Självgängande Skruvar För Trä (36 Bilder): GOST, Strukturella Självgängande Skruvar Med En Pressbricka Och Galvaniserade Under En Sexkant, Andra Typer Av Självgängande Skruvar

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar För Trä (36 Bilder): GOST, Strukturella Självgängande Skruvar Med En Pressbricka Och Galvaniserade Under En Sexkant, Andra Typer Av Självgängande Skruvar

Video: Självgängande Skruvar För Trä (36 Bilder): GOST, Strukturella Självgängande Skruvar Med En Pressbricka Och Galvaniserade Under En Sexkant, Andra Typer Av Självgängande Skruvar
Video: Don't Screw Yourself! 3 Tips for Self Tapping Screws 2024, April
Självgängande Skruvar För Trä (36 Bilder): GOST, Strukturella Självgängande Skruvar Med En Pressbricka Och Galvaniserade Under En Sexkant, Andra Typer Av Självgängande Skruvar
Självgängande Skruvar För Trä (36 Bilder): GOST, Strukturella Självgängande Skruvar Med En Pressbricka Och Galvaniserade Under En Sexkant, Andra Typer Av Självgängande Skruvar
Anonim

För närvarande är det vanligaste fästelementet för användning i produktion och i vardagen allas favorit självgängande skruv för trä. Du bör förstå dess sorter för att välja rätt.

Bild
Bild

Särdrag

Den största fördelen med en sådan självgängande skruv är att det inte är nödvändigt att förborra ett hål-på grund av den vassa basen och gängan skruvas de oberoende i ytan. Detta är ett bra alternativ till naglar.

En självgängande skruv för trä skiljer sig visuellt från en annan typ på grund av en sällsynt gänga (detta hjälper den självgängande skruven att fastna på träfibern), dess svängar är större och djupare . För att bli av med flis måste den också ha en mycket skarp nålliknande bas (spets). För att dölja sådana fästelement, och det inte stod ut på den färdiga produkten, gjordes ett koniskt försänkt huvud med en självgängande skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelängden på en självgängande skruv för trä är 10-250 mm. Om längden överstiger 80 mm är tråden inte för hela stången - detta hjälper till att minska motståndet när du skruvar in den självgängande skruven i träet.

För varje typ av byggnadsarbete kan du välja rätt självgängande skruv . Valet är helt enkelt stort, detta beror på de olika material som används. Men alla måste följa GOST.

Bild
Bild

Jämförelse med självgängande skruvar för metall

Eftersom trä och metall har helt olika strukturer används olika självgängande skruvar

  • Träet är mindre tätt, fästelement med en stor trådhöjd är lämpliga för det - på detta sätt kommer det fastsatta materialet att fixeras säkert och träfibrerna skadas mindre. Även tunnare självgängande skruvar används för installation av träkonstruktioner.
  • Huvudskillnaden mellan en självgängande skruv för metall är en mindre gänghöjd, vilket garanterar en högkvalitativ anslutning av olika metallkonstruktioner och profiler. Dessa skruvar är tjockare och starkare.

Båda självgängande skruvarna har mycket vassa ändar, de kan vara gjorda av identiska material och ha samma lock.

För närvarande kan du köpa en så kallad universal självgängande skruv som passar alla typer av material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Många ställs inför denna typ av fästelement för första gången och vet helt enkelt inte hur träskruvarna skiljer sig från varandra. Det är svårt för en oerfaren person att omedelbart navigera i ett så brett urval av sorter.

Det är vanligt att klassificera produktdata enligt flera kriterier

Bild
Bild

Utvändig ytbehandling

Av vilket material den självgängande skruven kommer att tillverkas beror dess ytterligare styrka. Det kan vara rostfritt stål, kolstål, mässing. För att skydda den mot korrosion är den belagd med en speciell lösning.

Om den självgängande skruven har en svart färg, så är detta den så kallade fosfaterade självgängande skruven . Används på platser med låga fuktnivåer, extremt instabil mot korrosion.

Självgängande skruvar täckta med mässing är gula och rekommenderas för användning i byggnader med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av självgängande skruvar är galvaniserade, i utseende är de vita. De används absolut i alla miljöer, kopplade till alla träslag.

Silverfärgen finns i hårdvara täckt med en kromfilm . Denna beläggning förhindrar utveckling av korrosion, skyddar mot nötning och repor. De anses dekorativa, används överallt där det är viktigt att inte störa det estetiska utseendet på rummet.

Bild
Bild

Efter form

Tillverkare erbjuder det bredaste utbudet av självgängande skruvar. Under olika driftsförhållanden används fästelement med en viss form, några av dem har speciella alternativ, till exempel gummipackningar eller en yta i form av en borr.

Några av de bästa är konstruktionsskruvar . Faktum är att de är nästan universella för träbearbetning, eftersom de är lämpliga för olika träslag. De är gjorda av starkt och smidigt stål, vilket gör att de kan användas i alla böjningar (det vill säga i alla vinklar det skruvas in kommer det att vara mycket svårt att bryta det). En strukturell självgängande skruv används vanligtvis vid sammanfogning av massiva konstruktioner.

Bild
Bild

Med en pressbricka . De är lämpliga för montering av plywood eller tunna profilark, utrustade med ett brickformat huvud, vilket inte tillåter att den självgängande skruven går djupt. Tillverkas främst i vita och gula färger. Rostskydds. Det finns också självgängande skruvar med en målad pressbricka. De används för montering av profilerade ark i olika färger.

Bild
Bild

Med sexkantigt huvud . En sådan självgängande skruv kallas också döv, den är lämplig för att ansluta starka fasta strukturer. I basen har den en skärpning, locket är gjord för en sexkant. Det är nästan alltid förstärkt, vad gäller vikt och tjocklek överstiger det vanliga självgängande skruvar. En skiftnyckel används för fastspänning. Det finns också självgängande skruvar med ett försänkt huvud, med en urtagning för en insexnyckel.

Bild
Bild

Takskruvar har sexkantshuvud och gummibricka , som ger en extra elastisk tätning och stänger hålet från överflödig fukt. Oftast kommer de med en borr i slutet.

Bild
Bild

Hårdvara för möbler kallas bekräftelser, de har en trubbig ände . För att dra åt dem behöver du ett förberedt hål. Praktiskt taget icke-frätande, tillverkat av högkvalitativt stål. De används för att montera möbler, gör att du kan montera och demontera en träprodukt flera gånger utan att skada fästhålen.

Bild
Bild

Det finns också en galvaniserad självgängande skruv för träverk, kallad en tappspår . Som namnet antyder består den av en spik och ett spår som hjälper till att perfekt ansluta de vertikala delarna.

Bild
Bild

Från proffs kan du ofta höra namn som "loppor" eller "buggar ". Dessa är självgängande skruvar, vars huvud har en stympad kon. På grund av detta har de möjlighet att borra jämn metall. Som regel produceras de i små storlekar.

Bild
Bild

Självgängande skruv med en ring, ett annat namn är en ringskruv . Ser ut som en hårt åtdragen krok. Används ofta vid fastsättning av byggvirke på fasaden på en byggnad. Det tål en liten vikt, det rekommenderas inte att använda det för ömtåliga saker, till exempel ljuskronor. Tillverkad av härdat kolstål, förzinkat ovanpå. Om en plugg väljs för den, bör den vara i nivå med sektionerna i den självgängande skruven.

Bild
Bild

Självgängande skruv med stort brett huvud används för bättre vidhäftning av fästelement till trä, plus detta gör att du kan stänga hålet.

Bild
Bild

Efter trådtyp

Huvudsakliga sorter:

  • självgängande skruv med en bred gänghöjd, som används för mjukt trä (MDF, spånskiva, fiberboard), sådana fästelement används också vid sammanfogning av gips, plast;
  • liten tonhöjd (låg tråd) är lämplig för montering av tätt trä, hårdplast och till och med metalldelar;
  • En tvåstartsgänga (den växlar mellan en liten och bred stigning) är idealisk för sammanfogning av material som skiljer sig från varandra i sin densitet, till exempel gipsfiber och metallprofiler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men dessa är bara de vanligaste typerna. Nu tillverkar tillverkarna självgängande skruvar med modifierade gängor, de har speciella spår, vassa kanter, en skärare vid trådspetsen eller speciella växelvarv.

Mått och vikt

I princip när du väljer önskad storlek på en självgängande skruv kan du alltid ta med dig ett prov, men om detta inte är möjligt bör du förstå lite om de existerande proverna.

Parametrarna för den självgängande skruven bestäms av längden och diametern:

  • det finns ett standardutbud av fästelängder: 10, 15, 20, 25, 30, 35, 38, 40, 45, 48, 50, 55, 60, 63, 70, 75, 80, 100, 120, 150 mm;
  • de vanligaste självgängande skruvarna är universella, deras standardparametrar i diameter är 1, 6, 2, 0, 2, 5, 3, 0, 3, 5, 4, 0, 5, 0, 6, 0, 8, 0, 10, 0 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är standardstorlekar, men det finns undantag. De längsta självgängande skruvarna når 200-250 mm i längd, de är utformade för att ansluta tjocka trälager. De minsta når ibland inte en centimeter.

Och en av de mest populära modellerna av självgängande skruvar (svart) har en icke-standardlängd på 51 mm, vilket inte påverkar dess allmänna egenskaper på något sätt.

Bild
Bild

Erfarna hantverkare bestämmer först tjockleken på den självgängande skruven, beroende på dess vidare användning väljer de tunnare eller tjockare . Nästa kriterium är längden, någon behöver en kort, och någon kommer inte att klara sig utan en lång självgängande skruv. Se sedan till produktens diameter. Alla självgängande markeringar är mycket lättlästa, och även den mest oerfarna personen kommer att kunna dechiffrera det. Om förpackningens storlek är 6x40 eller 5x25, anger det första värdet alltid produktens diameter och det andra - dess längd. Genom att veta detta kommer det inte att vara svårt att välja nödvändiga fästelement själv.

Bild
Bild

Som regel fäster tillverkare bord med måtten på sina produkter, i dem kan du se hur lång den självgängande skruven kan vara och med vilken diameter på locket.

I vikt skiljer sig också skruvarna åt. Massan av en hårdvara är med parametrarna:

  • 3,5 × 16 - 1,08 g;
  • 3, 5 × 19 - 1, 13 g;
  • 3,8 × 64 - 3,75 g;
  • 3,8 × 70 - 4,73 g;
  • 4,2 x 70 - 4,22 g;
  • 4,2 x 76 - 4,79 g;
  • 4,8 × 89 - 7,63 g;
  • 4,8 × 95 - 8,58 g.

Det bör också noteras att parametrarna för olika märken kan skilja sig något och överstiga 10% -normen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Naturligtvis är det viktigaste att bestämma syftet med att använda en självgängande skruv: varför och var hårdvaran ska användas, om den kommer att påverkas av naturliga förhållanden (regn, snö). Dessutom är det värt att kontrollera kvaliteten på skruvarna du behöver.

  • Hårdvaran måste vara identisk i färgen - detta är ett direkt bevis på att de behandlas lika bra och kommer att tjäna exakt samma.
  • Det ska inte heller vara någon skillnad i storlek - visuellt är allt samma längd och tjocklek. Detsamma gäller för trådhöjden: trådarna är klara och med samma skärintervall.
  • Om det finns speciella borrar i slutet bör det inte finnas några grader. Kanten måste vara skarp, inte avbruten, annars blir en sådan del automatiskt oanvändbar.
  • Skåran i form av vilken spåret är gjord måste vara tydlig, djup och symmetrisk.
  • Självgängande skruvar av hög kvalitet är som regel märkta med en särskild märkning på förpackningen - detta är en stor latinsk bokstav. Fästelement med sådana märken tillverkas i stora fabriker och genomgår ytterligare testning och certifiering. Genom att välja produkter av hög kvalitet behöver du inte oroa dig för att fästelementen går sönder vid den mest olämpliga tidpunkten.
Bild
Bild

Har inte mycket erfarenhet av att välja hårdvara, är det bättre att konsultera en konsult eller bara en erfaren hantverkare. Han hjälper dig att välja rätt typ av fästelement för en viss typ av arbete eller välja färg på möbelbeslag.

Arbetsregler

Det är ganska enkelt att använda självgängande skruvar för trä i arbetet, särskilt om du har en skruvmejsel till hands, men även utan ett extra verktyg, med hjälp av en lämplig skruvmejsel, är denna uppgift lätt att utföra. För att inte skada den självgängande skruven under skruvningsprocessen och inte för att krossa träet måste du följa vissa regler.

När du fäster en tunn träbit eller använder sprött trä krävs särskild försiktighet - en felaktig rörelse kan leda till en splittring av det använda materialet. För att undvika en sådan situation görs ett hål i förväg för den självgängande skruven - det kallas också ett pilothål. En träborr och en borr används för sådant arbete. Diametern bestäms av råvarans egenskaper. Till exempel, om ett mjukt trämaterial används, bör borrkronan vara halva fästdiametern. Och när man arbetar med ett så tätt träd som ek, väljs en borr som är helt identisk med hårdvarans storlek

Bild
Bild

Många väljer längden på den självgängande skruven, styrd av regeln "mer är bättre." Det verkar som om en lång hårdvara kommer att hålla ihop den mer pålitligt, och om delen tillåter det, borrar de ibland den med en självgängande skruv. Men denna åsikt är fel. Experter noterar att rätt längd är nyckeln till hållbar fixering. Den självgängande skruven i längd bör vara 6-7 mm kortare än tjockleken på de fästa strukturerna eller delarna

Bild
Bild

Situationen är liknande med valet av diameter. Du behöver inte välja den tjockaste självgängande skruven, eftersom ibland tunna fästelement klarar uppgiften mycket snabbare och mer effektivt. Det är också mycket lättare att arbeta med tunn hårdvara, och möjligheten att dela upp produkten reduceras till nästan noll

Bild
Bild

Det finns en typ av trä som det är mycket svårt att skruva in en självgängande skruv i, särskilt om bara en skruvmejsel används. Professionella rekommenderar att du försmörjer fästelementen med tvätttvål eller vax - detta hjälper till att föra in hårdvaran i önskat material

Rekommenderad: