Trälack (71 Bilder): Vit Matt Polyuretanskomposition, Färgad, Hur Man Väljer En Tvätt, Färgad Toningslack För Inredningsarbete

Innehållsförteckning:

Video: Trälack (71 Bilder): Vit Matt Polyuretanskomposition, Färgad, Hur Man Väljer En Tvätt, Färgad Toningslack För Inredningsarbete

Video: Trälack (71 Bilder): Vit Matt Polyuretanskomposition, Färgad, Hur Man Väljer En Tvätt, Färgad Toningslack För Inredningsarbete
Video: INTERIOR DESIGN DETAIL VIDEO | INTERIOR COLLEGES | INTERIOR FEES | INTERIOR COURSES | 2024, Maj
Trälack (71 Bilder): Vit Matt Polyuretanskomposition, Färgad, Hur Man Väljer En Tvätt, Färgad Toningslack För Inredningsarbete
Trälack (71 Bilder): Vit Matt Polyuretanskomposition, Färgad, Hur Man Väljer En Tvätt, Färgad Toningslack För Inredningsarbete
Anonim

Med tiden förlorar varje material sitt attraktiva utseende och glans. Målning är en av de viktigaste metoderna för att uppdatera utseendet på olika material. För att återställa träet till sin tidigare glans och skönhet är lack en utmärkt lösning, vilket också ger träet styrka och skyddar det perfekt från många yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Lack är en viskös lösning utformad för att behandla ytan på ett material för att skapa en pålitlig skyddsfilm. Den behandlade ytan kan få en ljus eller intensiv glans.

Lackbeläggningen användes först på 1100 -talet av den tyska munken Theophilus . Han höll strängt sitt recept hemligt, först efter många år under forskningens gång var det möjligt att ta reda på att lacken skapades på grund av alkohol. Sedan 1400-talet har oljebaserade produkter dykt upp. England anses vara deras hemland.

Det var först på 1800 -talet som tillverkningen av lack började i stora mängder. Redan 1874 startades produktionen av oljelack av utmärkt kvalitet vid den ryska fabriken i Osovetsky. Senare dök andra sorter upp.

Bild
Bild

I de flesta fall används lack för att täcka träytor. Trä tappar mycket snabbt sin styrka och skönhet när det utsätts för yttre faktorer, så användning av lack gör att du kan öka livslängden.

Typer och egenskaper

Hittills säljs ett brett utbud av trälack från kända tillverkare. Beroende på typ av applikation kan de vara för internt eller externt bruk. De kännetecknas av olika grader av glans. Men deras huvudsakliga klassificering utförs enligt typen av lösningsmedel på grundval av vilka de är gjorda.

Bild
Bild

Olja

Oljelack tillverkas på basis av harts och olja, och dessa komponenter används i olika proportioner. Ursprungligen användes hartser av naturligt ursprung för deras produktion, men sedan bytte tillverkare till modifierade oljor och konsthartser, vilket hade en positiv effekt på produktens kostnad.

Alla oljeprodukter kan delas in i tre grupper, baserat på mängden olja:

  • mager (35 till 55% olja);
  • medium (från 55 till 65%);
  • fet (från 65 till 85%).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför dessa sorter är det värt att notera att alternativ för smal olja torkar tillräckligt snabbt, men inte garanterar ett så tillförlitligt skydd som produkter av fet typ.

Det speciella med oljelack är deras densitet. De är mycket svåra att applicera med en pensel, så du kan tunna lacken lite innan du använder den. Efter att behållaren har öppnats kommer produkten inte att förvaras på länge. Fullständig torkning efter applicering på trädet utförs från ungefär en dag till tre dagar.

Oljelacket tränger mycket djupt in i träytan . Den kan användas för inredning eller för att ge styrka och skönhet till möbler. Experter rekommenderar inte att du använder denna typ för att måla golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Harts

Dessa färger är gjorda på basis av naturharts, bärnsten används ofta. Vissa alternativ är gjorda av termoplast eller härdplast. De är syntetiska. Hartslack används för samma arbete som oljelack, de är ett utmärkt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd

Sådana lacker innehåller ett alkydharts (olja), ett oljelösningsmedel och ett torkmedel, vilket hjälper till att torka snabbt. Eftersom de innehåller trä och linoljor tränger de perfekt in i träytan och garanterar skapandet av en högkvalitativ och hållbar film. De är indelade i två grupper: pentaftalisk och glyftalisk.

Dessa lacker kännetecknas av motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar ., utmärkt fuktbeständighet. Livslängden efter applicering är cirka två till tre år. Torkning av alkydlack utförs på 48 timmar. Denna art är efterfrågad på grund av dess låga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna med alkydlack är det värt att notera dess toxicitet, eftersom det innehåller vitsprit. Lacken kännetecknas också av lågt slitstyrka.

Alkydlack används för att täcka träparkett, flytande golv och möbler. Det förstärker skönheten i naturligt trä och markerar dess struktur. När de arbetar med det här verktyget noterar hantverkare att det inte rinner in i sprickorna och att de inte limmar ihop brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkohol

Denna typ av lack är inte särskilt populär eftersom den är mycket begränsad i användning. De kallas också polermedel. De är gjorda på basis av harts och etylalkohol. Denna typ torkar mycket snabbt, eftersom alkoholen avdunstar snabbt. Fullständig torkning utförs på bara en timme. Alkohollack ger träet en attraktiv glans, men dess nackdel är att det inte skyddar träytan mot fukt. Prisvärt pris är en obestridlig fördel.

Polerna används vanligtvis för att behandla olika musikinstrument ., glas- eller läderprodukter, ibland kan de användas för att täcka möbelprodukter. Shellaclack, som är en typ av lack, används ofta för decoupage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd-urea

Denna sort består inte bara av alkydharts, utan innehåller även amino-formaldehydhartser. Ett tvåkomponentsmedel kan endast användas efter tillsats av en härdare, som innehåller syra, eftersom det är detta ämne som bidrar till att lacken snabbt torkar. Den resulterande blandningen bör omedelbart appliceras för målning, eftersom perioden för den beredda lösningen inte överstiger flera dagar.

Denna typ är fuktbeständig och hållbar och ger en finish av hög kvalitet med hög glans . Den kan säkert användas för att måla träparkett eller golv av träplankor. Det används ofta för att på ett tillförlitligt sätt skydda möbler i massivt trä avsett för inomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi

Lacken tillverkas på basis av epoxiharts, som är en filmformare. Detta är ett tvåkomponentsalternativ eftersom ytterligare härdare måste användas för att torka. Det kännetecknas av hög hårdhet, bildandet av en stark film, är inte rädd för mekaniska påverkan och kännetecknas också av fuktbeständighet.

Detta alternativ är alltid valt för trä som utsätts för tung belastning. Den är idealisk för att täcka massiva golv eller parkett, dörrar, både inomhus och utomhus. Efter applicering torkar produkten helt på 12 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester

Denna flerkomponentprodukt är tillverkad på basis av polyesterhartser. Applicering av lack på ytan utförs med hjälp av en speciell pistol, så oftast arbetar proffs med den. Efter torkning visas en värmebeständig, vattenbeständig film som kännetecknas av styrka och glans.

Polyestermedel perfekt för behandling av musikinstrument , golv och trämöbler.

Bild
Bild

Etercellulosa

Denna typ av lack innehåller cellulosanitrat, mjukningsmedel, hartser och ett organiskt lösningsmedel. Det är snabbtorkande, så det är en bra lösning för inomhusarbete. Den lackerade träytan kan poleras eftersom den resulterande filmen är hållbar och slät.

Nitrocellulosare gör att du kan skapa både matta och glansiga ytor . Det används ofta för att måla möbler, men det rekommenderas inte för golv eftersom beläggningen börjar flaga av med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med produkten inkluderar närvaron av en obehaglig lukt. Och när de giftiga lösningsmedlen avdunstar, försvinner lukten. Arbete med lack är endast tillåtet i en skyddande mask. Lacken är helt säker för människors hälsa efter fullständig torkning.

Etercellulosan är lämplig för behandling av inomhusväggar, möbler, pennor och musikinstrument, eftersom den är av medelstark styrka och inte särskilt effektivt skyddar trä från sol och vatten.

Bild
Bild

Akryl-uretan

Denna lack är helt säker och luktfri. Det kan spädas med vatten. Produkten fäster perfekt på en träyta, vilket garanterar en hållbar och högkvalitativ film. Lacken kan användas vid en lufttemperatur på minst 12 grader Celsius. Under lagring tillåter den en temperaturregim på minst 5 grader frost.

Akryl-uretanlack är idealisk för badrum, bad eller bastu . Det används ofta för att behandla sidoväggarna på flytande parkettbrädor.

Bild
Bild

Alkyd uretan

En sådan produkt består av ett alkydharts och ett organiskt lösningsmedel. Den har en ganska karakteristisk, obehaglig lukt, men har en bra livslängd.

Frostbeständig alkyduretanlack kallas också båt- eller yachtlack, eftersom den kan användas för utomhusbruk, eftersom den är mycket resistent mot olika väderförhållanden. Det används ofta för att hantera fartyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Polyuretanlack kan bestå av en eller flera komponenter. Tvåkomponentsversioner har en bas och en härdare, och trekomponentversioner har också ett lösningsmedel. Denna produkt kännetecknas av utmärkt vidhäftning och garanterar en hård beläggning. Det resulterande fransskyddet skyddar trä perfekt mot korrosion, hög luftfuktighet och kemikalier.

Nackdelarna med polyuretanlack inkluderar en ihållande och skarp lukt .samt en lång härdningsperiod, som vanligtvis sträcker sig från två till tre veckor.

Det används ofta för att behandla trädgårdsbyggnader, yachter och fartyg, parkettgolv, inomhus- och utomhusväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Denna lack är vattenbaserad. Det tillhör de säkraste och mest miljövänliga produkterna för bearbetning av naturligt trä. Bristen på lukt gör att den kan användas även för behandling av barnrum. Nackdelen med vattenlösligt lack är att det tar lång tid att torka. Fullständig torkning sker efter ungefär en halv månad. Först ska träets yta grundas.

Vattenbaserad akryllack är brandsäker . Det betonar skönheten i naturligt trä väl, men ger inte önskad skyddsnivå mot fukt. På grund av dess brandhämmande egenskaper är detta medel lämpligt för efterbehandling av lokaler där det finns stor risk för brand. Det kan till och med appliceras på vått trä, betong och tegelväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös

Bituminöst lack är idealiskt för träbearbetning, eftersom det ger ytan optimala kemiska och fysiska parametrar. Det måste appliceras på träet i ett mycket tunt lager. Små träelement kan doppas helt i produkten och sedan torkas noggrant. Efter behandling med bituminöst lack blir träytorna resistenta mot både fuktiga och sura miljöer.

För åldring av ytan av naturligt trä är bituminöst lack en utmärkt lösning, eftersom den kan användas som dekorativ. Produktens huvudpigment är brunt, så varje yta efter behandling får en trevlig nyans.

Bild
Bild

Toning

Ett högkvalitativt färglack är oumbärligt för dekoration eller renovering. Det har mycket att göra med träfläckar. Det kan appliceras på dörrar, möbler, trägolv. Det låter dig ge träet ett oöverträffat utseende av värdefulla trädslag, samt ger det motståndskraft mot mekanisk påfrestning och förhindrar bildning av mögel, blå fläck, mögel eller röta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mat

Dessa lacker är lämpliga för behandling av träytor som kommer i kontakt med mat och dryck. Det är helt ofarligt eftersom det är tillverkat av miljövänliga komponenter. Matlack kan användas för att förlänga livslängden på träredskap. Det kan användas för att färga skärbrädor, spjälsängar, leksaker, surdeg eller fermenteringsbehållare.

Bild
Bild

I en sprayburk

Lack i sprayburkar är mycket efterfrågad bland köpare, eftersom de kännetecknas av bekvämlighet och enkelhet när de appliceras på en träyta. De har ett ämne som är inuti behållaren under ett visst tryck. Aerosolsprayen är ganska lätt att spraya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Moderna tillverkare av trälack erbjuder ett brett utbud av färger, bland vilka du kan välja det bästa alternativet för att dekorera ytan av naturligt trä.

Lack kan användas för att skapa en blank eller matt finish . Vanligtvis anger tillverkaren denna indikator på förpackningen. Om du vill kan du också köpa halvblank eller halvmatt. Högglanslack ger en möjlighet att ge träet en ljus glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanligaste alternativet är transparent lack. Det betonar trämönstret, ger det tydlighet och uttrycksfullhet. Färgämnen tillåter dig att radikalt ändra färgen på trä, därför kallas de också färgade.

De mest populära färgerna och lackerna är färger i mahogny eller valnöt. Vit lack ser original och imponerande ut. Det låter dig visuellt öka produktens volym. Genom att välja en nyans bland mörka färger får de flesta en svart lack. Det ger sofistikering och lyx till ytan.

Bild
Bild

Konsumtion

För att korrekt beräkna hur många burkar lack som krävs för att bearbeta ett visst område bör några beräkningar göras.

Först måste du vara uppmärksam på de kriterier som spelar en viktig roll för att spendera medel:

  • Träyta . Trä med fina porer kräver alltid mindre lack än en yta med djupa porer. Till exempel, för bearbetning av bok eller tall, kommer förbrukningen att vara mycket mindre än för färgning av ask eller ek.
  • Kvaliteten på träpolering . Det finns alltid lite lack på en välslipad yta. För slipning av materialet av hög kvalitet, använd sandpapper med P100-korn. För att skapa det andra lagret bör sandpapper med P220 -korn användas.
Bild
Bild
  • Viskositet . Tjockt lack blir dyrt. För att minska det något kan de första och andra appliceringsskikten appliceras med en lack utspädd med ett lösningsmedel. Om produkten är vattenbaserad kan du tillsätta lite vatten för att göra den tunnare.
  • Ansökningsmetod . Om du använder sprutning är förbrukningen minimal. Med en pensel eller rulle ökar konsumtionen av produkten avsevärt.

I genomsnitt är lackförbrukningen per 1 m² 100–125 ml. Det kommer att ta mindre att skapa ett andra lager lack. Så för 1 m² krävs endast 80-100 ml. Men ovanstående faktorer spelar en avgörande roll, därför kan du för en korrekt beräkning köpa en burk lack, använda den och mäta ytan. Detta kommer att göra beräkningen mycket exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag erbjuder många välkända företag ett brett sortiment av högkvalitativa trälacker.

Italienska produkter är mycket efterfrågade. Företag Borma wachs har etablerat sig som en kvalitet och pålitlig tillverkare av produkter avsedda för bearbetning av naturligt trä.

Italienskt märke Sayerlack erbjuder mer än 3500 artiklar, som helt uppfyller behoven hos träarbetare och möbeltillverkare.

Finskt företag Tikkurila är en populär tillverkare av vattenbaserade lacker för parkettgolv. Den använder uteslutande ny teknik och datoriserad utrustning för att skapa högkvalitativa och pålitliga produkter. Varumärket erbjuder ett brett utbud av trälack, som kännetecknas av ökad slitstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svenskt företag Bona har erbjudit vattenbaserade färger och lacker av hög kvalitet i flera decennier, som inte har en karakteristisk lukt. Varumärket har ett eget forskningscenter där innovativa verktyg utvecklas.

Detta centrum har utvecklat ett unikt lack av polyuretanpartiklar Trafik … Det gör att du kan ge beläggningen ökad slitstyrka, samt skydda mot mekanisk påfrestning. Som ett resultat används Traffic lack för att täcka parkett i rum med hög trafik.

Tyskt märke Berger erbjuder ett brett utbud av vattenbaserade parkettlacker av utmärkt kvalitet. Berger Aqua-Seal polyuretanlack är mycket efterfrågat, vilket inte bara har ökat slitstyrka, utan också skyddar träparkett från kemiska angrepp. De enda undantagen är nitrolösningsmedel, eftersom de kan skada strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Italienskt företag Vermeister är en känd tillverkare av vattenbaserade lacker av polyuretan, som innehåller två komponenter och är utformade för att skapa en matt, halvmatt och halvblank yta. Aqua Play 2K -lack härdar på bara fyra timmar. Företaget erbjuder produkter till rimliga priser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja rätt lack för naturligt trä bör flera faktorer beaktas:

  • Villkor . Tillverkaren anger driftförhållandena på förpackningen. Om det är nödvändigt att måla trä på gatan, är det värt att förstå att materialet påverkas av ultraviolett ljus, hög luftfuktighet, liksom en förändring av temperaturregimer, därför är det nödvändigt att uteslutande använda alternativ för utomhusbruk. Inomhuslack är idealiskt för att måla väggar, golv och olika föremål.
  • Slitstyrka . Det är värt att uppmärksamma belastningen på träytan. För möbler kan du köpa nitrocellulosalack, som ska appliceras i ett tunt lager, det kännetecknas inte av styrka. För att måla golvet måste du ta föreningar som ger ökad styrka.
Bild
Bild
  • Giftighet . Många moderna lacker innehåller organiska lösningsmedel som har en skarp och obehaglig lukt. Efter att ytan torkat kommer lukten att försvinna, men när du arbetar med den måste du vidta säkerhetsåtgärder. Om du behöver arbeta hemma är den bästa lösningen vattenbaserade lacker, som är praktiskt taget luktfria.
  • Fullständig torktid . Olika versioner har olika torktider. Det kan variera från 5 timmar till två veckor. De snabbaste torkningarna är nitrocellulosa och alkoholbaserade produkter, medan oljelack och vattenbaserade produkter torkar längre än andra. Denna egenskap spelar en viktig roll för att korrekt beräkna arbetets varaktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hög temperaturbeständig . På platser där det är hög risk för brand måste endast värmebeständiga produkter användas. Det är nödvändigt att uppmärksamma tekniken för att applicera lack, eftersom det beror på säkerhet.
  • Glans . Lack kan vara matt och glansigt. Deras val görs vanligtvis beroende på personlig preferens, eftersom de praktiskt taget inte skiljer sig åt i prestanda. Den matta ytan lockar uppmärksamhet med träets skönhet, medan den blanka ytan visuellt gör det mer omfattande. Det finns också halvblank och halvblank produkter till salu.
Bild
Bild
  • Komponenter . Lack kan bestå av flera eller en komponent. Tvåkomponentalternativen används av proffs. Det säregna med tvåkomponentkompositionen är att två substanser bildar en kemisk reaktion för bildandet av en film. Denna film kännetecknas av styrka och hållbarhet. Enkomponentsprodukter kan användas för personliga behov, till exempel om du behöver bearbeta golvlister eller möbler.
  • Behovet av en primer . Denna faktor är mycket viktig, för om du inte grundar ytan innan du applicerar lack, börjar den snart flaga av. Idag säljs redan självgrundande lacker, med vilka du omedelbart kan täcka trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

För inredningsarbete

När du väljer en lack för interiörarbete bör du titta på tillverkarens rekommendationer. En väggbeklädnadsprodukt kan vara av medelslitagebeständighet, men denna siffra måste vara mycket högre för att skapa ett hållbart golv.

Parkettgolv eller trappor kan lackeras avsedd för lokaler med hög trafik. För bearbetning av träfat kan du uteslutande använda lack av livsmedelskvalitet, eftersom det är giftfritt och säkert för människors hälsa.

Du bör också vara uppmärksam på lukten av produkten. Lack med en obehaglig, skarp lukt kan endast användas för att måla ytor i lokaler, eftersom det kan påverka människors hälsa negativt tills det torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dekoration utomhus

Endast lacker med hög hållfasthet och slitstyrka är lämpliga för att täcka trä utomhus. De skyddar trädet från ultraviolett strålning, förändringar i temperaturregimer, tål frost och är inte heller rädda för hög luftfuktighet.

För utomhusdekoration kan du köpa produkter med doft, eftersom lackens effekt på människokroppen är minimal i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

För möbler

Tillverkare gör separata lacker för möbler från trä. De hjälper inte bara att uppdatera utseendet, utan ger också beläggningen styrka och tillförlitlighet och skyddar mot mekaniska och kemiska påverkan. Beroende på personliga preferenser kan du välja alternativet matt eller glansigt. Det matta bordet kräver inget särskilt underhåll, eftersom det inte lämnar märken och ränder på det. En blank yta kännetecknas av närvaron av en glans, som måste upprätthållas med hjälp av speciella produkter avsedda för polering av möbler.

Ett viktigt kriterium är produktens miljövänlighet . Det är värt att ge företräde åt vattenbaserade lacker, eftersom de är luktfria och säkra. Produkter med organiska lösningsmedel kan också användas, men färgprocessen bör utföras med en mask eller andningsskydd för att skydda andningsorganen. Det är värt att komma ihåg att lack- och färgprodukter utan organiska lösningsmedel är brandsäkra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Craquelure -lack är lämpligt för att ge möbler ett antikt utseende. Produkten torkar ut färgen, vilket bidrar till sprickbildning. Det bör endast appliceras på torra träytor. Färg ska appliceras över det inte helt torkade lacket.

Djupet på den dekorativa effekten beror på graden av klibbighet hos lack- och färgämnet. Sådan inredning bör harmoniskt passa in i inredningen.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

För att korrekt applicera lack på en träyta, du bör följa enkla regler:

  • Ytan på naturligt trä måste slipas.
  • Om träet är täckt med lack eller färg måste dessa lager tas bort. Du kan använda sandpapper eller en speciell tvätt.
  • Allt damm ska tas bort efter slipning.
  • Grunda ytan. Detta undviker bildning av bubblor och andra synfel.
  • Applicera lack på träytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att lacka en träyta:

  • Borsten är idealisk för hantering av små delar, liksom för applicering av produkten på svåråtkomliga platser. För att undvika fläckar är det värt att använda borstar som har "fluffing" vid villis spetsar.
  • En rulle är ett bra val för stora lackområden. När du väljer en rulle är det värt att föredra modeller med en hög på högst 5 mm.
  • Sprutning är ett bekvämt sätt att måla med en sprutpistol och en kompressor. Med det här alternativet kan du inte bara spara lackförbrukning utan också snabbt och enkelt bearbeta även svåråtkomliga platser.

Före användning bör lacken blandas noggrant, särskilt denna regel bör följas om produkten innehåller två komponenter. Detta kommer att ha en positiv effekt på beläggningens hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om lacken måste appliceras i flera lager behöver du inte bara vänta tills föregående lager har torkat helt, utan också att gå över beläggningen med sandpapper och ta bort allt damm efter det.

Antalet lager beror på vad som bearbetas. Till exempel kommer två lager att räcka för att måla möbler, medan du för golv måste applicera lack tre gånger.

Rekommenderad: