Plexiglasskärning: Hur Man Skär Plexiglas Hemma? Hur Skär Man Plexiglas I Storlek Med En Kniv Och Andra Verktyg? Hur Skär Jag Akrylglas Smidigt?

Innehållsförteckning:

Video: Plexiglasskärning: Hur Man Skär Plexiglas Hemma? Hur Skär Man Plexiglas I Storlek Med En Kniv Och Andra Verktyg? Hur Skär Jag Akrylglas Smidigt?

Video: Plexiglasskärning: Hur Man Skär Plexiglas Hemma? Hur Skär Man Plexiglas I Storlek Med En Kniv Och Andra Verktyg? Hur Skär Jag Akrylglas Smidigt?
Video: How to Easily Cut Plexiglass and Acrylic Sheets 2024, April
Plexiglasskärning: Hur Man Skär Plexiglas Hemma? Hur Skär Man Plexiglas I Storlek Med En Kniv Och Andra Verktyg? Hur Skär Jag Akrylglas Smidigt?
Plexiglasskärning: Hur Man Skär Plexiglas Hemma? Hur Skär Man Plexiglas I Storlek Med En Kniv Och Andra Verktyg? Hur Skär Jag Akrylglas Smidigt?
Anonim

Ett av de vanligaste syntetmaterialen som används för hushåll och industriella ändamål är plexiglas, som produceras genom polymerisation av metakrylsyra och eterkomponenter. På grund av dess sammansättning fick plexiglas namnet akryl. Du kan klippa den med en speciell enhet eller improviserade medel. När man skär plexiglas med ett elverktyg uppstår ofta svårigheter på grund av att materialet börjar smälta och fastna vid skärbladet. Ändå finns det fortfarande sätt att hjälpa till att skära akryl hemma.

Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Färgat och transparent organiskt glas har vissa egenskaper som påverkar det elektriska verktyget i det ögonblick då materialet skärs. Faktum är att akryl tenderar att smälta vid 160 ° C . Om du behöver böja ett plant ark kan du göra det efter att ha värmt det till 100 ° C. När det utsätts för ett skärverktyg för ett elverktyg, värms skärplatsen upp och materialet i smält form fastnar på dess yta, så att klippa av plexiglas är en ganska problematisk uppgift.

Bild
Bild

Trots komplexiteten i behandlingen har akrylglas ett brett användningsområde. För att skära materialet och därmed ge det önskad storlek används modern utrustning under produktionsförhållanden:

  • en CNC -lasermaskin, där en laser, som en kniv, skär en akrylyta;
  • en elektrisk skärare med vilken du kan göra hål eller ett lockigt snitt;
  • maskiner utrustade med bandsåg;
  • skivtyp elektrisk skärare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laserskärning och fräsning har en hög produktivitet och används vid massproduktion … Denna utrustning kan klippa akrylmaterial med en hög grad av precision och noggrannhet. Mest av allt är laserbehandling för närvarande utbredd, noggrannheten i arbetet uppnås på grund av det faktum att en stråle bildas, vars tjocklek är 0,1 mm.

Materialets skurna kanter efter laserarbete är helt släta. Viktigast av allt, denna skärmetod genererar inte avfall.

Bild
Bild

Mekanisk skärning av akrylglas åtföljs av uppvärmning av materialet, vilket resulterar i att det börjar smälta medan det bildar betydande rök . För att förhindra smältningsprocessen måste skärningen åtföljas av kylning av akryl, som utförs med tillförsel av vatten eller en ström av kall luft.

Bild
Bild

Hemhantverkare utför ofta ekologisk glasbearbetning på egen hand med hjälp av tillgängliga verktyg

Hacksåg för metall . Skärbladet kännetecknas av närvaron av fina tänder som ligger på ett minimiavstånd från varandra. Hacksågsbladet är tillverkat av en hård, härdad stållegering, så att skäret blir trubbigt långsamt. Genom att använda den blir det möjligt att få ett jämnt snitt på grund av en smidig tangentiell rörelse. Under arbetets gång rekommenderas det inte att skära snabbt så att akrylen inte värms upp och genomgår plastisk deformation. Det färdiga snittet erhålls med grovhet, som måste slipas med sandpapper.

Bild
Bild

Glasskärare i akryl . Denna enhet säljs i butikskedjor och är avsedd för skärning av plexiglas med en liten tjocklek - upp till 3 mm. För att få ett jämnt snitt fixeras en linjal på ytan av organiskt glas, sedan görs en skärning av materialet med en skärare (ungefär hälften av dess tjocklek). Efter denna skärning bryts arket ut längs den avsedda linjen. Det färdiga snittet visar sig vara ojämnt, därför måste arbetsstycket i framtiden genomgå en lång slipning.

Bild
Bild

Cirkelsåg … Skivan för skärning av plexiglas bör vara med små, frekventa tänder. Om du använder en skiva med en stor tonhöjd mellan dem kan det uppstå chips och sprickor på det bearbetade materialet. Efter att ha fått ett snitt kräver arbetsstycket slipning.

Bild
Bild

Fräs med lager . Detta elverktyg gör ett snitt av hög kvalitet på plexiglas, men samtidigt blir skärknivarna snabbt tråkiga och blir oanvändbara. När du arbetar med en skärare värms akryl snabbt upp, denna process åtföljs av stark rök. För att undvika uppvärmning av materialet används vatten för att kyla arbetsytan.

Bild
Bild

Kontursåg … Detta verktyg är bekvämt genom att det har möjlighet att justera matningshastigheten för skärbladet. För att arbeta med organiskt glas används speciella skärblad som är fixerade i sticksågshållaren. Du kan ersätta sådana sågar med ett blad för trä, det viktigaste är att bladets tänder ofta är placerade och har en liten storlek. Du måste arbeta med låga hastigheter, annars börjar materialet fastna på duken. När skärningen är klar kan arbetsstycket slipas eller flambehandlas med en tändare. Du kan göra raka eller böjda snitt med en sticksåg.

Bild
Bild

Bulgariska … För att skära ett tjockt plexiglasark kan du använda en skiva med tre stora tänder, som är avsedd för träarbete. Ett sådant verktyg gör ett bra jobb med att göra raka snitt. Under drift smälter eller fastnar inte akrylglaset på skivan. Den kan användas för att bearbeta akryl med en tjocklek på 5-10 mm.

Bild
Bild

Vissa hemhantverkare använder för att skära organiskt glas vanlig glasskärare … Resultaten av driften av de listade verktygen beror helt på befälhavarens erfarenhet, och ingen är försäkrad från möjligheten att förstöra materialet i det här fallet.

Bild
Bild

Skärregler

För att skära högkvalitativ plexiglas med egna händer hemma, erfarna hantverkare rekommenderar att du följer vissa regler (de gäller inte bara akryl utan även plexiglas samt cellulärt polykarbonat).

  1. Det blir mycket lättare att klippa ett lockigt arbetsstycke i storlek eller såga av en jämn bit akrylglas, om, innan arbetet påbörjas, värm materialet över en värmekälla: en gasbrännare eller hårtork. Detta måste göras på ett betydande avstånd för att inte smälta materialet.
  2. Att skära ut ett arbetsstycke från plexiglas med en liten tjocklek från 2 mm till 5 mm kan göras med en elektrisk sticksåg . Med dess hjälp kan du inte bara göra ett rakt snitt, utan också klippa en cirkel. För arbete måste du ta en smal och tunn duk med fina tänder.
  3. Det är lättare att skära glaset med ett blad märkt MP. S . Stål för tillverkning av plåtar är härdat och har hög hållfasthet.
  4. Sågglas är nödvändigt vid låga hastigheter på skärbladsmatningen . Du kan välja hastigheten för varje verktyg i arbetet på ett praktiskt sätt. Under sågningen är det viktigt att se till att akrylglaset inte börjar smälta.
  5. Arbetet med att skära organiskt glas bör utföras med skyddsglasögon eller en mask . Vid skärning av materialet bildas en stor mängd fina flisor som sprids i olika riktningar med hög hastighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De största svårigheterna vid hemskärning av organiskt glas uppstår när man skapar komplexa kurvformiga snitt. Det enklaste sättet att lösa detta problem är att använda industriell laserutrustning, där automatiserad kontroll låter dig utföra alla nödvändiga funktioner med högsta noggrannhet och utan mänskligt ingripande. Hand lockig skärning av akryl utförs enligt en färdiggjord mall. Det enklaste sättet att göra ett sådant snitt är en skärare . Konturerna på det resulterande arbetsstycket blir ojämna och grova, som avlägsnas genom slipning.

Bild
Bild

Hemma kan du påskynda skärningsprocessen av organiskt glas med en rödglödande nichromtråd ansluten till en spänningskälla på 24 V . Den uppvärmda nikromtråden smälter akrylmaterialet igenom och igenom vid önskad skärpunkt. Samtidigt är snittkanterna släta.

Det är fullt möjligt att montera en sådan enhet på egen hand hemma, det viktigaste är att välja en högkvalitativ nichromtråd med rätt diameter, som tål uppvärmning till en temperatur på 100 ° C.

Bild
Bild

Rekommendationer

För att göra snittet på akrylarket jämnt under arbetet Det är viktigt att övervaka matningshastigheten på skärbladet . Det är bäst att starta skärprocessen med den lägsta hastigheten på elverktyget. Du kan välja det optimala läget endast experimentellt. Om akrylmaterialet under drift började smälta och vidhäftade vid skärbladet, måste arbetet stoppas, bladet måste rengöras från föroreningar och arbetsstycket som sågas måste få tid att svalna.

Vid skärning av akryl är det bäst att arbeta i ett välventilerat område, eftersom organiskt glas vid uppvärmning röker mycket starkt och släpper ut kemiska komponenter som är skadliga för hälsan i miljön.

Bild
Bild

För att skära en liten bit organiskt glas kan du använda en skruvmejsel . Skruvmejseln värms upp över en gasbrännare och hålls med sin slitsade del längs en linjal fäst vid arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under påverkan av den uppvärmda sektionen av skruvmejseln visas ett grunt spår i materialet. Detta spår kan fördjupas ytterligare och sedan bryta av glasets kant, eller ta ett sågverktyg och skära materialet ytterligare i spårets riktning. Efter skärning blir arbetsstyckets kant ojämn. Det kan jämnas ut genom långvarig slipning.

Denna metod tar mycket tid, men det gör att du inte kan förstöra glaset genom att plötsligt uppstår sprickor eller flis.

Rekommenderad: