Luktfri Färg För Inredningsarbete: Färgkompositioner För Lägenhetsrenovering, Snabbtorkande Emalj För Parkett Och Möbler

Innehållsförteckning:

Video: Luktfri Färg För Inredningsarbete: Färgkompositioner För Lägenhetsrenovering, Snabbtorkande Emalj För Parkett Och Möbler

Video: Luktfri Färg För Inredningsarbete: Färgkompositioner För Lägenhetsrenovering, Snabbtorkande Emalj För Parkett Och Möbler
Video: Bygghemmas golvskola golvläggning 2024, Maj
Luktfri Färg För Inredningsarbete: Färgkompositioner För Lägenhetsrenovering, Snabbtorkande Emalj För Parkett Och Möbler
Luktfri Färg För Inredningsarbete: Färgkompositioner För Lägenhetsrenovering, Snabbtorkande Emalj För Parkett Och Möbler
Anonim

Ofta, när man reparerar interiörer, och särskilt en bostadslägenhet, används färg som ett efterbehandlingsmaterial. Väggar, möbler, parkett eller trägolv av MDF -paneler - för allt detta kan du använda en speciell färg. Och för rum där ventilationen är mycket begränsad är luktfria färger perfekta. De är säkra, relativt snabbtorkande och passar utmärkt för till exempel att arbeta på en plantskola.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Som namnet antyder är huvuddragen i sådana färger frånvaron av en obehaglig och ofta giftig lukt, som många helt enkelt hatar. Den andra viktiga egenskapen, särskilt bekväm för reparationer, är torkningshastigheten för sådan färg.

Bild
Bild

Beroende på luftfuktighet, temperatur, skikttjocklek och andra parametrar kan torktiden vara så lite som en halvtimme, eller ännu mindre.

Vyer

Säkra färger och lacker kan delas in i flera sorter:

  • olja;
  • akryl;
  • vattendispergerande;
  • latex.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa arter har specifika fördelar och nackdelar, som vi kommer att diskutera nedan.

Olja

De är oljebaserade och skiljer sig åt genom att de inte har en skarp lukt. De inkluderar torkolja, som fungerar som lösningsmedel, och pigmenttillsatser. Dessa färger och lacker kan vara både färgade och färglösa; de kan användas för att måla metallprodukter, trä och till och med gips. Dessutom används denna färg för dekorativ målning - inskriptioner, ritningar, mönster och liknande. Deras nackdel är att de torkar relativt länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Den vanligaste typen av luktfri färg. Den används för nästan alla typer av material. Tillsammans med oljefärger används sådana färger ofta som dekoration.

Färger och lacker med en akrylatbas har ett antal fördelar framför alla andra:

  • Listan över komponenter är helt fri från toxiner, därför finns det inga dofter.
  • Säkerhet för byggare och invånare.
  • Brandmotstånd.
  • Brett utbud av applikationer.
  • Lätt att applicera på ytan.
  • Ett stort antal färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En mängd olika texturer.
  • Sprickskyddad beläggning.
  • Snabbtorkande.
  • Stort motståndskraft mot stress och nötning.
  • Motståndskraftig mot yttre påverkan som fukt, temperatur, ultraviolett strålning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det fanns också några nackdelar: akrylfärger är relativt dyra. Polyakrylater är vita, därför används speciella kompositioner för färgedesign - färger. Med ett färgschema kan du uppnå nästan vilken ton som helst, det viktigaste är att välja rätt proportioner, men i många järnaffärer finns det en tjänst för att välja rätt färgschema. Köparen behöver bara välja färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även i produktionsskedet kompletteras ibland akrylfärger och lacker med tillsatser med antiseptiska egenskaper . Dessa tillsatser förhindrar tillväxt av mögel och mögel. Den här egenskapen kan vara användbar när du målar trä i rum med hög fukthalt.

Vattendispersiv

Vatten används som lösningsmedel för dispersionspartiklar, så dessa färger anses vara säkra. Vattenburen färg används för väggar och tak. Sådana färger och lacker är alltid vita och har hög vattenbeständighet, varför målade ytor kan tvättas utan rädsla för skador på beläggningen. De är luktfria och har utmärkta dekorativa egenskaper. Precis som akrylfärger är vattenbaserade färger vita och kan också ta den önskade nyansen med hjälp av nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latex

Latexemaljer är också luktfria och klassificeras inte som skadliga färger och lacker. Med denna emalj kan du säkert måla olika ytor, som gips, tegel, tapeter och andra. Skillnaden mellan sådana kompositioner är hög hållfasthet och slitstyrka. På grund av förekomsten av latex i listan över komponenter är sådant material inte känsligt för torrhet och svullnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa färger kan användas för att måla kök. Initial torkning sker redan efter en halvtimme, och fullständig torkning tar cirka en timme.

Hur väljer man?

För att välja rätt färg måste du först räkna ut vilka ytor som ska målas. Samma vattendispersionsfärger kan inte appliceras på värmeutrustning, trä och metaller. Till exempel, när du behöver måla golvet och batteriet fungerar inte vattendispersionssammansättningen, du bör välja en annan typ av färger och lacker, och för att måla väggarna är detta ett utmärkt val. Dessutom är latexföreningar utmärkta för väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För golvet, inklusive parkett, är det bästa valet oljefärg, som har hög fuktbeständighet och slitstyrka.

Bild
Bild

Akrylfärg passar bäst för fönster, möbler, dörrar . Det är säkert, luktfritt och torkar snabbt. Eftersom trä absorberar färg väl, bör sådana ytor målas i minst två lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

  • Den ljusa moderna interiören i minimalismens stil är inredd i rika, saftiga nyanser av turkos och vinrött. Golvets och takets ljusa färger mjukar upp de iögonfallande färgerna.
  • För älskare av ljusa, uttrycksfulla interiörer är alternativet att dekorera väggar med orange färg perfekt. För att förhindra att inställningen blir för överväldigad, mjukar de hårda färgerna de snövit väggarna och inredningen.

Rekommenderad: