Nichrome Wire: Var Får Man Det Hemma? Tabell över Resistivitet För Nichrom Per 1 Meter, Densitet. Var Används Den?

Innehållsförteckning:

Video: Nichrome Wire: Var Får Man Det Hemma? Tabell över Resistivitet För Nichrom Per 1 Meter, Densitet. Var Används Den?

Video: Nichrome Wire: Var Får Man Det Hemma? Tabell över Resistivitet För Nichrom Per 1 Meter, Densitet. Var Används Den?
Video: How to find nicrome wire from resistor at home? 2024, April
Nichrome Wire: Var Får Man Det Hemma? Tabell över Resistivitet För Nichrom Per 1 Meter, Densitet. Var Används Den?
Nichrome Wire: Var Får Man Det Hemma? Tabell över Resistivitet För Nichrom Per 1 Meter, Densitet. Var Används Den?
Anonim

Nichrome kan kallas ett specifikt material, det är inte lika vanligt som koppar och järn, men det är inte mindre viktigt. Denna typ av legering erhölls redan 1905 av den amerikanska forskaren Marshal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Huvudkomponenterna i nichromtråd är krom och nickel . Den innehåller också tillsatser som kisel, järn, aluminium, mangan.

Olika industrier använder nichromtråd i sitt arbete. Det ser ut som en silverfärgad tråd, vars diameter kan vara från 0,1 till 7 millimeter.

Vanligtvis säljs denna typ av produkt nystan , rullar vid behov mäts och skärs det av.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos nichrome finns i följande tabell

Parametrar Indikatorer
Uppvärmning, smälttemperatur 850 - 110 grader Celsius
Styrka 650 - 700 MPa
Resistivitetskoefficient per meter 1100-1140 ohm
Densitet Mindre än 8500 kg / m3

Nichrome har en låg vikt, på grund av detta används materialet ofta för tillverkning av alla typer av elektriska apparater. Wire lider inte av förlust av prestanda i vätskor och frätande miljöer. Tack vare krom bildas en film på materialet, som håller det isolerat från de negativa effekterna av yttre faktorer. Egenskaperna för denna legering beskrivs i detalj i GOST 10994-74, GOST 8803-89, GOST 12766.1-90.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nämna de funktioner på grund av vilka nichrome anses vara en värdefull metall

  1. Rostar inte, vilket skiljer det från andra liknande material.
  2. Har betydande motståndskraft mot specifik ström. På grund av detta krävs nikromtråd mycket mindre än ståltråd för tillverkning av någon enhet. Dessutom bidrar den här funktionen till att föremål av nikrom är små i storlek och väger lite.
  3. Deformeras inte, brinner inte under påverkan av hög temperatur.
  4. Det kännetecknas av elasticitet, vilket gör att du enkelt kan ändra trådens form.

Fel nichromlegeringen har en - detta är ett högt pris, men det minskar inte på något sätt efterfrågan på detta eldfasta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan inte skapa föreningar medan flusset appliceras .… För att utföra denna procedur måste du följa en viss sekvens av användning av lödningsverktyg. Lödning i detta fall kan vara en tenn-blylegering.

Det är också värt att separat förbereda ett flussmedel, vars komponentsammansättning måste doseras noggrant . Huvudkomponenterna i ämnet är vaselin av tekniskt ursprung, glycerin och zinkklorid. För att blandningen ska få den perfekta konsistensen måste du noggrant blanda alla ovanstående komponenter. Sandpapper kommer att behöva eliminera rester av smuts och oxiderade formationer. Därefter ska området torkas med bomull, applicera flussmedel och löd.

Bild
Bild

Var används den?

Användningen av nichromtråd observeras på många områden i livet och produktionen . Till exempel vet många människor att en spiral av en elektrisk spis och värmare i en panna är gjord av den. Utan nikrom är det också svårt att tänka sig att bränna, hugga ved och själva verktyget - en brännare.

Bild
Bild

På industriområdet

Metallindustrin är en av de ledande platserna i mänsklighetens liv. Dess produkter är allmänt tillämpbara i den riktning som använder elektriska ugnar, ugnar för rostning, torkning, liksom enheter som värms upp till en högtemperaturregim, enheter med värmeeffekt.

Nikromtråd är en integrerad del av en apparat för svetsning, en hushållsvärmare, ett värmesystem i glas, samt ett motstånd, en motståndsenhet och en reostat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av legeringens höga motstånd används den i följande områden:

  • värmeplatta för värme i metallurgi;
  • industriell typ ventilation torktumlare;
  • delar av pannan, värmeväxlare;
  • elektroder för svetsning;
  • ledningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

I hushållssfären

I hushållsförhållanden används nichrome för styrofoam och styrofoam skärning . Som du vet är det ganska svårt att klippa dessa material hemma, eftersom skummet kan smula av att använda en vanlig kniv. Tråden används för att göra en speciell maskin som fungerar på grundval av en uppvärmd sträng. Med denna enhet kan du självständigt göra olika ämnen av expanderad polystyren och polystyrenskum. Nichrome är ett strukturelement i de flesta hushållsapparater:

  • Värmeelement för vattenkokare, pannor, pannor;
  • element av hårtork, bestick, strykjärn;
  • billjus, liksom deras värmesystem;
  • elektroniska cigarrer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inom medicin

Nichromtrådar är nödvändiga inom det medicinska området, eftersom de inte kan orsaka en allergisk reaktion i kroppen. Studier har visat att snitt som har sytts med nichromtrådar läker snabbare än andra.

Dessutom har sådana element funnit sin tillämpning i plastikkirurgisk riktning under intrakavitär kirurgi.

I farmakologiska institut är legeringen en del av värmeanordningen för värmemanteln.

Bild
Bild

Märkning

Nichromtråd har mer än ett märke, därför har varje produkttyp vissa kvalitetsegenskaper. De huvudsakliga grupperna av nichrome är följande.

  1. Motstånd.
  2. Materialet finns i konstruktionen av hushålls- och industriella värmeelement. Gruppen har hög värmebeständig kapacitet.
  3. En grupp nikrom, utformad för att arbeta med höga temperaturer upp till 9 hundra grader.

Tråden i motståndsgruppen kännetecknas av en diameter på 0, 009-0, 4 millimeter.

Bild
Bild

Denna indikator för den andra gruppen av metall kan sträcka sig från 0,2 till 7,5 millimeter. Till "kongener" i legeringstråden ingår kanthal och fehrali, som har formen av en kromlegering med järn och aluminium.

Dessa material kännetecknas av hög elektrisk resistans, motståndskraft mot temperaturförhållanden upp till 1400 grader Celsius . Trots alla ovanstående fördelar är kanthal och fehrali inte lika tillförlitliga som nichrome, men de är mycket billigare.

Nichrome -produkter har en annan procentandel av de ingående delarna. De vanligaste är följande.

X20N73YUM smälter genom vakuuminduktionsmetod och innehåller som beståndsdelar följande andelar av ämnen: 20% krom, 73% nickel, 3% aluminium, 1,5% molybden.

Bild
Bild

KhN70Yu-N består av 20% krom, 70% nickel, 3% aluminium, mindre än 0,3% mangan, mindre än 1,5% järn. Denna legering används ofta för tillverkning av element som är en integrerad del av värmeanordningar.

Bild
Bild

KhN20YUS används i industriugnar med värmefunktion. Legeringen innehåller 20% krom och nickel, 1% aluminium och 50% järn.

Bild
Bild

När du köper nichrome bör du ta hänsyn till märkningen:

  • H - kategori av värmeelement;
  • C - används i element av motstånd;
  • Värmeelement - för pannor med en rörformad konstruktion.
Bild
Bild

Hur bestäms?

Utåt ser nikromtråd ut som många andra produkter, så det är viktigt för varje konsument att lära sig att skilja den från en annan. De främsta kännetecknen för korrosionsbeständig nichrom:

  • den nya metallen är vit, och den använda metallen mörknar;
  • trådens magnetism är minimal eller helt frånvarande;
  • nichrome är ett ganska tufft material;
  • syror kan förstöra denna metall;
  • produkter oxiderar inte om de utsätts för höga temperaturer.
Bild
Bild

För att välja en nichrom -legeringstråd måste du analysera dess nominella prestanda korrekt.

För denna räkning specifik motstånd hos arbetselementet enligt formeln R = ρ l / S , där längd, tvärsnittsarea beaktas.

Bild
Bild

Var ska man få?

Många är intresserade av hur och var man kan få nichrome hemma. Det finns metoder för att hitta metall.

  1. Lägg en order på nichrome -produkter i det företag som tillverkar dem.
  2. Köp från en järnaffär eller järnaffär. Detta kan vara punkten för implementering av radiokomponenter, olika material och konstruktörer.
  3. Köp från personer som är engagerade i implementering av radiokomponenter och små saker av metall.
  4. I mitt hus. Det finns nichrome i vissa enheter, till exempel i spiralen på en elektrisk spis.

Med en stor order är det bättre att använda det första alternativet, alla andra är lämpliga om konsumenten behöver en liten nichromlegering.

Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Fel på värmeelementet i olika hushållsapparater är för närvarande inte ovanligt. Ofta måste utrustningen ändra arbetsspiralen, som anses vara en integrerad del av en elektrisk spis, strykjärn, vattenkokare. I detta fall anses rostfritt stål vara ett värdigt alternativ till nichromtråd.

Bild
Bild

Dessa material har nästan samma motståndskraft. Det är dock värt att komma ihåg att rostfritt stål har låg motståndskraft mot oxidationsprocessen. För att byta ut nikromlegeringen kan du använda flätan från den gamla slangen, där det finns förstärkta rostfibrer. Nichrome är en unik högpresterande metall, så det är ganska efterfrågat nuförtiden.

Rekommenderad: