Sockel I Trä (24 Bilder): Filéer Av Trä, Breda Lister Och Andra Typer Av Socklar För Taket I Huset, Deras Installation

Innehållsförteckning:

Video: Sockel I Trä (24 Bilder): Filéer Av Trä, Breda Lister Och Andra Typer Av Socklar För Taket I Huset, Deras Installation

Video: Sockel I Trä (24 Bilder): Filéer Av Trä, Breda Lister Och Andra Typer Av Socklar För Taket I Huset, Deras Installation
Video: Home&Design: 35+ How to make Ceiling Corner Crown Molding Ideas 2024, April
Sockel I Trä (24 Bilder): Filéer Av Trä, Breda Lister Och Andra Typer Av Socklar För Taket I Huset, Deras Installation
Sockel I Trä (24 Bilder): Filéer Av Trä, Breda Lister Och Andra Typer Av Socklar För Taket I Huset, Deras Installation
Anonim

Trälistar används nu sällan i tak när det gäller vanliga lägenheter. Undantaget är bad, bastur och interiörer med användning av naturmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Förutom den dekorativa funktionen, användningen av dekor längs omkretsen av väggarna hjälper till att höja taket visuellt, korrigera mindre brister i layouten.

Dessutom ger användningen av golvlister interiören ett komplett och harmoniskt utseende.

Det är inte för ingenting som taket i gamla hus dekorerades med breda gipskanter. I dag till salu kan du hitta taksocklar av polyuretan, PVC. Var och en av dem har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Fördelarna med träbearbetningsmaterial

  1. Miljövänlighet . Naturmaterial avger inga skadliga ämnen, orsakar inte allergier.
  2. Stort utbud av produkter - från enkla remsor till snidade breda filéer.
  3. Varaktighet - golvlister av hög kvalitet kommer att fungera i mer än ett dussin år utan att förlora tekniska och estetiska egenskaper.
  4. Estetik - träelement ser bra ut tack vare det unika trämönstret, ger komfort.
  5. Mångsidighet - lister kan ommålas, till exempel för att matcha färgen på väggarna eller tapetmönstret.
Bild
Bild

Förutom fördelarna har produkterna också nackdelar, vilket också bör beaktas vid val av efterbehandlingsmaterial

  1. Krävande luftfuktighet … Träet "tar upp vatten", sväller och när det torkar kan det ändra form och spricka.
  2. Kostnaden är mycket högre än för analoger gjorda av konstgjorda material . I genomsnitt kostar en träprofil 400 rubel. För jämförelse är en skumsockel 70-90 rubel.
  3. Ruttnande och svamptendens - träbehandling med antiseptika hjälper till att lösa problemet.
  4. Noggrann installation krävs - eventuella brister i basen, felaktig passform eller dåligt bearbetade sömmar kommer att märkas mycket.
  5. Vikt . PVC -inredningen är lätt, så den kan även installeras på undertak. Trälister, särskilt de som är gjorda av täta träslag som ek, är ganska tunga. Denna punkt bör beaktas vid köp.
  6. Komplexitet under installationen nämligen hörn passar.
  7. Stelhet - trälistar kan inte böjas, därför tillverkas halvcirkelformade produkter endast på beställning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är ett brännbart material Därför krävs bearbetning med brandskyddsmedel (kompositioner för att öka brandmotståndet) när du gör dekorativa golvlister med egna händer.

För att skydda mot fukt och förlänga livslängden används speciella impregneringar, lack eller vax.

Vid användning av vax du kan uppnå effekten av både glansiga och sammetslen ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Trälistar kan delas in i flera typer, som alla väljs i enlighet med rummets design och syfte. Till exempel är smala trottoarkanter lämpliga för en vanlig lägenhet med lågt i tak och breda taklistar för ett privat hus. Beroende på bredd kan golvlister delas in i:

  • trottoarkanter - smala ränder med en enkel dekoration i form av en lockig kant, upp till 50 mm bred;
  • gesimser - massiv och bred, ofta dekorerad med sniderier, som används vid dekoration av lokaler med högt i tak;
  • filéer - lämplig för inredning av rum i klassisk stil, kännetecknad av en sofistikerad design;
  • baguetter - den vanligaste, skiljer sig åt i olika former och storlekar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: golvlister i trä får inte fästas i undertak. Filéer av trä är ganska tunga, så det är bättre att välja PVC -produkter.

Hur väljer man?

Huvudkriteriet för att välja är träkvaliteten, kostnaden och motståndskraften mot hög luftfuktighet (om du väljer golvlister för kök, badrum, badkar). För tillverkning av dekor på taket används barrträd oftast:

  • gran - resistent mot fukt, men för hårt;
  • lärkträd - inte rädd för fukt, nästan inte utsatt för ruttning, men till en kostnad som är mycket högre än andra barrträd;
  • Tall - billigt material med goda tekniska egenskaper, lätt att bearbeta;
  • ek - det kännetecknas av hög hållfasthet, unikt trämönster, efterbehandlingselement görs huvudsakligen på beställning på grund av den höga kostnaden för materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd - billigt i pris, tack vare ljust trä, de är utmärkta för färgning och lackering … Bland bristerna kan man notera förekomsten av hartspassager (särskilt tall), vilket minskar motståndskraften mot fukt.

Du kan också köpa golvlister från billiga barrträd täckta med fint träfaner i butiker.

De är dyrare i pris, men du kan välja inredningen "ek", "valnöt", beroende på den inre lösningen.

När du väljer, var uppmärksam på träets kvalitet - det måste vara torrt. Helst bör det inte finnas några knutar eller oegentligheter på ytan - du måste lägga tid på ytterligare bearbetning. Det är bättre att välja fabriksprodukter - de är starkare, dessutom är de impregnerade med speciella föreningar som förlänger träets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träprodukter av naturlig fukt kan, när de torkas, ändra sin linjära form, deformeras, spricka. Du kan göra en sockel för ett foder med egna händer, men du kan inte klara dig utan ett specialverktyg. När det gäller bredden fungerar en regel här - ju högre tak, desto bredare ska golvlisten vara.

Bild
Bild

Installationsregler

Först måste du förbereda ytan. Tak och väggar är planade och grundade vid behov. Det horisontella kontrolleras med hjälp av en byggnadsnivå eller regel. Små oegentligheter (bucklor) och sprickor kan täckas med ett kitt, utskjutande delar (stötar, knölar) kan slipas. Kontrollera hörnen (längs väggarna) och justera om möjligt till 90 grader. Du kan kontrollera med en enkel ruta.

Viktigt: träfiléer, till skillnad från PVC -golvlister, böjs inte, så det kommer inte att vara möjligt att "dra" dem till en ojämn bas.

Bild
Bild

Det är bättre att köpa golvlister med en marginal (15-20%) för sågning, anpassning till storlek och eventuella skador (till exempel kan en smal golvlist spricka, felaktig skärning är möjlig, etc.) … Det är lättare att beräkna mängden material om du i förväg ritar filéernas layout, med hänsyn till nischer, utskott och andra funktioner i rummet - det blir mindre rester.

Bild
Bild

Tillagning av filéer går så här

  1. Produktens yta är polerad , eliminera grovhet och oegentligheter med sandpapper (antalet beror på ytans skick) eller en borstfäste för en borr. Slipning utförs i fibrernas riktning, varefter ytan fuktas med vatten för att höja högen. På detta sätt kan ränder och oegentligheter undvikas under efterföljande målning.
  2. Om du planerar att använda lack, sedan förträ behandlas med en speciell primer .
  3. För att betona trädets struktur eller ge det en ädel färg, använd en alkoholbaserad eller vattenbaserad fläck .
  4. Det är bättre att välja en luktfri, vattenbaserad färg . För en tät beläggning behöver du 2-3 lager. Innan målning grundas sockeln.
Bild
Bild

Installationssteg, hur man installerar

  1. Pålägg - gör märken med en enkel penna i taket och längs golvlistens nedre kant. Efter "slå av" parallella linjer längs markeringarna med ett sträckt rep eller samma sockel.
  2. Klippa i filéer i storlek.
  3. Installationen börjar från hörnen , efter att de går till raka sektioner.
  4. För sammanfogning av golvlister i hörnen skärs plankorna i 45 grader med en geringslåda. Om det är omöjligt att uppnå perfekta rätvinklar längs väggarna används onödig trimning av brädan för att passa produkterna, på vilka den önskade vinkeln är markerad. Efter att brädan och sockeln klämts fast med en klämma och en samtidig skärning görs.
  5. Vid behov detaljer anpassad till storlek med en fil är det mycket viktigt att fila dem korrekt.
  6. Smala golvlister burk lim , utan användning av självgängande skruvar eller spik på små spikar.
  7. Snidade gesimser (mer än 100 mm breda) är för tunga , därför är triangulära stänger förmonterade på väggen. Steg 0, 45-0, 5 m, beroende på filéernas vikt. Detta hjälper till att förhindra deformation av trädelarna när luftfuktigheten i rummet ändras.
  8. Listerna fästs på golvlisterna med självgängande skruvar eller spikar utan hattar … I det första fallet är det bättre att "dränka" skruvhuvudet lite genom att förborra ett hål i diameter något större än skruvhuvudet. Och efter installationen täck fästpunkterna med kitt.
  9. Om ytterligare reparationer planeras, för att undvika att få färg eller tapetlim på baslisten, maskeringstejp används .
Bild
Bild

Trä är ett vackert, miljövänligt men nyckfullt material. därför innan du gör ett val till förmån för trä är det värt att i förväg väga alla för- och nackdelar.

Rekommenderad: