Installera Nitar: Hur Man Sätter Dem Korrekt Och Nitar Dem På Metallen Med Egna Händer? Hur Nitar Man Aluminiumrör Och Andra Nitar?

Innehållsförteckning:

Video: Installera Nitar: Hur Man Sätter Dem Korrekt Och Nitar Dem På Metallen Med Egna Händer? Hur Nitar Man Aluminiumrör Och Andra Nitar?

Video: Installera Nitar: Hur Man Sätter Dem Korrekt Och Nitar Dem På Metallen Med Egna Händer? Hur Nitar Man Aluminiumrör Och Andra Nitar?
Video: Basic Riveting Fundamentals 2024, April
Installera Nitar: Hur Man Sätter Dem Korrekt Och Nitar Dem På Metallen Med Egna Händer? Hur Nitar Man Aluminiumrör Och Andra Nitar?
Installera Nitar: Hur Man Sätter Dem Korrekt Och Nitar Dem På Metallen Med Egna Händer? Hur Nitar Man Aluminiumrör Och Andra Nitar?
Anonim

De flesta saker har olika fästelement. Den mest populära typen är niten. Ibland blir en sådan del oanvändbar, så de får en ny. Att byta ut det visar sig vara mycket svårare, eftersom frågan uppstår om hur niten ska installeras korrekt.

Det är nästan omöjligt att lösa problemet manuellt; det är nödvändigt att använda en speciell enhet. Nedan kommer vi att förstå mer detaljerat vad som är särart med installationen och hur man väljer den mest lämpliga tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

För att installera en nit måste du följa en enkel instruktion. Låt oss titta närmare på stegen.

  • Delarna måste ha förborrade hål. De är anslutna till varandra, nitkroppen i form av en cylinder är placerad där.
  • Stången är placerad i hela kroppen, den måste gripas med svampar (ibland är ett nithuvud vid ett nitverktyg lämpligt för detta ändamål). Man bör komma ihåg att beslaget sker nära cylinderhuvudets bas.
  • Därefter måste du anstränga dig lite och dra stången genom nitkroppen. Processen åtföljs av expansionen av locket eller huvudet. Genom att byta cylinderns ände är det möjligt att bilda den motsatta breda delen av niten (den ligger på ytan av de tidigare anslutna delarna).
  • Efter att vi har lyckats installera delarna bör resterna av den långsträckta stången brytas av exakt i det ögonblick när nitarens kraft är vid sin gräns. Det är lämpligt att omedelbart kontrollera om anslutningen är tillräckligt stark.
Bild
Bild

Om du arbetar med en manuell nitare måste processen utföras flera gånger och samtidigt trycka på spaken för att uppnå önskat resultat.

Efter att åtgärden är slutförd kommer det på ena sidan av anslutningen att vara möjligt att hitta huvudet från nitkroppen, och på den andra sidan kommer det att finnas en tillplattad ände från cylindern, som ska likna kronblad i utseende.

Bild
Bild

Vad behöver du?

För att tillverka kroppen av den framtida niten krävs olika material. För tillverkning av stavar används endast hårdmetall - stål.

När man väljer nitar är man vanligtvis uppmärksam på deras egenskaper . Ska vara intresserad av styrka, och hur en del påverkar en annan. För hållbarhet rekommenderas att välja nitar på ett sådant sätt att deras typ och material matchar varandra.

Experter rekommenderar dessutom att titta närmare på nitlängden . Om delen visar sig vara mindre än tjockleken på elementen som ska anslutas, kan det helt enkelt inte finnas tillräckligt med material för att skapa stänghuvudet.

Bild
Bild

Om storleken är för stor överlappar lockets huvud gränserna för delarna.

Det finns en mängd olika nitar på marknaden. Var och en av dem har sina egna fördelar.

  1. Klassiska används vanligtvis för de flesta typer av infästningar.
  2. Med hjälp av gängade anslutningar skapas pålitliga anslutningar. Detta gäller särskilt delar som har tunna väggar. Vanligtvis kännetecknas en sådan del av en försänkt eller bred fläns. Tråden sitter på insidan. På utsidan finns en korrugering, det påverkar ökningen av passformens styrka.
  3. Kolvarna kännetecknas av det faktum att det i slutet av niten finns en stämplad konisk urtagning. För tillverkning av själva delen rekommenderas att uteslutande använda mjuka metaller. När elementen är anslutna erhålls två hattar.
  4. Staven innehåller en fast stav. Det hjälper till att motstå stark fysisk aktivitet.
  5. Om dragkraft används, behöver de inte hållas vid nitning.
  6. Rörformiga har ett slags hålrum inuti delen. Denna typ används oftast vid låg belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Niten är ett specialverktyg, på ett annat sätt kallas det "tång ". Det fungerar analogt med en pistol och är nödvändigt för att ansluta strukturella element, liksom enskilda delar. Huvudvillkoret är att produktens tjocklek inte ska överstiga 10 mm.

Kraftpistolen hjälper till att fixa delarna från insidan . Handniten har 2 delar. Den första är fjädermekanismen. Dess huvudsakliga uppgift går ut på att det hjälper till att dra en sådan nit inuti. Det andra är ett hävstångssystem som kräver ytterligare ansträngning att tillämpa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära nitverktygsalternativen är utdragbara och gängade nitar.

Om en nit ska säkras måste dragkraft utövas . Det mest lämpliga alternativet är en utdragbar typ av handnitar. Nitskaftet dras in genom att utöva kraft mot spaken. Huvudet på stången verkar expandera. För att delarna ska vara ordentligt fixerade måste elementen från utsidan plattas ut.

Bild
Bild

Den gängade nitarens arbete är praktiskt taget detsamma. Det är nödvändigt att komma ihåg huvudregeln - bollen dras in i arbetsdelen, varefter en sådan del vrids ordentligt . Ingen extra ansträngning behövs här. Det är värt att vända på handtaget bara om det är nödvändigt att fixa en del som är liten i sin tjocklek.

Dessutom finns munstycken i specialaffärer komplett med en pistol . De skiljer sig huvudsakligen i diameter och svanslängd.

Bild
Bild

Hur nitar man?

Innan du använder den manuella nitaren rekommenderas att du förstår hårdvarukonstruktionen. Det är för denna fastsättningsmetod som nitar är avsedda.

  1. Cylindern har ett hål, den löper längs hela kroppen, samtidigt som den fångar huvudområdet . Externt liknar metallstången en spik som har ett rundat huvud. För att sätta in i ett cylindriskt hål behöver vi en hållare. Sedan dras huvudet tillbaka tills det stannar.
  2. Niten hjälper till att fästa . Den består av en metallstav och ett cylindriskt rör - dessa är två huvudelement. Det finns alltid ett huvud i slutet av röret.
  3. Gängade nitar är relevanta för utdragbara nitar . Det är viktigt att ta hänsyn till att stången har sin egen tråd. Den rullar exakt till den punkt där cylindern sätts in.
Bild
Bild

För att göra anslutningen så stark som möjligt skruvas en skruv fast på metallen. Dessutom kan detaljerna tas under hammaren. När du väljer diametern på en cylindrisk kropp är det bäst att omedelbart mäta hålen för fästelementet.

Därefter kommer vi att ta reda på steg för steg hur man korrekt fixerar aluminium och rörformade delar med egna händer och utför installationen . För att fästa nitar hemma krävs ett specialverktyg. Han kallas nitare.

Det finns två typer av nitare - amatörer och professionella . Var och en av verktygen har utbytbara huvuden. De behövs när man arbetar med element av olika storlekar som används under infästning. Den största skillnaden är priset och kraften som krävs för att pressa.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att nitna delar korrekt måste du följa följande algoritm:

  • vi tillämpar markeringar på de delar som vi planerar att ansluta;
  • vi borrar de nödvändiga hålen med en borr;
  • då måste du sätta in en nit;
  • nitarens handtag rör sig isär, en stav sätts in i den;
  • då måste handtagen klämmas tills stången bryts av;
  • vi lossar handtagen och kontrollerar om stången har trätt in helt.
Bild
Bild

Nästan vilken metall som helst kan användas för att göra en rökprodukt. Det är nödvändigt att närma sig materialvalet på ett sådant sätt att det inte sker någon efterföljande korrosionsprocess.

När du skapar en stång är det vanligt att använda en stålbas . Det kännetecknas av hög hållfasthet. Det finns olika alternativ för cylinderns storlek och längd, allt beror på vad det slutliga syftet med en sådan produkt är. Innan du gör ett köp rekommenderas att du funderar över exakt vilka egenskaper som kommer att krävas.

Rekommenderad: