Polyuretan För Formar: Typer Av Polyuretan För Tillverkning Av Formar. Vilken Ska Du Välja För Konstgjord Och Dekorativ Sten, För Gips Och Betong?

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretan För Formar: Typer Av Polyuretan För Tillverkning Av Formar. Vilken Ska Du Välja För Konstgjord Och Dekorativ Sten, För Gips Och Betong?

Video: Polyuretan För Formar: Typer Av Polyuretan För Tillverkning Av Formar. Vilken Ska Du Välja För Konstgjord Och Dekorativ Sten, För Gips Och Betong?
Video: Underhåll2012 - Om Polyuretan och UW-ELAST 2024, April
Polyuretan För Formar: Typer Av Polyuretan För Tillverkning Av Formar. Vilken Ska Du Välja För Konstgjord Och Dekorativ Sten, För Gips Och Betong?
Polyuretan För Formar: Typer Av Polyuretan För Tillverkning Av Formar. Vilken Ska Du Välja För Konstgjord Och Dekorativ Sten, För Gips Och Betong?
Anonim

För produktion av olika produkter, till exempel onaturlig sten, behövs matriser, det vill säga formar för att hälla härdningskompositionen. De är mestadels gjorda av polyuretan eller silikon. Du kan enkelt skapa sådana former med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Allt oftare används sten vid design av kontorsutrymmen och bostadskvarter. Det höga priset på en naturprodukt och dess popularitet gav impulser till tillverkning av imitation. Konststen av god kvalitet är inte sämre än natursten vare sig i skönhet eller styrka.

  • Användningen av polyuretan för tillverkning av formar är den mest framgångsrika och samtidigt budgetmässiga lösningen.
  • Polyuretanformen möjliggör enkel avlägsnande av den härdade plattan utan att bryta och behålla dess struktur. På grund av materialets plasticitet sparas tid och kostnad för tillverkning av dekorativ sten.
  • Polyuretan låter dig med maximal noggrannhet förmedla alla funktioner i stenens relief, de minsta sprickorna och den grafiska ytan. Denna likhet gör det så svårt som möjligt att visuellt skilja en konstgjord sten från en naturlig sten.
  • Matriser av denna kvalitet gör det möjligt att använda kombinerade råvaror för tillverkning av dekorativa plattor - gips, cement eller betong.
  • Formen av polyuretan kännetecknas av ökad styrka, elasticitet och hållbarhet, motstår framgångsrikt effekterna av den yttre miljön. Formarna tolererar perfekt kontakt med slipytan.
  • Former av detta material är gjorda i en mängd olika alternativ, vilket gör att du kan skapa ett stort sortiment av konstgjord sten med ett uttalat avtryck av en naturlig yta, dekorativa tegelstenar med en absolut upprepning av de visuella effekterna av det åldrade materialet
  • Polyuretan kan ändra sina parametrar beroende på fyllmedel, färgämne och andra tillsatser. Du kan skapa ett material som kan ersätta gummi i dess parametrar - det kommer att ha samma plasticitet och flexibilitet. Det finns arter som kan återgå till sin ursprungliga form efter mekanisk deformation.

Polyuretanföreningen består av två typer av murbruk. Varje komponent har en annan typ av polyuretanbas.

Genom att blanda de två föreningarna är det möjligt att erhålla en homogen flytande massa som stelnar vid rumstemperatur. Det är dessa egenskaper som gör det möjligt att använda polyuretan för tillverkning av matriser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Gjutning av polyuretan är en tvåkomponentsråvara av två typer:

  • het gjutning;
  • kyld gjutning.

Av tvåkomponentsmärkena på marknaden särskiljer man särskilt följande:

  • porramolds och vulkolands;
  • adipren och vulkopren.
Bild
Bild

Inhemska tillverkare erbjuder betyg SKU-PFL-100, NITs-PU 5, etc. I sin teknik använder de ryska tillverkade polyestrar som inte är sämre i kvalitet än utländska analoger, men överträffar dem i vissa avseenden. Tvåkomponent polyuretan kräver vissa tillsatser för att ändra råvarans kvalitet. Till exempel påskyndar modifierare reaktionen, pigment ändrar färgspektrum, fyllmedel hjälper till att minska andelen plast, vilket minskar kostnaden för att få den färdiga produkten.

Används som fyllmedel:

  • talk eller krita;
  • kolsvart eller fibrer av olika kvaliteter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest populära sättet är att använda den kylda gjutningsmetoden. Detta kräver inte speciella yrkeskunskaper och dyr utrustning. Hela den tekniska processen kan tillämpas hemma eller i ett litet företag . Kyld gjutning används vid tillverkning av färdiga färdiga produkter och för att dekorera fogar och ytor.

För kallgjutning används formsprutad polyuretan, som är en flytande typ av kallhärdande plast .… Den öppna gjutningsmetoden används för tillverkning av tekniska delar och dekorativa element.

Formoplast och silikon kan betraktas som analoger av formsprutad polyuretan.

Bild
Bild

Frimärken

Flytande polyuretan används vid tillverkning av matriser för olika ändamål, valet av en förening beror på det

För att få små matrisformulär - tvål, dekorativa formar, små figurer - Förening "Advaform" 10, "Advaform" 20 skapades.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av formar för hällning av polymerblandningar används en annan typ, till exempel ADV KhP 40 . Polymeren utvecklades just för detta ändamål - den kan bli grunden för andra typer av polymerkompositioner. Det används vid gjutning av silikon- och plastprodukter. Denna komponent har den unika förmågan att aktivt motstå aggressiva influenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att göra stora former för massiva produkter som skulpturer, byggstenar, stora arkitektoniska ornament , använd kallgjutningsmassan "Advaform" 70 och "Advaform" 80 … Dessa kvaliteter bildar en substans med hög hållfasthet och hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter för tillverkning

För att få en polyuretanform måste du ha alla komponenter i den tekniska processen till hands:

  • tvåkomponents formsprutning;
  • natursten eller dess högkvalitativa imitation;
  • material för ramlådan - spånskiva, MDF, plywood;
  • skruvmejsel, skruvar, spatel, liter kapacitet;
  • mixer och köksvåg;
  • avdelare och sanitär silikon.
Bild
Bild

Förberedelsemetod

  • Plattor av sten läggs på ett ark av MDF eller plywood, installerat strikt horisontellt. Ett mellanrum på 1-1,5 cm är kvar mellan varje kakel, formens kanter och den centrala delningsdelen ska vara tjockare, minst 3 cm. Efter att ha valt den lämpligaste platsen för prototyperna måste varje kakel limmas på basen med silikon.
  • Efter det är det nödvändigt att göra formen. Dess höjd bör vara flera centimeter högre än stenkakel. Formen fästs på basen med självgängande skruvar och lederna är tätade med silikon för att förhindra att flytande polyuretan läcker. Ytan exponeras och kontrolleras med en nivå. Efter att silikonet har hårdnat krävs smörjning - alla ytor täcks inifrån med en separator, efter kristallisation bildar den den tunnaste filmen.
  • Tvåkomponentsformsprutpolyuretan blandas i lika stora proportioner och väger varje komponent. Den resulterande blandningen förs försiktigt till en homogen massa med en mixer i en tidigare beredd behållare och hälls i formen. Tekniken kräver vakuumbehandling, men hemma är det få som har råd, så hantverkarna har anpassat sig för att klara sig utan det. Dessutom har stenens yta en komplex relief, och en liten spridning av bubblor förblir osynlig.
  • Det är mest korrekt att hälla den resulterande massan i formens hörn - medan den sprids fyller den tätt alla hålrum samtidigt som luften pressas ut. Därefter lämnas polyuretanen under en dag, under vilken massan hårdnar och förvandlas till en färdig form. Därefter demonteras formen, vid behov, skärs med en kniv polyuretan eller silikon och separerar formen från prototypen. Väl limmade plattor ska ligga kvar på underlaget. Om detta inte hände och brickan förblev i form, är det nödvändigt att pressa ut det, kanske försiktigt trimma det.

Den färdiga formen får tid att torka, eftersom den är något fuktig inuti - den måste torkas av och lämnas i ett par timmar. Formen är sedan klar att användas.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer en gjutpolyuretan är det nödvändigt att komma ihåg: den maximala temperaturen som den tål är 110 C. Den används för hartser och lågsmältande metaller. Men dess styrka och motståndskraft mot nötning gör den oumbärlig när man arbetar med gips, cement, betong, alabaster. Alla dessa material ger inte en temperatur högre än 80 C under härdningsprocessen:

  • för gipsgjutning för att erhålla en konstgjord sten används fylld polyuretan av märket Advaform 300;
  • vid arbete med betong för beläggning av plattor, tegel är det mest lämpliga märket "Advaform" 40;
  • för att få dekorativa prydnader, utvecklades en förening av märket Advaform 50 för 3D -paneler;
  • "Advaform" 70 och "Advaform" 80 används för gjutning av stora produkter.

Om du noga överväger syftet med varje märke kommer det inte att vara svårt att välja önskad typ av formsprutad polyuretan, samt att erhålla efterföljande högkvalitativa färdiga produkter.

Rekommenderad: