Hur Tar Man Bort Nitar? Hur Tar Man Bort Dem Från Metall Utan Nitar Med En Kvarn? Hur Borrar Man Med En Borr Och Tar Bort Med En Mejsel? Beskrivning Av Alla Metoder För Borttagning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Nitar? Hur Tar Man Bort Dem Från Metall Utan Nitar Med En Kvarn? Hur Borrar Man Med En Borr Och Tar Bort Med En Mejsel? Beskrivning Av Alla Metoder För Borttagning

Video: Hur Tar Man Bort Nitar? Hur Tar Man Bort Dem Från Metall Utan Nitar Med En Kvarn? Hur Borrar Man Med En Borr Och Tar Bort Med En Mejsel? Beskrivning Av Alla Metoder För Borttagning
Video: Så avlägsnar du en trasig bult utan svetsning | AUTODOC tipsar 2024, April
Hur Tar Man Bort Nitar? Hur Tar Man Bort Dem Från Metall Utan Nitar Med En Kvarn? Hur Borrar Man Med En Borr Och Tar Bort Med En Mejsel? Beskrivning Av Alla Metoder För Borttagning
Hur Tar Man Bort Nitar? Hur Tar Man Bort Dem Från Metall Utan Nitar Med En Kvarn? Hur Borrar Man Med En Borr Och Tar Bort Med En Mejsel? Beskrivning Av Alla Metoder För Borttagning
Anonim

I de fall det är nödvändigt att organisera starka och pålitliga fästelement föredrar hantverkare ofta att använda nitar. Användningen av nitar är mycket bekvämt, men det är omöjligt att ta bort dem när det är nödvändigt att demontera strukturen utan skada. Detta är den största skillnaden mellan denna metod för fastsättning från anslutningar, till exempel bultar eller skruvar. som kan skruvas loss med lämpligt verktyg och sedan användas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka verktyg behöver du?

Det finns flera sätt att ta bort en nit från metall, plast eller annan yta . De används inte bara av proffs, utan också av nybörjare. I det här fallet behövs ingen särskild utrustning, liksom specialkunskaper. Man bör komma ihåg att arbetet kommer att gå mycket långsamt.

Det är fullt möjligt att nitprodukter utan nit . För att ta bort nitar behöver du i vissa fall bara en hammare, skruvmejsel eller mejsel, beroende på nitarnas storlek. I andra fall kan en kvarn eller en borr, liksom ett nitmunstycke, vara användbart för användaren.

Alla väljer det mest praktiska alternativet för sig själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

För att dra ut någon nit måste du slipa eller klippa av huvudet för att öppna skaftet. Arbetet måste utföras i följd . Först upptäcks delarnas dimensioner och material, som är anslutna med sådana fästelement. Samtidigt bestäms materialet från vilket nitar själva gjordes. När dessa egenskaper är kända kan lämpliga verktyg väljas och den maximala kraft som bör appliceras för att ta bort fästelementet kan uppskattas. Slagmetoden med hammare och mejsel rekommenderas inte i fall där materialet i de fästa produkterna är mycket tunt eller skört, eftersom dessa produkter lätt kan skadas och förstöras.

För att ta bort nitar kan du använda en mängd olika verktyg som vi pratade om ovan . Låt oss överväga några av metoderna mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvarn och borr

En borr finns i arsenalen för nästan varje man, så ofta bestämmer de sig för att helt enkelt borra en gängad eller vanlig metallnit. Innan du börjar borra, ställ in elverktyget på det minsta antalet varv för chucken . Som ett resultat av denna åtgärd kommer arbetet att utföras inte bara med hög kvalitet, utan också med bra hastighet för sådana förhållanden.

Borrspetsen placeras i urtagningen i mitten av huvudet, och borrens axel är placerad vinkelrätt mot ytan på de fästa elementen . Under arbetets gång är det nödvändigt att noggrant övervaka så att verktyget inte glider, annars är skador oundvikliga.

Om fästelementen är små är det mer lämpligt att använda en handborr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelementet kollapsar i det ögonblick som borren passerar genom maskinens huvud . Ibland kommer stången inte att falla ut av sig själv, så du måste använda en hammare och stans för att ta bort den. Vanligtvis räcker det med 1-2 slag mot ytan på den fästa strukturen för att ta bort nitskaftet. Stötkraften måste vara lämplig för situationen, med hänsyn till konstruktionsmaterialet.

Om du är försiktig kommer arbetet inte att påverka ytans integritet, så du kan inte vara rädd för skador . Efter att ha tagit bort en nit kan du ta itu med nästa.

Bild
Bild

Du kan skära produkten med en vanlig kvarn. Arbetet utförs så snabbt som möjligt, men experter noterar att denna metod är anmärkningsvärd för risken för skada.

Med hjälp av en kvarn ska du klippa av alla huvuden på nitar . Resterna tas bort med en skruvmejsel. Huvudena måste tas bort i en vinkel, så det är mycket lätt att skada materialet. Dessutom bör du ta hand om din egen säkerhet genom att använda nödvändig skyddsutrustning.

Du måste agera mycket noggrant och beräkna varje rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mejsel

Oftast är avgasfästena gjorda av mjukt stål eller icke-järn legeringar . Det är därför som huvudet på en sådan nit lätt kan tas bort med en mejsel. För att göra detta placeras verktygets skärkant försiktigt under huvudkanten, varefter den träffas med en hammare tills nitens ovansida klipps av. Resten avlägsnas med en stans.

Denna metod är inte lämplig i vissa fall. Till exempel, om ytan är målad, rekommenderas att vägra den. Faktum är att under arbetet med att ta bort fästelement kommer färgen oundvikligen att skadas väsentligt.

Bild
Bild

Nithuvud

Detta verktyg har blivit allt populärare de senaste åren, och du kan enkelt hitta det i specialaffärer. Nitmunstycket är utformat direkt för att ta bort fästelement . Faktum är att det är en redskap för en elektrisk borr.

Driftsprincipen skiljer sig inte avsevärt från att använda en konventionell borr, men i detta fall visar det sig att uppnå maximal hastighet och noggrannhet . Med hjälp av en sådan enhet placeras borren exakt i mitten av huvudet, och inställningen låter dig strikt begränsa penetrationsdjupet, vilket är tillräckligt för att ta bort den övre delen av fästelementet.

Det finns dock en nackdel att det inte finns någon universell anpassning . För hårdvara med olika diametrar måste du använda olika tillbehör. Av denna anledning rekommenderar experter att använda produkten endast när en tillräckligt stor mängd arbete ska utföras, liksom för att ta bort nitar under extrema förhållanden.

Munstycket används av takläggare som krävs av detaljerna för att arbeta på höjd, där det i de flesta fall är nödvändigt att manipulera med bara en hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Att ta bort nitar är inte ett svårt förfarande, men mästarna ger några rekommendationer. Först och främst rekommenderar de att du använder en kvalitetsnitare som helt klarar sina funktioner . Billiga kinesiska verktyg kan skada produkten.

MEN man bör också komma ihåg att de inbäddade huvuden kan ha olika former . Halvcirkelformade produkter används oftast. Ofta, efter demontering av en struktur, blir det nödvändigt att montera den och välja nya fästelement. Det nya fästelementet bör helst ha egenskaper som liknar den tidigare versionen. Det är dock inte alltid möjligt att hitta helt identiska nitar, därför är det i första hand värt att välja dem efter materialets styrka - det ska inte vara värre än tidigare indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan material av de fastsatta elementen rivas. En gummipackning kommer till undsättning, som måste installeras noggrant. Experter rekommenderar att inte ge upp denna produkt.

Rekommenderad: