Styrka Klasser Av Nötter: 5 Och 8, 10 Och Andra Klasser Enligt GOST. Symboler, Teknik För Tillverkning Och Märkning

Innehållsförteckning:

Video: Styrka Klasser Av Nötter: 5 Och 8, 10 Och Andra Klasser Enligt GOST. Symboler, Teknik För Tillverkning Och Märkning

Video: Styrka Klasser Av Nötter: 5 Och 8, 10 Och Andra Klasser Enligt GOST. Symboler, Teknik För Tillverkning Och Märkning
Video: Elevrådet avsnitt 1 2024, April
Styrka Klasser Av Nötter: 5 Och 8, 10 Och Andra Klasser Enligt GOST. Symboler, Teknik För Tillverkning Och Märkning
Styrka Klasser Av Nötter: 5 Och 8, 10 Och Andra Klasser Enligt GOST. Symboler, Teknik För Tillverkning Och Märkning
Anonim

Nötter finns på många ställen, från barns formgivare till de mest komplexa mekanismerna. De kan ha en mängd olika former, men alla följer samma krav. I den här artikeln kommer vi att belysa några av nyanserna i deras produktion och märkning.

Bild
Bild

Vilka klasser finns det?

Styrka klasser för nötter är godkända i GOST 1759.5-87, vilket för närvarande inte är relevant. Men dess analog är den internationella standarden ISO 898-2-80, det är på den som tillverkare över hela världen guidas. Detta dokument gäller alla metriska muttrar utom fästelement:

  • med speciella parametrar (arbete i extrema temperaturer - 50 och +300 grader Celsius, med hög motståndskraft mot korrosionsprocesser);
  • självlåsande och låstyp.
Bild
Bild

Enligt denna standard är nötter indelade i två grupper

  • Med en diameter på 0,5 till 0,8 mm. Sådana produkter kallas "låga" och fungerar på platser där hög belastning inte förväntas. I grund och botten skyddar de mot att lossa en mutter med en höjd av mer än 0,8 diametrar. Därför är de tillverkade av lågkvalitativt lågkolstål. För sådana produkter finns det bara två hållfasthetsklasser (04 och 05), och de betecknas med ett tvåsiffrigt nummer. Där den första säger att denna produkt inte håller en effektbelastning, och den andra visar en hundradel av ansträngningen som tråden kan bryta.
  • Med en diameter på 0, 8 och mer. De kan vara av normal höjd, hög och särskilt hög (respektive Н≈0, 8d; 1, 2d och 1, 5d). Fästdon över 0,8 diametrar betecknas med ett nummer, vilket visar den största tillförlitligheten hos de bultar som muttern kan anslutas till. Totalt finns det sju styrka klasser för nötter av en hög grupp - detta är 4; fem; 6; åtta; nio; 10 och 12.

Det normativa dokumentet anger reglerna för val av muttrar till bultar när det gäller hållfasthetsnivå. Till exempel, med en klass 5 -mutter, rekommenderas det att använda en bultdel mindre än eller lika med M16 (4.6; 3.6; 4.8), mindre än eller lika med M48 (5.8 och 5.6). Men i praktiken rekommenderas att ersätta produkter med en låg styrka med en högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symboler och markeringar

Alla nötter har en referensbeteckning, det visar specialisterna den grundläggande informationen om produkterna. De är också märkta med information om maskinvarans parametrar och egenskaper.

Symbolen är indelad i tre typer:

  • full - alla parametrar anges;
  • korta - inte särskilt signifikanta egenskaper beskrivs;
  • förenklad - bara den viktigaste informationen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beteckningen innehåller följande information:

  • typ av fästelement;
  • noggrannhet och styrka klass;
  • se;
  • steg;
  • tråddiameter;
  • Beläggningstjocklek;
  • beteckning på standarden enligt vilken produkten tillverkades.

Dessutom är muttern märkt för att identifiera fästelementet. Det appliceras på ändytan och, i vissa fall, på sidan. Den innehåller information om hållfasthetsklassen och tillverkarens märke.

Muttrar med en diameter mindre än 6 mm eller med lägsta säkerhetsklass (4) är inte märkta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inskriptionen appliceras med metoden för att fördjupa sig i ytan med en speciell automatisk maskin . Information om tillverkaren anges i alla fall, även om det inte finns någon hållfasthetsklass. Fullständig data kan erhållas genom att undersöka relevanta källor. Till exempel finns information om höghållfasta muttrar i GOST R 52645-2006. Eller i GOST 5927-70 för vanliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

I den moderna världen används flera tekniker med hjälp av vilka nötter tillverkas. Några av dem används för att producera stora mängder fästelement med en minimal mängd skrot och optimal materialförbrukning . Processen sker praktiskt taget utan mänskligt deltagande, i automatiskt läge. De viktigaste metoderna för produktion av nötter i stora volymer är kallstämpling och varmsmide.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kallstämpling

Det är en ganska progressiv teknik som tillåter tillverkning av fästelement i stora mängder med små förluster på högst 7% av det totala antalet produkter. Speciella automatiska maskiner gör att du kan ta emot upp till 400 produkter inom en minut.

Stadier av tillverkning av fästelement med kall teknik

  1. Barer förbereds av önskad ståltyp . Innan behandlingen rengörs de från rost eller främmande avlagringar. Därefter appliceras fosfater och ett speciellt smörjmedel på dem.
  2. Skivning . Metallämnen placeras i en speciell mekanism och skärs i bitar.
  3. Muttrarnas ämnen skärs av med en rörlig skärmekanism .
  4. Stämpling . Efter alla tidigare manipulationer skickas ämnena till en hydraulisk stanspress, där de formas och ett hål stansas.
  5. Sista etappen . Skär trådar inuti delar. Denna operation utförs på en speciell mutterskärmaskin.

Efter avslutat arbete måste några muttrar från satsen kontrolleras för överensstämmelse med de förutbestämda parametrarna. Det här är mått, trådar och den maximala belastningen som produkten tål. För tillverkning av hårdvara med denna teknik används ett visst stål, avsett för kallstämpling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Het smide

Hot nut -teknik är också mycket vanligt. Råvaran för tillverkning av hårdvara på detta sätt är också metallstavar, skurna i bitar med önskad längd.

De viktigaste produktionsstegen är följande

  • Värme . De rengjorda och förberedda stavarna värms till en temperatur på 1200 grader Celsius så att de blir plastiska.
  • Stämpling . En speciell hydraulisk press bildar sexkantiga ämnen och stansar ett hål inuti dem.
  • Trådskärning . Produkterna kyls, trådar appliceras inuti hålen. För detta används roterande stavar som liknar kranar. För att underlätta processen och förhindra snabbt slitage under skärning levereras maskinolja till delarna.
  • Härdning . Om produkterna kräver ökad hållfasthet härdas de. För att göra detta värms de igen till en temperatur av 870 grader Celsius, kyls med hög hastighet och sänks ner i olja i cirka fem minuter. Dessa åtgärder härdar stålet, men det blir sprött. För att bli av med bräcklighet, samtidigt som styrkan bibehålls, förvaras hårdvaran i en ugn i cirka en timme vid en hög temperatur (800-870 grader).
Bild
Bild
Bild
Bild

När alla processer har slutförts kontrolleras muttrarna på ett särskilt stativ för att uppfylla kraven på hållfasthet. Efter kontroll, om hårdvaran har passerat den, packas de och skickas till lagret . Produktionsanläggningarna har fortfarande föråldrad utrustning som behöver repareras och underhållas. För tillverkning av fästelement till sådan utrustning används svarv- och fräsmaskiner. Sådana verk kännetecknas dock av mycket låg produktivitet, enorm materialförbrukning. Men de behövs i alla fall, och därför är denna teknik fortfarande relevant för små satser med fästelement.

Rekommenderad: