Elektrikerhandskar: Att Välja Gummihandskar För Elektriker Och Arbeta Med El. Vad är Den Främsta Orsaken Till Att Du Använder Dielektriska Handskar?

Innehållsförteckning:

Video: Elektrikerhandskar: Att Välja Gummihandskar För Elektriker Och Arbeta Med El. Vad är Den Främsta Orsaken Till Att Du Använder Dielektriska Handskar?

Video: Elektrikerhandskar: Att Välja Gummihandskar För Elektriker Och Arbeta Med El. Vad är Den Främsta Orsaken Till Att Du Använder Dielektriska Handskar?
Video: PPE, Gloves for Electricians 2024, Maj
Elektrikerhandskar: Att Välja Gummihandskar För Elektriker Och Arbeta Med El. Vad är Den Främsta Orsaken Till Att Du Använder Dielektriska Handskar?
Elektrikerhandskar: Att Välja Gummihandskar För Elektriker Och Arbeta Med El. Vad är Den Främsta Orsaken Till Att Du Använder Dielektriska Handskar?
Anonim

Dielektriska handskar är ett måste för alla specialister som arbetar med elarbete och kraftfull elektrisk utrustning. Detta gäller svetsare, bilmekaniker, maskinförare och elektriker. Sådana produkter skyddar händerna från kontakt med metall under spänning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En elektriker är ett dödligt jobb som kräver strikta säkerhetsregler. Trots att utrustningen måste vara spänningslös med obligatorisk jordning, är specialisten ordinerad att arbeta med verktyg med isolerande handtag och bära dielektriska handskar. Elektriker får använda speciella elektrikerhandskar som skyddar mot lågspänningsströmmar, men de är inte dielektriska. Sådana produkter tillverkas av KBT -fabriken.

De tre typerna av handskar är tillverkade av flera typer av material, deras syfte är följande

  • KBT S-31 - lätta handskar för precisionsarbete, tillverkade av polyester och elastan. Det är bekvämt att plocka upp små delar i dem.
  • KBT S-32 - förstärkt universalserie, har ytterligare skyddsinlägg. Sammansättning: bomull, konstläder, PVC.
  • KBT S-33 - används för att arbeta med massiva maskiner och tunga verktyg. Sammansättning: polyester, spandex, tvålagers äkta läder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dielektriska handskar är gjorda av tjockt gummi eller latex. De har en standard uttagshöjd på 35 centimeter och en stor bredd som gör att de kan bäras på varma handskar vid låga temperaturer. Syftet med den breda blossen är att hålla plaggets ärmar inne. Detta eliminerar möjligheten att en gnista träffar kroppen. Det finns få kategorier av dielektriska handskar.

  • Femfingrade, tvåfingrade, sömlösa och med en söm (dansad).
  • EV -märkning - för drift med spänningar upp till 1000 V, En -märkning - spänning över 1000 V.

De arbetar i sådana dielektriska handskar under elarbete, installation av elpaneler, ledningar etc. Detta är ett garanterat skydd mot elektriska stötar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera varianter av handskar för elektriker. Deras främsta mål är att rädda människoliv från elektriska stötar, de används alla i olika typer av installations- och reparationsarbeten.

  • Värmebeständiga stickade handskar - skydda händerna från termiska brännskador genom en ljusbåge, kortvarig eld, värmestrålning. De är gjorda av värmebeständigt bomullsbaserat tyg med tillägg av brandbeständig viskos eller meta-aramid. De sätts på under dielektrisk skyddsutrustning, de används också som ett oberoende element i arbetskläder.
  • Gummihandskar - skydda mot spänningar under 1000 V eller högre, detta markeras med märkningen.
  • NS KVT professionella elektrikerhandskar - S-31; S-32; S-33.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar man styrkan?

Eftersom dielektriska handskar är ett viktigt element för att skydda en person från skada och ibland död, är regelbunden kontroll av deras kvalitet en av de viktigaste säkerhetsfaktorerna. Även en omärklig punktering, en liten defekt, kan kosta ett mänskligt liv. Det kontrolleras genom att helt enkelt vrida handsken mot fingrarna - eventuella skador märks.

De kontrollerar skyddet för förekomst av fukt eller smuts - i detta fall blir produkterna elektriskt ledande, värdelösa som ett säkerhetsverktyg

De desinficeras eller tvättas med tvål eller läsk. Torka noggrant efter tvätt.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik kräver laboratorietester av dielektriska skydd var sjätte månad. Det finns ett godkänt test där personlig skyddsutrustning testas med en hög spänning på 6 kV i en minut. Högkvalitativ personlig skyddsutrustning passerar högst 6 mA, annars kan de skrivas av.

  • Handskarna är nedsänkta i en vattentank så att kanterna sticker ut 0,5 cm över ytan Handskarna är fyllda med vatten, de utskjutande kanterna måste vara torra.
  • Det finns en elektrod inuti handsken, den är ansluten till jord med en milliammeter. På detta sätt är det känt om handsken passerar ström.
  • Från transformatorn flyter strömmen genom en ledning ansluten till vattentanken.

En sådan kontroll gör att du exakt kan bestämma äktenskapet: handskar avvisas inte bara om en överdriven mängd ström passeras, utan också när milliammeternålen vibrerar. Datum för nästa test markeras på produkten och registreras i loggboken. Skyddande gummiprodukter kan endast torkas vid rumstemperatur, utan att utsättas för ytterligare uppvärmning.

Bild
Bild

Hur man använder?

Personlig skyddsutrustning har upprepade gånger räddat människoliv, vilket inte bara bevisar deras effektivitet utan också behovet av att följa reglerna för användning. Det finns få av dem, men de är viktiga och har verifierats av tekniska tester vid forskningsinstitut.

  • Produkten måste ha en verifieringsstämpel.
  • PPE bör inte ha mekaniska skador, som enkelt kan kontrolleras genom att vrida.
  • Det dielektriska skyddet måste vara rent och torrt.
  • Efter varje användning ska handskar tvättas i en lösning av tvål eller läsk och sedan torkas vid rumstemperatur.
  • Det är strängt förbjudet att stoppa handskarnas kanter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överensstämmelse med fastställda bestämmelser, val av rätt dielektriska skydd kan en dag rädda livet för någon som hanterar ett sådant fysiskt fenomen som elektricitet.

Denna gåva från naturen förvandlade människan från en användare med en arkimedisk spak och en propeller till en astronaut och en pilot av jetplan . Men elektrisk ström förblir samma dödliga fenomen, och du bör aldrig försumma skyddet av ditt eget liv när du arbetar med el.

Rekommenderad: