Vattenfläck (29 Bilder): Vilket är Bättre Och Vad är Skillnaden-icke-vattenhaltiga Eller Vattenbaserade, Vattenlösliga Produkter "Novbytkhim" Och "Latek" Och Fä

Innehållsförteckning:

Video: Vattenfläck (29 Bilder): Vilket är Bättre Och Vad är Skillnaden-icke-vattenhaltiga Eller Vattenbaserade, Vattenlösliga Produkter "Novbytkhim" Och "Latek" Och Fä

Video: Vattenfläck (29 Bilder): Vilket är Bättre Och Vad är Skillnaden-icke-vattenhaltiga Eller Vattenbaserade, Vattenlösliga Produkter
Video: How To Cook Like a Chef || Recipes and Food Hacks 2024, April
Vattenfläck (29 Bilder): Vilket är Bättre Och Vad är Skillnaden-icke-vattenhaltiga Eller Vattenbaserade, Vattenlösliga Produkter "Novbytkhim" Och "Latek" Och Fä
Vattenfläck (29 Bilder): Vilket är Bättre Och Vad är Skillnaden-icke-vattenhaltiga Eller Vattenbaserade, Vattenlösliga Produkter "Novbytkhim" Och "Latek" Och Fä
Anonim

Träfläcken utför inte bara skyddande funktioner utan ger också träet ett estetiskt utseende. Med hjälp av sådana lösningar kan du uppdatera den gamla träbeläggningen eller ge önskad nyans till en ny produkt, utan att ändra dess naturliga struktur. En av typerna av dessa blandningar är en vattenbaserad fläck, som har sina egna särdrag. Vi kommer att överväga fördelarna och nackdelarna med denna lösning mer detaljerat i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Till skillnad från färger, som bara skapar ett tätt toppskikt av färg, fyller fläckar själva materialets struktur med färg utan att störa dess struktur. Vattenbaserade formuleringar målar produkter i naturliga tränyanser, vilket gör att du kan förnya gamla träbeläggningar utan att skapa ytbehandling med någon färgblandning.

Vattenbaserade fläckar, till skillnad från andra typer, kan bäst betona träets naturliga struktur. Du måste dock vara försiktig när du applicerar en blandning på den, som har en annan densitet i vissa områden av ytan.

Vid bearbetning av sådant material kan fläckar synas på ytan.

Bild
Bild

Vattenhaltiga formuleringar har ingen obehaglig lukt och innehåller inte skadliga ämnen . Dessutom kan du i denna typ av träfläck ändra nyansen - göra den ljusare eller mer mättad. För att göra detta är det tillräckligt att späda lösningen något med vatten. För att göra skuggan mörkare och mer mättad kan färgningsblandningen appliceras på ytan i flera lager.

Vattenbaserade formuleringar finns tillgängliga som färdig lösning eller torr blandning. Pulverformiga material måste spädas i vatten före applicering. Vattenbaserad fläck är ganska populär på grund av dess låga kostnad och lätthet att applicera. Innan arbetet påbörjas är det värt att komma ihåg att en sådan blandning torkar ganska länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

På grund av sin sammansättning har vattenlöslig fläck ett antal fördelar jämfört med andra typer av färgningsblandningar.

Låt oss markera de viktigaste fördelarna:

  • litet pris;
  • brist på lukt;
  • miljövänlighet;
  • enkel applicering.

Det ligger också jämnt på basen, tränger djupt in i materialets struktur, skapar ett skyddande lager på träytan, vilket förhindrar spridning av mikroorganismer, minskar materialets porositet och stärker det övre lagret av trä.

Bild
Bild

Vattenlösliga blandningar är inte den mest funktionella typen av träfläckar

  • De har en lång torktid (femton timmar).
  • Efter bearbetning och torkning kan högen stiga på materialets yta. I detta fall måste virket slipas.
  • Vattenfläck som appliceras i stora mängder på produkten efter torkning kan framkalla sprickor på ytan.

Moderna tillverkare av byggmaterial producerar också universalfärgningsblandningar, som kan klassificeras som en typ av vattenfläck. Vatten, alkohol eller aceton kan användas som utspädningsmedel för universella formuleringar. Fördelen med att göra en alkohol- eller acetonlösning från en universalblandning är att den torkar snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden och vilken är bättre?

På den moderna byggmaterialmarknaden finns det många typer av träfläckar, som alla har sina egna fördelar och nackdelar. Varianter av färglösningar skiljer sig främst i sammansättning.

Icke-vattenhaltiga blandningar är gjorda av polymerer, färgämnen och organiska lösningsmedel. Denna lösning bildar en vattentät film på ytan. Till skillnad från en vattenbaserad blandning framkallar denna typ inte svullnad av trästrukturen. Det är inte nödvändigt att lacka ytan efter applicering av en icke-vattenhaltig fläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

En icke-vattenlösning har sina egna nackdelar:

  • Stark obehaglig lukt. Trots att det snabbt försvinner måste rummet vara väl ventilerat under arbetet.
  • Om det kommer damm på lösningen eller en våtbehandlad yta blir det ganska problematiskt att ta bort den.
  • Defekter som kan uppstå på ytan på grund av felaktig applicering av lösningen (dropp, fläckar) är svåra att ta bort.
  • Blandningen torkar länge. Torktiden är i genomsnitt tolv timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkoholhaltiga blandningar är en lösning av färgämnen och alkohol. Under avslutningsarbetet tränger färgkomponenterna in i trädets struktur och alkoholen avdunstar. Denna lösning har en hög torkningshastighet, som sträcker sig från femton till trettio minuter. Det är nödvändigt att snabbt applicera en sådan komposition för att undvika ojämn täckning och fläckar.

Alkoholbaserad fläck är fukt- och UV -resistent . Nackdelarna med denna lösning inkluderar en dålig lukt.

Nitrofläckar tillverkas på grundval av lösningsmedel. De torkar snabbt och kräver också snabb applicering på materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljeblandningar tillverkas oftast på basis av linfröolja. Denna formulering bildar en solbeständig beläggning. Ytan kommer inte att blekna på länge och kommer att ha ett orört utseende.

Den oljebaserade fläcken fäster lätt och jämnt på ytan utan att lyfta träkornen. Torkningstiden för lösningen kan vara från två till fyra timmar.

Akrylföreningar är miljövänliga och luktfria. Dessutom är sådana blandningar brandsäkra. Akrylfärg fäster bra på alla trädslag och torkar snabbt. Akryllösningar används oftast för behandling av trägolv. Särskild försiktighet bör iakttas vid applicering av flera lager, eftersom det troligtvis kommer fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare målade ytor kan behandlas med vaxlösningar . Efter torkning bildar denna blandning ett skyddande vattentätt lager på produkten. Vaxbeläggningen ger träet dess ljusstyrka, men tränger inte in i materialets struktur. Det bör komma ihåg att ytan inte ska behandlas med en vaxlösning innan du applicerar tvåkomponentslacken.

Vitare fläckar är gjorda av syror. En sådan lösning kan göra ytan flera nyanser ljusare. Denna komposition är avsedd för beredning av trä före vidare bearbetning med färg och lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenblandningar kan vara sämre i vissa egenskaper än andra typer av träfläckar. Vattenlösliga formuleringar är emellertid billiga och ofarliga för hälsan. En sådan lösning är perfekt för inredningsarbete, eftersom den inte har en obehaglig lukt.

Varje träslag har sina egna fördelar och nackdelar. Genom att känna till blandningens grundläggande egenskaper kan du enkelt välja rätt lösning för att utföra något specifikt arbete.

Bild
Bild

Färger

Eftersom vattenfläckar är utformade för att betona träets konsistens och inte dölja det, tillverkar tillverkare blandningar i färger som matchar de befintliga naturliga nyanserna av träslag. En icke-standard palett av nyanser (icke-träiga ljusa färger, liksom vita och svarta toner) är inneboende endast i akryl-, vax- och oljelösningar som används för att måla ytan.

Vattenbaserade blandningar finns i ett brett spektrum av färger, från ljusa nyanser till djupa mörka nyanser. Den närmaste nyansen till svart är ibenholt. Man bör komma ihåg att olika tillverkare kan ha olika namn för samma nyans.

Vattenbaserade färgade fläckar har vanligtvis följande nyanser:

  • citron;
  • lärkträd;
  • lönn;
  • ek;
Bild
Bild
  • mocka;
  • rosenträ;
  • valnöt;
  • mahogny;
  • Rött träd;
  • vinrött;
  • plommon;
  • ebenholts.

När du väljer en viss nyans är det värt att komma ihåg att färgprovet på testaren kan skilja sig från det slutliga resultatet som du får efter bearbetning av träet. På olika trädslag kan lösningen ge en mängd olika nyanser. Av denna anledning är det nödvändigt att applicera en liten mängd av blandningen på ett litet dolt område innan produkten färgas.

Bild
Bild

Ansökningsregler

Slutresultatet av träfärgning påverkas inte bara av lösningens kvalitet, utan också av att applikationen är korrekt.

Det finns ett antal regler som måste följas vid färgning med vattenhaltiga föreningar:

  • lösningen appliceras på ytan längs fibrerna;
  • stora ytor kan täckas med blandningen genom sprutning;
  • på små ytor appliceras vätskan med mjuka penslar eller en skumsvamp;
  • för att framställa en lösning från torra vattenhaltiga blandningar måste pulvret endast spädas i mjukt eller renat vatten;
Bild
Bild
  • Innan trä behandlas med en färgningslösning måste ytan rengöras väl från smuts, fett och hartser;
  • före bearbetning av trä med en vattenhaltig komposition rekommenderas att fukta ytan med vatten för att undvika bildning av ludd;
  • om lösningen värms upp något innan arbetet påbörjas, tränger fläcken bättre in i materialets struktur.

Vattenbaserade formuleringar kan kombineras med andra typer av träfläckar eller med grundfärger och lacker. Som ett resultat kan intressanta effekter och nyanser uppnås.

Bild
Bild

Tillverkare

Vattenbaserade fläckar kan variera i kvalitet och vissa egenskaper. När du köper en lösning rekommenderas det att välja en väl beprövad produkt. Tidigare kan du bekanta dig med den populära tillverkaren av vattenbaserade träfläckar.

Företag " Novbytkhim "producerar en rad vattenfläckar i ett brett spektrum av färger. Dessa produkter kan användas inte bara för inredning, utan också för yttre dekoration, förutsatt att ytan kommer att lackeras efter färgning. Produkten har övervägande positiva kundrecensioner. Konsumenter noterar den goda kvaliteten, lättheten, låg kostnad och ofarlighet hos lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenfläck " Latek " förbättrar slitstyrkan hos det bearbetade materialet, vilket ökar produktens livslängd. Efter torkning bildar denna lösning en ånggenomsläpplig film, så att beläggningen inte bleknar under påverkan av solljus. Konsumenter av denna produkt är ganska nöjda med kvaliteten, men varnar för att färgen på testaren kan skilja sig avsevärt från skuggan på ytan efter färgning.

Vattenbaserad fläck Trae lyx designad för att ändra nyansen av mjukt och hårt trä. Lösningar i olika nyanser kan blandas med varandra för att få önskad färg. Trae Lyx kan endast användas för inomhusbruk. Fläcken finns i ett brett utbud av färger, liksom i en transparent version.

Bild
Bild
Bild
Bild

I nästa video hittar du en användbar videohandledning om användning av träfläck.

Rekommenderad: