Hur Skruvar Man Loss Skruven? Hur Skruvar Du Loss Den Om Dess Tvärsnitt Rivs Av? Vilket Sätt Att Skruva Loss Skruven Med Ansikten För En Phillips -skruvmejsel? Skruvningsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skruvar Man Loss Skruven? Hur Skruvar Du Loss Den Om Dess Tvärsnitt Rivs Av? Vilket Sätt Att Skruva Loss Skruven Med Ansikten För En Phillips -skruvmejsel? Skruvningsmetoder

Video: Hur Skruvar Man Loss Skruven? Hur Skruvar Du Loss Den Om Dess Tvärsnitt Rivs Av? Vilket Sätt Att Skruva Loss Skruven Med Ansikten För En Phillips -skruvmejsel? Skruvningsmetoder
Video: how to remove damaged stripped screws - DIY hack / broken screw extractor 2024, April
Hur Skruvar Man Loss Skruven? Hur Skruvar Du Loss Den Om Dess Tvärsnitt Rivs Av? Vilket Sätt Att Skruva Loss Skruven Med Ansikten För En Phillips -skruvmejsel? Skruvningsmetoder
Hur Skruvar Man Loss Skruven? Hur Skruvar Du Loss Den Om Dess Tvärsnitt Rivs Av? Vilket Sätt Att Skruva Loss Skruven Med Ansikten För En Phillips -skruvmejsel? Skruvningsmetoder
Anonim

Alla skruvar skruvas inte in för alltid - förr eller senare kan det behövas att ta bort den. Men allt är inte så enkelt - om du innan du inte har försökt demontera strukturen på flera år, då det kan påverkas av luft eller fukt, kan det fastna hårt. I vissa fall tar reparationen i sig en minut och avlägsnandet av "envisa" fästelement - 10 minuter. Ibland händer det att bulten inte kan tas bort alls. Du är dock inte den första i en sådan situation, och före dig undrade många hur ett sådant problem löstes. Lyckligtvis de har kommit på ganska många sätt hur man tar sig ur situationen.

Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Du kan förstå att det kommer att finnas problem med bulten redan innan arbetet påbörjas eller i början av det. I vissa fall visar förståelsen av varför fästelementen inte skruvas av direkt det bästa sättet att lösa problemet, så det är värt att titta närmare på "katastrofens anatomi". Här är några exempel på varför vi måste pilla med skruven:

  • rost syns på fästelementets yta, det finns karakteristiska röda ränder runt huvudet - en rostig skruv fastnar nästan alltid, och som ett resultat "slickas" den ofta, eftersom kanterna på en försvagad produkt snabbt rivs av under grov påverkan av en skruvmejsel;
  • trasigt eller hakat huvud - om korset rivs av och i stället för ett fyrkantigt har ett triangulärt eller generellt formlöst hål blir det svårt att hitta en skruvmejsel för det;
  • basen i vilken fästelementen är skruvade genomgick deformation: träet kunde svälla av fukt och metallen plattades ut under tryck - då spänns tråden hårt och ramen släpper inte bara bulten;
  • de anslutna delarna förskjuts i förhållande till sin ursprungliga position-detta gäller särskilt för stora produkter som helt enkelt inte kan justeras om som förväntat, och under tiden skapar tunga delar en ökad belastning på den självgängande skruven.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var beredd på att problemen i de flesta fall inte blir desamma - samma en rostig skruv är farlig både genom att sticka och bryta korset . Värst av allt, om fästet också är placerat på en svåråtkomlig plats som du inte riktigt kan komma till.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många hemhantverkare ger i sådana fall helt enkelt upp, men i själva verket finns det nästan alltid en lösning.

Sätt att skruva loss olika skruvar

Detta kan tyckas löjligt för vissa, men ibland ligger problemet inte så mycket i skruven som i bristen på korrekt erfarenhet av den som försöker bli en mästare. Låt oss därför börja med att förtydliga att de flesta fästelement i den moderna världen har höger tråd, vilket innebär att de måste skruvas loss moturs . Vi kommer också att klargöra separat för dem som tror att hans erfarenhet alltid är relevant och överallt - det är de flesta bultarna som skruvas loss moturs, men inte absolut alla, därför är det värt att ändra taktik och försöka skruva loss skruven genom att vrida verktyget åt andra hållet. Observera att du inte ska vara för nitisk under några omständigheter - om tråden eller huvudet lossnar kan du göra det ännu värre med din iver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt finns det flera allmänt accepterade rekommendationer om exakt hur man skruvar loss fästelementen i en given situation. Använd inte våld - använd sinnet, så löser sig allt!

Skruva ur

I många fall är problemet just det bulten fast vid basen, klamrar fast den , och du försöker varva ner det, som det ska vara, snyggt, enkelt. Om friktionen tydligt stör processen är det logiskt att anta att smörjning skulle lösa problemet - den här metoden fungerar också med fästelement. Det finns vätskor som har förmågan att strömma in i de smalaste sprickorna och utrymmena - dessa inkluderar till exempel fotogen eller WD-40 . Båda kan ge den effekt du söker - det blir lättare att skruva loss fästelementen, du behöver inte göra riskfyllda starka rörelser som hotar lockets integritet.

Bild
Bild

Det är också värt att komma ihåg att vid stickning, ibland bara för att flytta den "frysta" självgängande skruven , så att det går kraftigt. Med skruvmejseln på plats, försök att försiktigt knacka på den från sida till sida. Det är viktigt att inte överdriva det, för att inte slita av korset på locket, så efter två eller tre lätta slag kan du redan kontrollera om den önskade effekten har dykt upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte hjälper att knacka på skruvmejseln, men locket sticker ut något ovanför basen , kan du försöka knacka direkt på fästelementets huvud. Naturligtvis är det osannolikt att du träffar ett så litet mål direkt, så bänd av den med en mejsel och knacka på den. Här måste du agera ännu mer noggrant, för med en slarvig rörelse kan du klippa av hatten helt och då kommer allvarliga problem att börja. I allmänhet är denna metod endast lämplig om du är säker på att själva fästelementet är mycket starkt, och det enda problemet är att det har fastnat mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett typiskt problem är när det inte finns några problem med själva hårdvaran eller dess tråd, bara strukturellt är fästelementen placerade så djupt i tratten att det inte är möjligt att nå det med improviserade medel . Detta händer ofta i bärbara datorer och annan utrustning, om tillverkaren är så rädd för att bryta locket att han gömmer det nästan inuti processorn. I denna situation är skruvmejseln tillverkad oberoende av en lång rak bit tråd - änden måste vara platt för att den ska se ut som en platt skruvmejsel. Experter noterar att vilken korslucka som helst kan "besegras" med en platt spets, men då bör den vara något mindre än korset på huvudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågning

Det händer också att skruvhuvudet är helt torkat . - det är i allmänhet inte möjligt att hitta en lämplig hållare för en Phillips -skruvmejsel i den. Om samtidigt hatten i sig är mer eller mindre intakt, tyder slutsatsen på sig själv - det är nödvändigt att hantera luckorna, det vill säga klipp av "markeringen" för skruvmejseln igen … Som regel är det extra utskurna spåret gjort enkelt, under en platt skruvmejsel, för att inte röra sig för länge och mindre "skada" locket. Det är klart att proceduren endast är möjlig om fästelementets huvud sticker ut märkbart ovanför fodralets yta, men du måste fortfarande agera mycket försiktigt. Befälhavarens uppgift är borra spåret minst hälften av lockets djup, annars är det stor risk att det går att bryta den senare istället för att dra ut den olyckliga skruven … För att uppnå målet kommer vi att använda antingen en kvarn eller en hacksåg för metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

När spåret är klart tar vi en vanlig platt skruvmejsel och försöker ta bort fästelementen. Eftersom vi har kommit till sågning betyder det att situationen ser ganska svår ut, så du kan och till och med behöver hjälpa dig själv parallellt på andra sätt från de som beskrivs ovan.

Sågning är faktiskt relevant även om locket inte längre är alls, men då blir schemat lite mer komplicerat . Tyngdpunkten måste "uppfinnas" från improviserade medel - ofta ses en vanlig nöt som en idealisk kandidat för denna roll. Det måste antingen svetsas till resterna av hårdvaran eller limmas, även om den andra lösningen endast är lämplig om bulten går lätt. När det nya "huvudet" har monterats och hålls säkert, följ proceduren som redan beskrivits ovan - borra spåret och arbeta med en skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärande

En annan "nödsituation" -metod, som bara används när det inte finns något annat sätt. Detta alternativ är lämpligt för att lösa alla typer av problem, inklusive ett sönderrivet kors eller till och med ett helt saknat huvud, samt en rullande skruv eller brist på en lämplig skruvmejsel .… En annan sak är att det föreslagna förfarandet är ganska komplicerat tekniskt och kräver tillgång till lämplig utrustning.

Bild
Bild

Betydelsen av uppgiften är följande: eftersom vi inte har tillräckliga stopppunkter i form av ett huvud och en intern tråd, betyder det att den inte måste skapas utanför hårdvaran, utan inuti den. Naturligtvis är metoden endast lämplig för ganska stora fästelement, eftersom hantverkaren behöver hitta en borr med en mindre diameter än den gängade delen av den fasta skruven . Denna borr gör en vänster gänga i bulten (motsatsen till den misslyckade skruven) och låter dig försöka skruva loss den åt andra hållet. Det bör genast noteras att detta trick kan vevas med de flesta fästelement, särskilt kinesiska, men det kommer att bli problem med självgängande skruvar - de är nästan alltid härdade, borrning av dem blir riktigt mjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det var möjligt att klippa av den inre gängan kan produkten stängas av med koniska utsug.

Rekommendationer

I många fall bestäms hela företagets framgång inte så mycket av uppenbara beslut och tillämpad kraft som av kreativitet och list. Samtidigt är det viktigt att inte överlista dig själv och tänka på förhand om resultatet kommer att bli ännu sämre. Till exempel, om bulten sannolikt fastnar på grund av viss deformation av det omgivande materialet, kan du försöka lösa problemet med värmer huvudet . Detta gäller särskilt för plastprodukter - de är gjorda av ett material som reagerar ganska snabbt på uppvärmning. Skruven expanderar något under uppvärmningen och skjuter liksom den basen som har klämt fast den, nu lite mjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att den "smälta" plasten kan "gripa" fästelementen ännu tätare, så den senare bör skruvas av medan den fortfarande är märkbart varm. Svårigheten här är att beräkna värmen korrekt och överdriv aldrig det , eftersom plastbasen för skruven är den mest typiska för teknik, och överdriven överhettning av plasthöljet kan inte bara leda till märkbar deformation av produkten, utan också att dess funktioner störs.

Bild
Bild

En liknande situation med uppvärmning är särskilt relevant om tillverkaren, direkt före skruvning i bulten, smetade in sin tråd med färg - detta görs ofta så att infästningen är pålitlig, helt glömmer bort att det kan finnas ett behov av att vrida sig. I detta fall krävs uppvärmning ganska starkt - ett lödkolv med en tunn spets används för det. Samtidigt, med detta tillvägagångssätt, ska hårdvaran inte bara inte skruvas direkt i plastbasen - det borde inte finnas någon plast bredvid den alls! Kom också ihåg att som ett resultat av uppvärmningen blev även bulten lite mindre hållbar, och alla överdrivna ansträngningar kan mycket väl sluta med att tråden eller huvudet bryts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om korset på huvudet är slitet så mycket att det inte längre lämpar sig för en tillräcklig beskrivning när det gäller geometri, försök du kan lösa problemet med en tunn gummipackning . Den måste fästas på platsen för det skadade korset och tryck sedan fast ordentligt uppifrån med en något mindre Phillips -skruvmejsel. Du måste fortfarande vänja dig vid denna metod, men poängen med tricket är att gummit inte glider, det fäster hårt på hårdvaran och hamras i alla dess sprickor, vilket ger efter för en skruvmejsel. Som ett resultat bildas en slags tillfällig plats, så att du kan skruva loss fästelementen.

Bild
Bild

En liknande metod förutsätter med superlim eller lödning (mindre effektivt) . Den valda massan måste släppas in i det rivna spåret och sätt sedan in en skruvmejsel omedelbart där för att bilda en ny plats. Uppgiftens subtilitet ligger i det faktum att verktyget under inga omständigheter bör ändra sin position medan limmet torkar, annars skapar du igen onödiga problem för dig själv. Det återstår att vänta så länge som denna typ av lim torkar enligt instruktionerna (eller erfarenheten), varefter du kan försöka skruva loss fästet lite.

Bild
Bild

Om du ser att bulten ger efter kan anfallet gradvis ökas.

Om du är säker på att du har extra fästelement av samma storlek, men inte kan ta bort den gamla kopian, du kan använda metoden som ofta används i utrustningsverkstäder för att extrahera små fästelement . Först måste du välja en borr, vars diameter är exakt lika med diametern på hårdvaruhuvudet. Därefter borras locket mycket noggrant och gör allt för att inte röra varken den omgivande plasten eller den nedre, gängade delen av fästet. Som ett resultat stör det inte att ta bort locket efter att alla andra bultar har skruvats bort. När du har tagit bort locket kommer det att se ut att den gängade delen nu sticker ut något ovanför den inre delen. Därefter måste du försiktigt plocka upp biten med en tång och skruva loss den - den här gången kommer förskjutningen av fragmenten som ska anslutas inte längre att störa det, och det är inte skruvat in så djupt att det starkt motstår. Under monteringen ersätts därför den slutligen demonterade bulten med en ny.

Rekommenderad: