Takskumsocklar (55 Bilder): Hur Och Hur Man Limar Skumplintar Till Tapeten Och Sträcktaket? Mått Och Design

Innehållsförteckning:

Video: Takskumsocklar (55 Bilder): Hur Och Hur Man Limar Skumplintar Till Tapeten Och Sträcktaket? Mått Och Design

Video: Takskumsocklar (55 Bilder): Hur Och Hur Man Limar Skumplintar Till Tapeten Och Sträcktaket? Mått Och Design
Video: Tapetsera - Så gör du. Steg för steg. 2024, Maj
Takskumsocklar (55 Bilder): Hur Och Hur Man Limar Skumplintar Till Tapeten Och Sträcktaket? Mått Och Design
Takskumsocklar (55 Bilder): Hur Och Hur Man Limar Skumplintar Till Tapeten Och Sträcktaket? Mått Och Design
Anonim

När du utför reparationer måste du ta hänsyn till många nyanser för att korrekt och vackert ordna tak, väggar och golv. Och naturligtvis bör du veta allt om frigolit -taklister och deras installation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Trots det faktum att den moderna industrin producerar golvlister av olika material, är skumtakprodukter mycket populära och efterfrågade bland konsumenterna. Det finns flera skäl till denna motiverade preferens:

  • skummaterial är de billigaste jämfört med andra analoger gjorda av polymerer, gips eller trä;
  • materialet har en lång livslängd och behåller sina kvaliteter i årtionden;
  • installationen av en skumgjutning är ganska enkel, och även en oerfaren person i byggbranschen kan klara en sådan uppgift;
  • skummet är lätt, så en person kan utföra installationen av golvlisterna;
  • mått i bredd och utseende på golvlåddesignen tillåter användning av skummaterial för inredning av vilken designstil som helst;
  • i utseende imiterar skummet dyr gipsstuckgjutning och ser samtidigt värdig och attraktiv ut, harmoniskt kombinerat med alla interiörer;
  • materialet har inte egenskapen att expandera när temperaturregimen och fuktighetsnivån ändras;
  • golvlisten kan målas i valfri färg, och den kan också installeras på ytan av ett sträcktak;
  • skum kräver inga speciella åtgärder och metoder för ytterligare vård;
  • materialet har goda limegenskaper och är väl monterat på målade, betong- eller tegelytor, gips, tapeter av valfri komposition, gips, och så vidare;
  • materialet är helt ofarligt för människors hälsa och avger inte skadliga kemiska komponenter i miljön;
  • ytan på skummet påverkas inte av mögel eller mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis har skum också ett antal nackdelar, men de är så obetydliga att få människor uppmärksammar dem:

  • vid skärning gör grovkornigt skum det inte möjligt att göra en jämn och vacker fog, så sömmen måste också förseglas med kitt eller akryltätning.
  • detta material löser sig under påverkan av organiska lösningsmedel, därför är lim som innehåller denna komponent inte lämpliga för att installera skum, eftersom de brinner igenom det;
  • tunna skumbaguetter är ömtåliga, därför måste du vara försiktig och försiktig när du utför installationsarbete.
  • med tiden kan skumdekorationen bli gul, så den uppdateras med nyans;
  • det är möjligt att demontera den limmade skumplinten endast genom förstörelse, det är inte längre möjligt att återanvända detta material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skummaterial är mångsidiga ytor som kan appliceras på alla utrymmen.

Det är inte svårt att köpa en sådan inredning - den erbjuds i ett brett sortiment i nästan alla specialiserade detaljhandelskedjor . Listerna ser mest attraktiva ut efter färgning, deras färg kan göras i enlighet med rummets övergripande dekoration, eller så kan du välja kontrasterande alternativ. Billiga och mångsidiga golvlister ser inte sämre ut än sina gipsmotståndare, men de sparar betydligt budgeten och orsakar inga problem med självmontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan fixa skumplattan under taket i följande fall:

  • på ytan av alla tapeter - papper, vätska, vinyl och även avsett för målning;
  • väggen kan målas med vilken som helst färg eller helt enkelt behandlas med ett lager kitt;
  • golvlisten kan limmas i taket eller samtidigt på väggen och taket.

Erfarna byggare limar först golvlisten och sedan tapeten. Men om du har liten erfarenhet av att utföra sådant arbete, är det mer lämpligt att först sätta tapeter på väggarna och först placera golvlisterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Den lätta skumtakplattan har en standardlängd på 2 m. Bredden på sådana produkter kan variera - den smalaste baguetten i bredd är bara 1,5 cm och den breda versionen kan nå 13 cm . Förutom parametrarna för längd och bredd skiljer sig baguetter också i tjocklek. Räckvidden för denna storlek är från 1,5 till 8,5 cm, men ibland finns det också socklar med en tjocklek på 10 cm, som används för att avsluta stora rum med högt i tak.

För att dekorera ett rum med en skumsockel måste du först beräkna den erforderliga mängden material . För detta mäts rummet längs omkretsen, och ytterligare 2 m läggs till resultatet för oförutsedda utgifter. För att ta reda på antalet plankor du behöver köpa, är omkretsen och ytterligare lagerindikator dividerad med 2, eftersom sockelns längd är 2 m. Efter beräkningarna kan du börja välja produktens design, dess bredd och tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter tror att bredden på sockeln bör väljas utifrån takhöjden i rummet.

Om taket är lågt, förvärvas smala alternativ för rummet, och för rum med högt i tak (minst 3 m) kan du köpa en bred sockel, medan den inte ser tung ut och inte visuellt döljer utrymmet mellan tak och golv.

Design

Styrofoamlister har olika former och ytdekorationer. Plankor kan imitera gipsstuckgjutning genom att placera volymetriska konvexa element och geometriska former på framsidan. På utsidan av sockeln placeras oftast en geometrisk eller blommig prydnad.

Det finns också mer diskreta alternativ . Du kan till och med se helt platt baguette -alternativ till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana dekorativa föremål är indelade i 2 kategorier: tak och vägg . Skillnaden mellan dem ligger i formen på formen. Om den har en vinkelstruktur och ett par smala ytor där limmet ska appliceras, så är detta ett takalternativ, och om produkten har en bred baksida, är detta en väggsockel som kan limas på valfri plan. Användningsområdena för de två kategorierna av skumlister är olika från varandra. En hörnbaguett i dekoration används för att förfina skarvarna mellan väggen och taket, därför har sådana modeller 2 ytor för applicering av lim - en yta kommer att fästas i taket och den andra på väggen. Vägglisten fästs endast på väggarnas yta, men denna inredning placeras nära taklinjen.

Oftast säljs vita skumplattor, men det kan också finnas färgade - beige, ljusblå, ljusgrön och så vidare .… Listerna installerade på platsen kan målas. Om mindre skador gjordes under installationsprocessen elimineras de med ett kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett lim?

Dekorativa element av polystyren kan limmas med valfritt lim som inte innehåller organiska lösningsmedelskomponenter. Noggrant klippt material ska spridas med lim. Spalterna i skarvarna mellan remsorna elimineras med ett kitt med akryl, till vilket PVA -lim tillsätts . Dessutom kan fogarna tätas med ett snabbtorkande tätningsmedel av akryl.

När du väljer limtyper måste du komma ihåg att skummet kan krympa något under påverkan av limkompositionen . Därför måste fogarna mellan golvlisterna förseglas noggrant och mycket tätt.

Det är bäst att limma skumprodukter på flytande naglar - detta lim har en transparent konsistens och fastnar snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan du förbereda limet själv. För detta ändamål måste du ta:

  • efterbehandling torr konstruktion kitt;
  • flytande PVA -lim;
  • lite rent vatten;
  • behållare för blandning av ingredienser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen för att förbereda limmet är följande:

  • en viss mängd torr kitt placeras i behållaren;
  • tillsätt 1 del PVA flytande lim till 4 delar av kittet;
  • innehållet omrörs försiktigt så att det inte bildas klumpar;
  • blandningen späds något med vatten tills en halvflytande konsistens erhålls, lämplig för applicering;
  • limmet får svälla i 15 minuter, varefter det blandas noggrant igen, varefter kompositionen är klar för arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga limblandningen måste göras i en liten mängd för att hinna använda den inom två timmar, varefter kompositionen gradvis förlorar sina vidhäftningsegenskaper och installationskvaliteten kommer att minska.

Om det inte finns någon önskan att göra en självhäftande komposition själv kan den köpas färdig. Det finns ett brett utbud av liknande lim i byggmarknader som kan användas för installation av skumfiléer. Det bör noteras att varje typ av lim har sina egna egenskaper.

  • Akryllim på en vattenbas har en lång torktid, kan den inte användas om rummet där arbetet utförs har en negativ temperaturregim eller om den inte har värmts på länge. Limmet har ingen obehaglig lukt och kan användas i rum där ventilation inte är möjlig.
  • Flytande naglar - en universell polymerprodukt med snabb vidhäftning, som är bekväm att applicera på arbetsytor (den sprider sig inte). Enligt stelningshastigheten delas polymerkompositioner in i omedelbar och gradvis.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss notera de vanligaste limen som används för att limma skumplintar på takytan

  • Limma "Moment " har en snabb stelning, men vid installationstidpunkten gör limmassan det möjligt att korrigera filens position och justera den i förhållande till takets eller väggens linje. Efter en kort tid härdar limmet helt och fast.
  • Lim "Titan " har en gradvis, lång härdningsperiod, men den är ganska lämplig för att installera skumplintar på en vägg eller på en takyta. Efter applicering av lim på ytan måste arbetsstycket pressas mot väggen och hållas i 5-7 minuter, av denna anledning ökas installationstiden avsevärt.
  • Lim "Eco-set " har en gradvis härdning och kräver en lång pressning av sockeln mot ytan som ska dekoreras. Limmet innehåller inga skadliga komponenter och är inte hälsofarligt.
  • PVA -lim - består av polyvinylacetat, som är en polymer. Denna komponent korroderar inte skummet och kan användas för installation. PVA -lim är ofarligt för människors hälsa, men det har en gradvis stelning, så det tar mycket tid för installationsarbetet. För stark vidhäftning måste dessutom en stor mängd lim appliceras på golvlistens yta, annars kan golvlisten inte fastna i väggen eller taket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en limkomposition måste du fokusera på dess kvalitet, härdningshastighet, vidhäftningsstyrka och kostnad. Dessutom beaktas temperaturregimen i rummet som dekoreras, vilket är lämpligt för en viss limkomposition.

Hur man installerar?

Installation av en skumplint på en vägg eller i tak kan göras för hand, eftersom installationen av detta efterbehandlingsmaterial inte innebär några särskilda svårigheter och görs tillräckligt snabbt. När man arbetar med polystyren måste man komma ihåg att detta är ett skört material, och slarviga handlingar kan leda till att baguetten går sönder under installationen . Finishen ser vacker och snygg ut endast om listerna är ordentligt limmade på tapeten, till och med vinyl, samt på kittet eller på sträcktaket. För att gå runt hörnet kan skummet inte böjas - taklistarna måste skäras i en vinkel på 45 ° och sedan täcks sömmarna och sprickorna med vit akryltätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Innan du börjar limma baguetter måste du göra förberedande arbete och fylla på med nödvändiga verktyg

  • Du kan skära frigolitlisterna med en slipad kniv eller använda en fintandad bågfil för detta ändamål. En vanlig bågfil designad för metallbearbetning lämpar sig bäst för arbete. En baguette, vars bredd inte överstiger 20 mm, är bekvämare att skära med en kniv. Sax används inte för dessa ändamål, eftersom de klämmer kanterna på delarna och deformerar dem.
  • I processen måste du klippa sockeln för att dekorera hörnen - externt och internt. För att underlätta en sådan uppgift hjälper en speciell enhet som kallas en snickare geringslåda. Med den kan du enkelt klippa materialet i exakt 45 ° vinklar. Om hörnet har en annan storlek utförs märkningen av baguetten vid fästpunkten. För att göra detta förs först en planka till väggen och vinkeln markeras och sedan bringas den andra plankan till en annan intilliggande vägg och skärvinkeln markeras också. Därefter måste remsorna tas bort och redan klippas längs märkena.
  • Liten gummispackel för applicering och utjämning av lim. Överskott av lim kan tas bort med en spatel.
  • Sandpapper med noll korn. Det är nödvändigt att slipa ytor efter att ha bearbetat dem med ett kitt, till exempel vid sammanfogning av hörn eller vid återställning av mindre skador på materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete är det värt att fylla på en ren och torr trasa, som alltid bör finnas till hands för att få tid att ta bort överflödigt lim som sticker ut på sockelns framsida under installationen i tid.

Träning

Att fästa skumdekorationen i taket eller väggytan utförs steg för steg på ett visst sätt.

Innan du dekorerar bör du noggrant undersöka taket och väggarken . Det är nödvändigt att eliminera mindre defekter och jämna ut ytan i förväg. Det är särskilt viktigt att arbetsytorna är plana när du installerar en smal sockel, eftersom det i detta fall inte kommer att vara lätt att dölja bristerna i lagerytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ytorna har jämnats ut måste ytterligare arbete utföras

  • Grunda ytan med en flytande primer och vänta tills kompositionen är helt absorberad och torkar väl. Detta är nödvändigt för att vidhäftningen av limmet ska bli så hög som möjligt.
  • På arbetsytan utförs markeringar med en penna. För detta appliceras sockeln på fästpunkten och anteckningar görs. Fogarna måste också vara tydligt markerade så att du under limningen inte behöver jämna ut golvlisten.
  • Det är nödvändigt att skära 2 -meters baguetter så att lederna i materialet är så små som möjligt - detta är det mest avgörande steget i förberedelsearbetet. Listernas layout kan tänkas ut i förväg och materialets layout kan ritas på papper för att se var anslutningarna kommer att placeras och justera dem innan du skär.
Bild
Bild
Bild
Bild

När skärningen är klar kan du fortsätta med installationsarbetet.

Fästningsprocess

Om du planerar att limma skumplattan över tapeten är det nödvändigt att de fästs tillräckligt bra på väggen, annars kan inredningen falla av tillsammans med tapetbiten.

Regler att följa vid limning av golvlister

  • Den självhäftande kompositionen måste appliceras på golvlisten i ett jämnt lager utan att en enda sektion saknas. Skiktets tjocklek väljs baserat på materialets tjocklek och dess bredd.
  • Applicera lim från mitten av sockeln och fördela sedan hela massan till kanterna till höger och vänster.
  • Det är nödvändigt att applicera skumplattan försiktigt på väggen för att inte krossa det ömtåliga materialet under pressning och inte lämna spår av fördjupning på det.
  • Behållningsperioden i pressat tillstånd beror på limmärket, vilket bör anges i kompositionens instruktioner.
  • Var särskilt uppmärksam på materialets leder - de måste vara snygga.
  • Ta bort limet som har dykt upp på framsidan i tid, eftersom det efter sin polymerisation är omöjligt att eliminera fläckarna.
  • Låt den klistrade inredningstiden och förhållandena för limet torka helt. Detta tar vanligtvis minst 24 timmar.
  • Dockningsfogar kan förseglas med vit akryltätningsmedel först efter en dag senare torkar limmet och sockeln sitter fast ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns många fogar rekommenderar experter att grundfärgen grundas och sedan målas med akrylfärg, så att bristerna blir mindre synliga.

De luckor som återstår måste täckas med ett tätningsmedel och behandlas sedan med finkornigt papper.

I vissa fall kan fogsömmarna separera något efter några månader efter installationen . Detta beror på krympning av materialet. I det här fallet måste de behandlas på nytt med ett tätningsmedel eller kitt.

Om du vill limma polystyrenlister på ytan av ett sträcktak, är smala och lätta alternativ lämpliga för detta ändamål. Dessutom måste du välja en sockel, där den övre delen har en avsats för att fästa den i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Takinredningen, gjord av skummaterial, ser fördelaktig ut i rum för olika ändamål. Med hjälp av sådan efterbehandling får det inre utrymmet en speciell fullständighet och harmoni.

Ansökan kan inte bara begränsas till korsningen av väggen med taket, utan också gå till takets yta, till exempel i form av en dekorativ rosett som dekorerar platsen där ljuskronan är fäst

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit bred formning ser estetiskt tilltalande ut, vilket står i kontrast med den mörkfärgade tapeten. Denna finish gör att du kan expandera rummet visuellt, och takets nivå verkar mycket högre än den verkligen är

Bild
Bild

Skumplattor, placerade över hela takytan, ersätter traditionell vitkalkning eller färgning. Denna metod är budgetmässig, men original. En bred baguette kompletterar kompositionen och matchar den harmoniskt med väggarnas yttre utseende

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av högkvalitativt skum kan du simulera den volymetriska gipsstuckgjutningen. Men till skillnad från gips väger polystyren flera gånger mindre, och kostnaden är mycket lägre. Rummets utseende med lister får en speciell chic och originalitet

Bild
Bild

Vägg- och taklistar kan skickligt kombineras med varandra och användas i rumsdekoration. Resultatet är en unik och distinkt designlösning som dekorerar interiören, kombinerat med resten av inredningselementen

Bild
Bild

Styrofoam dekorativa golvlister ger mycket utrymme för kreativ fantasi och låter dig dekorera ett rum av alla typer och ändamål på ett originellt sätt. På grund av tillgängligheten och det stora utbudet är skumbehandlingsprodukter mycket efterfrågade bland konsumenterna.

Även med en blygsam budget kan alla rum utformas så att det ser dyrt och snyggt ut.

Rekommenderad: