Målningsdörrar (70 Bilder): Luktfri Snabbtorkande Färg För Inre Träprodukter Och MDF, Hur Man Tar Bort Gammal Färg

Innehållsförteckning:

Video: Målningsdörrar (70 Bilder): Luktfri Snabbtorkande Färg För Inre Träprodukter Och MDF, Hur Man Tar Bort Gammal Färg

Video: Målningsdörrar (70 Bilder): Luktfri Snabbtorkande Färg För Inre Träprodukter Och MDF, Hur Man Tar Bort Gammal Färg
Video: Bio-Strip: Hur man enkelt får bort gammalt vax och färg - How to remove old wax and paint 2024, April
Målningsdörrar (70 Bilder): Luktfri Snabbtorkande Färg För Inre Träprodukter Och MDF, Hur Man Tar Bort Gammal Färg
Målningsdörrar (70 Bilder): Luktfri Snabbtorkande Färg För Inre Träprodukter Och MDF, Hur Man Tar Bort Gammal Färg
Anonim

Varje detalj är viktig i en harmonisk inredning. Detta gäller inte bara möbler och inredning, utan även element som dörrar. Utan dessa komponenter kan ingen modern bostad existera. Dörrbladet ska inte bara vara funktionellt, utan också attraktivt för att framgångsrikt kunna komplettera den befintliga ensemblen. Ofta vill ägarna renovera sina dörrar, men vet inte hur de ska göra det korrekt. Idag kommer vi att prata om hur man bäst målar det här elementet i hemmet för att göra det ännu mer attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Det är ingen hemlighet att med tiden slits alla detaljer i inredningen och förlorar gradvis sitt ursprungliga utseende. Bättre, mer pålitliga material åldras något långsammare, medan billigare och falska material åldras mycket tidigare. Märker att insidan eller ytterdörren till bostaden har förlorat sin visuella attraktion, vill många ägare återföra den till sin tidigare attraktionskraft.

En bra lösning på denna fråga är den vanliga målningen. Lyckligtvis producerar moderna tillverkare beläggningar som lätt passar inte bara på trädukar, utan också på metall- eller plastytor, så den optimala färgen kan väljas för vilket material som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men ofta vänder sig folk till en sådan uppdatering av dörrstrukturen, inte för att den är dåligt sliten och kräver restaurering, utan för att återuppliva interiören lite och få in färska färger i den.

Underskatta inte dörrbladets roll och dess färger i interiören, eftersom sådana element ofta förändrar ensemblens ton radikalt och ger den en speciell stil.

Färger och lack är bra inte bara för att dekorera och uppdatera dörrar, utan också för val av nyanser. Idag kan du i butiker hitta blandningar av inte bara klassiska och neutrala, utan också de mest oväntade och till och med sura tonerna. Detta tyder på att den moderna konsumenten är fri att forma absolut inredning, från klassiker till vansinnig avantgarde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många användare föredrar att måla dörrar också för att alla kan hantera denna process. Det är inte för svårt och kräver inte speciella kunskaper och färdigheter. Det räcker att bara känna till de grundläggande grunderna för att måla dörrblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktmaterial

Nästan alla typer av moderna innerdörrar är lämpliga för målning. Högkvalitativa trä- eller fanerdukar är idealiska.

Det finns många attraktiva och hållbara lövträsmodeller på möbelmarknaden idag, som inkluderar:

  • Bok . Annars kallas denna ras "kungarnas träd" på grund av dess oöverträffade kvalitet och solida utseende.
  • Ek . Ekdörrar har avundsvärd hållbarhet, tillförlitlighet och en unik nyans. Detta gäller särskilt den lyxiga myren.
  • Nöt . Detta attraktiva trä har ett intressant moiremönster och en rik mörk nyans.
  • Aska . När det gäller styrka är detta material jämförbart med ek, men det kostar mycket mindre.
  • Lind . Detta trä har en ljus nyans och är billigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre populära dukar från barrträd, till exempel:

  • Gran . Detta material är inte särskilt hållbart, men det är idealiskt för en innerdörr.
  • Tall . Talldukar har en trevlig och lugn färg. Dessutom är dessa dörrar billiga och attraktiva.
  • Ceder . Cederdörrar är mycket pålitliga och motståndskraftiga mot mögel.
  • Al . Alderdörrar i sina egenskaper liknar på många sätt furumodeller, men de är mer motståndskraftiga mot extrema temperaturer och exponering för fuktig luft.
Bild
Bild

Hybridprodukter är också lämpliga för målning, som inkluderar en ram av fanerat eller massivt furu eller en billig duk av material som MDF, fiberboard eller spånskiva. Ofta är sådana produkter täckta med faner.

Dessutom kan attraktiva fanerade exemplar skärmas eller paneleras. Paneldelar är idealiska för installation som en traditionell möbel. Konventionella skärmalternativ kan användas på ett lite annorlunda sätt.

På grund av sin släta yta används de ofta för att skapa dolda inre målningar. Annars kallas sådana element "osynliga" dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan måla inte bara en trä, utan också en plastdörr. Men om du vill uppnå det mest uthålliga och attraktiva resultatet måste du fylla på med speciell sprayfärg i burkar. Detta kan till exempel vara den populära formuleringen Amphibolin 2000.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man målar i lägenheten med egna händer?

Valet av lämplig färg- och lackbeläggning beror huvudsakligen på vilken typ av utseende på dörrbladet du planerar att få som ett resultat, på erfarenheten i sådana frågor och naturligtvis på de förhållanden under vilka målningen kommer att utföras. Om du ska bearbeta en dörr utanför husets väggar måste du välja en luktfri finish för att inte skada hälsan hos människorna runt omkring.

Bild
Bild

Det finns flera typer av emaljfärger på marknaden som kan användas för att behandla dörren och dess komponenter:

  • Akryl . Sådan färg döljer perfekt eventuella defekter på den målade ytan. Det skyddar också materialet mot fukt och fukt och mögelbildning. Det kan också användas för glas. Idag producerar många företag högkvalitativa akrylföreningar som är miljövänliga.
  • Alkyd . En sådan komposition liknar mycket traditionell oljefärg, men har mer betydande skyddande egenskaper som kan vara upp till 4 år.
  • Polyuretan . Denna färg är mycket hållbar och hållbar. Det fyller perfekt porerna i naturligt trä, vilket skyddar det mot fukt och föroreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattendispersiv och vattenbaserad . Dessa färger torkar snabbt och innehåller inte hälsoskadliga ämnen. Dessutom avger de ingen skarp lukt och är hållbara.
  • Pulver och hammare . Dessa alternativ har dykt upp på marknaden relativt nyligen. De är inte konstruerade för träfinisher. Som regel är metalldukar täckta med dem.
  • Vax och oljor . Dessa specifika ytbehandlingar är vanligare att köpa för träfinisher. De låter materialet "andas" och har en återställande effekt på skadade ytor. Vaxbeläggningar torkar dock inte snabbt, därför är det möjligt att använda den behandlade luckan först efter 3-4 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För patinering, som är på modet idag, används följande kompositioner:

  • Akrylfärg i många olika färger.
  • Bituminös, ger en mörkbrun nyans.
  • En vaxartad patina som kan ha både naturliga och blågröna toner.
  • Shellac -patina finns i gyllene till röda färger.
  • Oljepatina används sällan i moderna interiörer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att måla ett dörrblad måste du ha följande material och föremål:

  • "Bockar" eller andra liknande strukturer för att lägga dörren i ett upphängt läge;
  • borsta;
  • torr borste;
  • fin fleecevals;
  • specialpall för färg;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en hammare;
  • skruvmejsel;
  • sandpapper;
  • sprutpistol;
  • craquelure för dörrdekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken färg ska du välja?

Moderna tillverkare tillverkar färger och lacker i en mängd olika färger. Tack vare ett så stort sortiment kommer husägare enkelt att kunna implementera även de mest icke-triviala designidéerna.

Numera finns det flera ledande trender när det gäller färgen på innerdörrkonstruktioner:

  • mjuka och känsliga nyanser, ljusa toner av blått, persika, gräsbevuxen, rosa eller lavendel;
  • mörk täta nyanser av brunt, körsbär, blått och choklad;
  • rika och saftiga nyanser (rött, orange och gult);
  • ädla toner som imiterar naturligt trä som wenge, ek, valnöt eller ceder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom rekommenderar många designers att ägare följer följande riktlinjer när de väljer rätt färg

  • Djupa och mörka nyanser som körsbär, röd valnöt eller mörk choklad ger lyxiga och eleganta toner till vardagsrummet.
  • När det gäller diskreta ljusa färger är de bäst lämpade för mysiga sovrum eller barnrum, eftersom de skapar en lugn och lugn atmosfär.
  • Om rummet har ett vackert vitt sovrum, är det bättre att välja dörren i ett liknande färgschema. Det kan också kompletteras med förgyllda paneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I ett trähus kommer dukar av massivt trä behandlade med transparent oljeimpregnering att se perfekt ut.
  • För en klassisk ensemble med antika inredningsartiklar kan du köpa en intressant artificiellt åldrad modell av trä.
  • När det gäller dörrkarmen ska den vara något ljusare eller mörkare än huvudväggdekorationen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Målningsteknik av en ny duk

Tidigare obehandlat trä absorberar fukt intensivt. Om du till exempel lägger en sådan trasa i ett bad utan att behandla den med speciella impregneringar, kommer den att svälla ganska snart och helt enkelt sluta stänga tillförlitligt. Detta tyder på att den innan du installerar och målar en trädörr måste vara ordentligt förberedd.

Allt arbete måste utföras i ett slutet rum så att det inte kommer damm och smuts på den behandlade duken.

Först läggs dörren utan beslag på en plan och stabil yta. Som regel genomgår knivarna i produktionsstadiet preliminär slipning, men ofta har de fortfarande mindre grovhet eller utskott, så det är värt att gå igenom det igen med en slip- eller smörjpapper.

Bild
Bild

Innan du målar måste duken behandlas med en primer. Först täcks alla spår på duken med det, och sedan till och med ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom strukturerna kommer att vara i ett horisontellt läge kommer droppar och droppar inte att visas på dem, och primern absorberas så jämnt som möjligt. Därefter måste du låta produkten torka till slutet och utföra en andra bearbetning.

Nu kan du gå direkt till att måla duken. Det är bättre att täcka panelmodeller med en rulle och paneler - med en smal borste. Se till att färgen inte är för tjock. Om dess konsistens är det, bör det spädas med ett lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera inte dörren med ett för tjockt lager färg, eftersom produkten bara kan försämras från sådana åtgärder. Beroende på täckningsegenskaperna kan det krävas 2-4 färglager. Tänk på att var och en av dem måste torka helt innan du applicerar nästa. Medan själva dörrbladet torkar måste du bearbeta öppningen.

Bild
Bild

Om en fläck väljs för att avsluta den nya duken behöver primern inte användas.

Drastisk färgförändring

En tidigare grundad och målad dörr kan målas om på egen hand hemma. Först måste du utföra all nödvändig förberedelse. Först och främst tas det gamla färgskiktet bort. Med fullständig borttagning av de tidigare lagren kan dörren målas om i valfri färg, vare sig det är klassiskt brunt, vitt eller svart, samt ljusare och mer färgstarka toner. Men i det andra fallet bör du kontrollera hur passande färgen kommer att se ut i rummet. För att göra detta måste du applicera det på ett par brädor och fästa det på dörrbladet.

Efter dessa procedurer kan du börja måla om dörren enligt algoritmen:

  • Duken måste vara spackel. Du kan köpa en speciell sammansättning för trädörrar.
  • Därefter torkas kittet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter det måste du slipa ytan med sandpapper.
  • Nu applicerar vi ett lager primer, olja eller vax (du kan välja brandsäkra material).
  • Dörrar måste målas från det övre hörnet.
  • Små element är målade med en pensel.
  • Färgen ska endast appliceras i träkornets riktning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste du låta duken torka helt. Det är önskvärt att det är i horisontellt läge.

Hur tar man bort gammal färg?

För att mjuka upp tidigare färgskikt kan du applicera en kemisk tvättlack och låta den dra in i ytan. Det här jobbet kan ta cirka 2 timmar. Efter ett tag börjar den gamla färgen att bubbla och flytta bort från dörren. Det kan avlägsnas kvalitativt med en spatel tills duken är helt rengjord.

För att ta bort den gamla färgen kan den värmas upp med en hårtork från byggnaden och tas bort med en spatel. Så länge finishen är väl uppvärmd förblir den så mjuk som möjligt och är mycket lättare att ta bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda dessa metoder kan användas. Speciellt ofta används denna metod för att rengöra oljefärg applicerad i många lager.

Du kan avfetta en trädörr med en metallborste och fint eller grovt sandpapper. I särskilt svåra fall används ett plan eller aggressiva kemiska kompositioner. Plastmodeller avfettas med aceton och vit sprit.

Hur snabbt spackla?

Spackel är det sista steget i att förbereda dörren för målning och tar inte mycket tid. Beroende på dukens skick kan den fyllas helt eller delvis. Därefter måste du vänta tills kompositionen är helt torr och du ska gå över dörren med sandpapper (över hela ytan eller i separata områden). Det finns ingen anledning att rusa hit för att inte skada duken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåfärgad färgning

Om du vill måla en dörr med två olika färger, till exempel kontrasterande svartvitt, måste du först applicera en baslack. I det här fallet, vitt. Därefter bör du vänta tills det torkar helt och bearbeta de områden som kommer att målas i en annan nyans. När du arbetar kan du också limma vissa ytor med tejp så att färg av annan färg inte kommer på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter torkning och bearbetning av grundskiktet kan du sätta tillbaka tejpen på det och börja måla de tidigare stängda områdena i svart.

Gör en halvantik dörr

Om du gillar vintagestil och ett antikt utseende kan dörren dekoreras med patina.

Denna procedur sker i flera steg:

  • först bearbetas dörrens yta med en järnborste;
  • sedan appliceras en vit primer;
  • efter att det torkat appliceras en grå patina;
  • dess översta lager måste avlägsnas med en slipstång;
  • i slutet måste du applicera minst två lager emalj.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exklusiv inredning

Olika element kan användas för att dekorera en ommålad dörr, till exempel:

  • mönstrade kompositioner applicerade med användning av schabloner;
  • du kan lägga till en dermantine, läder eller vävd lapp;
  • baguetter;
  • åldrad craquelure;
  • patina;
  • metall- eller glasinsatser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Originalalternativ för inredningen av rummet

Dörrar i det inre av loftstil kan målas i både pastell och mörka nyanser. Döva svarta dukar i sådana ensembler kommer också att se bra ut, särskilt om de ligger mot en bakgrund av neutralfärgat laminat och väggar dekorerade med dekorativa tegelstenar.

Dörrar i Provence -stil ska inte vara för mörka och dystra. Mjölkaktig, beige, grädde eller elfenbenfärg ser bäst ut på sådana dukar. Sådana mönster bör överlappa med de mjuka och känsliga färgerna i den godmodiga provensalska stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrar i klassiska ensembler kan också målas i mörka eller ljusa färger. Det viktigaste är att lita på den inre paletten. Till exempel, i ett rum med mjuka persikaväggar, kommer en mjölkig dörr dekorerad med orange stencilmönster att se ekologisk ut. I mer dämpade miljöer, gjorda i choklad- eller karamellfärger, kommer dörrar målade i täta mörkbruna nyanser att se ekologiskt ut.

Älskare av ljusa lösningar kan måla dörrarna i rummet i de mest oväntade och saftiga färgerna. Till exempel, i ett rum med dämpade blågrå väggar och ett mörkbrunt golv, kommer den gula dörren att fungera som en ljus accent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgerna behöver dock inte kontrastera märkbart med varandra för att skapa en original och fräsch ensemble. Så en enkel trädörr målad i djupblått kommer att se attraktiv ut i ett rum med tråkiga blå väggar och mörkblå gardiner. Under sådana förhållanden kommer en ljus dörr att återuppliva hela ensemblen och kommer organiskt att sticka ut mot sin bakgrund.

En dörr i ett ljust rum med ljusa möbler kan målas om i neutralt grått. Det kan till exempel ha vita väggar, ett brunt laminatgolv och en röd sittplats. Det rekommenderas inte att installera sådana dukar i interiörer med liknande nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå dörrblad kommer också att se spektakulära ut i vita rum. Denna kombination är särskilt lämplig i en nautisk stil. Om du kompletterar utrymmet med en randig fåtölj och dekorativa element i form av båtar och "skattkartor", kommer ensemblen att visa sig vara mycket intressant och original.

I ett rum med kaffefärgade väggar och ett mörkt golv kan du installera en hög trädörr, målad och tät turkos. En sådan färgstark kombination kommer att se ovanlig och mysig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En duk täckt med vit färg ser organisk ut i nästan vilken inredning som helst, det kan antingen vara ett mörkt eller ett snövit rum. I det andra fallet kan du undvika att duken smälter ihop med finishen med hjälp av en accentvägg.

I den här videon hittar du steg-för-steg-instruktioner för att måla en dörr.

Rekommenderad: