Emalj "XB 124": Tekniska Egenskaper Och Färger, Kompositionsförbrukning Per 1 M2, Användning Av Grön Och Blå Skyddande Emalj

Innehållsförteckning:

Video: Emalj "XB 124": Tekniska Egenskaper Och Färger, Kompositionsförbrukning Per 1 M2, Användning Av Grön Och Blå Skyddande Emalj

Video: Emalj
Video: Vilken färg är du? (Del 1) Fritiden 2024, April
Emalj "XB 124": Tekniska Egenskaper Och Färger, Kompositionsförbrukning Per 1 M2, Användning Av Grön Och Blå Skyddande Emalj
Emalj "XB 124": Tekniska Egenskaper Och Färger, Kompositionsförbrukning Per 1 M2, Användning Av Grön Och Blå Skyddande Emalj
Anonim

Alla trä- och metallytor som används för utomhusdekoration i varma, kalla, fuktiga förhållanden behöver ytterligare skydd. Perklorovinylemaljen "XB 124" är utformad för just detta ändamål. På grund av bildandet av ett barriärskikt på basen ökar det beläggningens livslängd och dess styrka och utför också en dekorativ funktion. De användbara egenskaperna hos denna produkt gör det möjligt att använda det inte bara i konstruktion, utan också på andra områden.

Bild
Bild

Särskilda egenskaper

Materialets grund är polyvinylkloridklorerat harts, som kompletteras med alkydföreningar, organiska lösningsmedel, fyllmedel och mjukgörare. När den tillsätts till blandningen av färgpigment erhålls en suspension av en viss nyans, vars tekniska egenskaper motsvarar världskvalitetsstandarder.

De viktigaste egenskaperna hos färgen:

  • förmågan att klara stora amplituder av kritiska temperaturer;
  • motståndskraft mot någon form av metallkorrosion (kemisk, fysisk och elektrokemisk interaktion med miljön);
  • brandmotstånd och fuktbeständighet, immunitet mot aggressiva effekter av oljor, tvättmedel, hushållsrengöringsmedel, bensin;
  • plast, måttligt viskös struktur, ger god vidhäftning;
  • förhindra förekomst och spridning av rost;
  • hållbarhet och förmåga att utföra dekorationsuppgiften optimalt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljen torkar helt på cirka 24 timmar. För stark förtjockning används olika typer av lösningsmedel.

För att skydda beläggningarna mot extrema temperaturer och korrosion appliceras emalj på trä och armerad betong . Metallarbeten utförs efter nödvändig grundning. De målade ytorna förvaras i kalla förhållanden i minst 4 år. Vid hög temperatur och intensiv ultraviolett strålning - upp till 3 år. Före användning behöver trädet inte grundas, emaljen appliceras omedelbart på det. Tre lager räcker för 6 års framgångsrik drift.

Grundläggande färger på emalj: grå, svart, skyddande. Finns även i blått och grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Du kan applicera färg på en metallyta med en pensel eller rulle, men det är att föredra att arbeta med en pneumatisk enhet. Airless -sprutning är bättre lämpad för stora områden som ska behandlas. Den elektriska utrustningen ger en bättre design. För en sådan tillförsel av färg måste den spädas så mycket som möjligt med lösningsmedlet "RFG" eller "R-4A".

Bild
Bild
Bild
Bild

Den förberedande fasen innehåller flera huvudpunkter:

  • Grundlig rengöring av metall från smuts, damm, oljor, skala och rost krävs. Indikatorn är ytans karakteristiska glans, materialets jämnt fördelade grovhet, på platser med skala kan basens färg vara mörkare.
  • Efter rengöring, damma och avfetta beläggningen helt. För att göra detta, torka av det med en trasa doppad i vit sprit.
  • Kontrollera om det finns fettfläckar genom att torka av med specialfilterpapper baserat på cellulosa, fibrösa ämnen och asbest (det får inte lämnas spår av olja).
  • Det är tillåtet att använda slipande sandblästring för rengöring. På detta sätt kan även de minsta rostpartiklarna avlägsnas från metallen.
  • I närvaro av enskilda föroreningar avlägsnas och avfettas lokalt.
  • Sedan bör du utföra primern med kompositionerna "VL", "AK" eller "FL". Ytan ska torka helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Direkt innan målning omrörs lösningen tills en homogen massa bildas och det första lagret appliceras på en torr primer. Initial torkning varar inte mer än 3 timmar, varefter nästa lager kan appliceras.

Trelagsbeläggningen är huvudsakligen gjord för tempererat klimat ., fyra lager är för den tropiska zonen. Om det är nödvändigt att skydda metallen under kalla förhållanden kommer det att vara nödvändigt att måla tre lager färg på primern "AK-70" eller "VL-02". Tidsintervallet mellan skikten är minst 30 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid färgning är det viktigt att följa följande försiktighetsåtgärder:

  • säkerställa maximal ventilation i rummet;
  • tillåt inte applicering av emalj nära antändningskällor;
  • det är lämpligt att skydda kroppen med en speciell skyddsdräkt, händer - med handskar och ansikte - med en gasmask, eftersom det är farligt för hälsan att få färg på slemhinnan i ögonen och i luftvägarna;
  • om lösningen fortfarande kommer på huden måste du tvätta den snabbt med mycket tvålvatten.

Träet är målat på ett liknande sätt, men kräver ingen preliminär grundning.

Bild
Bild

Produktförbrukning per kvadratmeter

På många sätt beror denna indikator på lösningens densitet. I genomsnitt krävs cirka 130 gram färg för en meters yta om man använder en pneumatisk enhet. I detta fall bör blandningens viskositet vara mindre än när du använder en rulle eller borste. I det senare fallet är förbrukningen per 1 m2 cirka 130-170 gram.

Mängden förbrukat material påverkas av rummets temperaturregim och måttlig luftfuktighet . Dessa parametrar är särskilt viktiga i närheten av de behandlade beläggningarna. Konsumtionen av färglösningen beror också på antalet applicerade lager, beroende på klimatförhållanden.

För att få den mest hållbara skyddande beläggningen bör du ta hänsyn till den optimala temperaturen för arbete (från -10 till +30 grader), andelen luftfuktighet i rummet (högst 80%), lösningens viskositet (35 -60).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

På grund av dess skyddande egenskaper vid ogynnsamma väderförhållanden, brandmotstånd, fuktbeständighet, frostbeständighet och korrosionsskydd emalj "XB 124" kan användas inom olika produktionsområden:

  • för reparation och konstruktion vid konstruktion av privata byggnader, för att upprätthålla styrkan hos träfasader;
  • inom verkstadsindustrin;
  • vid tillverkning av instrument för olika ändamål;
  • för bearbetning av armerad betong, stålkonstruktioner, broar och produktionsverkstäder;
  • inom militärindustrin för att skydda ytan på utrustning och andra föremål från korrosion, solljus, kyla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj "XB 124" är extremt efterfrågad vid konstruktion av bostäder och industrikomplex i Fjärran Nord, där dess frostbeständiga kvaliteter är mycket uppskattade, vilket gör det möjligt att stärka ytterväggarna i låga temperaturer.

Färgen används också för dekorativ målning av metallkonstruktioner. För trä kan färgämnet användas som ett antiseptiskt medel för att förebygga svamp och mögel.

Det officiella dokumentet om byggmaterialets kvalitet är GOST nr 10144-89. Den beskriver produktens huvudsakliga egenskaper, tillämpningsregler och högsta tillåtna förhållanden för komponenter.

Rekommenderad: