Hur Nitar Man En Nit Utan Nit? Installation Av Gängade Och Blinda Nitar. Hur Installerar Jag Andra Nitar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Nitar Man En Nit Utan Nit? Installation Av Gängade Och Blinda Nitar. Hur Installerar Jag Andra Nitar?

Video: Hur Nitar Man En Nit Utan Nit? Installation Av Gängade Och Blinda Nitar. Hur Installerar Jag Andra Nitar?
Video: How to remove and install pop / blind rivets diy tutorial 2024, April
Hur Nitar Man En Nit Utan Nit? Installation Av Gängade Och Blinda Nitar. Hur Installerar Jag Andra Nitar?
Hur Nitar Man En Nit Utan Nit? Installation Av Gängade Och Blinda Nitar. Hur Installerar Jag Andra Nitar?
Anonim

En nybörjare har inte alltid alla nödvändiga verktyg. Niten är inte heller köpt i första hand. Men vad ska jag göra om du akut behöver nita produkten, får vi reda på i artikeln.

Särdrag

Nitning är ett av alternativen för icke-hopfällbar montering av delar . Fördelen med detta sätt är billighet . Förbrukningsmaterial - nitar - är relativt billiga. Du kan köpa dem i alla butiker som säljer fästelement.

Bild
Bild

Moderna material är indelade i två huvudtyper: gängad och avgas . Båda är i huvudsak ihåliga rör med ett lock i ena änden. I det första fallet skärs en tråd inuti röret, och i det andra sätts en stång med en förtjockning i änden in i den.

Installationen av en förbrukningsvara är förknippad med dess deformation. Den enda skillnaden är hur nitkroppen expanderas.

Vanligtvis krävs ett specialverktyg för att installera ett stort antal standardnitar - en nitare. Det kan vara elektriskt, pneumatiskt eller manuellt. Användningen av denna utrustning gör det möjligt att minska de fysiska ansträngningar som är förknippade med att krossa en metallnit. Dessa verktyg är inte alls billiga, det är det som blir huvudorsaken till att man vägrar använda nitar i vardagen eller för små reparationer. Faktum är att köp av ett dyrt verktyg för en eller två nitar är knappast motiverat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedan kommer vi att överväga hur man installerar en nit utan specialutrustning

Vad behöver du?

Så låt oss komma igång!

Med tanke på: delar som måste anslutas, men samtidigt inte kan svetsas, till exempel för att inte förstöra målningen.

Syfte: Installera högst 4 nitar.

Bild
Bild

En uppgift : nit utan nitare, eftersom det inte finns, men det är ganska dyrt, och köpet för 4 nitar är helt obefogat.

Given : gängade nitar och … det som finns i garaget, plus den ökända uppfinningsrikedomen, utan vilken det i det här fallet inte finns någonting alls.

Bild
Bild

Efter att ha rotat i avlagringar av eventuellt järnskräp som har samlats under århundradena måste du hitta en lång bult som matchar diametern och gängstigningen på de befintliga nitar, eller omvänt, köpa nitar med motsvarande parametrar, om en sådan bult existerar redan.

Helst är bulten gjord av höghållfast stål, men som en sista utväg kan du göra med det du kan hitta.

Bild
Bild

Därefter måste du bygga den enklaste nitaren, med vilken du kan rulla niten. För att göra detta bör du välja:

  • en stålhylsa, till exempel, gjord av en mutter med något större diameter än den redan nämnda bulten;
  • minst 2 brickor med en håldiameter som motsvarar bultens diameter;
  • litet lager (vissa hantverkare anser att lagret är överflödigt);
  • en mutter som matchar trådens storlek till den redan angivna bulten.
Bild
Bild

En hemlagad nitare monteras enligt följande:

  • skruva fast muttern på bulten;
  • installera brickan;
  • installera lagret;
  • sätt på pucken igen;
  • sätt på en hylsa som kan täckas med en annan bricka.
Bild
Bild

Efter det kan du börja nita genom att skruva fast gängniten på bulten.

Bild
Bild

För att göra en hemgjord nitinstallationsenhet behöver du följande material och verktyg:

  • stålrör med en diameter på 5 cm;
  • lång bult med en diameter på 8 mm;
  • en mutter för den tidigare angivna bulten;
  • svetsmaskin;
  • slipmaskin, borrmaskin, borrmaskiner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom behovet av att installera en gängad eller blind nitmontering av metall eller andra delar och konstruktionselement kan det finnas ett behov av att installera nitn som tillbehör på kläder eller skor. Verktyg för en sådan operation behöver inte tillverkas av skrotmaterial, de kan vara till nytta:

  • skruvmejslar: Phillips och slitsade;
  • tång;
  • en hammare;
  • en bult eller bit stålstång med en platt slipad ände;
  • en bit stålrör, liknande i diameter som en nit.

De olika tillbehören som används för kläder är tillverkade av relativt mjuk metall och har en liten tjocklek; det kräver inte mycket ansträngning att nita den.

Bild
Bild

Hur installerar man en nit?

Att installera gängade nitar med den design som beskrivs ovan kräver två skiftnycklar. Den ena måste hålla i bultens huvud, och den andra måste vrida muttern så att den drar bulten tillsammans med niten. Signalen om att niten är blossad kommer att vara en förändring av den applicerade kraften. När förbrukningsmaterialet kollapsar helt blir det omöjligt att rotera muttern. Efter det återstår att skruva loss bulten.

Bild
Bild

Om stålets hårdhet är låg kan bulten brytas av efter flera operationer, varför det inte är värt att använda en hemmagjord nitare under lång tid, och troligtvis kommer det inte att fungera.

Att nita en blindnit är något svårare, huvudproblemet i avsaknad av en fabriksnitar är att greppa nitstammen. Men även detta problem kan lösas med några tekniska färdigheter och verktyg.

Bild
Bild

Skär en bit 3 cm lång från det förberedda stålröret. Borra sedan ett hål med en diameter på 9 mm i det på motsatta sidan av röret - med en diameter på 3 mm. Bearbeta dem med en 9 mm borr under svepningen, gör ett snitt med en slipmaskin från kanten på rörsegmentet till ett litet hål. Bearbeta kanten med en slipmaskin för att få en konisk expansion. På utsidan av rördelen i området med det stora hålet, svetsar du en mutter, mellan hålen - en bult för att installera handtaget från borren, du kan svetsa ett improviserat handtag.

Den långa bultens ände ska sågas ner så att ett plan erhålls där ett hål med en diameter på 4 mm ska borras. Bulten skruvas fast i en mutter som är svetsad vid rördelen. En vred kan svetsas till bulthuvudet eller en skiftnyckel kan användas för att vrida den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en hemlagad nit att fungera måste en nit installeras i den . För att göra detta skjuts änden av dess stång in i bulthålet, sedan måste nithylsan placeras så att huvudet vilar mot svepet på rörsegmentet, för detta måste stången böjas - legeringen från vilken den är gör det enkelt att göra detta. Tja, då är allt detsamma som med fabriksniten: niten sätts in i hålet på de fästa delarna genom att vrida bulten, med hjälp av tråden, stammen dras ut och rullas.

Bild
Bild

Som framgår av beskrivningen är det fortfarande omöjligt att klara sig utan någon form av verktyg och material för att göra en hemlagad nitare.

Processen att installera nitade tillbehör på kläder eller skor är tekniskt enkel - det är viktigt att välja lämpliga verktyg:

  • nit med metallben , kan installeras med en slitsad (platt) skruvmejsel;
  • vändknappsknapp installerad med ett rör och en hammare, och en Phillips -skruvmejsel behövs för att säkra botten.

Det är viktigt att tydligt bestämma platsen för beslag, eftersom det är nödvändigt att skära eller stansa ett hål i tyget för det.

Bild
Bild

Rekommendationer

  • När du gör en hemlagad nitare är det mycket viktigt att underhålla alla linjer och plan .… Att svänga under nitningsprocessen kan orsaka en ömtålig anslutning eller brott på delar av armaturen.
  • Om garaget eller verkstaden ännu inte har tillräckligt med komponenter och verktyg för att bygga en hemlagad enhet , det är bättre att inte slösa tid på att leta efter dem, utan att skjuta upp arbetet till köpet av ett fabriksverktyg.
  • Det är bättre att göra detsamma om du inte är säker på dina tekniska färdigheter .

Rekommenderad: