Färg För Vattenbaserad Färg (31 Bilder): Hur Man Tonar, Pärlemorskimrande Färgalternativ, Förbrukning Per 1 Kg

Innehållsförteckning:

Video: Färg För Vattenbaserad Färg (31 Bilder): Hur Man Tonar, Pärlemorskimrande Färgalternativ, Förbrukning Per 1 Kg

Video: Färg För Vattenbaserad Färg (31 Bilder): Hur Man Tonar, Pärlemorskimrande Färgalternativ, Förbrukning Per 1 Kg
Video: BILTEMA SOLFILM - PROFFS GUIDE (steg för steg) 2024, Maj
Färg För Vattenbaserad Färg (31 Bilder): Hur Man Tonar, Pärlemorskimrande Färgalternativ, Förbrukning Per 1 Kg
Färg För Vattenbaserad Färg (31 Bilder): Hur Man Tonar, Pärlemorskimrande Färgalternativ, Förbrukning Per 1 Kg
Anonim

Under reparation eller konstruktion tänker alla på vilka färger som kommer att dekorera väggarna i rummen. För att göra detta måste du välja en färg med en specifik färg och nyans. Oftast i butiker kan du se färger med standardfärger och vissa nyanser, då finns det en önskan att göra allt själv. För att ge lacken den nödvändiga nyansen används speciella färgämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Termen "färg" i sig betyder färg. Huvuduppgiften för ett färgschema är att skapa en viss färg och färgnyans. Det används när man arbetar med sådana typer av färger som:

  • lim;
  • latex;
  • vattendispergerande.

De används när man arbetar med fasader på samma sätt som när man arbetar inomhus. Finns i form av en flaska pasta eller färg. Du kan hitta denna typ av färgschema som pulverformig, men den är inte populär på grund av det magra valet av färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionen innehåller olika pigment av organiskt och oorganiskt ursprung. Organiska pigment skapar en levande färg, medan oorganiska tillsatser skyddar mot blekning.

Fördelarna med att arbeta med färger inkluderar:

  • enkel användning med färgämnen;
  • möjligheten att lägga till ett färgschema för att ändra nyansen direkt i processen.

För att välja ett färgämne korrekt måste du veta vilken typ av färg du ska köpa, först välj färgämnen för det.

Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av färgklassificering.

Den första av dem är i komposition. Färger kan uteslutande innehålla organiska pigment eller konstgjorda färgämnen, eller de kan innehålla båda typerna av komponenter.

Organics ger ljusstyrka och mättnad till skuggan. Organiska ämnen inkluderar sot, umber, kromoxid. Varje sådan komponent påverkar skuggan. Men de tenderar att blekna snabbt i solen ..

Konstgjorda pigment är mattare i tonen, men tål direkt solljus. När du arbetar med fasader är det bättre att använda färgämnen med uteslutande konstgjorda komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra typen av klassificering är frisättningsformen. Det finns tre av dem, och var och en har sina egna särdrag:

pulverblandning … Det är det mest budgetmässiga alternativet. Den används endast med vattenbaserad färg. Det är obekvämt att använda, pulvret är svårt att röra om. Minuset är också att det bara finns 6-7 färgalternativ för vattenemulsion. Den mest populära av dessa är elfenben;

Bild
Bild
  • det mest populära alternativet är i form av en pasta … När de används är färgerna mjuka och naturliga. Fördelen är att pastan kan tillsättas gradvis tills skuggan är perfekt för dig. Det är värt att komma ihåg att färgschemat inte får vara mer än 1/5 av den totala sammansättningen, annars kommer färgens egenskaper att förändras till det sämre;
  • du kan hitta ett alternativ när färgen säljs som färdig färg … Gör vid behov en liten del av väggen mycket ljus och mättad - du kan måla direkt med ett färgämne. Bekvämt vid blandning med en speciell borrfäste.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackningen spelar ingen roll. Du kan se dem i rör, flaskor, små hinkar eller rör. Det viktigaste att komma ihåg under lagring är bara mörka platser med rumstemperatur.

Den tredje typen av klassificering är kompatibilitet med olika typer av färg:

  • flytande färger och pigmentpastor är lämpliga för lacker och primers på trä;
  • det finns speciella blandningar för alla typer av vattenbaserade färger;
  • för alkydkompositioner och kalkning används färgämnen och pastor;
  • det finns universella pastor för polyuretan och epoxi emaljer;
  • färger med olika glans passar för nästan alla typer av färger och lacker.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

När du köper bläck och toner måste du först välja vilken färg och nyans du vill ha. För att korrekt navigera mängden färg och färgschema finns det en speciell palett - ett färgkort. Med hjälp kan du ta reda på hur mycket färg som behövs för 1 kg färg. Därför är det möjligt att beräkna den erforderliga mängden färgämne för färgningsprocessen.

Bild
Bild

Vid användning av grundläggande vit färg kräver olika typer av lackmaterial olika mängder färgämnen:

  • i vilken vattenlöslig färg som helst bör färgen vara högst 1/5 del;
  • för oljefärg vid färgning behöver du 1-2% färg;
  • för andra typer av färger - högst 4-6% av färgen.

Överskrid inte dessa värden.

Även om du vill få en mycket ljus färg kommer en stor mängd pigment att försämra kvaliteten på färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Ett speciellt bord - ett färgkort - hjälper till att välja rätt färg. Du kan också använda den elektroniska versionen, men för detta är det nödvändigt att skärmen kan förmedla alla nyanser. Därför är det bäst att använda sin pappersversion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används alla slags nyanser och blandningar av de sex primära färgerna: vit, svart, röd, grön, blå och gul. De flesta tillverkare producerar det största möjliga antalet olika färger med en mängd olika nyanser: från tyst beige till ljus pärlemor med gnistrande.

Samma särskilt populära är guld-, guld- och silverfärger … Bland de gröna är valet oftast på pistasch eller ljusgrönt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i processen

Blandningstekniken är mycket enkel och kräver inga yrkeskunskaper. Processen är enkel - vit färg och färg tas, sedan blandas de. Det finns dock detaljer:

  • det måste komma ihåg att det inte kommer att fungera att framgångsrikt blanda samma nyans i två behållare. Därför bör allt bara blandas i en behållare för att undvika att få olika nyanser;
  • kom ihåg procentandelen färg och färg;
  • det är lämpligt att omedelbart beräkna mängden material;
  • det är önskvärt att det finns en tillverkare av färg och färg;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det är bäst att göra en testbatch med en liten mängd färg och färg för att undvika skador på hela volymen av materialet;
  • det är nödvändigt att komma ihåg om belysningen i rummet. Ljust dagsljus kommer att lägga till ljusstyrka, och artificiellt ljus eller en liten mängd sol kommer att dämpa skuggan;
  • blandningsarbete utförs bäst utomhus eller i ett ljust rum. Detta är nödvändigt för att realistiskt utvärdera det erhållna resultatet;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • du får inte skynda dig att applicera lösningen - du måste röra färgen noggrant i färgen till en enhetlig färg. En elektrisk borr med specialtillbehör hjälper till med detta;
  • om tiden tillåter kan du applicera en del av den resulterande färgen efter färgning för att kontrollera färgen. Om du efter torkning inte gillar något kan du ändra dosen: lägg till färg eller späd genom att lägga till färger.

I en situation där du har lite färg kvar, släng den inte. Hell hellre lite vatten.

Så färgen kan lagras i upp till fem år för upprepad användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en datorteknik för blandning, som har sina fördelar:

  • den färdiga nyansen erhålls på kort tid;
  • vilken nyans som helst kan erhållas igen genom att helt enkelt ange programnumret;
  • ett stort urval av färger.

Men det finns också nackdelar - arbetet måste utföras på en speciell maskin, det finns inte heller något sätt att ändra nyansen efter färgningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns absolut ingen anledning att oroa sig om du hör ordet "färgning" för första gången. Alla kan avla och färga ordentligt - för detta räcker det att följa några enkla regler. Det finns också specialmaskiner som gör allt för dig. Men om du vill kan du få önskad nyans på egen hand och spendera lite tid och ansträngning. Och då kommer resultatet att glädja dig.

Rekommenderad: