Installation Av Gängade Nitar: Installation Av Skruvnitar Utan Nit, Val Av Munstycke

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Gängade Nitar: Installation Av Skruvnitar Utan Nit, Val Av Munstycke

Video: Installation Av Gängade Nitar: Installation Av Skruvnitar Utan Nit, Val Av Munstycke
Video: How to install rivnut, rivet nuts or nutserts, with no expensive tools 2024, April
Installation Av Gängade Nitar: Installation Av Skruvnitar Utan Nit, Val Av Munstycke
Installation Av Gängade Nitar: Installation Av Skruvnitar Utan Nit, Val Av Munstycke
Anonim

Niten är ett mycket märkligt sätt för icke-separerbara fästelement. En av dess obestridliga fördelar är dess låga kostnad. Dessutom låter sådan fastsättning undvika onödig deformation av arbetsstyckena, orsakar inte förändringar i deras fysiska eller kemiska egenskaper, eftersom det utesluter uppvärmning, gör att du kan ansluta delar av olika karaktär. I den här artikeln kommer vi att prata om att installera de så kallade gängnitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du?

En gängad nit är något annorlunda i sin struktur än samma utbredda blindnitar. Huvuddelen av båda typerna av förbrukningsvaror - en skrynklig metallhylsa - är mycket lika . Men när det gäller gängade nitar är dragstången frånvarande, dess roll spelas av ett speciellt gängat munstycke på niten.

Efter installation av sådana fästelement förblir ett förstärkt metallgängat uttag på platsen där konstruktionsdelarna är fastsatta, där en bult eller skruv med lämplig gänghöjd kan sättas in, på vilken du inte bara kan skruva en mutter, utan också fästa en konsol, hörn eller något annat strukturelement. Detta skiljer gängade förbrukningsmaterial från avgaser.

För att installera sådana fästelement behöver du:

  • själva förbrukningsvaran är en nit;
  • borra;
  • en borr med en diameter på 0,1 mm större än nitdiametern;
  • nitare för gängade nitar.

Naturligtvis kan ett måttband, en penna behövas för märkning, ibland, om materialet kräver det, en kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns någon nitare, och du bara behöver installera några gängade nitar, är det naturligtvis inte nödvändigt att köpa en . Hantverkare rekommenderar att du gör en enhet för att installera skruvnit själv. Naturligtvis är det omöjligt att göra detta utan, om än en liten uppsättning material och verktyg.

Men om det finns ett lager av alla slags bultar, muttrar och annat tekniskt skräp är det fullt möjligt att försöka plocka upp komponenter till en hemlagad nitare.

För ett sådant hemgjord verktyg behöver du:

  • en lång bult med samma stigning som en nit;
  • två brickor med en innerdiameter som motsvarar bultens diameter;
  • en hylsa från en mutter med större diameter;
  • en mutter som kan skruvas fast på en bult.

Det är ganska bra om de viktigaste arbetselementen - bulten och muttern - är gjorda av hårdare stål. Detta kommer att öka tillförlitligheten och hållbarheten hos den hemlagade nitmaskinen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är naturligtvis inte en obligatorisk uppsättning; du kan försöka montera enheten från andra komponenter . Och om du har en svetsmaskin kan du bygga ett verktyg med förstärkta handtag, vilket minskar ansträngningarna och ökar tillförlitligheten hos hemlagade produkter.

Steg-för-steg-instruktion

Om det finns en nitare måste den justeras till motsvarande nitmutter, gängstångens slag måste justeras i enlighet med nitlängden. Om alla justeringar är korrekta, ser steg-för-steg-instruktionerna för installation av en gängad nit i allmänna ordalag ut enligt följande:

  • anslut delar eller konstruktionselement efter behov;
  • känna till nitarnas diameter, välj en borr 0,1 mm större;
  • borra ämnena, försök att behålla vinkelrätt;
  • skruva niten på skaftet på nithuvudet;
  • installera anslutningen genom att dra i gängstången med nithandtagen;
  • skruva loss niten.
Bild
Bild

Det är allt, fastsättning med en skruvnit utförs . Om det behövs kan du förstärka anslutningen med en bult och mutter, eller installera något annat strukturelement med en bult, eftersom ett gängat fästelement har dykt upp på ytan.

Bild
Bild

Det är fullt möjligt att fästa en gängad nit utan en nit med hjälp av en hemlagad enhet.

Det är viktigt att komma ihåg: om bulten har en låg stålhårdhet fungerar det inte att nita den upprepade gånger. Även med mycket noggrann användning är det knappast möjligt att installera mer än 5 stycken. Antingen avlägsnas tråden, eller så lossnar bulten helt.

Om enheten är monterad från de element som anges ovan, i allmänna termer, är det värt att sätta en nit med den enligt följande:

  • borra ett monteringshål med en diameter på 0,1 mm större än nitdiametern;
  • montera en hemmagjord nitare: skruva fast en mutter på en lång bult med en gänga som motsvarar tråden på förbrukningsmaterialet, sätt en bricka på den och installera sedan en hylsa, som också är täckt med en bricka;
  • skruva en nit på bultens ände;
  • vrid muttern, se till att bussningen vilar mot nithuvudet genom brickan;
  • sätt in en nit i det förberedda hålet;
  • hålla bulten från att vrida med en skiftnyckel, vrid muttern med en annan skiftnyckel för att dra ut bulten och deformera nit;
  • skruva loss bulten när det blir svårt att vända.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det behövs kan du förstärka anslutningen med en bult och mutter

Det är klart att självtillverkade strukturer för installation av gängnitar, gjorda av olika hantverkare under olika förhållanden från olika komponenter, kan skilja sig något.

En sak är det viktigaste: det är nödvändigt att dra ut ärmen så att rullning sker. Vissa hemmagjorda nitnitar är utrustade med förstärkta stålhandtag, vilket gör det möjligt att utesluta ganska besvärliga skiftnycklar från nitningsprocessen.

Ett ytterligare designelement för en hemlagad enhet för nitning med gängade förbrukningsmaterial kan vara ett litet lager som gör att du kan koncentrera kraften på själva operationen, vilket minskar onödig friktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Användningen av gängade nitar har sina egna finesser

  • En av de viktigaste förutsättningarna för en framgångsrik installation av gäng- eller mutternitar är att förbrukningsvarans diametrar och monteringshålet i arbetsstycket matchar, annars kan vridning uppstå. Det är mycket svårare att installera en sådan nit. Det är viktigt att välja en borr med en diameter på högst 0,1 mm större än nitdiametern.
  • För att undvika att vrida i hålet är det bättre att välja nitar som har ett längsgående skår i den övre delen - de roterar mycket mindre ofta på grund av friktion av skårorna.
  • När du borrar hål i arbetsstycken kan du använda en klämma eller ett skruvstycke för att undvika att delar flyttas. Annars är det inte möjligt att uppnå en högkvalitativ anslutning.
  • När du väljer material för en hemmagjord enhet för installation av gängade förbrukningsmaterial är det viktigt att ta hänsyn till kraften som stången (bulten) kommer att uppleva. Det är bättre att avstå från att installera ett stort antal förbrukningsvaror av stål med stor diameter.
  • Den mest tillförlitliga anslutningen tillhandahålls av sexkantnitar, men det är mycket svårt att förbereda ett hål för dem. Det är bättre att använda sådana förbrukningsmaterial för installation av produkter av tunt material.
  • Att göra en hemmagjord nitningsenhet är motiverad endast när du gör en liten mängd arbete. Om du planerar att installera flera dussin, och ännu mer hundratals nitar, är det helt enkelt nödvändigt att köpa en nitare av hög kvalitet.
  • För en hemverkstad kan en manuell nitningsmaskin anses vara den mest föredragna; om en industriell arbetsplan planeras, är elektrisk eller pneumatisk utrustning motiverad.

Rekommenderad: