Sprutpistoler För Vattenbaserad Färg: Elektriska, Pneumatiska Och Manuella Sprutpistoler För Akrylfärger. Hur Man Målar Med En Pistol Och Tunnar Färgen?

Innehållsförteckning:

Video: Sprutpistoler För Vattenbaserad Färg: Elektriska, Pneumatiska Och Manuella Sprutpistoler För Akrylfärger. Hur Man Målar Med En Pistol Och Tunnar Färgen?

Video: Sprutpistoler För Vattenbaserad Färg: Elektriska, Pneumatiska Och Manuella Sprutpistoler För Akrylfärger. Hur Man Målar Med En Pistol Och Tunnar Färgen?
Video: Hur du målar med akrylfärg 2024, Mars
Sprutpistoler För Vattenbaserad Färg: Elektriska, Pneumatiska Och Manuella Sprutpistoler För Akrylfärger. Hur Man Målar Med En Pistol Och Tunnar Färgen?
Sprutpistoler För Vattenbaserad Färg: Elektriska, Pneumatiska Och Manuella Sprutpistoler För Akrylfärger. Hur Man Målar Med En Pistol Och Tunnar Färgen?
Anonim

Målning av ytor i rum med ett stort område utförs vanligtvis med de enklaste rullarna och penslarna. Men en lösning av denna typ kan knappast kallas den mest effektiva, eftersom det kan ta mycket tid att applicera färg på det önskade föremålet.

Den bästa lösningen är att använda en sprutpistol för vattenbaserad eller akrylfärg . Ett sådant val kommer att öka effektiviteten av en sådan process avsevärt och minska den tid som krävs. Låt oss försöka ta reda på vilken typ av enhet det är, vad det är och hur man använder det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det bör noteras att när du väljer enhetstyp ska ytan som behöver bearbetas beaktas. Elektriska eller pneumatiska professionella sprutpistoler för vattenbaserad färg används vanligtvis av specialister för stora arbetsmängder. Till exempel, för att måla väggar eller tak, är det bättre att använda kolvmodeller, men ovanstående undertyper kan användas för fasaden. Om vi pratar specifikt om typerna av sådana enheter finns det tre huvudkategorier:

  • manuell;
  • elektrisk;
  • pneumatisk.

Låt oss prata mer om varje kategori.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Sådana modeller, som har en ganska okomplicerad design, liknar mycket bilpumpar i sovjetisk stil. Injektionen av färg utförs här med en kolv, som drivs manuellt. En handspruta består vanligtvis av följande föremål.

  • En cylindrisk kropp med ett par ventiler inuti. Den ena ansvarar för injektionen av luftmassor, och den andra ansvarar för intaget av färg.
  • Pumpen är av kolvtyp, som är placerad inuti den ovannämnda cylindern.
  • Handtaget, tillverkat i form av bokstaven T. Dess användning möjliggör manuell injektion av luftmassor.
  • Pistol med avtryckare. Ett par slangar är anslutna till det: tryck, som levererar tryckluft, och även sug, nödvändigt för att ta färg. Förresten, sugfiltret har ett filter som gör det möjligt att behålla fasta partiklar.
  • Behållare för färg.
  • Ett fiskespö som har en längdjusteringsfunktion. Det är till det som sprutpistolen är fäst.

En sådan anordning skulle vara en utmärkt lösning för vattenbaserad akrylfärg. Justering av lösningsförsörjningen på nålventilen är möjlig på grund av närvaron av en speciell skruv. Observera att ett sådant verktyg tar lite tid att vänja sig vid.

Dessutom kan den erforderliga jetkraften och pumphastigheten endast hittas empiriskt i varje specifikt fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Kraften hos sådana enheter är vanligtvis inte särskilt hög. Kompakta bärbara modeller har minimal vikt och relativt låg prestanda. Om vi pratar om vikt, varierar det vanligtvis från 1,5 till 2,5 kilo utan färg . Luften i sådana enheter pumpas inte manuellt, utan med hjälp av en elektrisk pump. I detta fall ersätts sprutpistolhuvudet med ett munstycke. Modeller av denna typ, utrustade med en inbyggd kapacitet på 600-1300 ml, används vanligtvis för arbete hemma. Mer kraftfulla modeller har en kapacitet på 250 kvm. m per timme. De har slangar för anslutning av tankar, samt externa pumpar. Deras nackdel är en ganska hög ljudnivå under drift.

Kolvsprutpistoler hör också till kategorin elektriska modeller . I dem utförs färgutmatning inte med hjälp av luft, utan med hjälp av en kolv, som också kallas en kolv. Sådana enheter skiljer sig åt i effektivitet. Dessutom bildas ett minimum av "dimma" under arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan fördel med en sådan enhet är möjligheten att ta färg direkt från burken, om du lägger en slang där. Det är sant att kvaliteten på målningen här blir något sämre än när man använder de enklaste sprutpistoler av luft.

Dessutom kan laddningsbara sprutpistoler med en kapacitet på 1-2 liter hänföras till kategorin elektriska modeller . Utåt påminner de något om skruvmejslar. Men rent strukturellt liknar laddningsbara sprutpistoler mycket elektriska modeller. Men i detta fall startas pumpen inte från elnätet, utan med hjälp av ett laddningsbart batteri. Vi lägger till att enheter som har en låg kostnad och effekt upp till 500 watt brukar kallas för hushållsapparater. Men deras målningskvalitet är dålig. Och behållaren med färg, fixerad på pistolen, är inte särskilt bekvämt belägen på grund av den skiftade tyngdpunkten. Det är mer bekvämt att använda modeller där tanken ligger tydligt längst ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk

Nu borde vi prata lite om vilken enhet som blir bättre: luft eller luftlös. Det finns en uppfattning att modeller av halvautomatisk typ, där luft pumpas av en pneumatisk kompressor, möjliggör högsta kvalitetsmålning av ytor . Detta beror på att fördelningen av färg- och lackmaterialet utförs i ett tunt lager och så jämnt som möjligt. Sådana enheter kännetecknas också av en ganska hög prestanda, upp till 400 kvadratmeter. m.

Pneumatiska modeller för vattenbaserad färg har vanligtvis en inbyggd eller extern behållare som är ansluten till enheten med hjälp av en slang . En sådan konstruktionsanordning är lämplig för professionellt arbete. För hemmabruk räcker det med en tank med en volym på upp till 50 liter. Medeleffekten för denna typ av enhet kan variera från 0,7 till 3 kilowatt. De mest populära kommer att vara modeller som har en kapacitet på 1, 2 till 1, 8 kilowatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Tänk på flera populära sprutpistolmodeller som anses vara de bästa när det gäller pris och kvalitet. Detta är inte ens ett betyg, utan bara en presentation av modeller som verkligen kan kallas effektiva.

Mellanverktyg PT-0140 . Denna pneumatiska sprutpistol anses vara den bästa för vattenbaserad färg på grund av munstycksdiametern på 1,8 mm. Detta gör det möjligt att inte vara rädd för att färgen ska torka i kanalen. Skiljer sig i lätt vikt - lite mer än ett kilo, så det är bekvämt och ergonomiskt. Modellen är tillverkad av aluminium och är inte rädd för fysiska påverkan. Tanken är också gjord av metall och är lätt att rengöra.

Bild
Bild

" Kaliber MASTER EKRP-350/2, 6M ". Utmärkt för applicering av tjocka lager på grund av munstycksdiametern 2,6 mm. Utrustad med ett plasthandtag och 3 stopp. Dess vikt är 1800 gram, så du kan använda den länge och inte vara rädd för att din hand ska bli trött.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Idag erbjuder tillverkare sprutpistoler som har olika tekniska egenskaper. För att välja ett högkvalitativt och bekvämt verktyg är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till individuella önskemål och krav. Du bör också ta hänsyn till följande kriterier:

  • anordningsmaterial;
  • varumärke och värde;
  • placeringen av färgbehållaren;
  • typ av tätningstätningar;
  • regleringsmöjligheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om materialet för tillverkning av enheter är det bättre att köpa modeller, vars kropp och komponenter inte är gjorda av plast, men av samma aluminium . Denna metall är lätt, men samtidigt resistent mot olika slags påverkan av naturlig, mekanisk eller någon annan typ. Kända märken applicerar en nickelplätering på aluminiumkroppen, vilket också förbättrar produktens prestanda. Dessutom är aluminiumenheter mer hållbara.

Observera att du också bör vara uppmärksam på munstycksmaterialet. Det är bäst om de inte är gjorda av plast, utan av stål, aluminium eller mässing.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgbehållaren kan placeras längst ner eller upptill. Här bör valet göras utifrån individuella preferenser . Nästa viktiga aspekt är typen av tätningstätningar. Observera att tätningen av alla skarvar är en extremt viktig punkt, på vilken enhetens hållbarhet, liksom kvaliteten på dess funktion, starkt kommer att bero på. Och packningarna utsätts ständigt för en aggressiv miljö. Till exempel samma lösningsmedel, som ofta är komponenter i lacker och färger. Teflontätningsdelar har bevisat sitt värde. Men vanligtvis installeras de bara i utrustning som tillhör det dyra segmentet.

Om vi pratar om varumärke och värde, så är det naturligtvis ju mer känt varumärket är, desto mer sannolikt är det att få bra utrustning . Det är sant att idag producerar ett antal kinesiska tillverkare produkter som till och med kan konkurrera med kända tillverkares. Den höga kostnaden betyder inte alltid att utförandet av en viss modell kommer att vara lämpligt. Det händer ofta att sprutpistoler till ett pris av $ 300 fungerar ganska dåligt och inte kan ge den kvalitet som krävs av målningen. Och på grund av felaktig blandning av luftmassor med vattenbaserad färg är munstycket helt enkelt igensatt med blodproppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om möjligheten att justera, bör det noteras att i olika modeller kan inställningen av följande lägen tillhandahållas:

  • vätskematningshastighet;
  • tryck;
  • brännarens dimensioner och egenskaper.

Alltför många funktioner är ofta omotiverade. Detta ökar kostnaden för enheten avsevärt, vars kapacitet då inte utnyttjas fullt ut.

När du väljer en enhet som en sprutpistol kommer följande egenskaper också att spela roll:

  • luftflödeshastighet;
  • munstycksdiameter;
  • enhetens massa;
  • enhetens ström.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att munstycksstorleken bör vara lämplig för densiteten och viskositeten hos de ämnen som ska sprutas. Dessutom finns det några mindre aspekter, som inte heller kommer att vara överflödiga att uppmärksamma vid köp av den övervägda kategorin av enheter:

  • längden på strömkabeln och slangen;
  • möjligheten att använda utbytbara huvuden från andra märken;
  • enkel reglering av utrustningens prestanda;
  • materialet för att skapa munstycket, liksom kvaliteten på hålen i det;
  • tillgänglighet av servicetyp och garantiperiod.

Det kommer inte att vara överflödigt att uppmärksamma enhetens vikt, möjligheten att arbeta med ett laddningsbart batteri. Det kommer också att vara användbart att ha ett speciellt fodral där du kan lägga verktyget och alla nödvändiga tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Låt oss nu ta reda på hur du använder en sådan sprayflaska korrekt. Först måste du förbereda ytan. Detta bör ägnas särskild uppmärksamhet, eftersom resultatet och hållbarheten för den applicerade beläggningen beror på detta stadium. Det är nödvändigt att ta bort det gamla lagret, smuts och fettfläckar . I närvaro av sprickor, olika defekter och flis måste de vara kittade och sedan jämnas med en kvarn. Därefter måste du torka av dammet med en våt svamp och sedan täcka de intilliggande områdena med polyetenfilm.

Sedan måste du förbereda skyddsutrustning som kommer att användas vid applicering av färg . Vi pratar om en andningsskydd eller mask, skyddsglasögon samt en speciell overall. Sprutpistolen måste monteras, kontrollera anslutningernas täthet, avtryckarens funktionsförmåga och utför den preliminära justeringen. Applicera en primer på ytan innan du målar. Detta förbättrar färgens vidhäftning och minskar färgförbrukningen. Det blir korrekt att göra ett par lager jord. Naturligtvis görs detta med hjälp av en sprutpistol. Nu måste du rengöra sprutpistolen. För att göra detta, ta bort primern från behållaren. Efter ovanstående arbete måste du också spola enheten. Detta kan göras med ett speciellt lösningsmedel och en mjuk borste. Använd inte metallföremål, annars kan du skada luftkåpan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att förbereda färgen. Oftast behöver den spädas med vatten, särskilt om det är en vattenbaserad produkt . Proportionerna anges vanligtvis på behållaren med materialet. Och fasadfärgen brukar också tunnas ut. För att få normal viskositet, passera färgen genom flera lager gasväv. Detta undviker igensättning av munstyckena. Du kan göra en testkörning på någon onödig yta, som gör att du kan kalibrera enheten om det behövs. Nu kan du måla själva ytan efter att tidigare ha fyllt tanken med färg till 70-75 procent.

När den appliceras hålls pistolen vinkelrätt mot ytan och munstycket hålls på ett avstånd av 25 centimeter från ytan . Spraya bör göras under körning, annars kommer färg att samlas vid ett tillfälle och bilda fläckar. Målningen görs med en liten överlappning uppifrån och ner och från vänster till höger. Rörelsen av pistolen börjar innan avtryckaren dras. I slutet av arbetet, släpp först avtryckaren och stoppa först rörelsen för enheten. Pistolen måste sköljas efter målning. För att göra detta, demontera det och torka alla element med ett lösningsmedel.

Vi torkar munstyckena och målar tillförselkanalerna särskilt noggrant. Förvara verktyget demonterat.

Rekommenderad: