Ta Bort Färg Från Metall (33 Bilder): Hur Man Väljer En Vätska För Att Ta Bort Gammal Färg, Medel För Att Ta Bort Färgkompositionen Från En Metallyta

Innehållsförteckning:

Video: Ta Bort Färg Från Metall (33 Bilder): Hur Man Väljer En Vätska För Att Ta Bort Gammal Färg, Medel För Att Ta Bort Färgkompositionen Från En Metallyta

Video: Ta Bort Färg Från Metall (33 Bilder): Hur Man Väljer En Vätska För Att Ta Bort Gammal Färg, Medel För Att Ta Bort Färgkompositionen Från En Metallyta
Video: Borttagning Av Färg Från Verktyg 2024, April
Ta Bort Färg Från Metall (33 Bilder): Hur Man Väljer En Vätska För Att Ta Bort Gammal Färg, Medel För Att Ta Bort Färgkompositionen Från En Metallyta
Ta Bort Färg Från Metall (33 Bilder): Hur Man Väljer En Vätska För Att Ta Bort Gammal Färg, Medel För Att Ta Bort Färgkompositionen Från En Metallyta
Anonim

Renovering är ett litet liv, som förresten kan uppstå både i ett gammalt familjenbo och i en nybyggd bostad med en fin finish. Eftersom människor inte alltid är tillräckligt nöjda med det inre tekniska och visuella tillståndet i bostadsutrymmet, börjar de sitt titaniska arbete med att införa en bit av sin själ i det inre, omarbeta allt som kom före dem. Men inte allt internt arbete kan enkelt ändras. Till exempel, innan du börjar måla interiördelar, bör du bli av med gammal färg, främst på metallytor.

Bild
Bild

I denna situation kommer logik, oräddhet och handling till undsättning. Faktum är att det första jag tänker på är kemi. Men det är inte det enda … Låt oss försöka förstå typerna och metoderna för rengöring av metall från färg, hur denna eller den metoden kan vara bättre, bättre kvalitet och mer tillförlitlig.

Vyer

Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte bli förvirrad i en byggvaruhandel bör du ta reda på hur du kan ta bort färg från metall.

Tre typer av denna åtgärd kommer att driva dig till rätt beslut:

  • Mekanisk metod. Grovt, långsiktigt, hårt, konservativt sätt att bli av med. Du bör tillgripa det om du omedelbart behöver ta bort den här gamla färgen av en fruktansvärd färg från en metallyta, och bara en slipmaskin med slipfäste eller vassa metallspatlar finns till hands.
  • Termisk metod. Det verkar som om allt är enkelt: han värmde upp området, skrapade bort färgen. Sakta men säkert kan du uppnå önskat resultat. Dessutom är metoden mycket komplex och tidskrävande. Och det är problematiskt att värma upp metalldelen så att färgbitarna börjar smula av sig själva.
  • Kemisk metod. I nanoteknologins moderna tid är det främmande att inte använda vetenskapliga metoder. Den mest populära gamla färgborttagaren är en färgborttagare. Detta är en speciell borttagare av olika kompositioner som enkelt hanterar gamla färgskikt på metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom sådana städare har ett brett utbud kommer vi att markera de viktigaste som du bör vara uppmärksam på när du köper:

  • medel för att avlägsna vattenbaserade och oljefärger från tegel eller armerad betong;
  • universella tvättar - ett slags "universalmedel" för alla typer av färg på vilken yta som helst;
  • pulverprodukter, de hjälper till att bli av med epoxi- och polyesterbeläggningar på metallytor;
  • express tvätt, vilket gör att du kan uppnå en omedelbar effekt på kort tid (ibland inte mer än 15 minuter). Dessa inkluderar en mängd alkalifria sprayer.
  • Om du gör det rätta valet bör du stanna närmare på kompositionen av denna tvättmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Varje typ av rengöringsmedel innehåller ett visst kemiskt minimum som leder till önskat resultat. Efter bearbetning av problemområdet mjuknar färgen och avlägsnar metallen. Denna process fortsätter tills tvätten har avdunstat. Därför, för ytor belagda med färg i flera lager, sker appliceringen i flera steg. För att påskynda avstötningsprocessen, utöver huvudkomponenten - kaustisk soda - tillsätts sådana rengöringsmedel med medel som bromsar avdunstning: vax eller paraffin. Sådana komplexa tvättar kräver "postoperativt" stöd - avfettning innan en ny färg appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geler och pastor förtjänar särskild uppmärksamhet. De är de mest mångsidiga och enkla att applicera på vilken yta som helst. Det finns ingen anledning att frukta den höga konsumtionen av denna typ av rengöringsmedel. De appliceras jämnt, enkelt och effektivt: de rinner inte ens från vertikala ytor och taket. Och samtidigt har de maximal effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också två folkmedicin för att exfoliera gammal färg från metall. Den välkända kaustiska soda (läsk) är först på denna lista.

På andra plats är ett hemgjord mini-recept för en blandning för bearbetning av metallytor:

  • 250 ml ammoniak;
  • 1 liter vatten;
  • 2 kg krita.
Bild
Bild
Bild
Bild

10% ammoniak blandas med en liter vatten, varefter krita tillsätts . Det visar sig en homogen välling, som appliceras på problemområden. Efter några timmar sväller färgen upp och kan torkas av ytan. Naturligtvis är denna metod väldigt föråldrad, den moderna marknaden är redo att erbjuda att ersätta den med nya, mer effektiva medel för att bekämpa oönskad färg på metall. Moderna specialister använder helt avsiktligt och utan rädsla specialiserade tvättblandningar i praktiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Den omskrivna ryska folkvisdomen säger: "Hur många flaskor tar inte, körs fortfarande två gånger". Naturligtvis, i en så noggrann situation som renovering, vill jag verkligen undvika en sådan utveckling av händelser. Normalt innehåller varje flaska remover en kort eller fullständig beskrivning av den använda vätskan. Detta kan antingen vara en programmerad produkt per kvadratmeter eller detaljerade konsumtionsanvisningar för alla tillfällen: antalet gram per ytarea på grund av den behandlade beläggningens tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett annat sätt att avgöra hur mycket tvätt du behöver för din specifika applikation. Byggproffs rekommenderar att titta närmare på tjockleken på färgskiktet så att mängden avlägsnare är lika med denna indikator. Det kanske inte är det mest praktiska, men oftast hjälper det att nå målet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur mycket avlägsnare du använder, kom ihåg att ju tjockare färgskiktet desto mer behöver du ta bort det. Och ju längre tid det tar att arbeta med problemområdet.

Hur tar man bort?

Låt oss ta ett exempel på de mest komplexa processerna: att ta bort pulverfärg från en metallyta och ta bort färg från aluminium. Den första metoden kompliceras av att pulvret är en av de mest hållbara färgerna och lackerna, som inte alls lämpar sig för mekanisk rengöring.

Bild
Bild

För att ta bort en sådan beläggning från metall måste du utföra följande procedur:

  1. Det viktigaste är att skydda dig själv och din hälsa: använd gummihandskar och skyddsglasögon.
  2. Om rengöringsobjektet inte är för stort och kan tas i handen, rekommenderas det att helt nedsänka det i tvättlösningen.
  3. Tills färgen sväller helt är det nödvändigt att hela tiden röra lösningen och, om nödvändigt, värma upp den (de kemiska egenskaperna hos en remover för pulverfärger fungerar bäst vid höga temperaturer). Efter det återstår det att vänta högst 20 minuter.
  4. När det finns en synlig effekt av processen, ta ut vårt föremål och rengör det från den skalade färgen med en spatel.
  5. Natriumfosfat, eller snarare dess lösning, hjälper till att ta bort rester av färg och tvättmedel. Naturligtvis kan du också använda en stor mängd vanligt vatten. Men den måste ständigt värmas upp för maximal effekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller att ta bort färg från aluminiumytor, bör denna fråga behandlas med största försiktighet. Aluminium är ett mycket nyckfullt och till och med känsligt material. I moderna tvättar används alkali i stor utsträckning som huvudkomponent. Och för den här metallen är detta praktiskt taget död. Erfarna byggare och reparatörer rekommenderar att man använder speciella sprayer utan alkali i kompositionen, som enkelt kan sprutas på aluminiumytor av vilken typ som helst, även på de mest otillgängliga platserna.

Bild
Bild

På tal om enklare och mer begripliga fall av att ta bort gammal färg från metall kan flera steg i denna process särskiljas:

  • rengör ytan från damm och smuts;
  • applicera ett rengöringsmedel på en metallyta (du kan använda en borste, rulle eller sprutpistol);
  • vänta på den tid som anges på tvättpaketet;
  • ta bort skalade bitar med en stel borste eller spatel;
  • upprepa tvätten om det behövs;
  • bli av med resterna av rengöringsmedlet (listan över läkemedel anges vanligtvis av tillverkaren på förpackningen eller i bruksanvisningen).
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktionerna är bra för nybörjare som först bestämde sig för att rengöra metallprodukter från färg. Även om det finns ett antal nyanser kan alla finesser i denna process bara läras empiriskt.

Hjälpsamma ledtrådar

Så att processen att rengöra en metallyta från gammal färg är så enkel, snabb och effektiv som möjligt, du bör uppmärksamma sådana enkla sanningar:

  • preliminär tvätt av ytan som ska rengöras från färg. Vanliga hushållskemikalier passar dig, eftersom de inte bara har rengörande utan också avfettningsegenskaper. Det är tack vare denna preliminära beredning som den kemiska avlägsnaren kommer att kunna tränga djupt in i metallbeläggningen;
  • Om du har valt en produkt som inte innehåller paraffin eller vax hjälper vanlig polyeten dig att minska avdunstningshastigheten för avlägsnaren. De ska täcka den lösningsmedelsbehandlade ytan och behålla den tid som anges i instruktionerna.
  • ofta för nästa rengöringssteg (efter avskalning av färgen) används borstar av hårdmetall, skrapor eller spatlar. Byggare av stora projekt delar dock en hemlighet till: borttagning av svullen färg med en högtrycksvattenstråle;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • för att inte skada själva metallen (målad bas) är det nödvändigt att välja en avlägsnare avsedd för ett specifikt material och en specifik färg. I övrigt, som i fallet med aluminiumbeläggningar, är det belagt med försämring av basen och dåligt kvalitetsresultat;
  • att blanda lösningsmedel med olika sammansättning är inte farligt, men helt ineffektivt. Du kan inte bara slösa bort pengar och tid, utan också bakslag;
  • konstant och maximal ventilation av rummet där rengöring utförs är inte bara viktigt, utan en av de viktigaste och obligatoriska villkoren för processen.

Den mödosamma och komplexa processen att rengöra metallprodukter från gammal färg blir till magi när du tar hänsyn till alla nyanser och rekommendationer från erfarna specialister. Rätt verktyg, efterlevnad av alla försiktighetsåtgärder och viljan att besegra den irriterande beläggningen är huvudkomponenterna för framgång i denna fråga.

Rekommenderad: