Hur Tar Man Bort Gammal Färg Från Trä? Tvätt Med Pulverblandning, Avlägsnande Av Vätska För Att Ta Bort Betong Från Taket

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Gammal Färg Från Trä? Tvätt Med Pulverblandning, Avlägsnande Av Vätska För Att Ta Bort Betong Från Taket

Video: Hur Tar Man Bort Gammal Färg Från Trä? Tvätt Med Pulverblandning, Avlägsnande Av Vätska För Att Ta Bort Betong Från Taket
Video: How to Remove Paint from Concrete 2024, April
Hur Tar Man Bort Gammal Färg Från Trä? Tvätt Med Pulverblandning, Avlägsnande Av Vätska För Att Ta Bort Betong Från Taket
Hur Tar Man Bort Gammal Färg Från Trä? Tvätt Med Pulverblandning, Avlägsnande Av Vätska För Att Ta Bort Betong Från Taket
Anonim

Blekt eller sprucken färg på en träram, samtidigt som det ger ett hem en vintage -känsla, är inte alls en dekoration. Naturligtvis, om inte detta är en designidé. Läs om hur du korrekt tar bort gammal färg från trä i den här artikeln.

Särdrag

Att ta bort gammal färg från fönsterkarmar, dörrar, gamla möbler och andra träbeläggningar kräver viss kunskap och skicklighet. Hur bestämmer man att ett sådant förfarande verkligen behövs?

  • Allt beror på antalet lager på träet . Om den tidigare färgen applicerades i ett lager kan du börja måla utan att ta bort beläggningen. Det räcker att slipa färgen tills glansen försvinner och den gamla beläggningen fungerar som en primer. Det är viktigt att produkten är fri från färgdroppar och brister i texturen, då lägger den färska färgen sig i ett jämnt, vackert lager.
  • Färgen på den tidigare beläggningen spelar en stor roll . Om du vill applicera en ljus färg på ett mörkt lager, kom ihåg att skuggan med största sannolikhet inte alls blir vad du vill. I det här fallet är det bästa alternativet att applicera två eller flera lager färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att om produkten målades för mer än 5 år sedan, har det troligtvis redan sprickor och utbuktningar på den. Dessutom skiljer sig moderna material från tidigare analoger inte bara vad gäller kvalitet och färgbeständighet, utan också i struktur. I en sådan situation måste locket tas bort helt.

Bild
Bild

Typer av beläggningar

Det finns flera typer av träfärger och lacker. Innan du tar bort gammal färg från trä är det värt att avgöra vilken typ av beläggning den tillhör. Detta gör att du kan välja det bästa sättet att ta bort det.

Det mest populära sättet att måla träytor har varit och förblir vattenbaserad färg. Den kännetecknas av matta färger, fuktavvisande egenskaper, ett brett utbud av färger och prisvärda. Vattenbaserad färg är vattentät och icke vattentät. Den första är ganska svår att ta bort från någon yta.

För att avgöra vilken vattenemulsion produkten är belagd med, fukta den med vatten och låt den sitta kvar en stund. Om sprickor och skalning observeras, är träet täckt med icke-vattentät färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre populära är vattenbaserade (eller latex) färger . De är vanligast i byggbranschen, och allt på grund av de många fördelarna. Latexfärger är helt ofarliga, har en rik färgpalett och är brandsäkra. De kännetecknas av beläggningens höga hållbarhet och är ett effektivt skydd mot brand.

Akrylfärger används ofta för att måla dekorativa element av trä. Det finns till och med en speciell målat glasakryl som kan appliceras på glas, trä, plast och till och med tyg. Sammansättningen av akrylfärger inkluderar vatten, ett färgpigment, akrylsyra och en filmbildare, vilket hjälper till att snabbt stelna skiktet.

Akrylbeläggningen tål svåra frost och färgens ljusstyrka förblir även efter många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare var oljefärger i spetsen i färger och lacker, men idag håller de på att sakta bli föråldrade. Deras bristande efterfrågan beror på toxicitet, obehaglig lukt och applikationens komplexitet. Om trädet är täckt med oljefärg kommer ingen annan färg att fastna ovanpå.

Ofta används vitkalkning som en beläggning för trä, som hela tiden ansågs vara ett utmärkt antiseptiskt medel. Vitkalkning skyddar väggarna väl, desinficerar luften. Idag används den främst för bearbetning av dolda trädelar: golvbjälkar, golvbjälkar, takbjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processteknik

Det finns tre sätt att ta bort gammal färg från trä:

  • mekanisk;
  • kemisk;
  • termisk.

Den mekaniska metoden för att ta bort färg från träprodukter kan utföras manuellt eller med hjälp av specialverktyg. Alla nödvändiga material och verktyg för att utföra arbete, till exempel sandpapper eller en spatel, kan enkelt hittas i närmaste järnaffär.

Det bör noteras att oljiga material snabbt fäster vid slipbeläggningen, så den mekaniska metoden för att ta bort en sådan beläggning blir för dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer slippapper, var uppmärksam på dess kornstorlek. Grovkorniga munstycken bidrar till bildandet av hålrum och repor i träet. Det är bäst att använda detta papper om beläggningen består av flera lager färg. Ändra bilagan så snart du kan se trädet. Kom ihåg att sådant arbete bör utföras på en torr yta, var noga med att följa säkerhetsåtgärder.

Den kemiska bearbetningsmetoden innebär användning av speciella syror och lösningsmedel ., som bör väljas med hänsyn till typen av gammal färg. Tillverkningsföretag hävdar att dessa produkter säkerställer upplösning av eventuell färg, oavsett ålder. Men som praktiken visar kan sådana vätskor aktivt kämpa endast med en ny beläggning (upp till 2 år sedan).

Kemiska reagenser är optimala för att ta bort akryl- och vattenbaserade färger och lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av kemiska medel täcks produktens yta med ett tunt lager vätska. Det är nödvändigt att vänta en viss tid som anges på förpackningen - detta gör att den gamla färgen mjuknar och det kan snabbt avskalas av träet med en vanlig spatel.

När du arbetar med kemiska föreningar är det nödvändigt att ta hand om luftning av rummet eller att ta bort beläggningen på gatan. Du måste arbeta i overall, andningsskydd, skyddsglasögon och gummihandskar.

Värmebehandlingsmetoden är lämplig för att ta bort färger baserade på oljor eller lack . Som namnet antyder blir det tydligt att bearbetning innebär att man upphettar beläggningen tills färgskikten mjuknar. Uppvärmning utförs vanligtvis med hjälp av en varmluftspistol eller järn.

Termisk exponering är idealisk om färgen har applicerats i flera år. Med långvarig uppvärmning mjukas även en alltför härdad beläggning.

Det är värt att notera att vid uppvärmning kommer giftiga ämnen att börja släppas ut, därför, under arbetet, lägg på en respirator och öppna fönstren.

Bild
Bild

Träning

Om taket och väggarna är målade med en icke-vattentät emulsion måste rummet förberedas innan arbetet utförs:

  • täck golvet, möbler, inredningsartiklar och till och med ett sträcktak med folie eller tidningar;
  • förbereda skyddskläder, skyddsglasögon, handskar, andningsskydd;
  • förbered en behållare med varmt vatten, om det krävs av bearbetningsmetoden;
  • Förbered alla verktyg du kan behöva i förväg.

När du tar bort ett gammalt lager färg från plast, bör det förvärmas till 60-70 grader. Det är bättre att skjuta upp sådana operationer till sommartid för att utesluta deformation av plasten på grund av temperaturskillnader.

För att värma ytan under värmebehandling används ofta en byggnadshårtork. Den heta luften kommer att orsaka blåsor på beläggningen, vilket underlättar avlägsnandet av beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man målar träfönsterramar faller ofta färgdroppar på glaset; det är faktiskt inte så lätt att ta bort dem. Att ta bort färg från glasytor kräver särskild skicklighet. Vanligtvis kan små smuts helt enkelt skrapas bort, men detta kräver omsorg. Du kan värma upp glaset något med en hårtork, det hjälper till att mjuka upp den redan härdade färgen.

Vissa experter använder folie: ett lager folie appliceras på glaset och försiktigt passerar uppifrån med ett uppvärmt järn. Denna metod kommer att ta bort även stora fläckar.

Ofta under lackering faller droppar färg på metallytor. Att ta bort färg från metall kräver också en förberedelse. Först måste ytan rengöras från damm och smuts, annars kan processen bromsa avsevärt. Dessutom är det lämpligt att demontera elementen som kan skadas vid rengöring innan du utför denna åtgärd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan bearbetas?

Vanligtvis behandlas trä med olika kemiska föreningar som exfolierar det översta lagret av beläggningen. Om träet är täckt med skal, blir det mer effektivt att använda vanlig denaturerad alkohol.

Flytande formuleringar är bra för enkelskikt . Men pulverprodukter är lämpliga för behandling av ett stort område.

Tips: för att ta bort färgen från ytan, använd en spatel, som tidigare har rundat kanterna med en slipmaskin - det finns risk för att träet skadas med vassa kanter under proceduren.

Bearbetning av beläggningen är ett av de mest effektiva sätten att ta bort färg. Detta kan hänföras till slipning för hand eller med en slipmaskin (diamantkopp).

Bild
Bild

Hur tar jag bort?

Förutom ovanstående medel används ofta speciella kemiska tvättar, som innehåller dimetylklorid, myrsyra och andra organiska ämnen. Sådana reagenser kännetecknas av en snabb sönderfallsprocess, därför anses de praktiskt taget ofarliga.

Viktig! En kemisk avlägsnare klarar sig tillräckligt bra med en vattenemulsion: om produkten är täckt med ett eller två lager kommer det att vara lätt att tvätta bort med ett köpt reagens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att ta bort lack med hjälp av DIY -produkter.

Vattenemulsion kan enkelt avlägsnas med pasta eller tapetlim . Hela ytan av produkten är belagd med lim och tidningar limmas. Efter att limmet torkat, avlägsnas papperet med en spatel, tillsammans med vilken färgen kommer att tas bort från träet.

När du använder mekaniska färgborttagningsmetoder är det bättre att föredra en borr med ett speciellt munstycke. En pensel med metallborst används som munstycke, vilket klarar sig bra med bearbetningen av en flerskikts vattenbaserad beläggning - den kan inte skalas av med en spatel. Den enda nackdelen med denna metod är den stora dammbildningen i lägenheten, därför måste du täcka möblerna med folie när du utför sådant arbete i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Genom att känna till några nyanser av att ta bort färg från trä, plast, betong, glas kan du enkelt och enkelt klara av den här uppgiften:

  • du måste rengöra beläggningen med en spatel med mjuka rörelser, annars finns det risk för att skada trädet;
  • om det är möjligt att utföra allt arbete med att tvätta eller ta bort färg, är det bättre att överföra det till gatan;
  • Var noga med att använda skyddsglasögon, overaller, handskar, andningsskydd;
  • För att minska risken för skador, ta hand om korrekt belysning;
  • bearbetning med stora produkter görs bäst på ett stabilt bord;
  • Använd en skruvstång när du bearbetar lameller, balkar, ramdelar.

Rekommenderad: