Takplintar (76 Bilder): Filéer Och Lister I Taket, Storlekar Och Typer, Modeller Med Och Utan Kabelkanal. Hur Väljer Och Passar?

Innehållsförteckning:

Video: Takplintar (76 Bilder): Filéer Och Lister I Taket, Storlekar Och Typer, Modeller Med Och Utan Kabelkanal. Hur Väljer Och Passar?

Video: Takplintar (76 Bilder): Filéer Och Lister I Taket, Storlekar Och Typer, Modeller Med Och Utan Kabelkanal. Hur Väljer Och Passar?
Video: D Line Decorative Cable Trunking Cover 2024, Maj
Takplintar (76 Bilder): Filéer Och Lister I Taket, Storlekar Och Typer, Modeller Med Och Utan Kabelkanal. Hur Väljer Och Passar?
Takplintar (76 Bilder): Filéer Och Lister I Taket, Storlekar Och Typer, Modeller Med Och Utan Kabelkanal. Hur Väljer Och Passar?
Anonim

Tyvärr tappar de flesta som självständigt utför reparationer i sina hem sin styrka i de sista etapperna av arbetet och lämnar minimala finesser "senare". Denna lista inkluderar också installation av en taksockel. Men om du tänker efter är installationen av maskeringselement för hörnen mellan väggarna och taket ett viktigt steg för att skapa rummets skönhet, vilket inte kan skjutas upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alla hus har inte platta tak och väggar. Och hörnen mellan dem lämnar mycket att önska. Det är omöjligt att åtgärda en sådan defekt med egna händer, utan att känna till inveckligheterna med att dra ytor under nivån . Filéer är ett alternativ. Taklister är inte bara en dekoration av rummet. Inuti dem kan du dölja kommunikation, lysdioder och mycket mer.

I allmänhet är filéer eller golvlister dekorativa element som visuellt ökar rummets höjd och utökar utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Idag finns det flera typer av taksocklar, som var och en har ett imponerande antal fördelar och vissa nackdelar

Galteli . Denna typ av golvlister är utformad för att dölja takfogar och ojämna kanter på limmad tapet. Idag säljs filéer i olika former, storlekar och nyanser. De kan ha antingen plast eller träkant. Och det inre tomrummet spelar rollen som en kabelkanal. De bör installeras runt hela omkretsen av rummet för att understryka enhetens stil.

Bild
Bild

Gjutning . Denna typ av taksockel kallas en plast gesims. De kan limmas direkt i taket eller på fogen mellan taket och väggen. Moderna gjutmodeller är gjorda av polyuretan, på grund av vilken produkten kännetecknas av minimal vikt och enkel installation.

Bild
Bild

Baguette . I det här fallet talar vi inte om franskt bröd, utan om en dekorativ remsa, formad som en golvlist med en rak sektion. En taklist är en tallrik, vars framsida är dekorerad med ett ovanligt mönster eller prydnad. Bilden kan vara både platt och tredimensionell.

Baguetten kan användas som en maskering av fogar och som en ram för ett tak av lameller.

Bild
Bild

Material (redigera)

I byggvaruhusen finns det stora avdelningar där olika exempel på taksocklar presenteras. Filéer visas på den mest iögonfallande platsen. De är polystyrenskum, papper, har en flexibel struktur, men de är ömtåliga.

Om du inte vill köpa filéer kan du överväga andra analoger av taksocklar som är tillverkade av mer hållbara material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills taklistar finns i en mängd olika utföranden . Du kan köpa produkter tillverkade av duropolymer, extruderad, expanderad polystyren och även med en aluminiumprofilbas. Vissa är mjuka, andra är stötsäkra. Men det viktigaste är att varje material som används har ett betydande antal fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skum

Detta material används oftast för tillverkning av taksocklar. För tillverkning av skumprodukter krävs minimikostnader, därav det färdiga produktens låga pris. Skumlister har flera viktiga egenskaper, nämligen enkel installation och minimal vikt . Det finns inget behov av att använda speciella konstruktionsverktyg för att installera det. Den enda svårigheten uppstår när produkten trimmas i önskad vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

När skumlisterna har limmats mot taket och väggen behöver du inte hålla den för större vidhäftning . Och på grund av minsta vikt är sannolikheten för att produkten kommer att falla försumbar. Nackdelarna med skumsockeln inkluderar hög brandrisk, instabilitet för mekanisk påfrestning, liksom bristen på interaktion med vissa lim.

Bild
Bild

Polystyren

Detta material erhålls genom polymerisation av styren, som används som värmeisolator. Men på grund av dess dekorativa egenskaper började polystyren användas vid tillverkning av taksocklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga produkten har många positiva aspekter:

  • en stor variation, tack vare vilken det är möjligt att välja en modell som motsvarar den allmänna idén;
  • golvlisten kan målas i olika färger;
  • mjuka kanter döljer effektivt ojämnheterna i taket och väggarna och maskerar defekter i hörnen.

Det bör noteras att polystyrenlister kan användas för att utforma rundade utskjutande delar, till exempel bågar. När man skapar lockar bör man dock vara särskilt försiktig eftersom polystyrens bräcklighet inte har avbrutits.

Bild
Bild

Polyuretan

Ett modernt byggmaterial från vilket många dekorativa element är gjorda, inklusive taksockeln. Polyuretanlister eller baguetter har många fördelar:

  • hög densitet;
  • klarhet i textur;
  • olika mönster;
  • möjligheten att designa en dold bakgrundsbelysning.

På grund av närvaron av gummi i polyuretanlisten är produkterna flexibla och får böjningsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc

Det mest praktiska materialet, liknande kostnaden för polyuretanlister. Men detta är det enda som förenar dem. I allmänhet har taksockeln i PVC flera positiva egenskaper:

  • brandsäkerhet;
  • motståndskraft mot mekanisk stress och ultraviolett ljus;
  • fuktmotstånd;
  • enkel vård.
Bild
Bild

Men tillsammans med fördelarna finns det några nackdelar:

  • PVC -golvlister har inte en stor bredd, respektive blir det svårt att dölja luckorna med imponerande dimensioner;
  • produkterna ska endast monteras på en plan yta;
  • även om PVC -material är brandsäkert börjar det smälta när det utsätts för stark eld.

Förresten finns det delade golvlister av PVC-material, där det finns fästelement som är fixerade med självgängande skruvar. Följaktligen behöver du inte lägga lim på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF

Idag är det nästan omöjligt att hitta en taksockel av trä. I grund och botten är sådana produkter tillverkade på beställning, de kostar mycket pengar. Som en budgetanalog i järnaffärer presenteras MDF -baguetter. Liksom andra prover har de ett antal positiva egenskaper:

  • styrka;
  • miljövänlighet;
  • estetik;
  • möjligheten att ändra färg.
Bild
Bild

Men tillsammans med de positiva aspekterna finns det flera obehagliga nyanser

  • Högt pris . Tyvärr är inte alla människor redo att köpa en taksockel, även från en budgetgran.
  • Regelbunden vård . Förutom att MDF -taksockeln måste torkas i tid är det viktigt att se till att det inte sker några plötsliga temperaturförändringar i rummet och att luftfuktigheten förblir på en miniminivå.
  • Komplexitet i installationen . MDF -golvlister måste fästas med skruvar, pluggar eller spikar. I detta fall är lim inte en assistent.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från gips

Taklister av gips är ett väletablerat alternativ, som vanligtvis är vanligt bland människor som skapar en viss stil i ett rum. Och det är nästan omöjligt att hitta gipslister i en butik.

Bild
Bild

De flesta av dem görs på beställning . Tyvärr har gipsprodukter inte en imponerande lista över positiva egenskaper. De enda fördelarna är möjligheten att betona den klassiska stilen i rummet och avsluta designen i Provence -stilen.

Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar följande kriterier:

  • högt pris;
  • bräcklighet;
  • installationens komplexitet.
Bild
Bild

Dimensioner

Det finns ett brett utbud av golvlister på marknaden idag, där varje enskild modell har en individuell längd och bredd. Enligt standarden är filélängden 2 m och produktens bredd varierar från 1-20 cm. Men det är breddindikatorn som spelar en viktig roll när man väljer en taklist.

Denna siffra beror på rummets totala höjd . Breda golvlister utjämnar visuellt oegentligheter och döljer böjda hörn. Med deras hjälp är det möjligt att visuellt öka rummets längd och höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt konstruktionskraven är takplintar indelade i flera typer

  • Smal . Denna sort antar en bredd på 1-5 cm. Det rekommenderas att använda dem i rum med en minsta höjd.
  • Genomsnitt . I det här fallet pratar vi om en bredd på 6-15 cm. Det rekommenderas att installera sådana produkter i rum med en höjd av 2, 7 m.
  • Bred . Deras bredd sträcker sig från 16-35 cm. Sådana golvlister pryder fogarna på väggar och tak med en rumshöjd på 3 m.
Bild
Bild

Om du väljer breda baguetter för ett lågt rum blir interiören visuellt mindre och utrymmet verkar smalt. Alternativt kan ett 100 mm alternativ övervägas. Att installera tunna golvlister i ett högt rum kommer inte heller att fungera bra.

Produktionslängden för takplintarna är 1, 2, 1, 5, 2 m. Men denna indikator spelar ingen roll, eftersom filéerna måste skäras.

Bild
Bild

Design

Utformningen av moderna filéer kan inte kallas magert. Det finns klassiska produkter med raka mönster. Instanser med en tredimensionell bild har utvecklats. De mest otroliga baguetterna kan göras på beställning, motsvarande en speciell stil i rumsdekoration. Först och främst måste du förstå att filédesigner skiljer sig åt i form.

  • Hetero . I princip kan de klassas som klassiker. Detta är den mest populära inredningen som finns i heminredning.
  • Flexibel . Dessa är radieprodukter som kan skapa släta linjer som döljer krökta hörn och takfel.
  • Ihålig . I det här fallet talar vi om produkter med ett tomt inre utrymme där kablar eller annan kommunikation läggs.

Varje formulär har en specifik riktning och funktionalitet. En annan viktig designparameter är golvlistens färgschema. Ofta visas vita föremål i butiker, men det finns också färgade föremål med guld- och silverramar. Men oftare köper människor vita baguetter och målar dem i en färg som matchar rummets stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De kan göras svart, brun, beige, grå, grön. Allt beror på rummets allmänna färgschema. För att visuellt utöka utrymmet målas baguetterna för att passa taket. För att öka rummets höjd är det nödvändigt att måla golvlisterna i en nyans som matchar väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det sista som filédesignen beror på är bilden som används . Som nämnts tidigare har klassiska filéer ett mönster av raka linjer, även om detta inte ens kan kallas ett mönster. Stucko-produkter är mer slående. De ser dyra och imponerande ut och ger en känsla av lyx till rummet. De kombineras perfekt med klassiska interiörer. Glöm inte att loftstilen är på modet nu, som kännetecknas av enkelhet och platta dekorativa skär.

Bild
Bild

Baguetter med insatser kan vara vita, men har oftast en kombinerad färg. Konvexa element i bilden är målade i guld, silver eller mörk wenge. Takmönstrets mönstrade design gör att du kan återuppliva taket och bli av med dess monotoni.

Ett annat designalternativ för golvlister innebär närvaron av ett ihåligt utrymme inuti, där dold belysning finns . Detta är en triangulär eller kubformad form, inuti vilken det finns spår för att fästa den glödande tejpen. Det färdiga resultatet är så vackert att stämningen i rummet fylls av romantik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Först och främst påverkas valet av taksockel av dess kostnad. Därefter studeras bredden och materialet från vilket det är gjort. Vikt bör dock läggas på produktens vikt, densitet och längd. Till exempel har golvlister av expanderad polystyren en hög densitet. Men samtidigt är deras massa mycket högre än för skumbaguetter, som är bäst lämpade för inramning av stretch och undertak.

När du väljer en golvlist av rätt storlek är det viktigt att tänka på höjden på rummet . Om avståndet från golv till tak inte är mer än 2,5 m bör du välja golvlister upp till 3 cm breda.

Bredare baguetter minskar takhöjden visuellt, vilket gör rummet platt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig faktor i valet är ritningen. På framsidan av golvlisterna kan raka ränder med en slät fördjupning avbildas, vilket är lämpligt för en klassisk stil. Det rekommenderas att inrama ett rum i Provence -stil med produkter med en mönstrad bild.

Ett annat viktigt urvalskriterium är installationsmetoden … Vissa produkter sitter på lim, andra fästs med fästelement med självgängande skruvar. När du gör beräkningar för att beräkna det nödvändiga antalet taksocklar är det viktigt att förstå att filéerna kommer att överlappa skarvarna i taket och väggarna i hela området. De bör installeras under gardiner, på platser där höga skåp finns.

Bild
Bild

Montering

Gör-det-själv-installation av taksocklar är ett ansvarsfullt arbete, att göra misstag är omöjligt. Även en liten brist kan leda till att effekten av reparationens fullständighet förloras. För att förhindra att detta händer måste du följa några regler och följa installationssekvensen:

  • pålägg;
  • skärande;
  • fastsättning;
  • uppsägning;
  • målning.
Bild
Bild

De som har åtminstone minimal erfarenhet av att limma filéer förstår att den enda svårigheten uppstår när man skär hörnen på golvlisterna . Ur projektets synvinkel kan hörnen vara interna och externa. Följaktligen ska snittet på golvlisterna vara 45 grader. Många typer av golvlister är vinklade mot taket och väggfoten. Det betyder att det är omöjligt att göra ett korrekt snitt på ett plan, även med användning av en gradskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har flera metoder utvecklats för att skapa ett dockningshörna . Det mest effektiva är att klippa med en geringslåda. Detta är ett verktyg som består av 3 U-formade paneler. På motsatta sidor finns snitt i olika vinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geringsboxen kan användas för att skära golvlister från en mängd olika material . Det viktigaste är att tvärsnittskontakterna låter dig placera filéer i sig själva. Använd helst en bågsåg eller vass kniv för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha behandlat den tekniska sidan av geringsboxen kan du börja skapa hörnet. En sockel sätts in i sektionen och ett snitt görs med ett skarpt blad i en vinkel på 45 grader. Klipp av fragmentet noggrant, men det viktigaste är att inte förväxla hörnets riktning.

För att eliminera fel finns mallskärningar på geringsboxens väggar, där märken görs med beteckningen på snittet som görs . Efter att ha gjort ett snitt av den första filén kan du börja rama in den andra sockeln. Båda bearbetade delar bearbetas med sandpapper. Därefter görs montering på plats.

Bild
Bild

Det andra sättet handlar om att använda papper . Till att börja med görs ett avtryck av takhörnet på ett tomt ark, sedan ritas dess tvärsnitt. Därefter läggs arket ut på en plan yta, nära det vertikala planet. För detta ändamål kan du ta en trälåda. Sockeln appliceras också där. Halveringsdelen är ansluten till markeringarna på papperet, varefter snittet görs. Du kan klippa den andra golvlisten på plats. Det återstår bara att justera hörnen.

Tyvärr kan denna sammanfogningsmetod inte skryta med att vara perfekt, och hantverkarna måste modifiera hörnen med hjälp av efterbehandlingsblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du montera de förberedda filéerna. Märkning görs på ytan av taket och väggarna, sedan tas den första filén, belagd med lim, men inte med ett kontinuerligt lager, men med en partiell applicering av kompositionen. Ett transparent tätningsmedel kan användas som lim. Det är inte svårt att använda det, det viktigaste är att ha en speciell pistol. Därefter appliceras taksockeln på hörnet enligt markeringarna och pressas något. Nästa sockel måste anslutas till den första så att det inte finns något mellanrum mellan dem. Således är fogarna i taket och väggarna stängda.

Nästa steg i installationen kräver täckning av lederna mellan golvlisterna . Gipsbruk fungerar för att fylla luckorna. När det är torrt kan filéerna målas i önskad färg. För välvda öppningar och vågiga linjefogar används en mjuk golvlist som kan böjas för att forma den. Produkten limmas med ett tätningsmedel eller limblandning. Det enda "men" - den limmade sockeln bör förstärkas tills limmet är helt torrt.

Bild
Bild

Vackra exempel

Den moderna personen förstår perfekt hur taksocklar ser ut. I vissa rum döljer sådana produkter defekta hörn, i andra är de en inredningsdetalj, och i andra spelar de rollen som att dekorera ytterligare belysning.

Bild
Bild

Idag är nästan alla rum inredda med taksocklar. De installeras i sovrummet, i vardagsrummet, i köket, i korridoren och till och med i badrummet. Tja, de färdiga lokalerna ser så mysiga och bekväma ut som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ

Idag är takplintar utbredda. Men de som vill sticka ut letar efter analoger av filéer som har samma attraktiva utseende och kombineras med den övergripande inredningen. Takplintar, lister, filéer kan ersättas med papperspaneler, sladdar, tunt rep och en keramisk kant. Installation av varje föreslaget alternativ kan göras för hand eller du kan bjuda in en mästare.

Papperspaneler är remsor med pappersunderlag. Längden på varje enskild panel överstiger inte 1 m, därför måste nya remsor under installationen anpassas till den limmade skivan.

Bild
Bild

Den dekorativa sladden kan köpas på en möbelbutik eller göras själv. Ett flätat rep kan bli dess analog. Framför allt kan sladdarna användas för väggdekoration med vilket material som helst. Rama även in kanterna på sträcktaket.

Den keramiska kanten är en modifiering av standardplattorna och har en maximal bredd på 5 cm . Ofta används de för att skilja väggdekorationen i den centrala delen. Men konstruktörerna reviderade detta material och när de lyft det till korsningen av taket och väggarna insåg de att detta var en unik lösning för att skapa ett vackert hörn.

Rekommenderad: