Dielektriska Robotar (28 Bilder): I Vilka Elektriska Installationer Används De? Villkor För Testning. Hur Ofta Ska Du Testa? Skillnader Från Galoscher, Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Dielektriska Robotar (28 Bilder): I Vilka Elektriska Installationer Används De? Villkor För Testning. Hur Ofta Ska Du Testa? Skillnader Från Galoscher, Storlekar

Video: Dielektriska Robotar (28 Bilder): I Vilka Elektriska Installationer Används De? Villkor För Testning. Hur Ofta Ska Du Testa? Skillnader Från Galoscher, Storlekar
Video: praktik 7 inst 2024, Maj
Dielektriska Robotar (28 Bilder): I Vilka Elektriska Installationer Används De? Villkor För Testning. Hur Ofta Ska Du Testa? Skillnader Från Galoscher, Storlekar
Dielektriska Robotar (28 Bilder): I Vilka Elektriska Installationer Används De? Villkor För Testning. Hur Ofta Ska Du Testa? Skillnader Från Galoscher, Storlekar
Anonim

För att utföra elarbete krävs att säkerhetsreglerna följs. På grund av detta är det möjligt att undvika farliga situationer som kan leda till allvarlig skada på den anställde såväl som till döden.

Först och främst måste en person som börjar arbeta på en farlig anläggning bära skyddskläder och skor . Det senare inkluderar dielektriska bots, som kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild

Vad är det och i vilka elektriska installationer används de?

Dielektriska gummistövlar är säkerhetsskor som inte tillåter elektrisk ström att passera, oavsett typ av dess påverkan. Deras huvudsakliga syfte är att säkerställa skyddet av en person från elektrisk stress.

Användning av overaller och skyddsskor är en nödvändig åtgärd som gör det möjligt att undvika de negativa effekterna av spänning på elektriska installationer

Användningen av en dielektrisk bot kommer effektivt att förhindra operatören från stegspänningen som utvecklas mellan angränsande punkter på jordens yta.

Bild
Bild

Längden på denna spänning är ett mänskligt steg.

Dielektriska skor är efterfrågade i elektriska installationer där arbete med högspänning sker .… Indikatorer når 1000-2000 volt … Varje personlig skyddsutrustning åtföljs av intyg om överensstämmelse med GOST eller standarder, och har också speciella egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från galoscher?

Det finns två typer av dielektriska skor:

  • stövlar;
  • galoscher.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av de listade typerna har sina egna egenskaper och sitt eget användningsområde . De förra kännetecknas av närvaron av en övre flik, som förhindrar att vätskan tränger in i det inre. Skorna i fråga har ett brett utbud av storlekar, från 292 cm till 352 cm. För att bestämma storleken används ett speciellt bord.

Bild
Bild

Skillnaden mellan galoscher är inte bara i deras utseende, utan också i höjd. De används i områden där arbete sker med en spänning på 1000 volt. Skyddsskor ger mer säkerhet, så att du kan arbeta med spänningar upp till 2000 volt.

Bild
Bild

Översikt av arter

Idag tillverkar tillverkare flera typer av dielektriska robotar. Det är värt att titta närmare på varje art.

Limmad

De är gummiprodukter som har en ringform och utmärks av ett stort antal lager. Sammansättningen av sådana skor, enligt den tekniska specifikationen, inkluderar:

  • den övre delen är gjord av gummi;
  • sula med utskjutningar av samma material;
  • en bakgrund av twill;
  • hög densitet stickat tygfoder;
  • interna element för att säkerställa hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på dessa skor sträcker sig från beige till ljusgrå. Dessutom har boten en kavaj överst.

Det förhindrar att vätska kommer in i skon. Produktens höjd överstiger inte 16 cm och tjockleken på sulan är 0,6 cm eller mer.

Bild
Bild

Formad

Tillverkningen av sådana skor innebär närvaro av ämnen från en speciell gummiblandning. Ytterligare ämnen:

  • samla;
  • gjuten;
  • vulkanisera.

I slutskedet tas avgradning och extrudering bort för att ge skon ett mer attraktivt utseende och göra den mer tillförlitlig. Dessutom är produkten klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att den gjutna botten inte har några fästelement och fixeringselement, och det finns inte heller något textilfoder. Lapels tillhandahålls.

Bild
Bild

Dimensioner

Bestämning av storleken på dielektriska skor utförs enligt en speciell tabell. Det finns i föreskrifterna och GOST, som också specificerar kraven för tillverkning av robotar.

Statliga standarder anger också vad stövlarnas höjd och skenets bredd ska vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleksintervallet för elektriskt resistenta skor ser ut så här:

  • för kvinnor - 225–255;
  • för män - 240–307.

De producerar också universella bots. De passar både män och kvinnor och finns i storlekarna 292–352. Produktens inre storlek regleras inte av normerna, eftersom den måste matcha den externa. Därför, när du testar skor, testas det inte.

Bild
Bild

Funktioner för lagring och drift

Att förvara skyddsskor är en process som måste hanteras ansvarsfullt. För att säkerställa den dielektriska robotens långa livslängd och inte äventyra deras skyddande egenskaper måste flera förhållanden beaktas.

  1. Du måste lagra dina skor i ett mörkt och slutet rum där djur eller barn inte kan komma.
  2. Rumstemperaturen måste vara inom 0 till 20 grader Celsius . Överskridande av indikatorn eller sänkning av temperaturen leder till en minskning av kvaliteten på gummiprodukter.
  3. Lagret bör ha ställningar eller trähyllor att lägga skor på … Det rekommenderas inte att förvara robotar på golvet.
  4. Rumsfuktigheten ska vara 50–70% .
  5. Förvara inte skor nära värmeenheter … Detta kan leda till en minskning av materialets kvalitet. Det bästa alternativet skulle vara att placera skyddsskor på ett avstånd av 1 m eller mer från värmesystemet.
  6. Det rekommenderas inte att lagra robotar i närheten av kemiskt aggressiva miljöer . Exponering för syror, alkalier och andra kemiskt aktiva vätskor kan leda till försämring av materialet och konstruktionen av skon som helhet, vilket gör det omöjligt att använda den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Driften av dielektriska skor kräver överensstämmelse med ett antal standarder som anges i relevanta dokument.

Var noga med att se till att skorna är säkra och sunda. Det är viktigt att den inte utsätts för mekanisk påfrestning och inte heller skadas av hårda, skärande föremål eller kemikalier.

Bild
Bild

Under användning bärs stövlar över rena och förtorkade skor för att ge bättre skydd. För att skyddsskor ska fungera krävs också att viktiga regler följs.

  • Om det finns stegspänning i rummet , Det rekommenderas att lägga en matta eller gummiplatta på golvet för pålitlig drift. Detta skyddar operatören från exponering för höga elektriska strömmar.
  • Innan du köper en bot rekommenderas det att vara uppmärksam på sulan . Det anger produktens livslängd, liksom användningsvillkoren. Vissa bots kan användas från -15 till +40 grader, medan andra kan användas från -50 till +80 grader Celsius.
  • Att arbeta med högspänningsutrustning kräver samtidig användning av personlig skyddsutrustning … Stövlar ska bäras med handskar, strumpor och andra skyddskläder.

I slutet av arbetsprocessen avlägsnas stövlarna och lämnas på territoriet för servicelektrisk installation.

Bild
Bild

Om arbetet utfördes under ogynnsamma förhållanden rengörs skor från smuts och torkas.

Testtid och frekvens

Hållbarheten för gummiskor är 12 månader, i vissa fall kan denna siffra öka till 16 månader. Innan du använder en bot, galoscher eller stövlar, det är nödvändigt att testa skorna för elektrisk konduktivitet.

Polymerbotten bör kontrolleras 3 gånger var 12: e månad. I vissa fall måste kontrollen utföras 3 gånger på sex månader. Det är också nödvändigt att testa skorna före något arbete i den elektriska installationen.

Bild
Bild

Verifieringstiden är 1 minut och själva proceduren är inte komplicerad

När det gäller nya robotar måste den elektriska skyddsutrustningen som täcker skorna i alla fall kontrolleras. Kontrollen kan visa indikatorernas överensstämmelse med de som föreskrivs i statliga standarder.

Testning får utföras:

  • i laboratoriet;
  • i en hemmiljö.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista alternativet innebär att testa boten vid ett högspänningsställ. Skyddsskor ska rengöras före testning och dess yta bör inspekteras för synliga skador.

Överst på botten som kontrolleras måste förbli torr, annars blir resultaten ogiltiga. Testning utförs i en specifik ordning.

  1. Först och främst förbereder de specialutrustning . För testning används en testtransformator, utrustad med kontakter anslutna till tanken.
  2. Vatten samlas upp i behållaren, och ledare och en milliammeter läggs också . Vätskan krävs för att nedsänka testproverna i den.
  3. Lägg botarna i vattnet . I det här fallet ska vattnet vara under manschettens kanter, inte överstiga ett avstånd på 45 mm. Om galoschernas integritet kontrolleras, reduceras indikatorn till 25 mm.
  4. En ström passerar genom skon, vars värde är 2–7,5 mA, beroende på typen av den testade skon . Testspänningen ligger i detta fall i intervallet från 3,5 till 15 kV.
Bild
Bild

Därefter analyseras skons skick. Om robotarna eller galoscherna klarar testet stämplas de. I annat fall är skorna märkta med en röd stämpel och kastas.

Det är värt att notera att det inte alltid är möjligt att testa gummiskor. För att förhindra för tidig förlust av skyddande egenskaper är det därför nödvändigt att säkerställa korrekt förvaring av skyddsskor.

Verifiering utförs inte bara i laboratorier. Du bör också vara särskilt uppmärksam på den visuella inspektionen av skorna.

  1. Det är viktigt att skorna är intakta under användning , - inga repor, sprickor, flis eller skärning är tillåtna. Om sådana defekter upptäcks, avyttras skorna.
  2. Skorna måste rengöras före användning … Smuts ska inte finnas på manschetterna eller på yttersulan.
  3. Efter långvarig användning av botten börjar deras foder skala av .… Om du hittar ett liknande problem bör du fästa det med lim eller köpa nya skor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dielektriska robotar är utformade för användning i farliga områden. Därför bör valet av sådana produkter, deras förvaring och användning behandlas ansvarsfullt.

Rekommenderad: