Antistatiska Armband: Hur Använder Jag Trådlösa Armband? Jorda Dem. Vad är De Till För?

Innehållsförteckning:

Video: Antistatiska Armband: Hur Använder Jag Trådlösa Armband? Jorda Dem. Vad är De Till För?

Video: Antistatiska Armband: Hur Använder Jag Trådlösa Armband? Jorda Dem. Vad är De Till För?
Video: What's An Anti-Static Strap? 2024, Maj
Antistatiska Armband: Hur Använder Jag Trådlösa Armband? Jorda Dem. Vad är De Till För?
Antistatiska Armband: Hur Använder Jag Trådlösa Armband? Jorda Dem. Vad är De Till För?
Anonim

När du arbetar med elektriska apparater används speciella skyddsarmband för att bli av med statisk elektricitet. Sådana produkter är lätta att använda och på bekostnad av ett överkomligt pris kan alla använda dem (om så önskas). Låt oss prata mer om moderna antistatiska armband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Ett speciellt handledsrem försett med en jordningskabel kallas ett ESD -armband. Enligt GOST sys ett motstånd in i det, vars motstånd varierar från 1 till 2 MΩ . För att använda armbandet kan det bäras på nästan alla delar av kroppen, som regel är det handleden, fotleden och andra. För att det antistatiska armbandet ska kunna utföra sina avsedda funktioner är det nödvändigt att säkerställa tät kontakt mellan metallplattan och huden. Klippet i form av en klädnypa ska fästas på marken. Detta kan vara ett batteri, datorväska eller en antistatisk matta.

Huvudsyftet är att skydda föremål och utrustning från elektriska skador . Ofta används dessa armband i samband med ett lödkolv utrustat med en jordad spets. Det bör noteras att när man arbetar med elektriska apparater ackumulerar en person också statisk elektricitet. Du kan bli av med det med ett antistatiskt band.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du använder ett skyddstillbehör, se till att det innehåller ett motstånd. Om detta element saknas kan arbetaren få allvarliga elektriska stötar . En speciell matta som kommer att göra ett bra jobb med jordning ingår ofta i armbandet. Så du kan vara säker på att den elektriska laddningen inte kommer att skada mikrokretsar och andra känsliga element.

Obs! Om du vill använda ett batteri som jordningspunkt måste du se till att möjligheten till stöld av grannar utesluts. Annars kan detta alternativ vara farligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När kan du behöva ett armband?

Denna enhet används ofta innan reparation av mikroelektronik. Att använda ett skyddande handledsrem hjälper till att hålla kretskorten och chipsen intakta . Ett sådant armband kommer också att vara användbart för montering, demontering och transport av datormaskinvara som är känslig för elektrisk spänning. Vi pratar om ljud- och grafikkort, minneskort och andra liknande element.

Även om arbetaren använder två händer kommer ett armband att räcka för att säkerställa rätt säkerhetsnivå . Idag är armbandet ett pålitligt, praktiskt och prisvärt sätt att skydda mot statisk elektricitet. Många modeller är prisvärda och kan användas hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Tillverkare erbjuder flera alternativ för antistatiska armband.

Metallisk

Metallmodeller är mångsidiga. Experter rekommenderar dem för användning på grund av deras tillförlitlighet och utmärkta effektivitet. Dessa armband är en praktisk och lättanvänd jordningsanordning.

Remmen består av individuella länkar som tenderar att töjas . Detta är nödvändigt så att det skyddande tillbehöret sitter tätt runt en del av människokroppen. På grund av sin speciella struktur behöver remmen inte justeras eller fästas. Det kommer att stanna säkert på din handled och andra delar av din kropp.

Den genomsnittliga livslängden för sådana armband är cirka tio år.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett metallarmband måste du vara uppmärksam på följande egenskaper:

  • bältets förmåga att töjas och ta sin ursprungliga form;
  • närvaron av plastlänkar;
  • produktens färg utifrån;
  • anslutningsknappens dimensioner (den optimala siffran är 10 millimeter).

Som regel används rostfritt stål av hög kvalitet för tillverkning av armband. Utifrån är produkten täckt med en specialfärg, vilket ger extra säkerhet vid användning av tillbehöret. Se till att det inte finns några elektriskt ledande element på arbetsytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vävnad

För närvarande är tygelastiska produkter de vanligaste och mest använda i vardagen. En sådan produkt lockade köparnas uppmärksamhet för sitt överkomliga pris och bristen på ytterligare service. Om du tar på dig armbandet varje dag, kommer det att behålla sin presentation och funktioner i ett år. När du väljer ett tygarmband bör du vara uppmärksam på följande parametrar:

  • närvaron av speciella fibrer som leder elektricitet;
  • anslutningsknappens dimensioner;
  • närvaron av en metallplatta och en speciell sladd i form av en spiral;
  • metod för att justera och fixera remmen.

Vid tillverkning av elastiska armband används ett speciellt material som har en viss densitet och elasticitet. Ledande fibrer tillsätts till basen. De säkerställer att armbandet kommer i kontakt med huden över hela området. Med en speciell längdjusterare kan du justera tillbehörets storlek specifikt för varje användare. Spiraltrådar ingår i armbandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trådlösa armband

Vissa märken erbjuder ett sladdlöst armband. Enligt tillverkarna ger ett sådant antistatiskt tillbehör tillräckligt skydd, och det är mycket bekvämare att arbeta med det än med standardmodeller . Experter med erfarenhet av sådana produkter anser att sådana armband är ineffektiva. Många tror att en sådan produkt är avsedd för köpare som inte går sönder ordentligt i fysik.

Huvuddragen i sådana armband är närvaron av ett spridningsblock, som ersattes av en tråd med en terminal.

Det är värt att notera att luft är ett underbart dielektrikum, vilket gör det omöjligt att skydda dig från statisk elektricitet med hjälp av ett sådant tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Många användare som har bestämt sig för att köpa ett antistatiskt armband undrar om hur det nya köpet ska användas korrekt. Enligt tillverkare är det lättare att använda sådana produkter än det kan tyckas vid första anblicken . Det räcker med att sätta armbandet på den valda delen av kroppen och ge den nödvändiga jordningen. Låt oss överväga rätt användning av armbandet i exemplet med att arbeta med en dator. Skyddsarmbandet måste sättas på handleden, fixeras vid behov och vajern med spärren måste anslutas till växellådshuset. Välj en metallbit utan färg. Under hela arbetstiden måste tillbehöret ligga på handleden.

Det finns viktiga regler att komma ihåg när du använder ett ESD -armband . Ett tillbehör tillverkat enligt strikta regler måste vara försett med ett motstånd. Motstånd - från 1 till 2 Mohm. Det är ett viktigt element som ansvarar för att begränsa den elektriska ström som flyter mellan kroppen och jordslingan. Det bör noteras att motståndet inte stör dränering av statisk elektricitet, men det begränsar strömmen.

Om du tänker använda armbandet i ett flerfamiljshus rekommenderas det inte att ansluta det till ett batteri. Det är livshotande. Om det inte är möjligt att ge korrekt jordning är det bättre att helt överge denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man arbetar med en "fyllning" av en dator är armbandet ofta fäst vid fodralet. Flera alternativ är möjliga här.

  • Det kommer att vara en stor fördel om datorn är ansluten till nätverket via ett trepoligt uttag. I detta fall tillhandahålls en fullständig och säker jordning av den tredje kontakten. I den här situationen, se till att strömkabeln var ansluten till strömförsörjningen från ena änden och från den andra var den ansluten till ett vanligt 220V -uttag. Vid montering eller demontering av hårdvara måste datorn vara avstängd.
  • När du arbetar med en dator ska du ta bort ATX -kontakten från moderkortet. Experter säger också att det är nödvändigt att stänga av strömförsörjningen genom en speciell vippströmbrytare.
  • Det är värt att notera att en viss laddning av el alltid finns kvar i strömförsörjningen. I den uppstår bildandet av pliktspänning. Efter det överförs det till moderkortet och andra delar av datorn. På grund av detta rekommenderas det inte att montera eller demontera brädor. Detta är en extra försiktighetsåtgärd som bör beaktas.
  • I händelse av att det inte finns någon fullvärdig jordning, sedan med hjälp av ett armband fäst på kroppen, kan du balansera den potentiella skillnaden mellan arbetarens kropp och PC-kroppen. I det här fallet spelar det egentligen ingen roll om det är en nollpotential eller inte. Om du rör vid datorns spänningsförande delar kommer det inte att finnas minsta urladdning. En förutsättning är att utrustningen måste kopplas bort från elnätet. Det finns alltid en liten elektrisk spänning på datorhöljet, även om utrustningen är avstängd, men ansluten till elnätet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om jordning inte kan tillhandahållas kan jordning försökas. I det här fallet behöver du en tredje kontakt i uttaget. Det måste kastas till fungerande noll. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att exakt avgöra om en sådan möjlighet finns i ledningarna. Vissa experter rekommenderar inte att du använder det här alternativet, eftersom det är svårt att implementera. Om arbetet utförs felaktigt kan ledningarna skadas.

Huvudskillnaden mellan de två metoderna som beskrivs ovan (jordning och neutralisering) är följande:

  • i det första fallet säkerställs säkra förhållanden genom en snabb minskning av el;
  • när du använder det andra alternativet kopplas kretsdelen bort, det är mer oförutsägbart och komplext.

Rekommenderad: