Dielektriska Latexhandskar: Klassificering Av Dielektriska Gummihandskar. Hur Väljer Och Använder Man?

Innehållsförteckning:

Video: Dielektriska Latexhandskar: Klassificering Av Dielektriska Gummihandskar. Hur Väljer Och Använder Man?

Video: Dielektriska Latexhandskar: Klassificering Av Dielektriska Gummihandskar. Hur Väljer Och Använder Man?
Video: Rubber Glove Testing Protects Electric Line Workers 2024, Maj
Dielektriska Latexhandskar: Klassificering Av Dielektriska Gummihandskar. Hur Väljer Och Använder Man?
Dielektriska Latexhandskar: Klassificering Av Dielektriska Gummihandskar. Hur Väljer Och Använder Man?
Anonim

All verksamhet i företag som rör elektrisk utrustning är potentiellt traumatisk. Elektriska stötar leder vanligtvis till brännskador eller till och med dödsfall av elektriker. Därför är det för skydd nödvändigt att använda speciella medel med dielektriska egenskaper.

Bild
Bild

Beskrivning

Dielektriska handskar är det primära skyddet mot elektriska stötar när du arbetar med utrustning upp till 1000 V. Gummigummi är det vanligaste materialet för tillverkning av sådana produkter.

Gummi är tillverkat av syntetiskt isopren eller styrengummi, från vilket olika komponenter som påverkar den färdiga produktens elektriska konduktivitet tas bort. Materialet regleras av GOST. Handskarnas tillförlitlighet är deras främsta kvalitet för konsumenterna . En egenskap hos vissa typer av handskar är en sömlös produktionsteknik, som eliminerar sönderfläckar vid ökad mekanisk spänning eller friktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra typer av liknande produkter har sömmar täckta med massiva gummiplåtar. Det finns också dielektriska handskar tillverkade av särskilt hållbar latex, tillverkade enligt en separat GOST, men deras tillförlitlighet är lägre i jämförelse med gummi.

Rivhållfasthet är en av de viktigaste egenskaperna hos handskar för elektriker . Enligt GOST -instruktioner är det inte tillåtet att använda dielektriska latexprodukter vid service på utrustning över 1000 V, eftersom deras tillförlitlighet är lägre än gummiprodukter.

För ökat skydd för personer som arbetar med strömmar upp till 10 000 V rekommenderas det att använda dielektriska handskar av silikon utöver andra skyddsverktyg.

Silikon är praktiskt taget oförmögna att leda ström; därför är sådana handskar en av de viktigaste elementen i en elektrikers arbetskläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Två typer av dielektriska handskar används, kännetecknas av graden av tillförlitlighet

  1. Dielektriska produkter i skyddsklasserna 0 och 00 används vid arbete med elektrisk utrustning upp till 1000 V. Det är strängt förbjudet att använda sådana handskar för utrustning med en spänning över 1000 V.
  2. Rekommenderade handskar för användning på utrustning med värden över 1000 V , märkt med skyddsklasserna 1, 2 och så vidare. I detta fall används dielektriska handskar som extra skydd tillsammans med spänningsindikatorer, isolerstänger och isoleringstänger och annan obligatorisk skyddsutrustning för en elektriker. Det är tillåtet att använda handskar utan annat skydd för arbete med frekvensomriktare från högspänningsbrytare, olika omkopplare och andra liknande elektriska delar av utrustning med en spänning som överstiger 1000 V.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dielektriska silikonhandskar av 1, 2 och efterföljande skyddsklasser, det är tillåtet att använda vid underhåll av utrustning upp till 1000 V . Samtidigt skyddar de på ett tillförlitligt sätt mot skador. Under drift är det nödvändigt att dra de dielektriska handskarna helt - så att uttagen täcker skyddsformens ärmar. Det är förbjudet att rulla upp och böja vantarnas klocka, förkorta deras längd.

Silikon- eller gummidielektriska produkter med fem eller två fingrar är tillåtna för arbete med högspännings elektrisk utrustning . Det är nödvändigt att märkningarna "En" och "Ev" respekteras. Längden på dielektriska handskar eller vantar som krävs av GOST är 350 mm. Under höst-vintersäsongen bör storleken på dielektriska handskar vara sådan att du kan bära stickade eller fleecehandskar inuti för att hålla värmen.

Uttagen ska vara tillräckligt breda så att du enkelt kan dra handskarna över ärmarna på din uniform.

Bild
Bild

Funktioner för val och användning

Säkerhet och användbarhet är huvudkriterierna för val av dielektriska handskar. Tillverkarna tar också hänsyn till andra konsumentbehov och producerar olika storlekar av dessa produkter.

Längden enligt GOST är 350 mm, och detta är en karakteristisk egenskap hos certifierade produkter . Dielektriska handskar måste sitta på dina händer så att du kan ta på dig en varmare handske inuti. Under speciella arbetsförhållanden kan speciella läderhandskar bäras ovanpå för att öka hållbarheten.

Uttagen för dielektriska handskar måste dras över ärmarna på alla uniformer.

Bild
Bild

Högkvalitativa handskar kompletteras med ett datablad som anger alla produkters fysiska parametrar och de förutsättningar som krävs för normal användning. Välj handskar baserat på den rekommenderade skyddsklassen för produkter och arten av arbete med elektrisk utrustning. Sådana handskar används ofta i olika företag och kommunala organisationer.

Handskar inspekteras visuellt varje gång för eventuell ytskada före användning. Du kan också knåda dem med lite ansträngning för att avslöja brister eller sprickor. För att identifiera punkteringar kan du vrida produkterna från klockan till fingrarna.

Tätheten kan kontrolleras på ett enkelt sätt: fyll med luft, tryck sedan lite . Vid skada på produkten kommer defekterna att märkas direkt. Detta är nödvändigt för att utesluta passagen av ström genom hål och punkteringar.

De produkter som används för arbete tvättas regelbundet från förorening med lösningar av vanlig tvål eller bakpulver. Du måste torka dem inomhus, men inte på ett batteri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dielektriska latexhandskar krävs konduktansprov strikt enligt det schema som anges i instruktionerna. För att testa produkten, placera den med fingrarna nedåt i en metallbehållare med vatten vid rumstemperatur . En avvikelse i en eller annan riktning är möjlig. Vatten måste också hällas i handskarna, och hylsornas övre kant lämnas torr minst 5 cm från kanten.

En elektrod måste placeras i handsken; en spänning på 6 kV appliceras på den . Det är tillåtet att testa flera par handskar samtidigt, huvudsaken är att de elektriska strömvärdena övervakas. Om det uppstår en produktnedbrytning med en elektrisk ström, måste handsken kasseras. I andra fall mäts värdena för den övergående strömmen, medan den inte bör överstiga normen 6 mA.

Efter avslutad inspektion måste produkterna vara helt torra inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du testar dielektriska handskar före användning nedan.

Rekommenderad: