Dielektriska Galoscher (16 Bilder): I Elektriska Installationer Med Vilken Spänning Används De? Testtider, Storlekstabell, Tips För Användning

Innehållsförteckning:

Video: Dielektriska Galoscher (16 Bilder): I Elektriska Installationer Med Vilken Spänning Används De? Testtider, Storlekstabell, Tips För Användning

Video: Dielektriska Galoscher (16 Bilder): I Elektriska Installationer Med Vilken Spänning Används De? Testtider, Storlekstabell, Tips För Användning
Video: Trutuff Shoes Closeup 2024, Maj
Dielektriska Galoscher (16 Bilder): I Elektriska Installationer Med Vilken Spänning Används De? Testtider, Storlekstabell, Tips För Användning
Dielektriska Galoscher (16 Bilder): I Elektriska Installationer Med Vilken Spänning Används De? Testtider, Storlekstabell, Tips För Användning
Anonim

Dielektriska galoscher är inte de viktigaste, utan ett extra skyddsmedel som används vid arbete på elektriska installationer. Användning av sådana skor är endast möjlig i klart väder, i fullständig frånvaro av nederbörd.

Bild
Bild

Särdrag

Elektriska isolerande (dielektriska) galoscher används oftast för arbete på elektriska installationer, men de har också ett annat syfte - hushållsbruk. Sådana skor ger det nödvändiga skyddet mot högspänning upp till 20 kV i 3 minuter . (den maximala driftspänningen är 17 kV). Yttersula i vulkaniserat gummi som är resistent mot olja och fett, kortvarig termisk kontakt (upp till 300 ° C möjlig kontakt i 1 min).

Bild
Bild

Produkten har utmärkta halkskydd, ökat snittskydd och energiabsorberare i hälområdet.

Galoscher är lätta att sätta på och snabbt och enkla att fästa . Används tillsammans med nödvändig annan utrustning, de ökar säkerheten för arbetet. De är gjorda av högprocentigt gummi baserat på naturgummi. De har en hållbarhet på upp till 12 månader från tillverkningsdatumet.

Bild
Bild

Vissa modeller har ett stickat tygfoder på insidan för bättre rivstyrka. Halkskyddsulan kan vara upp till 10 mm hög. Sådan skyddsutrustning kännetecknas av sin ljusa färg.

Den avgörande indikatorn för dielektriska skor av den beskrivna typen är en läckström på högst 2,5 mA.

Produkten har en monolitisk sula med en räfflad yta . Enligt säkerhetskrav är det strängt förbjudet att inkludera främmande föremål i konstruktionen av galoscher. Före användning bör varje par kontrolleras med avseende på delaminering, delaminering, sprickor, eftersom de orsakar skada på det isolerande lagrets integritet.

Bild
Bild

Materialet från vilket produkten tillverkas uppfyller nödvändigtvis kraven på säkerhet och arbetsskydd, det är oacceptabelt att inkludera giftiga, explosiva ämnen i materialets sammansättning, såväl som de som har elektromagnetiska egenskaper.

Vid kontakt med en yta som är särskilt aggressiv bör galoscher inte avge biologiska, radioaktiva och giftiga ämnen . Förekomsten av speciella skyddande egenskaper kan sägas genom markeringarna på skorna. Det kan vara "En" eller "Ev".

Bild
Bild

Parametrar och dimensioner

I tabellen över fabriksbeteckningar för dielektriska galoscher används index: 300, 307, 315, 322, 330, 337, 345. GOST tar också hänsyn till långsamma storlekar, så det är sällsynt, men du kan hitta skor märkta med 292 och 352 på marknaden. Seriellt, dessa modeller är inte tillgängliga men kan alltid beställas från fabriken. Dielektriska galoscher har alltid en ljus färg, som skiljer dem från liknande modeller som används på gården.

De klarar upp till 1000 V.

Bild
Bild

Massekvivalenten kan vara: 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46. När du väljer ett par måste följande parametrar beaktas:

  • axelbredd;
  • höjd.

De nödvändiga egenskaperna finns i GOST 13385-78. Herrgaloscher har ett storleksintervall från 240 till 307. Damskor börjar från 225 (till 255).

Bild
Bild

Undersökning

Innan dielektriska galoscher används måste de inspekteras för defekter. Om delaminering uppträder på ytan, bristning på dynan och innersulan, divergens mellan sömmarna, svavel har kommit ut, kan produkten inte användas. Hållbarheten för gummigaloscher föreskrivs av tillverkaren och är vanligtvis ett år från produktionsdatumet och ett och ett halvt år under användningsförhållanden i fjärran norra delen.

De testas nödvändigtvis regelbundet på företaget med spänning. Frekvensen för en sådan inspektion fastställs genom lagstiftningsföreskrifter.

Bild
Bild

När arbetet är klart tvättas och torkas galoscherna väl. Enligt säkerhetskraven bör det finnas flera par gummiskor i olika storlekar nära varje elektrisk installation . Det är viktigt att kontrollera förekomsten av den sista inspektionsstämpeln före användning. Testet utförs tre gånger varje år, med en spänning på 3,5 kV. Exponeringstiden är 1 minut. Det är bäst om skorna kontrolleras varje gång de används.

Bild
Bild

Om skada uppstår utförs kontrollen oplanerat . Det bör endast utföras av kvalificerade specialister som har lämpligt certifikat i sina händer. Innan du kontrollerar kontrollerar du isoleringsytans integritet, samt förekomsten av fabriksmärket. Om provet inte uppfyller de angivna kraven kan kontrollen inte utföras förrän bristerna har eliminerats.

Bild
Bild

En elektrisk ström leds genom produkten för att mäta läckströmmen . Galoscher placeras i en behållare med varmt vatten. I detta fall måste kanterna nödvändigtvis vara över vattnet, eftersom utrymmet inuti nödvändigtvis måste vara torrt. Vattennivån ska vara 2 centimeter under skokanten. En elektrod placeras inuti. Den är i sin tur jordad med en milliammeter. Spänningen hålls i cirka två minuter, vilket ökar den till en nivå av 5 kV. Avläsningar görs 30 sekunder före testets slut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Drift av galoscher är endast möjlig i torrt väder. Skorna måste hållas rena och snygga, fria från sprickor eller andra skador. Skor kan användas utomhus och i rum med lufttemperaturer från -30 ° C till + 50 ° C. Galoscher sätts på andra skor, medan det måste vara torrt och rent . Det är lämpligt att se till att det inte finns några element på sulan som kan skada produkten.

Bild
Bild

Hur förvaras?

Om skyddsskorna inte lagras korrekt kommer de inte att utföra sin huvudfunktion. För dielektriska överskor används ett torrt, mörkt rum där lufttemperaturer är över 0 ° C. Gummiprodukter försämras om temperaturen stiger över + 20 ° C.

Bild
Bild

Skor placeras på träställ, den relativa luftfuktigheten bör vara minst 50% och inte mer än 70%.

Det är strängt förbjudet att placera denna typ av skyddsskor i närheten av värmaren.

Avståndet måste vara minst 1 meter. Detsamma gäller aggressiva medier, inklusive syror, alkalier, tekniska oljor. Några av dessa ämnen, om de kommer på gummiytan, leder till skador på produkten.

Rekommenderad: