Golvlister I Polyuretan (34 Foton): Breda Och Tunna, Vita Och Färgade Golvmodeller, Golvlister För Målning, Installationsprocess

Innehållsförteckning:

Video: Golvlister I Polyuretan (34 Foton): Breda Och Tunna, Vita Och Färgade Golvmodeller, Golvlister För Målning, Installationsprocess

Video: Golvlister I Polyuretan (34 Foton): Breda Och Tunna, Vita Och Färgade Golvmodeller, Golvlister För Målning, Installationsprocess
Video: FixarTV | Lägga Golv | Sätta Golvlister 2024, April
Golvlister I Polyuretan (34 Foton): Breda Och Tunna, Vita Och Färgade Golvmodeller, Golvlister För Målning, Installationsprocess
Golvlister I Polyuretan (34 Foton): Breda Och Tunna, Vita Och Färgade Golvmodeller, Golvlister För Målning, Installationsprocess
Anonim

Golvlister är skyddande paneler som döljer avståndet mellan väggen och golvet. De är gjorda av olika material, de kan ha olika storlekar och mönster. Produkten fungerar också som en dekorativ funktion - den kompletterar och förvandlar inredningen i rummet. Vid slutbehandling har golvlister i polyuretan blivit särskilt populära. Tänk på deras fördelar och nackdelar, design och installationsregler.

Bild
Bild

Särdrag

Polyuretan är ett material som kännetecknas av ökat motståndskraft mot olika påverkan. Det ändrar inte dess prestanda och deformeras inte vid höga temperaturer eller luftfuktighet. Polyuretan absorberar inte lukt och är lätt att rengöra från olika föroreningar.

Tack vare denna funktion kan den användas i köket eller badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra fördelar med polyuretanlister

  1. Flexibilitet . På grund av sin elasticitet passar panelen tätt mot krökta väggar utan att skapa luckor.
  2. Enkel installation . Golvlister i polyuretan är välskurna, borrade och kan användas för andra typer av bearbetning - detta underlättar och påskyndar installationen. Installation kräver inte speciella kunskaper, färdigheter eller användning av specialutrustning.
  3. Ett brett utbud av profiler i olika färger och former . När det gäller antalet färger är polyuretanremsor betydligt bättre än metall-, kork- eller träprodukter. Det finns också alternativ för att måla på rea - i det här fallet kan du ge remsorna valfri färg genom att implementera en designidé.
  4. Miljösäkerhet . Inga giftiga ämnen används vid tillverkning av sådana golvlister.
  5. Kombination med alla typer av golvbeläggningar . Golvlister i polyuretan är lämpliga för parkett, linoleum, laminat eller matta.
  6. Varaktighet . Med förbehåll för driftsreglerna kommer golvlisterna att behålla sitt dekorativa och ursprungliga utseende i 5-15 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan tål slarviga sparkar, den är lätt att rengöra, den kan poleras eller målas med olika färgämnen ett obegränsat antal gånger. Liksom andra dekorativa produkter har emellertid sådana golvlister också nackdelar. Dessa inkluderar tung vikt och risken för skada på produkten vid felaktig skärning. Vissa konsumenter tycker att polyuretanskanter är dyra. Priset för sådana produkter är lågt, men jämfört med socklar av plast eller skum blir det uppenbart att den senare kommer att kosta 1,5-2 gånger billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Inhemska och utländska tillverkare erbjuder flera sorter av polyuretanlister. De har olika design- och driftsfunktioner.

  1. Ökad flexibilitet . De är oumbärliga för att avsluta rundade hörn eller kolumner. Sådana paneler kallas också radiepaneler.
  2. Självhäftande . Baksidan av sådana produkter behandlas med ett speciellt lim som skyddas av en tunn film. Vid installation av panelerna tas skalet bort, sockeln fästs säkert på väggytan. Dessa lösningar används främst för efterbehandling av tak.
  3. Dold . Dessa modeller är konstruerade för att installeras i linje med väggytan. De döljer skarvarna perfekt och kan perfekt passa in i alla interiörer och rumsstilar. Sådana golvlister samlar inte damm bakom dem - detta är en av deras främsta fördelar.
  4. Ansluten . Tack vare sin speciella design tillåter de linoleum eller annan elastisk beklädnad att installeras på väggen.

Golvlister i polyuretan är också elektrotekniska - inuti strukturen finns speciella urtag som är utformade för att dölja ledningarna. Utåt liknar sådana remsor konventionella.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Golvlister i polyuretan kan förvandla och komplettera alla interiörer. Det finns många variationer i utförandet av sådana produkter - tillverkare erbjuder modeller i alla färger och stilistiska lösningar. Korrekt utvalda plankor kan passa in i både moderna och klassiska inredningsstilar.

Golvlister är:

  • mångfärgad - från vita och känsliga pastelltoner till ljusa och mörka;
  • slät;
  • med en eller flera kanter;
  • med präglade mönster och prydnadsföremål;
  • imitera stuckaturer.

Produkterna är smala och breda, med enkla eller lockiga kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Tillverkare erbjuder polyuretanlister i olika storlekar. Standardhöjderna är från 4 till 7 cm och längderna är 2-2,5 m. Det finns dock också icke-standardiserade variationer på försäljning . De finns i större eller mindre storlekar än traditionella paneler.

För typiska lägenheter med tak på 2, 7 m väljs oftast produkter från 5 till 7 cm i höjd med en bredd på 23 mm. Som regel har de en inbyggd kabelkanal. Anpassade längder av lameller - 1, 2 och 3 meter.

De är utformade för små respektive rymliga rum.

Bild
Bild

Urvalstips

För att all inredning i inredningen ska vara i harmoni med varandra är det viktigt att ta sitt val på allvar. Golvlister är inget undantag. När du väljer dem är det viktigt att vara uppmärksam på färger, storlekar och andra parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum

När du väljer färg på golvlisten är det viktigt att ta hänsyn till golvets utformning, väggdekorationens struktur och ton, dörrbladens design och färg. Du kan använda kontrasterande remsor, men i det här fallet blir det mycket svårare att dekorera rummet med smak . För att inte räkna fel rekommenderas designers att föredra golvlister som är 2 toner ljusare eller mörkare än golvbeklädnaden. Och också en bra lösning skulle vara att välja golvlister i samma färg som golvfinishen.

Intressant interiör där golvlisterna blir en fortsättning på väggarna. Men i det här fallet är det värt att överväga att ytorna måste målas eller täckas med gips. Designers rekommenderar inte att kombinera tapeter med mönster med polyuretanblommor. Du kan matcha plankans ton till dörrkanterna.

Samtidigt är det viktigt att bestämma inte bara det önskade intervallet, utan också lamellernas optimala höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Panelernas dimensioner bör väljas med hänsyn till rummets dimensioner och takhöjden. För små rum är det oacceptabelt att använda breda och höga plankor (från 8 cm och högre) . I det här fallet kommer de visuellt att göra utrymmet tyngre, det kommer att verka ännu mindre och lägre. För små utrymmen med en standard takhöjd på 2, 7 m är små golvlister (upp till 5 cm) bäst lämpade. Med deras hjälp kan du "skissera" rummets omkrets och spara utrymme.

I stora rum är användningen av smala golvlister också opraktisk. För dem är det bäst att välja produkter med en höjd av 10-15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Först och främst måste du beräkna materialet. För att göra detta, med hjälp av ett måttband, bestäms rummets omkrets, det resulterande värdet divideras med längden på 1 sockel . Produkter måste tas med en marginal på 10%, med hänsyn till kostnaden för trimning. Du kan fixa remsorna med ett speciellt lim för polyuretan, samt med självgängande skruvar eller spikar. De kamoufleras med hjälp av speciella dekorativa överlägg som säljs i samma järnaffärer som golvlisterna.

För installation behöver du också en prickskärare, en geringssåg eller en liten bågsåg för metall . Efter att ha köpt allt du behöver kan du börja installera panelerna.

Bild
Bild

Träning

Se till att vägg- och golvytorna är rena och torra innan du installerar golvlistarna. Det är viktigt att färdigställandet av väggar och golv är klart i början av arbetet.

För att exakt och jämnt placera golvlisterna måste du göra en preliminär märkning . För att göra detta, fäst plankan i hörnet av väggen och gör anteckningar runt kanterna. Samma manipulation utförs med den intilliggande väggen. De korsade linjerna indikerar önskad skärvinkel. I de flesta fall är det 90 grader. Men det finns också ojämna väggar för vilka en individuell passform krävs.

Efter märkning trimmas hörnen. För dessa ändamål kan du använda en geringsbox (mall). Med dess hjälp kan du observera vinkeln med maximal noggrannhet och göra ett snyggt snitt.

För att minska förbrukningen av efterbehandlingsmaterial måste du först klippa hörnen och först sedan justera längden.

Bild
Bild

Installation

Ett av de snabbaste och vanligaste sätten att fixa golvlister i polyuretan är att limma dem. Det använda limmet får inte innehålla lösningsmedel . Lim baserade på dem bidrar till bildandet av sprickor vid panelernas leder. Dessutom ska limmet inte lämna märken när det träffar golvet eller golvlisten.

Det är nödvändigt att installera plankorna från ett av hörnen av rummet . För fixering måste du applicera lim på plankornas spår, med särskild uppmärksamhet på smörjningen av kanterna. Därefter måste du trycka elementet mot väggen och inte släppa förrän kompositionen "griper" med ytan. Tillverkarna anger den exakta tiden i limens instruktioner. För att hålla sockeln, om det behövs, kan du använda verktygen till hands.

På grund av väggarnas ojämnheter, efter fixering, kan golvlisten detekteras från ytan - i det här fallet rekommenderas att eliminera defekten med hjälp av en tapp. Efter att limmet har torkat helt avlägsnas nejlikan och hålet kvar från det avlägsnas med kitt och målning.

Efter de utförda manipulationerna ska spåren av lim avlägsnas med en spatel och en våt svamp . Om luckor bildas måste de tätas med ett transparent tätningsmedel. Sedan kan du börja dekorera måla golvlisterna.

Bild
Bild

Målning

För att ge produkten en nyans används färger baserade på akryl eller latex. De appliceras från en sprayflaska. Det rekommenderas att måla golvlisterna innan du installerar dem. Annars finns det stora risker för skador på väggdekorationen. Om det ändå är nödvändigt att måla om plankorna måste du först försegla väggarna med maskeringstejp.

Golvlister i polyuretan kan målas i ljusa, lugna eller neutrala färger, dekorerade med brons-, guld- eller silverkomposition

Vissa hantverkare föredrar slipprodukter för artificiellt åldrande.

Bild
Bild

Vackra exempel

Sockeln är en viktig och oersättlig dekoration. Med dess hjälp kan du dölja olika defekter som bildas vid tapetsering, samt göra interiören mer intressant och original. Exemplen nedan illustrerar hur elegant du kan dekorera ett rum med golvlister i polyuretan.

Rekommenderad: