Hur Tar Man Bort Färg Från En Vägg? Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Hur Man Tar Bort En Vattenbaserad Komposition, Hur Man Rengör En Yta

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Färg Från En Vägg? Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Hur Man Tar Bort En Vattenbaserad Komposition, Hur Man Rengör En Yta

Video: Hur Tar Man Bort Färg Från En Vägg? Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Hur Man Tar Bort En Vattenbaserad Komposition, Hur Man Rengör En Yta
Video: Mio möbelvård - Outdoor Wood cleaner - rengör trämöbler 2024, April
Hur Tar Man Bort Färg Från En Vägg? Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Hur Man Tar Bort En Vattenbaserad Komposition, Hur Man Rengör En Yta
Hur Tar Man Bort Färg Från En Vägg? Hur Man Tar Bort En Gammal Oljebeläggning, Hur Man Tar Bort En Vattenbaserad Komposition, Hur Man Rengör En Yta
Anonim

Varje reparation förr eller senare förfaller och det är nödvändigt att fräscha upp eller göra om det helt. Om att klistra in tapeter inte tar för mycket energi från dig när du förbereder själva processen, är allt mycket mer komplicerat med målning. Att ta bort gammal färg från väggar är en knepig process, men att känna till några knep kan hjälpa dig att göra jobbet snabbare och mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processfunktioner

Renoveringsarbetet för att ta bort färg från väggytan beror på ditt slutliga mål. Om du bara vill måla om väggen kan en ny färgfärg appliceras över den föregående. Detta alternativ är möjligt om väggen är plan och det föregående lagret inte spricker, bubblar eller deformeras på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns några förändringar i ytan måste du rengöra ytan. Det är särskilt viktigt att göra detta om du istället för målade väggar vill klistra in tapeter och radikalt förändra stämningen i rummet. I det här fallet är det helt enkelt nödvändigt att ta bort den gamla färgen från väggen. Detta arbete är inte lätt och kommer att kräva både kunskap och fysisk träning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det blir lättare att ta bort det gamla lagret om det är tjockt, målat flera gånger, men om det appliceras för första gången, och även på betong, kommer det att ha ett långt noggrant arbete. För att processen ska gå snabbare måste du förbereda alla nödvändiga verktyg som hjälper dig. Det kan vara:

  • Skyddsutrustning för människor: handskar, skyddsglasögon, andningsmask;
  • Lödkolv eller hårtork;
  • Vass kantad spatel, mejsel, kniv eller skrapa;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Färgborttagare, pensel;
  • En yxa eller något liknande för att skapa serif;
  • Borr, hammarborr, slipmaskin med redskap.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har ställt in allt är nästa sak du bör se upp för den typ av färg du har att göra med. Beroende på detta måste du välja alternativ för åtgärder och välja en specifik metod där arbete kommer att utföras för att ta bort gammal färg från väggen.

Typer av beläggningar

Beroende på vilken typ av färg du måste arbeta med väljer du lager och alternativ för att hantera det. När det kommer till vattenbaserad färg , då är det viktigt att känna till dess detaljer. Denna beläggning torkar snabbt, har ingen lukt och efter torkning lämnar den en film som är svår att ta bort från någon yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort sådan färg måste du förbereda verktyg, inklusive: handskar, arbetskläder, andningsskydd, maskeringstejp, spatel, fluffig rulle. När du börjar arbeta måste du förbereda dig själv och rummet självt. För att arbeta bekvämt måste du frigöra utrymme från möbler och placera polyeten på golvet. För att ta bort vattenbaserad färg är det viktigt att fukta ytan med vanligt vatten. En jodlösning kan vara ett alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta gör att färgen kan suga och kan rengöras med en spatel. Om du lyckas med detta är du på rätt väg. När fukt eller jod inte absorberas i väggarna och det inte är möjligt att arbeta, måste du närma dig från andra sidan. För vattentäta färger behöver du en spatel och en hammare, dessa verktyg fungerar på samma sätt. Om du har svårt att arbeta så här kan du använda en konstruktion hårtork.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med honom är det viktigt att skydda ansiktet och luftvägarna med en respirator. Användning av en hårtork ökar risken för att andas in skadliga färgrök från väggar och små partiklar. Om du arbetar med en spatel, men den inte rensar av färgen, utan bara glider över den, måste du ta en hammare och knacka på själva väggen och först använda spateln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om arbetet utförs på takytan, för att ta bort den vattenbaserade färgen, måste du använda en tvätt från butiken, som i sin sammansättning innehåller kraftfulla ämnen som gör att du effektivt kan hantera lager av gammal färg. För sådant arbete är det viktigt att öppna fönster och dörrar så att det finns naturlig ventilation i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver ta bort oljefärg då är det viktigt att känna till egenskaperna hos denna beläggning. Det används ofta för att dekorera utrymme. Rengöring av oljefärg är ofta inte lätt och ibland måste du tillämpa en rad olika åtgärder.

För arbete behöver du sådana verktyg: flera spatlar med olika storlekar, trasor, en tvätt med en stark kemisk sammansättning, en slipmaskin, sandpapper, ett lödkolv.

Med en tvättmaskin är det första steget att öppna fönster och dörrar, vilket skapar ett bra drag i rummet.

Händer skyddas med handskar och andningsskydd läggs på ansiktet. Kemikalien måste appliceras på väggen och lämnas där så länge som instruktionerna föreslår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att vara möjligt att ta bort avlägsnaren tillsammans med färgen med en trasa. Om du inte lyckades ta bort hela färgskiktet vid en tidpunkt måste du upprepa proceduren igen. När färgen redan är gammal och börjar spricka, tas den bort med en spatel, vars storlek väljs enligt situationen. I områden som är svåra att rengöra utförs arbetet bäst med en liten spatel.

Om spateln inte hjälpte kan du ta en konstruktion hårtork. De kommer att värma en liten del av väggen, varefter den måste rengöras omedelbart. Det mest effektiva arbetet kommer att vara med två personer - så att den ena värms upp och den andra rengör väggens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en slipmaskin är det enklaste sättet att ta bort det gamla lagret med oljefärg genom att använda en spatel utöver maskinen. Du måste sätta på ett munstycke med grovt sandpapper på maskinen och börja polera väggen. Ju färre lager kvar, det tunnare sandpappret ska användas. Detta alternativ, även om det är effektivt, är mycket dammigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du måste rengöra texturerad målning , då kan du använda någon av de tidigare listade metoderna. En ojämn beläggning gör det inte möjligt att arbeta bekvämt med en spatel, därför är det bättre för honom att lyfta fram en hjälproll. Användningen av en vattenbaserad emulsion kan också användas för texturerad väggdekoration, som omedelbart bör vägleda dig om hur och med vad du ska ta bort den gamla beläggningen.

När ska man ta bort akrylfärg , då blir processen lite enklare och snabbare. Du måste ta en borste av metall eller sandpapper och aktivt ta bort färgen från väggarna. I det här fallet kommer det också att finnas mycket damm, därför är det viktigt att skydda ögonen och andningsorganen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borttagningsmetoder

För att bli av med gammal färg i en lägenhet måste du välja rätt sätt att hantera det. I köket eller badrummet används oftast oljefärger, som inte kan tvättas bort, eftersom de är fuktbeständiga. Den bästa lösningen i detta fall är att rengöra ytan med ett elverktyg och ett lämpligt munstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ för att hantera gammal färg kan vara att använda en strippare - ett ämne som kan ta bort färgskiktet från vilken yta som helst. Rengöringsprocessen är tillräckligt snabb, men det finns också nackdelar här. Ämnen har en hög toxicitet, därför är det viktigt att vara försiktig och följa alla nödvändiga säkerhetsåtgärder.

Ett annat alternativ som gör att du snabbt kan rengöra målade väggar innebär användning av värmebehandling av ytan. En konstruktion hårtork eller ett sovjetiskt järn kommer att klara denna uppgift. Huvudåtgärdsprincipen är att mjuka upp färgen, varefter du kan rengöra det onödiga färgskiktet med en skrapa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ som kan användas är att rengöra betongväggen från färg med en kvarn eller kvarn. Den målade ytan kan tas bort lager för lager utan större ansträngning eller hälsoskada. Detta är ett miljövänligt alternativ, säkert för människor, men det har en betydande nackdel - en enorm mängd damm i processen.

Om du måste arbeta med taket och tvätta bort kalkningen, är det bäst att använda en vätska och en fluffig rulle som du kan dra i taket med. Beroende på tjockleken på gipsskiktet och åldern för dess applicering kan blötläggningstiden vara annorlunda. Så snart det översta lagret har blivit genomblöt kan det skrapas av med en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar.

Vissa bär risken för kemisk förgiftning, men räddar dig från att tvätta bort dammet. Andra metoder kännetecknas av en sparsam inställning till hälsa, men mycket smutsigare. Dessa var de viktigaste punkterna att vara medveten om när man väljer typ av arbete under renoveringen.

Mekanisk

Detta alternativ innebär att du arbetar med alla verktyg för att uppnå ett bra resultat. Du kan arbeta från vilken punkt som helst på väggen och gradvis rengöra allt som finns på den. En kvarn eller en borr med en borste är de mest effektiva alternativen för detta jobb.

Arbetet kommer att vara dammigt, därför är det omöjligt att börja utan andningsskydd. För att på något sätt minska mängden framtida skräp måste du torka arbetsväggen med en trasa fuktad i vatten. Detta görs bäst av en assistent som inte använder ett elverktyg för att minska risken för farliga situationer. Dessutom innebär säkerhetsåtgärder att du använder handskar så att verktyget sitter fast i handen och inte glider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På besvärliga platser som uttag och strömbrytare utförs arbete med en mejsel. Om det inte rengör färgen väl, behöver den skärpa sig, vilket måste utföras då och då. Om du efter rengöring inte planerar att jämna ut väggens yta, kan den rengöras med sandpapper och sedan jämnas med kitt.

När allt arbete är klart måste du dammsuga rummet väl både på golvet och på väggen där färgen togs bort. Därefter utförs en grundlig våtrengöring för att förhindra inträngande av skadliga ämnen från färgen i människokroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

För att snabbt och effektivt ta bort färg från en betongvägg måste du använda en speciell avlägsnare som appliceras på ytan och förvaras en tid. Detta alternativ är lämpligt för både olja och akrylfärg. Så snart det övre lagret har mjuknat kan du börja rengöra det.

För all enkelhet i arbetet har detta alternativ också nackdelar. Den första av dem är den höga kostnaden för läkemedel av denna typ. Det andra innebär särskild avfallshantering, eftersom de innehåller en enorm mängd toxiner, vilket i sin tur ger sig till känna med en fruktansvärd lukt. Dessutom är detta alternativ tillgängligt för de ytor som bara målas en gång. Annars, för varje nytt lager, kommer en ny lösning att appliceras och gammal färg tas bort och så vidare tills själva grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att på något sätt minska kostnaden för en kemisk lösning och minska dess skada kan du förbereda en liknande blandning själv. För att göra detta behöver du lite mer än ett kilo kalk, 0,5 kg kalcium och vatten. Alla komponenter blandas och appliceras sedan på väggen. Efter tolv timmar kan du enkelt ta bort den gamla lacken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom uppvärmning

Det enklaste och mest effektiva alternativet skulle vara att behandla väggen där du vill ta bort färgen med en konstruktion hårtork. Vid uppvärmning till hög temperatur mjuknar färgen och tas lätt bort. När hårtorken har rört färgen för att bilda bubblor kan du börja ta bort det onödiga färgskiktet med en spatel. Det är mycket bekvämt på detta sätt att arbeta på platser nära omkopplare och uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna med denna metod är det möjligt att notera ett litet område som kan värmas åt gången och följaktligen ett långsamt arbetsförlopp; fungerar inte nära ledningar och ledningar, så att de inte smälter under påverkan av temperaturer.

Det är viktigt att arbeta mycket noggrant, för från överhettning kan färgen ta eld och starta en brand.

Vid exponering för höga temperaturer avdunstar också skadliga ämnen från färgen, så glöm inte andningsskyddet.

Bild
Bild

Användbara tips

För att göra det enkelt att rengöra väggarna från gammal färg måste du välja rätt arbetsalternativ. Med rätt åtgärd på väggen eller taket kommer färgen att falla av snabbt och väggens yta skadas inte och du behöver inte spackla och jämna ut den.

Om det gamla lagret är ganska jämnt och det inte finns några spår av sprickor på det, kan du helt enkelt uppdatera det och rummet får ett nytt utseende.

I det här fallet är det viktigt att vara uppmärksam på oljiga fläckar som kan finnas på väggen. Om det finns några, är det viktigt att få ihop dem, annars kommer de att visa sig på färsk färg. För att förhindra att detta händer måste du torka av platsen med fläcken, kittla den och bara måla fältet igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativt kan du också använda krita. Om du gnider det färgade området med en ren bit krita, absorberas den fettiga fläcken gradvis i den. Du måste upprepa proceduren tills fläcken försvinner helt. Du kan prova att rengöra den fettiga fläcken med ett tvättmedel som bekämpar alla slags fläckar på ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbete med färg bör utföras med hänsyn tagen till beläggningstypen . För vissa behövs en hård inverkan, för andra - en känslig. Samma princip fungerar vid rengöring av gammal färg från väggar. Baserat på vad du exakt vill få, finns det användning av vissa metoder och metoder, vilket i slutändan ger dig önskat resultat.

Rekommenderad: