Hängande Stol-kokong (54 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Modeller Av Rotting Och Andra Material, Ritningar Av En Dubbel Svängställning Med Infästning I Taket, Typer Och Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Hängande Stol-kokong (54 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Modeller Av Rotting Och Andra Material, Ritningar Av En Dubbel Svängställning Med Infästning I Taket, Typer Och Storlekar

Video: Hängande Stol-kokong (54 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Modeller Av Rotting Och Andra Material, Ritningar Av En Dubbel Svängställning Med Infästning I Taket, Typer Och Storlekar
Video: Informationsfilm om ritningar 2024, April
Hängande Stol-kokong (54 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Modeller Av Rotting Och Andra Material, Ritningar Av En Dubbel Svängställning Med Infästning I Taket, Typer Och Storlekar
Hängande Stol-kokong (54 Bilder): Hur Gör Man Det Själv? Modeller Av Rotting Och Andra Material, Ritningar Av En Dubbel Svängställning Med Infästning I Taket, Typer Och Storlekar
Anonim

Den hängande kokongstolen uppfanns 1957 av den danska möbeldesignern Nanna Dietzel. Hon inspirerades till att skapa en ovanlig modell av ett kycklingägg. Ursprungligen gjordes stolen med en infästning i taket - en person som satt i den kände ett tillstånd av lätthet, viktlöshet och flykt. Det monotona vajandet var avslappnande och lugnande. Senare började kokongen hängas upp på ett metallställ, vilket gjorde det möjligt för stolen att inte bero på takets styrka och stanna någonstans: i huset, på verandan eller i trädgården.

Bild
Bild

Egenskaper, fördelar och nackdelar

Den fantastiska designen kombinerar funktionerna i en hängmatta och en gungstol samtidigt, det vill säga den hänger och gungar. Vart i du kan sitta bekvämt i den - läsa, slappna av, ta en tupplur , särskilt eftersom stolen alltid är utrustad med mjuka kuddar eller madrasser.

Flygstolens ergonomiska design blir accent för många interiörer - skandinavisk, japansk, ekologisk. Cocoon kan i princip passa in i alla moderna miljöer.

Bild
Bild

Egenskapen hos den äggformade produkten ligger i förmågan hos en person att isolera sig från omvärlden, som om han skulle linda sig in i en kokong, slappna av, vara ensam med sig själv, "skissera" sitt personliga isolerade utrymme. Denna modell har också andra fördelar.

  • Otrolig design . Möblernas unika utseende kommer att lysa upp alla interiörer.
  • Bekvämlighet . I en sådan stol är det skönt att sova och hålla sig vaken.
  • Funktionalitet . Modellen är lämplig för ett barnrum, vardagsrum, sommarstuga, terrass, lusthus. Och sedan finns det många platser där du kan sitta bekvämt med en kokongstol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kokongen fixeras på två sätt: till ett tak eller metallställ. Var och en av dessa typer har sina nackdelar. Takmontering begränsar användningen av stolen, till exempel i trädgården eller på terrassen. Och sätet, fixerat på disken, tar mycket plats och är inte lämpligt för en liten lägenhet.

Bild
Bild

Visningar

Kokongstolen har funnits i över 60 år, och under denna tid har möbeldesigners utvecklat många varianter av detta tema. Gungan på stället kan ha en rund, päronformad eller droppformad sits. Stolen finns i enkel och dubbel, vävd av rotting, rep, plast eller gjord av andra material . Vi listar de vanligaste typerna av denna produkt.

Bild
Bild

Korg

Korgstolen ser verkligen ut som en kokong vävd av tusen "trådar". Det kan vara hårt och mjukt, beroende på det valda materialet, men det ser alltid lätt, delikat, luftigt ut. Solida alternativ håller formen väl, de inkluderar plast, konstgjord eller naturlig rotting, vinstockar och andra robusta material. Mjuk vävning utförs med makrame -teknik med starka sladdar, rep, tunna rep.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en mjuk ram

En sådan produkt liknar en hängmatta, men det är bekvämare att vara i den medan du sitter eller sitter halvt. Ena sidan av hängmattan är upphöjd och fungerar som ett ryggstöd. Ibland ser den mjuka ramen ut som en kon med ett hål i ingången av produkten.

I alla fall är alla dessa modeller gjorda av slitstarkt tyg och tål mycket vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Döv

Den döva stolen har ingen öppnad vävning, den är så tät att ingenting syns genom den. En tät tygduk används också för att skapa en döv kokong. Alla dessa modeller är lämpliga för personer som värdesätter integritet.

Bild
Bild

Gungstol

Utåt ser det ut som en vanlig gungstol gjord av vinstockar, bara utan löpare, och den gungar på grund av att den är upphängd från ett metallställ. I stort sett är alla hängande kokongstolar gungstolar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Upphängda kokongstolar finns i olika former och storlekar. Förutom enstaka producerar de dubbla typer och stora strukturer som liknar soffor.

Standardmodellen med en något långsträckt form har följande parametrar:

  • skålens höjd - 115 cm;
  • bredd - 100 cm;
  • ställhöjd - 195 cm;
  • stabil bas i form av en cirkel, som håller stativet - 100 cm;
  • avståndet mellan stolens botten och golvet är 58 cm.
Bild
Bild

Varje tillverkare producerar modeller enligt deras parametrar. Till exempel har en stol-kokong "Merkurius" av polyrotanga något större dimensioner än vad som anges i exemplet ovan:

  • skålens höjd - 125 cm;
  • bredd - 110 cm;
  • djup - 70 cm;
  • ställhöjd 190 cm.
Bild
Bild

Setet innehåller ett stålställ, en galge och en madrass, men du kan bara köpa en skål, ändra resten själv och spara mycket.

Material och färger

Designers moderniserar ständigt den upphängda kokongen som skapades för mer än ett halvt sekel sedan. Idag tillverkas den av olika konstgjorda och naturliga material i en mängd olika färger. Beroende på ytans struktur kan produkten delas in i hård och mjuk. Stela material inkluderar material som kan hålla kokongformen oförändrad:

  • akryl - vävning av akryl "trådar" skapar en genombruten, luftig, hållbar boll;
  • polirotanga - är ett konstgjort material, starkt, hållbart, det tappar inte sin form och färg, det kan vara utomhus under vilken säsong som helst utan någon tidsbegränsning;
  • plastvävning är ganska hållbar, men i kallt väder kan det spricka, i solen kan det blekna;
  • naturmaterial inkluderar rotting, kvastvin, pil, starka och miljövänliga material, men de är endast lämpliga för att stanna hemma.
Bild
Bild

Mjuka kokonger vävs, stickas och sys av rep, trådar och tyger. De är mjuka, smidiga, lätta att ändra form. Dessa inkluderar följande typer av produkter:

  • för tygkokonger väljs hållbara materialtyper, till exempel presenning, denim och tält, de är markerade med en mängd olika färger;
  • stickade produkter tillverkas med en krok och stickor, vackra mönster gör modellerna originella och unika;
  • kokonger är vävda från sladdar och rep med makrame -tekniken, sådana modeller är lämpliga för inomhus- och utomhusbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller färgpaletten är den väldigt varierande - från vitt till regnbågsfärger. De flesta modellerna är gjorda i naturliga nyanser - brunt, sand, kaffe, grönt. Men sällsynta, ljusa färger används också. Mångfalden av färger kan ses i exempel:

färgen på färsk grönska är väl maskerad i trädgården

Bild
Bild

en ljusgul kokong kommer att skapa en atmosfär av solvärme

Bild
Bild

tjejer kommer att gilla den rosa fåtöljen

Bild
Bild

den naturliga bruna nyansen är typisk för Nanna Dietzels skapelser

Bild
Bild

en färgad stol gjord av trådar kommer att lägga till en glädjande stämning för barn och vuxna

Bild
Bild

en röd stickad fåtölj kommer att lägga till energi och entusiasm

Bild
Bild
Bild
Bild

en vit kokongfåtölj stöder ljusa interiörer

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Många fabriker som specialiserar sig på produktion av stoppade möbler vänder sig till ämnet hängande stolar. Här är exempel på de mest populära tillverkarna av upphängda modeller av kokongstolar.

EcoDesign . Tillverkare Indonesien. Producerar naturliga och konstgjorda rottingkokonger med vattentäta tygmadrasser. Modellerna är små, relativt lätta (20-25 kg), tål belastning upp till 100 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvimol . Kinesisk tillverkare. Producerar en röd modell Kvimol KM-0001 tillverkad av konstrotting, på stålfot, förpackningsvikt 40 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvatros . Inhemsk tillverkare, producerar olika typer av kokonger under namnen "Quatrosis Venezia" och "Quatrosis Tenerife". Tillverkad av konstrotting på aluminiumställ. Företaget ger en garantitid på sina produkter i ett och ett halvt år.

Bild
Bild

" Cloud Castle ". Rysk tillverkare. Tillverkar modellen "Cloud Castle Capri XXL white" av högkvalitativ konstrotting, med en stor korg. Fåtöljen är tung (69 kg), på ett lågt stålställ (125 cm), designat för en vikt på upp till 160 kg, kompletterat med en mjuk madrass.

Bild
Bild

Fabrik "ukrainska konstruktioner " producerar en serie kvalitetshängande stolar i rotting.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

I möbelbutiker kan du köpa en färdig hängande kokongstol, men du kan bara köpa en skål och utrusta den enligt din fantasi. För en kreativ och ekonomisk person kan stolen göras helt själv. Vi kommer att ge en mästarklass för dem som är vana vid att göra allt med egna händer.

Bild
Bild

Nödvändiga material

Vi erbjuder att montera en kokongstol från metall-plast hula-ringar med ett tvärsnitt på 35 mm. För att göra detta behöver du följande material:

  1. ring för ryggstöd 110 cm;
  2. sittring 70 cm;
  3. polyamidfiber med en polypropenbas med en diameter på 4 mm och en längd på upp till 1000 m;
  4. rep för selar;
  5. starkt rep för anslutning av två bågar.
Bild
Bild

Ritningar

Oavsett hur enkel produkten kan verka måste du börja arbeta från ritningen som modellen ritas på och parametrarna anges. Av diagrammet blir form, storlek, typ av stol, material för tillverkning tydliga.

Bild
Bild

Tillverkning

När en ritning ritas görs beräkningar, material samlas in, du kan börja direkt arbeta. Hur du gör det kommer instruktionerna steg-för-steg att berätta.

  1. Båda bågarna ska vara tätt flätade med polyamidfiber. Man bör komma ihåg att det går upp till 40 m tråd för varje meter yta. Säkringsöglorna måste göras var 10: e varv.
  2. I det andra steget är ett nät tillverkat av samma fibrer på båda ringarna. Ryggens och sitsens elasticitet beror på dess spänning.
  3. Därefter är ryggstödet anslutet till sätet med trådar och två stavar av trä eller metall installeras till hela höjden av strukturen.
  4. Båda bågarna vid anslutningen (baksätet) är förstärkta med rep.
  5. Selarna är fästa vid stolen, och den är redan redo att hängas på ett förberett fäste.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående metod för att göra en kokong är inte den enda. Du kan göra en ramlös tygprodukt, virka en stol - allt beror på hantverkarens fantasi och önskan.

Bild
Bild

Exempel i interiören

Hängande stolar överraskar med sin mångfald och unikhet, detta kan ses i exempel:

stativet är gjord i form av en kokong

Bild
Bild
Bild
Bild

vacker stickad modell

Bild
Bild

ovanlig stol av naturlig rotting

Bild
Bild
Bild
Bild

hängande gungstol

Bild
Bild

svartvitt utförande

Bild
Bild

klassiskt "ägg" från en vinstock

Bild
Bild
Bild
Bild

lakonisk design för minimalism

Bild
Bild

korg på ett lågt stativ

Bild
Bild

en bekväm stol med förlängning för benen

Bild
Bild

stol-kokong på balkongen

Bild
Bild

Alla ovanstående modeller kommer att ge ditt hem skönhet och komfort.

Rekommenderad: