Testning Av Dielektriska Mattor: Verifieringstider Och Frekvens Av Mattinspektion, Kontroll Av Mattan I Drift

Innehållsförteckning:

Video: Testning Av Dielektriska Mattor: Verifieringstider Och Frekvens Av Mattinspektion, Kontroll Av Mattan I Drift

Video: Testning Av Dielektriska Mattor: Verifieringstider Och Frekvens Av Mattinspektion, Kontroll Av Mattan I Drift
Video: Så ska du äta - förslag till nya kostråd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Testning Av Dielektriska Mattor: Verifieringstider Och Frekvens Av Mattinspektion, Kontroll Av Mattan I Drift
Testning Av Dielektriska Mattor: Verifieringstider Och Frekvens Av Mattinspektion, Kontroll Av Mattan I Drift
Anonim

Skydd mot elektriska stötar är mycket viktigt. För detta ändamål kan specialutrustning och tillbehör användas. Därför är det viktigt att känna till nyanser av att testa dielektriska mattor.

Särdrag

Dielektriska mattor testas genom visuell inspektion.

Bild
Bild

Detta förfarande syftar främst till att hitta alla deformationer som stör enhetens normala drift.

Olika problem är sannolikt som berövar produkten dess skyddande egenskaper. Enligt tekniska standarder bör ansiktsområdet inte innehålla:

  • sprickor;
  • hål;
  • hack;
  • skyddande gallring;
  • utländska inneslutningar av något slag;
  • inhomogenitet av tjocklek;
  • 6 och fler skal, vars djup överstiger 1 mm;
  • minst en utbuktning om höjden är mer än 1 mm och diametern är större än 4 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men krav ställs på ytan och på baksidan . De letar efter skal med ett djup på mer än 1,5 mm, en längd på mer än 35 mm och en bredd på mer än 20 mm. Det är också nödvändigt att leta efter utbuktningar med en höjd av 1,6 mm eller mer, en diameter på 5, 1 mm eller mer.

Det räcker med att överstiga minst en indikator för att avvikelsen ska erkännas som kritisk för säkerheten.

Förekomsten av 6 eller fler onormala platser per meter längd är oacceptabelt; mattornas elektriska egenskaper kontrolleras dessutom.

Ett böjtest är obligatoriskt . Verifiering innebär en enkel böjning i två motsatta riktningar med 180 grader. Detta eliminerar sprickorna i mattorna. Alla andra mekaniska defekter är också oacceptabla. Resultaten av kontrollerna visas i det medföljande materialet. Och de är också införda i företagets intyg om överensstämmelse för produkter.

Bild
Bild

Hur kontrolleras det?

Drift av dielektriska mattor som inte uppfyller kraven i GOST 4997-75 är förbjuden. Testet syftar till att verifiera produktens lämplighet för elektriska inomhusinstallationer och för öppna motsvarigheter (men bara i torrt väder) . Tjockleken bör strikt vara från 5 till 7 mm. Även en liten avvikelse från dessa gränser är förbjuden. Längden varierar från 0,5 till 8 m, och bredden är från 0,5 till 1,2 m.

Bild
Bild

I inspektionsprotokollen noteras färgen (det måste vara strikt en färg) och graden av korrugering av den främre ytan . Det elektriska testet innefattar tillförsel av växelström med en frekvens på 49,8 till 50,2 Hz. I detta fall bör temperaturen ligga i intervallet från +15 till +35 grader Celsius och den relativa luftfuktigheten från 45 till 75%.

Bild
Bild

Viktigt: en sådan kontroll i verkliga produktionsförhållanden kan utföras minst 6 timmar efter slutet av gummivulkaniseringen. Det finns flera verifieringsalternativ.

I den första versionen dras mattorna mellan stålrullarna . Axlarnas tvärsnitt kan vara från 175 till 225 mm. I själva verket är axlarna elektroder. Det nedre roterande elementet jordas och tvångsroteras. Rörelsehastigheten kan vara från 2, 7 till 3, 3 cm per sekund.

Den övre axeln är ansluten till en högspänningsströmkälla . Detta element snurrar fritt. Elektrodernas längd väljs på ett sådant sätt att testet sker över hela bredden, förutom 5 cm från ytterpunkterna. Värdet på testspänningen är 20000 V. Punkterna för att ta bort den elektriska spänningen vid utgången från mattan väljs av ingenjörer.

Bild
Bild

Den andra testmetoden gäller endast för mattor, vars storlek är exakt 0,75x0,75 m . För arbete, använd stål- eller gjutjärnsbad. Vatten fungerar som en jordad elektrod. Testprovet placeras så att dess ändar stiger över badets kanter med cirka 5 cm. Den andra elektroden placeras i badet efter att ha hällt vatten på mattans yta. Kanterna måste vara helt torra.

Bild
Bild

Testets början anses vara strömförsörjningen på 20000 V . Med denna exponering måste mattan hållas i exakt 60 sekunder. En maximal läckström på 67 mA är tillåten.

Bild
Bild
Bild
Bild

En alternativ metod är att placera den mellan ett par platta elektroder . Elektrodernas hörn och sidor är avrundade. Avrundningsradien matchar exakt 50% av elektrodtjockleken.

Storleken på elektroderna väljs så att de inte når mattans kanter från alla sidor med 0,05 m . Det är tillåtet att använda elektroder med en yta mindre än mattans yta. Därefter utförs testning genom hela produktens volym, exklusive påverkan på intilliggande testade områden mer än en gång. Industriell spänningsström med en frekvens på 50 Hz ökas systematiskt till 20000 V inom 60 sekunder. Läckströmmen bör inte överstiga 160 mA per kvadrat. m.

Tid och frekvens

Dielektriska produkter testas regelbundet i enlighet med ett schema som godkänts av organisationen.

All skyddsutrustning, inklusive mattor, måste ha särskilda märken på tidpunkten för den senaste inspektionen och testningen.

Bild
Bild

Momentet för kontroll och inspektion av en dielektrisk matta är markerad på den i form av en stämpel . I avsaknad av sådan information är användning av skyddsanordningar inte tillåten. Även om det inte orsakar problem kan det fortfarande bli böter.

De specifika villkoren för att utföra ett sådant förfarande föreskrivs i statliga standarder och tekniska förhållanden. Det frågas ofta - inom vilken tidsram är det nödvändigt att testa gummimattor . Denna punkt är inte förankrad i regelverk. En inspektion planeras dock med registrering av totalen i dokumentationen varje år. En omärkt inspektion måste utföras före varje användning för att undvika olyckor. om det ändå är nödvändigt att testa produkterna, görs detta enligt de metoder som beskrivs ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett tidpunkten för praktisk testning måste produkten tåla ett stort antal böjningar utan att förlora sina grundläggande egenskaper.

Vid förvaring av mattan på ett lager måste alla dess parametrar vara oförändrade i 3 år.

Produkten måste när som helst tåla en spänning på 10 000 V per 1 kvm. mm . Avståndet mellan de räfflade punkterna är 1 till 3 mm. Gamla mattor är inte tillåtna.

Rekommenderad: