Dielektriska Handskar (30 Bilder): Mått Enligt GOST Och Livslängd, 4 Och Andra Klasser, Krav Och Användningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Dielektriska Handskar (30 Bilder): Mått Enligt GOST Och Livslängd, 4 Och Andra Klasser, Krav Och Användningsregler

Video: Dielektriska Handskar (30 Bilder): Mått Enligt GOST Och Livslängd, 4 Och Andra Klasser, Krav Och Användningsregler
Video: The Vietnam War: Reasons for Failure - Why the U.S. Lost 2024, Maj
Dielektriska Handskar (30 Bilder): Mått Enligt GOST Och Livslängd, 4 Och Andra Klasser, Krav Och Användningsregler
Dielektriska Handskar (30 Bilder): Mått Enligt GOST Och Livslängd, 4 Och Andra Klasser, Krav Och Användningsregler
Anonim

Att arbeta med el är en mycket farlig process för liv och hälsa, därför kräver det att vissa säkerhetsstandarder följs. All utrustning måste vara spänningslös innan arbetet, och specialisten själv kan utföra sina uppgifter uteslutande med isolerade verktyg. Ett oumbärligt tillstånd är att bära dielektriska handskar som skyddar mot elektriska stötar.

Låt oss titta närmare på beskrivningen av denna skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Huvudsyftet med dielektriska handskar är att skydda en elektrikers händer från risken för elektriska stötar medan du arbetar med produktionsutrustning och nätverk, vars spänningsparametrar går över 1000 volt. Specialmaterial som de är tillverkade av tillåter inte den anställde att skada sig själv, de är lämpliga för installation, justering och reparation av elektriska ledningar.

Att bära dielektriska handskar är en oumbärlig procedur för alla typer av elektriska arbeten . Kabeldragning, installation av elektriska paneler, reparation av teknisk utrustning och några andra procedurer relaterade till el i hemmet och i produktionsverkstäder kan inte klara sig utan sådana overall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Handskar för elektriker och elektriker tillhör gruppen av grundläggande skyddsutrustning, varför de helt måste uppfylla vissa tekniska egenskaper. Bland de grundläggande kraven för sådana vantar finns följande.

  • Utförande - inga utskjutande gummifibrer samt defekta vidhäftningar, sprickor och andra synliga mekaniska skador är tillåtna på dielektriska handskar.
  • Det är absolut nödvändigt att handskstorlekarna som fastställs av standarderna iakttas. I synnerhet kan deras längd inte vara mindre än 35 cm.
  • Elektrikerns skyddskläder måste ha en stämpel som bekräftar att inspektionen har utförts i strikt överensstämmelse med den fastställda standardfrekvensen.
  • Handskar måste vara fria från smuts eller fukt.
  • Ett intyg om överensstämmelse krävs för varje par handskar.

Alla ovanstående krav anges i GOST som fungerar i vårt land.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Sortimentet av elektriska handskar kan inte kallas diversifierat. Vanliga material för tillverkning av sådana arbetskläder är latex- och plastgummiplattor. Produktens mått är utformade så att elektriker kan bära isolerade handskar eller vantar under dem under den svala säsongen.

I de flesta fall är handskarnas längd standard, de bärs över skyddsklädernas ärmar för att minimera minsta risk för att gnistor träffar bäraren.

Bild
Bild

Handskar för att arbeta med el klassificeras enligt flera parametrar.

I utseende

Personlig skyddsutrustning kan vara två- eller femfingrad, medan femfingrar anses vara bekvämare, eftersom den anställde i det här fallet kan använda händerna fullt ut- vilket förenklar processen för kabeldragning och reparation av elektrisk utrustning kraftigt.

Beroende på tillverkningstekniken är de sömlösa eller har en söm . Sutur (de kallas också dikade) dielektriska handskar är gjorda av hållbart gummi, medan närvaron av en söm tillhandahålls av deras designfunktioner - sådana produkter är bekväma att bära och lätta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Beroende på det funktionella syftet

Skyddsutrustning för elektriker tillverkas i två versioner

  • Modeller för installationer inom 1000 V bärs som grundläggande skyddsutrustning vid arbete under överspänning. Det är strängt förbjudet att använda dem i system som överstiger 1000 volt.
  • Modeller för elektriska installationer med mer än 1000 volt - i det här fallet fungerar de som ett extra skydd, medan själva arbetet utförs med ett speciellt isoleringsverktyg (elektriska klämmor, alla typer av stavar, samt överspänningsindikatorer och några annan typ av professionell utrustning).
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på den högsta tillåtna spänningen

Det finns flera typer av dielektriska handskar, som alla har sin egen snäva användning. Låt oss överväga var och en av dem separat.

  • Klass 00 - dessa är de svagaste skyddande dielektriska handskarna. Som regel används latex för tillverkning, de används för att utföra elarbete på enheter med låg effekt (hushållsapparater).
  • Klass 0 - sådana handskar kan användas utan medföljande utrustning. De sätts på för att utföra arbete på elsystem, vars spänning inte överstiger 1 kW, de inkluderar relativt svaga kraftledningar och produktionsmekanismer.
  • Klass 1 - används för mer komplext arbete, till exempel på medelstor produktionsutrustning. Sådana handskar har en tolerans på upp till 7,5 kW.
  • Klass 2 - i de flesta fall är dessa handskar certifierade för spänningsskydd på 10 kW. Sådan skyddsutrustning, liksom produkter från klasserna 3 och 4, är mest efterfrågade i en professionell miljö, de är mångsidiga och har ett ganska brett omfång - de används inom fordonsteknik, vid installation och installation av verktygsmaskiner, installation elektriska ledningar och andra typer av arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

I enlighet med de standarder som antagits i Ryska federationen är dielektriska termiska handskar tillverkade av latex eller plastplåtgummi. Det grundläggande kravet på materialet som används för deras tillverkning är låg elektrisk konduktivitet samt höga plasticitetsparametrar.

Vissa dielektriska handskar kan kompletteras med ett foder, men de kan klara sig utan det. Beroende på designfunktionerna kan de ha en yttre beläggning.

Det är tillåtet att tillverka handskar från olika polymerblandningar , vilket gör att många gånger kan öka parametrarna för deras kemiska resistens.

Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att om handskarna har en yttre beläggning måste de nödvändigtvis skilja sig åt i färg.

Bild
Bild

Dimensioner

Längden och tjockleken på dielektriska handskar varierar beroende på avsedd användning, i enlighet med storlekstabellen finns det tre alternativ för de produkter som används:

  • för särskilt känsligt arbete;
  • standard;
  • för tuffa jobb.

Handskarnas väggtjocklek för fina arbeten får inte överstiga 4 mm, och väggtjockleken för handskar för grovt arbete är 9 mm.

När det gäller kraven på längden på elektriska handskar bör denna parameter inte vara lägre än 35 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Beroende på egenskaperna hos arbetsenheterna kan isoleringshandskar märkas med EV eller EN:

  • EV - bärs som en extra skyddsanordning, låter dig skydda dina händer mot spänning över 1 kW;
  • EN är optimal för drift som ett grundläggande skyddsmedel för installationer med spänning inom 1 kW.

Livslängd och funktioner

Innan alla typer av elektriska arbeten börjar är det nödvändigt att noggrant inspektera skyddsutrustningen för eventuella mekaniska skador: sprickor, punkteringar.

Förekomsten av även den minsta defekten är inte tillåten, eftersom handskarna i detta fall förlorar helt sina elektriskt isolerande skyddande egenskaper och kan börja passera ström, och detta utgör ett hot mot specialistens liv och hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inspektion av handskar för elektriska arbeten för raster och punkteringar bör utföras inte bara innan arbetet påbörjas, den har en frekvens som bestäms av standarder - i synnerhet utförs den under vanliga tester. Vart i det är inte svårt att avgöra förekomsten av skador - för detta behöver de bara fyllas med vatten eller vridas i fingrarnas riktning, de flesta defekterna slår omedelbart.

Under arbete och drift är det strängt inte tillåtet att rulla upp handskens kant - detta krav hjälper till att skydda huden från skador.

Dessutom kan du lägga ovanpå handskarna alla andra produkter gjorda av presenning eller läder

Dielektriska handskar rekommenderas att tvättas i vanligt tvålvatten eller i läsklösning, varefter handskarna ska torkas så noggrant som möjligt. Vi uppmärksammar det faktum att de ska torkas på ett naturligt sätt - det är inte tillåtet att använda värmare och andra uppvärmningsanordningar för detta ändamål.

Bild
Bild

Test av handskar

För att kontrollera om de tekniska och operativa egenskaperna hos dielektriska handskar överensstämmer med de nuvarande kraven i GOST, är produkterna föremål för ett obligatoriskt testförfarande. De produceras både i fabriken och direkt på förvaringsplatsen.

Under experimentella förhållanden används speciella stativ för testning; i själva verket är de ett bad fyllt med vatten och en elektrisk installation . En dielektrisk handske placeras i en behållare och fylls med vanligt vatten, medan en ström av en given styrka och frekvens matas mellan tankkroppen och elektroden inuti handsken. Om tecken på sammanbrott hittas kasseras handsken.

Denna testmetod anses vara den mest föredragna, eftersom studiens noggrannhet i detta fall är hög - på grund av användningen av elektronisk utrustning under testet är det möjligt att öka spänningen och samtidigt ändra strömstyrkan så att testmiljön helt motsvarar de faktiska driftförhållandena för skyddskläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dielektriska handskar testas var sjätte månad . Om testet lyckas stämplas overallerna för elektriker, medan intrycket ska vara tydligt och inte slita ut under lagring - detta märke anger hur ofta skyddsutrustningen testades, bekräftar säkerheten vid användning och anger utgångsdatum för deras utgång.

Varje test av dielektriska handskar måste slutföras genom att fylla i ett särskilt protokollformulär . Det anger datum för efterföljande kontroller, liksom huvudparametrarna för skyddsutrustningen och några andra uppgifter. Detta pass måste fästas på handskarna och förvaras i lager.

Bild
Bild

Lagringsregler

Reglerna för användning av dielektriska handskar föreskriver exakt överensstämmelse med de fastställda lagringsstandarderna:

  • efter utfört arbete är det nödvändigt att rengöra så noggrant som möjligt av alla typer av smuts - för detta används vanligtvis tvål och vatten, liksom speciella antiseptika som är säkra för latex och gummi;
  • du måste förvara handskar på platser skyddade från inträngning av UV -strålar;
  • kontakt med handskar med syra-alkaliska lösningar, liksom bensin, eteriska oljor och fetter är inte tillåtet;
  • i rummet där handskarna förvaras måste temperaturbakgrunden hållas i intervallet från -30 till + 40 C;
  • det är förbjudet att förvara handskar på platser med hög luftfuktighet och starkt damm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dielektriska handskar anses vara en praktisk och pålitlig artikel för alla typer av elarbete. Användningen av latex och extra starkt gummi för deras tillverkning avgör en lång tids användning av dessa produkter . Det kan dock förlängas ännu mer om vantarna inte är skrynkliga under arbetsprocessen, men de sätts på korrekt och inte används i de installationer där det finns skarpa kanter.

Det är bättre att bära läderhandskar över handskarna, vilket ger ytterligare skydd.

Rekommenderad: