner det bifogade materialet något, vilket ger en mer tillförlitlig och hållbar fixering av delarna.

Bild
Bild

Fästdon med rund huvud . Dessa sorter kan användas för sammanfogning av metallprofiler av aluminium eller mjuka legeringar med tillsats av aluminium. På huvudet på sådana självgängande skruvar finns en slits (ofta med korsform), ett sådant fästelement gör det möjligt att använda självgängande skruvar för skruvmejslar. Som regel har produktens metallstav en tät enstartsgänga.

Bild
Bild

Ibland utmärks självgängande skruvar med reducerat försänkt huvud . Änden kommer att ha en liten diameter, men samtidigt kan fästelementen låsa fast och pålitligt de fastsatta strukturerna. För att installera ett sådant fästelement måste man anstränga sig mycket. Separat kan vi notera ShSGD självgängande skruvar. Avkodningen av denna förkortning betyder-självgängande gipsskruv. De är avsedda för sammanfogning av trä- och gipsskivor. Dessa fästelement har en ganska grov tråd. Ibland använder de spetsiga självgängande skruvar PSh. I järnaffärer kan du hitta speciella självgängande skruvar som är riktade mot slutet för att fästa vattenpaneler. De ger tillförlitlig fastsättning av aquapanel på en metall- eller träram.

Bild
Bild

Fästelementen är belagda med en speciell anti-alkalisk förening, vilket gör produkten mycket motståndskraftig mot cementmiljön . De finns med ett självcentrerat huvud. Vissa självgängande skruvar levereras med små dekorativa pluggar. De är installerade på locken på armaturerna. Dessa ytterligare element gör att du kan göra den övergripande designen snyggare; delar av fästelementen kommer inte att sticka ut på strukturerna. Det bör noteras att självgängande skruvar kan skilja sig från varandra beroende på beläggningen. De kan vara anodiserade, fosfaterade, oxiderade, galvaniserade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Självgängande skruvar kan tillverkas av olika metaller

Rostfritt stål . Det är av detta material som självgängande skruvar oftast skapas. Den har god motståndskraft mot korrosion, hållfasthet, fästelement gör att du kan skapa hållbara anslutningar av delar.

Bild
Bild

Kolstål . Detta material är en järnlegering med tillsats av kol. Den har en ökad styrka.

Bild
Bild

Mässing . Denna metall erhålls genom tillsats av zink till en kopparlegering. Bly, tenn eller mangan kan också ingå. Självgängande skruvar i mässing anses vara ganska hållbara och slitstarka.

Bild
Bild

Dimensioner

Innan du köper självgängande skruvar måste du vara uppmärksam på deras storlek, eftersom kvaliteten på installationsarbetet i stor utsträckning beror på dessa egenskaper. Dessutom, när du väljer, måste du korrekt korrelera dessa parametrar med måtten på det material som ska fästas. Typiska parametrar kan vara 3,5x16, 3,5x19, 3,5x25, 3,8x45, 3,8x51, 3,8x55 mm.

Fästets längd är viktig. För de längsta modellerna är det över 70 millimeter.

Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Innan du köper fästelement rekommenderas det att vara särskilt uppmärksam på några av nyanserna i valet. En viktig plats här upptas av typen av huvud . Om du inte vill att sådana delar ska sticka ut ur strukturen, är det bättre att ta självgängande skruvar med en hemlig del, efter installationen kommer det att gömma sig helt i materialet. I det här fallet kan du också köpa prover utrustade med ett halvt försänkt huvud. Efter installationen kommer sådana modeller att helt dölja både från utsidan och från insidan.

Modeller med en halvcirkelformad ände har en stor klämyta av materialet . Detta gör det möjligt att fästa delen på ytan så fast och pålitligt som möjligt. Halvcirkelformade huvuden utrustade med en pressbricka anses vara det bästa alternativet för sammanfogning av plåtkonstruktioner. De har ett ökat tryckområde. Självgängande skruvar med sexkant kan endast installeras med kraftfulla elverktyg med specialtillbehör. Men samtidigt anses de vara ett klassiskt universellt alternativ.

Bild
Bild

Var noga med att kontrollera den gängade delen innan du köper. Det kan vara sällsynt, dessa sorter tas för relativt mjuka material. Som regel används dessa självgängande skruvar för att arbeta med plastdelar, trä. Medelstora trådar anses vara standard.

Ofta finns även gängade fästelement för att fästa tunnplåt utan att behöva pluggar . Alternativ med en asymmetrisk gängad del tas bäst vid montering av möbelkonstruktioner (fästelement utförs med förborrning av sätena).

Olika typer av självgängande skruvar kan användas för olika belastningar. Så det finns modeller som är utformade för att fixa parkettgolv, terrasserade strukturer, för en uppsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en fladdermus?

När du installerar självgängande skruvar måste du välja rätt bit för verktyget. Tvärhuvuden är ett populärt alternativ. De används ofta för svarta fästelement för metall, trä, galvaniserade modeller med en pressbricka.

Sexkantiga munstycken används för att dra åt fästelement med en inre sexkant . Och även idag produceras asteriskbitar, slitsade munstycken, bitar med PZ-märkning (för gula självgängande skruvar) separat. Hur som helst beror valet på typen av fästelement.

Bild
Bild

Hur vrider man?

För att anslutningen ska vara stark och pålitlig måste du installera den självgängande skruven korrekt. Monteringstekniken kan vara olika beroende på vilket material som limmas. Vid anslutning av betongblock kommer installationen att utföras med hjälp av pluggar . Det är i dem som den självgängande skruven placeras. Om du kommer att skruva fast fästelement i kakel, golv, tegel, bör du använda samma teknik som för betong, men du kan ta en vanlig borr med en speciell borr och inte en perforator. För att skruva fast i massiva metalldelar måste hål vara förformade, deras diameter måste antingen vara lika med fästelementets diameter eller något större än den. Om du ska montera en självgängande skruv i en träyta, kan du använda en borr, medan borrens diameter måste matcha stångens diameter.

När du arbetar med gipsskivor görs först markeringar med en penna . För installation kan du använda en skruvmejsel. Först måste du skruva in med högsta möjliga hastighet, sedan bör det minskas något. Om det inte finns något sådant verktyg kan du ta en vanlig skruvmejsel. En extra metallfäste kan fästas för att skapa en stark och jämn bindning. I arbetet med självgängande skruvar kan du sätta på ett speciellt magnetiskt armband på handen för att fästa metalldelar. Det låter dig hålla alla element till hands, medan de inte kommer att gå vilse och inte kommer att rulla. Efter att ha fixerat skruvarna kan du måla dem med pulverpigment.

Bild
Bild

Hur skruvar man loss?

För att ta bort den självgängande skruven från materialet kan du ta en tunn tång. Verktyget behöver ta tag i fästelementets ände och skruva loss det genom att gradvis vrida det moturs . Om den självgängande skruven är på ett för stort djup och det är omöjligt att få ut den med tång, bör du ta en mejsel. När man extraherar en del från en betongyta är det först nödvändigt att göra små snitt med hjälp av en slipmaskin för att ta tag i elementet med ett annat verktyg.

När du tar bort självgängande skruvar från metallkonstruktioner måste du göra ytterligare små hål bredvid sätet . Därefter greps den självgängande skruven med en tång och dras ut med rotationsrörelser. Om spåret slits av och själva locket är intakt tar de en liten bit gummi. Den placeras på skruvhuvudet, sedan vilar de mot den med en skruvmejsel och börjar gradvis skruva loss delen.

Gummit möjliggör bättre grepp utan att bryta av verktyget.

Rekommenderad: