Sanddensitet: Kg Per M3, Tabell Och Test Med Sann Densitet, Genomsnittlig Densitet För Torr Och Våt Sand

Innehållsförteckning:

Video: Sanddensitet: Kg Per M3, Tabell Och Test Med Sann Densitet, Genomsnittlig Densitet För Torr Och Våt Sand

Video: Sanddensitet: Kg Per M3, Tabell Och Test Med Sann Densitet, Genomsnittlig Densitet För Torr Och Våt Sand
Video: Bulk Density and Voids of Fine Aggregate 2024, Maj
Sanddensitet: Kg Per M3, Tabell Och Test Med Sann Densitet, Genomsnittlig Densitet För Torr Och Våt Sand
Sanddensitet: Kg Per M3, Tabell Och Test Med Sann Densitet, Genomsnittlig Densitet För Torr Och Våt Sand
Anonim

Sandcementmortel är en oersättlig komponent under byggnadsarbetet. Konstruktionens kvalitet beror på vilka komponenter som användes i en sådan lösning.

Även om parametrarna för cement är välkända, är situationen med sand inte så enkel. Dess densitet spelar en viktig roll vid tillverkning av cementbruk, så det är viktigt att kunna beräkna det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Om vi pratar om sand som ett byggmaterial, så är detta en särskilt fint krossad sten. Partikelstorleken kan variera inom området 0,05-5 mm. Det är därför problem uppstår vid beräkning av densitet.

I praktiken är det inte lätt att definiera indikatorn som beskrivs. Det är nästan omöjligt att mäta luckorna mellan separat liggande partiklar.

Detta beror på att själva krossningsprocessen möjliggör skapandet av oregelbundet formade partiklar. Avståndet mellan deras hörn är annorlunda.

Bild
Bild

Det är också värt att ta hänsyn till om torr eller våt sand används, liksom dess typ . Om vi tar en flod som ett exempel, så har den en tätare struktur, så samma del kan inte gå in i cementuppslamningen som den konstgjorda.

Eftersom det finns svårigheter att beräkna densiteten för det beskrivna materialet, blev det nödvändigt att införa ett sådant koncept som bulkdensitet. Det är hon som uppmanas att bestämma massan per volymenhet.

Bild
Bild

I det här fallet talar vi om tre indikatorer:

  • Sann;
  • bulk;
  • genomsnitt.

Om det finns extremt komprimerad sand, som inte har några luckor mellan partiklarna, talar vi om den sanna densiteten. Bulk bestämmer storleken i torr och vägd form.

Medeltätheten tar inte bara hänsyn till mängden fukt som finns i materialet, utan också till partiklarnas porösa struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termen "densitet" kan användas för att hänvisa till antalet partiklar per volymenhet . I frasen "densitet av sand" betyder detta hur många sandkorn per volymenhet. När man diskuterar denna fråga har granulatens massa eller vikt ingenting att göra med densitetsvärdet. Stora, tunga granulat skulle ta mer utrymme, och därför skulle det vara mindre av dem per volymenhet, så sanden skulle ha en lägre densitet än om små partiklar användes.

Om partiklarna har samma storlek och massa, men densiteten för sanden är lägre, är den faktiska massdensiteten per volymenhet också lägre.

Bild
Bild

Du kan använda termen densitet för att referera till antalet partiklar per ytenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Den torra tätheten av sand beror på flera faktorer: fukt och komprimering, tillsammans med partikelstorlek och vinkel.

Massdensiteten och tillståndet förändras ständigt med fukt . Det är hon som är den viktigaste faktorn. Eftersom materialet ofta lagras utomhus ändras luftfuktigheten också beroende på väderförhållandena utanför.

Enligt standarden ska torr sand läggas till lösningen, men i praktiken är detta inte alltid möjligt, därför har materialet ofullkomliga parametrar … Just för att densiteten också förändras på grund av fukt, är det nödvändigt att ta hänsyn till komprimeringskoefficienten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra faktorer som påverkar den aktuella parametern:

  • graden av komprimering;
  • extraktionsmetod;
  • materialets ursprung;
  • partikelstorlek;
  • mineralsammansättning.

Det finns ledigt utrymme mellan partiklarna; det är ofta fyllt med luft. Ju mer tryck som appliceras, desto mindre blir denna volym. Detta påverkar densiteten, eftersom den inte representerar luft, utan antalet sandkorn.

Bild
Bild

Om vi jämför materialet som extraherades från en flod eller damm och som erhölls i ett stenbrott, kommer deras indikatorer också att skilja sig åt.

Samtidigt har artificiellt skapad sand de bästa egenskaperna, eftersom den inte innehåller smuts och andra föroreningar.

Om sanden transporteras kan indikatorn under transporten också ändras . Detta händer eftersom antalet tomrum minskar och själva materialet komprimeras.

Samtidigt, ju mindre sandkorn i storlek, desto större indikator övervägs. Detta är inte förvånande, eftersom de i detta fall kan hålla sig tätare till varandra, respektive minskar luftmängden mellan fraktionerna.

Bild
Bild

Om vi pratar om medelvärdet är det 1450-1550 kilogram per kubikmeter

Det är fel att förbise en sådan faktor som mineralsammansättningen. Sand kan tillverkas inte bara av kvarts, utan också inkludera andra komponenter, till exempel glimmer, spatel. Även om de alla är utseendemässigt lika, har de olika vikter och andra egenskaper.

Bild
Bild

Egenskaper för olika typer av sand

I sand är partikelstorleken viktig, inte materialet från vilket den är tillverkad. Även om de flesta blandningar innehåller kvarts, vars densitet är 2,65 g / cm3, eller skal från marina djur, finns det en som innehåller aragonit . Densiteten hos den senare är 2,9 g / cm3.

Det minst vanliga materialet är olivin med ett index på 3,2 g / cm3 . Kom ihåg att dessa densitetsvärden avser bulk, hårda, kompakta mineraler, inte sand gjord av dem.

Bild
Bild

Indikatorn för komprimerad, grusig, komprimerad, naturlig, våt och vulkanisk sand kommer att skilja sig åt.

Komprimering innebär att utrymmet mellan kornen minskar. Det låter dig minska den totala volymen sand, men detta har liten effekt på vikten, så porositeten minskar och densiteten ökar.

Kornens vinkel eller rundhet påverkar också packningen, med hörn i allmänhet lättare att komprimera än rundade . Sandblandningar gjorda av skal är inte bara gjorda av ett tätare mineral, utan också av vanligtvis mer kantiga fragment, så sådant material kommer att vara något tätare än kvarts.

Bild
Bild

Cementering och matris ändrar också densitet och inkluderar andra material som lera, lera eller kemisk nederbörd som upptar utrymmet mellan kornen, ökar massan men har liten effekt på volymen. Precis som komprimering minskar detta porositeten och ökar densiteten.

På samma sätt innehåller våt sand vatten i porerna istället för luft, vilket också ökar densiteten liknande matris och cement

I slutändan har en typisk torr okonsoliderad strandsand ett värde av 1,6 g / cm3, medan liknande sandblandningar med varierande grad av packning, cementering, matris och vattenmängd sträcker sig från 1,5 g / cm3 till 1,8 g / cm3 …

Observera att dessa endast är allmänna värden för kvarts / aragonit sand, svart alluvial sand kan vanligtvis vara 3 g / cm3 eller mer.

Bild
Bild

Det finns en GOST, som anger parametrarna för varje typ av sand, inklusive klass 1. Det går under nummer 8736-93. Materialets egenvikt bör vara 15 kg per kubikmeter.

I tabellen presenteras byggmaterial i flera former:

  • lösa;
  • rammade;
  • våt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För var och en kommer tyngdkraften att vara annorlunda. I det första fallet är det 1440 kg per m3, i det andra - 1680 kg per m3 och i det tredje - 1920.

Under en separat GOST finns ett gjutmaterial, dess indikator är 1710 kg per m3.

Flodsand används ofta, men den har också tre typer:

  • enkel;
  • tvättas;
  • ramlade.

För dem är parametrarna följande: 1630 kg per m3, 1550 respektive 1590.

Detsamma gäller kvartssand. Normal har en specifik vikt på 1650, torr - 1500 och komprimerad 1650 kg per m3.

Bild
Bild

Det finns också stenbrott, ravin, berg, hav och vattenmättade. De har alla sin egen indikator. Den senare har max, den är 3100 kg per m3.

Beräkning

Bestämning av erforderlig indikator kan göras på olika sätt.

Konverteringsfaktorn används ofta, men metoden som övervägs har en betydande nackdel - ett fel på 5%

Mätningar kan göras med en förkalibrerad behållare. Men tillämpningen av denna metod är inte alltid möjlig. Du behöver en hink med en volym på 10 liter med en höjd av 10 centimeter. Den är helt fylld med sand, men inte ramad. Väg kärlet.

Bild
Bild

Använd sedan följande formel:

P = (m2 - m1) / V, där:

m1 är behållarens massa;

m2 är sandhinkens totala vikt;

V är behållarens volym (till exempel 10 l).

Volymen från liter omvandlas till kubikmeter, och först då sätts denna indikator in i formeln

Ibland används den så kallade skärringmetoden i fabriker. Det hänvisar till laboratorietestmetoder. Dess väsen ligger i urvalet av prover med hjälp av en speciell mätanordning - en ringprovtagare med en förutbestämd massa. Ringen väljs beroende på jordens typ och skick. Provet vägs tillsammans med ringen och sedan beräknas jordens massa. Dess densitet definieras i sin tur som förhållandet mellan jordens massa och ringens inre volym.

Rekommenderad: