Primer (122 Bilder): Vad Det är Och Vilka Typer Av Blandningar För Väggar Som Finns, Ett Universellt Medel För Grundning Av Tak, Latex Och Självhäftande Rostprimer

Innehållsförteckning:

Video: Primer (122 Bilder): Vad Det är Och Vilka Typer Av Blandningar För Väggar Som Finns, Ett Universellt Medel För Grundning Av Tak, Latex Och Självhäftande Rostprimer

Video: Primer (122 Bilder): Vad Det är Och Vilka Typer Av Blandningar För Väggar Som Finns, Ett Universellt Medel För Grundning Av Tak, Latex Och Självhäftande Rostprimer
Video: Vad betyder högupplöst? 2024, Maj
Primer (122 Bilder): Vad Det är Och Vilka Typer Av Blandningar För Väggar Som Finns, Ett Universellt Medel För Grundning Av Tak, Latex Och Självhäftande Rostprimer
Primer (122 Bilder): Vad Det är Och Vilka Typer Av Blandningar För Väggar Som Finns, Ett Universellt Medel För Grundning Av Tak, Latex Och Självhäftande Rostprimer
Anonim

DIY reparation är en svår men genomförbar uppgift. Nyckeln till framgång är att få jobbet gjort utan brådska och inte följa råd från proffsen. Specialisten vet att det nödvändiga stadiet av absolut allt arbete, oavsett om det är att avsluta väggarna i köket eller plana golvet i badrummet, börjar med att behandla ytan med en primer. Omfattningen av detta verktyg för reparation är mycket brett, och för varje typ av arbete finns det olika typer av primer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För oplysta människor väcker ordet "primer" olika associationer. I bästa fall anses det vara en lösning för behandling av träytor före målning. I värsta fall skiljer de sig inte från kitt. I själva verket är detta ett ämne med en komplex komposition och ett brett spektrum av åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilken typ av arbetsyta som en primer behövs för, är dess sammansättning något annorlunda, men de flesta primers är en kombination av samma komponenter:

  • Flytande komponent . Oftast är det vatten, som redan finns i ämnets sammansättning. I vissa fall säljs jorden som en pulverblandning och vatten tillsätts också till den i de proportioner som anges av tillverkaren. Vätskan i kompositionen ger enkel applicering på ytan och ämnets förmåga att tränga in i materialets djupa lager.
  • Grunden . Andelen av detta ämne i kompositionen är ganska stor. Basen hjälper primern att inte avdunsta för snabbt, reagerar med vatten, så att den flytande kompositionen fördelas över det bearbetade materialet i ett tunt, jämnt lager. Basen kan vara polymer, organisk eller mineral. De vanligaste är gips, cement, kalk som används ofta.
Bild
Bild
Bild
Bild

En modern primer kan också baseras på syntetiska ämnen. Deras lista är mer omfattande, men inte alla är tillåtna av GOST.

Färgpigment . Krävs inte för alla typer av primer. Oftast är jorden neutral eller transparent. Men för bearbetning av rent trä rekommenderas att använda en vit eller ljusfärgad primer så att ytan är tydligt synlig. Vissa primers har en rosa eller gråaktig nyans. Det är också avsett för trä som ska målas mörkare än vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lim. De ger dragkraft.
  • Adsorberande (filmbildande) ämnen.
  • Bitumen, oljor, hartser.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hydrofob (vattenavvisande komponenter).
  • Antimögeltillsatser.
  • Antibakteriella ämnen (insekticider, fungicider).
  • Polymerer och sampolymerer.
  • Isolatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den exakta sammansättningen bestämmer syftet med primern.

Användningen rekommenderas för följande ändamål:

  • Förbättrad vidhäftning (vidhäftning) mellan arbetsytan och utjämningsskiktet. Gips, kitt, oljefärg och olika emaljer används ofta som utjämningsbeläggning. Även cement-, betong-, gipsblandningar kan tjäna till utjämning.
  • Djup penetration i det inre av ytbehandlingsmaterialet . Det verkar som om funktionen är av tvivelaktig användbarhet, men den är nödvändig för arbete med gamla ytor. Genom att tränga djupt in i träet i golvet eller på väggarna håller primern liksom sina fibrer ihop, vilket förhindrar skalning och sprickbildning.
  • Korrosionsskydd av metallytor . Som du vet är metall täckt med färg inte bara och inte så mycket för skönhet, utan för att skydda den mot korrosion. Färgen måste förnyas mycket mindre ofta om ett skyddande primerlager appliceras under den. En ytterligare fördel med primern - emaljen blir mjukare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Antiseptisk verkan . Vissa efterbehandlingsmaterial bidrar till växthuseffekten, odlingen av svampar och mikroorganismer, vilket påverkar dekorationens utseende och husets invånares hälsa. Till exempel är svart mögel som uppstår från fukt ett fruktansvärt toxin och deprimerande. Dess utseende är mycket oönskat, och en primer med antibakteriella tillsatser hjälper till att skydda väggarna. Det är användbart för behandling av träytor, liksom väggar för gips, fasader, flytande tapeter, dekorativt gips, andra täta material och ett golv under en torr avjämning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Avslöjande" av trädstrukturen . Denna teknik används för träytor, när de inte ska täckas med ett tjockt lager färg eller annat dekorativt material. Primern accentuerar träets naturliga korn, och lacken ligger ovanpå det. Det finns också en färdig primerblandning med tillsats av lack.
  • Spara flytande efterbehandlingsmaterial . Till exempel, när du målar trä, förhindrar ett lager primer att träfibrerna absorberar färgen. Vid tapetlimning minskar det konsumtionen av lim.
  • Fuktskydd . Det är nödvändigt i rum med fuktigt mikroklimat. Samtidigt, i fuktiga rum, används primern både för dekorativ efterbehandling och i vissa fall ovanpå den.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förebyggande av vätskeförlust vid hällning av golvbeläggningen . En av anledningarna till att en cement- eller betongbeläggning för utjämning av golvet spricker när det torkar är vätskans "rymning" i golvskiktet. Det är inte bara nödvändigt att grunda undergolvet, det är nödvändigt. Samtidigt ska du inte tycka synd om primern. Priset för det är mycket lägre än för hällning av golvet, och en högkvalitativ beläggning kan rädda utjämningsskiktet från sprickor. Primern appliceras på golvet tills de små "pölarna" inte längre absorberas framför våra ögon.
  • Upparbetning . Sekundär primerapplikation är aldrig överflödig. Det är faktiskt att använda det över utjämningsskiktet innan du applicerar tapeter eller annat slags dekorativt material. Det andra jordlagret skyddar inte bara arbetsytorna från ångor, sot, sot, utan gör det också enkelt att ta bort efterbehandlingsmaterialet under nästa reparation.
Bild
Bild
Bild
Bild

I en ny byggnad, när efterbehandling är klar för första gången, under hela cykeln, kan primern appliceras tre gånger: före utjämning, längs det grova utjämningsskiktet och över det sista skiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett karakteristiskt drag hos en kvalitetsprimer är överensstämmelse med produktionsvillkor som regleras av GOST. Tillverkare lägger till olika ämnen och föreningar till kompositionen, och några av dem kan vara mycket effektiva, men inte säkra för hälsan. Endast produkter som uppfyller alla krav i standarden kan användas inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST tillhandahåller följande markegenskaper:

  • Färgen på ämnet efter att det torkat. Före applicering är primern vanligtvis vit, mjölkaktig, rosa, grädde och blir sedan transparent, om inte annat anges av tillverkaren. Vissa arter har en rikare färg. Skärmar är inte föremål för standardisering.
  • Jordens yttre egenskaper efter torkning. Enligt standarden ska det vara en jämn, enhetlig, matt eller halvblank film.
  • Lagringsförhållanden och förekomst av sediment. Ämnet förvaras i en sluten behållare, bort från solljus och fukt. Som ett resultat bör inget betydande sediment bildas. Endast ett lättblandat lager och en tunn film är tillåtna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att använda jorden efter lång lagring endast om den har behållit alla sina kvaliteter, i enlighet med standarden. Garantitiden är inte längre än 6 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Jordförbrukning. För ett lager beräknas det från 60 till 100 gram per kvadratmeter.
  • Slitstark. Efter denna procedur bör det inte finnas några fettmärken på "huden", och primern förblir slät.
  • Ett ämnes densitet eller viskositet. Det är svårt att avgöra utan en speciell enhet, därför måste du fokusera på informationsdekalen när du väljer ett verktyg. Standardvärdet är 45. Avvikelser är tillåtna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Möjlighet att tunna primern med ett lösningsmedel. Maximalt - 20% ämne på 100% jord.
  • Andelen icke-flyktiga (icke-flyktiga) ämnen. Det fluktuerar inom 53-63%.
  • Torktid och inomhus temperaturförhållanden: 24 timmar vid 20-22 grader Celsius.
  • Filmens hårdhet, elasticitet och flexibilitet, graden av delaminering - inom en enhet.
  • Slagfasthet - 46-50.
  • Graden av vidhäftning är högst 1.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motståndskraft mot alkaliska och kemiska ämnen - 24.
  • Säkerhetsstandarder för arbete med jord. GOST känner igen det som ett giftigt material som är lättantändligt, därför rekommenderas att arbeta med jord i ett ventilerat område, med personlig skyddsutrustning, borta från bränder. Applicera ämnet med en pensel eller färgspray.
Bild
Bild

När du väljer en primer är det också viktigt att ta hänsyn till det som inte stavas i GOST. Nämligen: fördelarna och nackdelarna med ämnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på fördelarna med olika typer av primer:

  • Ett brett utbud av primerföreningar gör det möjligt att lösa olika reparationsuppgifter och skydda de inre och yttre ytorna i rummet mot miljöpåverkan.
  • Väggbehandling garanterar en stark vidhäftning av ytmaterialet på arbetsytan.
  • Lågt pris.
  • Hjälper till att spara på mängden lim och flytande dekorativa material för efterbehandling, eftersom ytan på väggar, tak eller golv efter bearbetning inte absorberar produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förlänger livslängden för efterbehandlingsmaterial.
  • Underlättar borttagning från ytan vid upprepade reparationer.
  • Primern i topplackets färg ger en mer hållbar och "tät" nyans.
  • Ökar biostabiliteten för material.
  • Gör strukturen på arbetsytan enhetlig. I vissa fall är detta extremt bekvämt. Till exempel behöver gammalt gips inte tas bort för att applicera ett dekorativt lager. Primern gör dess yta slät och monolitisk.
Bild
Bild
  • De flesta arter är luktfria.
  • Skyddar dekorativa ytor i rum med fuktigt mikroklimat.
  • Består av komponenter som är säkra för hälsan.
  • Det är extremt lätt att använda och klart att använda direkt efter köpet.
Bild
Bild

Nackdelar med en primer:

  • Hög förbrukning när du arbetar i ett rum med ett imponerande område.
  • Primers egenskaper är inte kumulativa, de fördubblas eller tredubblas inte med en ökning av antalet lager, och du kan också "överdriva". I detta fall kommer primern inte att förbättra vidhäftningen, utan tvärtom minimera kvaliteten på efterbehandlingen.
  • Torkar helt på 24-48 timmar
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det finns en risk att produkten faller på ytan i ett ojämnt lager.
  • Vissa typer av primer, som inte kan ersättas med en universell komposition, har bara en rik röd, svart eller brun färg och det är mycket svårt att täcka dem med en ljus dekorativ finish. Materialförbrukningen ökar, reparationskostnaderna ökar.
  • Om de är luktfria anses vissa primrar vara giftiga. Några av dem har en uttalad kemisk arom.
  • Det är inte ett brandsäkert material.
Bild
Bild
Bild
Bild

De karakteristiska egenskaperna bestäms av dess typ.

Vilka typer finns det?

Klassificeringen av primers görs enligt flera kriterier:

Efter ämnets sammansättning

Det finns ungefär ett dussin sorter.

  • Akryl . Produktens sammansättning gör att ytan kan "andas", trots flera jordlager. Det används på en mängd olika material, från betong till trä, enligt tillverkarens märkning. Det finns också en mångsidig akrylprimer.
  • Mineral . Basen består av vanliga material som cement, vilket gör den lämplig för användning på en mängd olika ytor. Fungerar särskilt bra på porösa material av mineraliskt ursprung, kalksten och gips. Motståndskraftig mot fukt och solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Alkyd . Ett material som innehåller polyvinylklorid, polyuretan, polystyren, acetatkomponenter och färgämnen. Av sin natur är de praktiskt taget universella, de används till och med för glas. Emalj, polyuretan och glyftaliska primers är alla sorter.
  • Epoxi . Kärnan i kompositionen, som det redan framgår av namnet, är harts. Förutom dem innehåller kompositionen tillsatser av kemiskt ursprung. Ytan får efter bearbetning en tät matt eller blank film, som är maximalt resistent mot aggressiva miljöpåverkan
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda egenskaper - motståndskraft mot höga temperaturer och skador. Mestadels bearbetas metallprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Silikon . Koncentrerat bindemedel med förmågan att ge den mest hållbara täckningen. Idealisk bas för silikonbaserade färger. Att arbeta med det kräver försiktighet, eftersom ämnets ångor är giftiga. Det är relevant för arbete utanför bostadslokaler, där förstärkt skydd mot de negativa effekterna av klimat och miljö krävs.
  • Silikat . Den syntetiska basen är kaliumglas. En sådan primer används främst när man arbetar med fasaden på arkitektoniska strukturer. Det kan vara tegel, betong, med puts. Det är mest effektivt tillsammans med silikatfärger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Latex . Ett samlingsnamn för en grupp material, vars huvudsakliga egenskap är att fylla porer och sprickor på ytan av väggar, tak eller golv. En betydande andel av komponentkompositionen tillhör en klibbig substans - latex. Det är han som utför funktionen av det primära utjämningsskiktet och förbättrar vidhäftningen av de återstående skikten till arbetsytan. Universella formuleringar är gjorda på basis av latex.
  • Kvarts . Grundkomponenten i kompositionen är kvartssand. Ytterligare komponenter - vattendispersiv materialgrupp. Vattenavvisande och grov yta under bearbetning blir primerns huvudegenskaper. Det fungerar bäst som ett sätt att öka vidhäftningen mellan ytmaterialet och väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare ett plus med jord med sand är dess färg. I rätt nyans, nära topplacken, ger den en vacker dekorativ effekt. Det finns en harmoni mellan absorption och reflektion av ljus, och färgens nyans avslöjas så effektivt som möjligt.

Schellack . Den har en ovanlig sammansättning: mjölkaktig juice från insekter och metylalkohol. Tillsammans ger de effekten av en lackfärg. Sådana kompositioner används aktivt vid träbearbetning, eftersom de fungerar som den välkända torkoljan, men inte har en stark lukt och inte lämnar oljiga fläckar på träet. Med deras hjälp bearbetas knutpunkterna på brädor, stockar och balkar för att förhindra att harts släpps ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fosfat . Fosfoprimer är ett enkomponentmaterial som uteslutande används för olika metaller. Främst i arbeten på byggnadens fasad, på grund av primerns unika förmåga att ta bort rost och bekämpa dess utseende.
  • Bituminös . Det allmänna namnet på ett antal primers vars huvudsakliga syfte är att skydda golvbeläggningen. Det används under trägolv, under olika typer av golv, under golvbeläggning (vått, halvtorrt, torrt och prefabricerat).
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen kan variera mycket beroende på de medföljande komponenterna. Dessa inkluderar: bensin, gummiavfall, mineralblandningar, vatten, polymerer. Primern är mycket giftig, kräver arbete i ett ventilerat område med respirator.

Bild
Bild

Med graden av penetration

  • Ytåtgärd . Sådana kompositioner bildar en tät film på trä, betong, tegel, kalk, sten, glas och andra material. Det fyller den porösa ytan och mikrosprickor, slätar ut dem innan kitt appliceras, ger en liten grovhet, på grund av vilken vidhäftningen av material förbättras. Samtidigt förblir allt ämne på toppen, utan att sippra in i de djupa materiallagren, vilket inte är optimalt i alla fall.
  • Djup penetration . Det skiljer sig från ytjord genom att kompositionen innehåller ämnen av en finare fraktion, som kan tränga in i vissa material, till exempel trä och dess derivat, till ett djup av 15 millimeter. Deras yta är mjukare, och en antibakteriell substans är nödvändigtvis närvarande bland komponenterna. Det skyddar de inre skikten från förfall och förstörelse. Det är faktiskt att använda på trä, gips, gips, betong, gips och tegel, ytor, cement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Trä . Trä används ofta i konstruktionen på grund av dess estetiska och operativa egenskaper, men det är nyckfullt i sin vård och kräver noggrant urval av material för bearbetning. Huvudproblemet vid träbearbetning är en hög grad av absorption av färgämnen och lim av träfibrer.

Bild
Bild

För att spara pengar och för bättre distribution av ämnet behövs en primer som förbereder ytan helt. Det kan vara en oljebaserad, akryl, mineralbaserad primer. Huvudkraven är ljus färg, förmågan att tränga djupt in i fibrerna, närvaron av svampdödande föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • På gips . Gipset är känsligt för fukt, sot, mekanisk skada, så skiktet måste vara tätt, välskyddande, vattenavvisande och innehållande antibakteriella komponenter. Penetration varierar.
  • För metall . Huvudkravet är skydd mot fukt och korrosion. Enkomponentformuleringar är lämpliga, till exempel fosfat eller shellack.
  • Betongkontakt . Det används främst för behandling av golvplattor. Ger skydd mot fuktträngning djupt in i taket. Lämpliga kompositioner för porösa ytor baserade på latex, silikon och silikat, universella primrar, bituminösa lösningar.
  • Universell . Det används om materialet inte är specifikt och mikroklimatet i rummet inte är fuktigt. Det bearbetade materialet kan vara gips, trä, gips, fiberboard, spånskiva, plywoodskivor och OSB -skivor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På platsen för användning

  • För dekoration utomhus . Lösningar med hög motståndskraft mot temperatureffekter, ultraviolett ljus, fukt, mekanisk belastning. De bearbetar byggnadens fasader. Inomhus kommer sådana täta beläggningar att vara överflödiga. På grund av dem slutar väggarna att "andas", det finns risk för växthuseffekten.
  • För inredningsarbete . Dessa är alla primers som enligt GOST och specifikationer kan användas inomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter fastigheter

  • Vattenavvisande . Bildar ett skyddande lager i fuktiga rum. Till exempel bearbetas väggarna med det innan plattorna läggs i badrummen.
  • Antiseptisk . Oumbärlig när man arbetar med träbaser och vid bearbetning av gamla byggnader.
  • Uppstramande . Primer för att "plugga" mikroporer på instabila underlag som gips, kalk, kitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rostskydd . Krävs där det finns metallfragment eller fasta metallytor. Förhindrar rost och materialförfall.
  • Lim . Förbättrar vidhäftning av material till underlaget på olika plan. Det händer för väggar, tak och till och med golv.
  • Slutlig . Avslutar cykeln med grov efterbehandling, föregås av dekorativ efterbehandling.
  • Universell . Används för ytor som kombinerar flera egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Färgen på primern är av grundläggande betydelse. En korrekt vald nyans, lämplig för nyansen av en dekorativ beläggning, löser flera problem samtidigt.

  • Kontrollerar likformigheten hos primerlagret . Ju mer kontrasterande färgerna på grovytans yta och primern är, desto tydligare är alla brister. Detta är mycket bekvämt för att eliminera alla defekter även i förberedelsestadiet.
  • Förbättra kvaliteten på topplacken . Det råder ingen tvekan om att en vit bas för vit tapet (särskilt tunn) är mer lämplig än en brun. På samma sätt tillåter en grå primer att den grå färgen utvecklas till fullo.
Bild
Bild
  • Sparar på mängden efterbehandlingsmaterial . När det gäller renoveringar i ett bostadsområde, där det är svårt att hitta ett rum mindre än 8 kvadratmeter, kan antalet färgskikt som krävs för att dekorera väggar både minska och avsevärt öka reparationskostnaden.
  • Sparar tid . Minus ett extra lager färg - minus en extra halv dags fysiskt arbete med en rulle och en trappstege mot väggen.
Bild
Bild
  • Förlängning av beläggningens livslängd . Vid första anblicken är detta en obetydlig detalj, men i praktiken är den nästan den viktigaste. Om primerns färg matchas med färgen på väggarna, kommer skadan att förbli osynlig istället för mekaniska skador (stötar, flisar, repor), där det dekorativa lagret kommer att drabbas i första hand. Vid användning av olika nyanser försämras ytans utseende snabbare. Vad man än kan säga kommer skillnaden att märkas även mellan två ljusa nyanser.
  • Ger ett presentabelt utseende som en slutlig beläggning. Till exempel när det i vissa interiörer är viktigt för stilistiken att bevara strukturen på trä-, sten- eller kalkbeläggningar. En lackfärg används för trä och matt för andra ytor.
Bild
Bild

Olika tillverkare erbjuder rika färgpaletter att välja mellan. Bland ljusa primers är vita, kex, mjölkiga, beige, lavendel, cementgrå, silvergrå, pistaschfärg, vårnyanser av gult, grönt och rosa populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från de mer mättade under färgen kan du plocka upp en brun primer, blå, grön, terrakotta, vanilj, preussisk blå, Marsala, lila. De mörkaste är grafit och svart.

Separat är det värt att markera primers för ytbeläggningen, som domineras av naturliga naturliga nyanser: päron, kastanj, mahogny, teak, ek, valnöt, rosenträ, björk.

Bild
Bild

Hur väljer man den bästa?

För att välja rätt primer måste du bygga på flera aspekter.

  • Den första bedömningspunkten är att renoveringar planeras inuti byggnaden eller längs fasaden. Därefter bedöms skyddet av de behandlade områdena mot fukt, temperatur, ultravioletta strålar och mekaniska påverkan. Baserat på dessa parametrar väljer du en primer för utomhus- eller inomhusarbete och bestämmer materialets täckningsgrad. Ju mindre allvarliga klimat- och mikroklimatiska förhållanden är, desto lättare ska primern vara.
  • Den andra punkten är bedömningen av ytan på den behandlade ytan. Ju större area, desto klokare att välja en tät komposition, som inte kräver mer än två lager. Detta sparar både kostnader och ansträngning.
Bild
Bild

Den tredje punkten är variabel: valet av en primer beroende på dess funktion eller typen av bas som ska behandlas. Och i detta avseende rekommenderar målare att använda en enkel regel: grundfärgen, efter bastyp, ska vara så komplementär som möjligt till ytmaterialet. Om det här alternativet är osannolikt bör finishen matchas på basen med basen av primern. Enligt denna princip väljs mineralbaser för material av naturligt ursprung, syntetiska - för syntetiska, silikonfärger för silikonprimrar, alkydfärger - över alkydprimer

Bild
Bild
  • Mineralprimrar används på färsk kalk, putsad (putsad), betong, cement och tegel. De kan innehålla gips, cement, kalksten. För utomhusbruk måste en vattenavvisande bas användas. För internt, så att gipset inte blir blött, behöver du en snabbtorkande.
  • För mineralplåster - en uteslutande mineralprimer som förbättrar hygroskopiciteten, ökar vidhäftningen, torkar snabbt, ångsäker och motståndskraftig mot miljöförhållanden.
Bild
Bild
  • För behandling av tidigare målade material är primers baserade på kopparsulfat avsedda. De arbetar enligt principen att "beta" för smutsiga ytor, varefter du omedelbart kan börja måla.
  • För svaga, fritt flödande, mycket porösa material som lätt absorberar flytande ämnen, använd en djup penetrationsprimer med god vidhäftning. Exempelvis är kvarts med vattendispersionstillsatser, akryl- och silikonbaserade ämnen lämpliga. Innan emalj används för dekorativ efterbehandling behandlas mycket porösa underlag med djupa alkydföreningar. Om det översta lagret inte håller ordentligt, smulas, sprickor behövs en förstärkande primer.
  • För metallsubstrat rekommenderas att använda korrosionshämmande behandling baserad på alkyd, epoxi, fosfat, glyftalbaser. Monokomponent och utspädda formuleringar är lämpliga.
Bild
Bild
  • En vidhäftningsmatt primer är också bra. Det används vanligtvis lokalt för möbler, fönster, dörrar. Det är möjligt på kombinerade ytor, eftersom det skapar en idealisk grovhet för vidhäftning, även på glas, plast, aluminium och andra svåra typer. Du kan späda ut en torr blandning före användning eller använda en färdig.
  • För kombinerade trä-metallbaser är det viktigt att använda en flytande suspension av alkydkomponenter, torkmedel, stabilisatorer och lösningsmedel.
Bild
Bild
  • Träytor är impregnerade med antiseptiska medel som tränger djupt in i materialet. För att skydda mot harts behandlas oriktigheter och kvistar med "epoxi". Det är oönskat att blanda dem. Efter att ha bedömt basens skick måste du välja en mer lämplig.
  • Träets finish utförs med en lackfärg.
  • För inte massivt trä, utan material som är tillverkade av dess fibrer och lim, rekommenderas lätta akrylgrunder. De är lämpliga för bearbetning av icke-laminerad plywood och spånskiva, OSB, fiberboard och kompositmaterial. De klarar uppgiften, även om färg tidigare applicerats på trädet.
Bild
Bild

tips och tricks

En av fördelarna med primern är dess användarvänlighet. Men även om proceduren inte kräver speciella krångligheter, kommer den att uppfylla förväntningarna 100% bara om den används korrekt.

Professionella målare rekommenderar dig att följa ett antal enkla regler:

  • Ytförberedelse är ett obligatoriskt steg. Vid en gammal bas som redan har genomgått en eller flera reparationer måste de tidigare skikten av dekorativ beläggning avlägsnas noggrant. För detta används speciella lösningar, färgborttagare, penslar, skrapor, vatten. Efter avlägsnande av resterna av materialet tvättas och torkas ytan.
  • Nya väggar, golv och tak först efter avslutad konstruktion kräver mindre ansträngning. De måste avfettas och avfettas. En dammsugare och våtrengöring hjälper till att ta bort damm, och du kan bli av med fett med en speciell komposition eller vatten med tvätttvål. Sedan får ytorna torka bra.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Överensstämmelse med säkerhetsåtgärder. Primern är en ofarlig produkt, men om den kommer på slemhinnorna och huden kan den orsaka irritation och en allergisk reaktion. Arbetet utförs i enkel utrustning. Det är lämpligt att skydda dina händer med handskar, ditt huvud med en halsduk och ditt ansikte med en andningsskydd. Undvik ögonkontakt vid takbehandling.
  • Skydda omgivande ytor. Primern skapar en tät filmbeläggning, ibland färgad, och om du inte skyddar golvbeläggningen eller dekorativa föremål, kommer det att finnas spår efter dem efter torkning.
Bild
Bild
  • Rätt val av verktyg för olika typer av ytor. Det mest populära verktyget för behandling av väggar är en syntetborste. Det absorberar inte produkten, det gör att du kan räkna ut alla sprickor och svåråtkomliga platser. Stora, plana ytor är praktiska att rulla, men det absorberar mycket vätska som slösas bort. För det mest jämna och tunna skiktet används en sprutpistol.
  • Taket är grundat med en lång handtagsrulle. Du kan inte använda den medan du står nedanför så att produkten inte kommer in i dina ögon, hår eller hud. För målningsarbete måste du skaffa en trappstege.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver också ett färgbad något bredare än valsens bredd med en ribbad lutande yta för att ta bort överflödig produkt. Du måste rulla valsen strikt i en riktning och lämna inga luckor. Det andra lagret appliceras vinkelrätt mot det första. Det är osäkert att grunda med en sprayflaska, eftersom ämnet kommer att sätta sig uppifrån och ner i processen, och det är helt enkelt obekvämt att arbeta med en borste.

Bild
Bild

Verktygen för bearbetning är desamma som för väggar, men penslarna är bredare och en skumrulle är önskvärd. Syntetiska penslar används i form av breda penslar, platta för målning på svåråtkomliga platser, radiator för samma ändamål.

Bild
Bild

Rullarna är lämpliga för grundning av undergolv och för efterbehandling av trägolv. Korta och långa tupplurar fungerar bäst på undergolvet före kakling och golvmontering, men är inte lämpliga för ytbehandling på grund av fula tupplurar. Mjuka cylindriska rullar (fleece, skumgummi) och hörnvalsar är universella för svåra platser. En sprayflaska är inte lämplig eftersom golvprimern är mer trögflytande och snabbt täpper till sprayflaskan.

Bild
Bild
  • Använd inte en produkt som har gått ut. Det blir svårt att ta bort det från ytan och primern ger inte längre en enhetlig filmbeläggning.
  • Det är möjligt att applicera färg, kalkning, flytande tapeter och andra material först efter att primern har torkat helt. Detta är 24 timmar eller mer, trots prestanda från paketet. Det yttre lagret kan verka torrt, men 10-15 millimeter av kompositionen på djupet måste fortfarande torka.
  • En värmefläkt eller värmare kan hjälpa till att påskynda torkningen. Drag och luftfuktighet i rummet får inte tillåtas förrän primern är helt torr.
Bild
Bild
  • Det är lätt att kontrollera dess beredskap för vidare arbete - med en bit maskeringstejp. Det kommer inte att fastna på en våt yta, men på en torr yta kommer det att fästa bra och ta bort utan spår.
  • För färger med låg dold effekt är det bättre att använda den mest liknande färgen.
  • Tvätta verktygen mellan första och andra skikten. Filmen torkar både på dem och på den behandlade ytan. Om de inte tvättas kan de lindas in i en fuktig trasa och läggas i en plastpåse.
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Primerproduktion är en mycket utvecklad nisch idag. Dussintals tillverkare erbjuder sina produkter för olika ändamål och till olika prispunkter. Bedömningen av tillverkare på hemmamarknaden, sammanställd på grundval av många recensioner, hjälper till att göra rätt val.

Bild
Bild

Bolars varumärke . Det är en inhemsk tillverkare som specialiserat sig på torra byggblandningar. Produkterna tillverkas med högteknologisk utrustning, kvalitetskontroll i alla produktionsstadier och uppfyller säkerhetsstandarder. Viktigt är att recensionerna av dem som har testat primern indikerar att dess kvalitet är överlägsen dyrare motsvarigheter.

Bild
Bild

I raden av primers finns det smala fokuseringsmedel - för oglaserade plattor, injekteringsfogar, glas. De ger fuktbeständighet och en blank yta. Anti-mögelprodukter och betongkontakt förtjänar särskilt beröm.

Bild
Bild

Knauf företag . Kundrecensioner bekräftar att märkets produkter är kända tyska kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris. Primers klarar komplexa uppgifter som att behandla gamla väggar, trä, sönderfall och porösa ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortimentet av Knauf -efterbehandlingsmaterial är mycket brett och det finns en primer för alla typer av arbeten. Separat produceras formuleringar för alla typer av färger, för bearbetning av takytor, för väggar, golvbeläggningar, inklusive utjämningsblandningar.

Bild
Bild

Anmärkningsvärt är de universella primers som Knauf producerar i övervägande mängder. Nackdelen med produkten är att den idealiska kombinationen av primern endast ges med efterbehandlingsmaterial från samma tillverkare. Och de kostar en storleksordning dyrare än material från annan produktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tyska märket Vetonit med filialer i Ryssland. Tillverkare ger en garanti för alla produkter, oavsett vilken yta (väggar, golv, tak) den är avsedd för och i vilket skick ytan är. På grund av primerns utmärkta penetrerande, vidhäftande, vattentäta och antibakteriella egenskaper är den efterfrågad i speciella fall av reparation och masskonstruktion av proffs.
  • Företaget "Lakra " är praktiskt taget i nivå med den tyska koncernen. I över tjugo år har hon specialiserat sig på produktion av alkyd- och akrylprimrar. De är inte avsedda för efterbehandling, men de är mest effektiva som bas för andra material. Separat är det värt att lyfta fram en svart primer för metallytor, vilket flera gånger förbättrar vidhäftningen och motståndet hos materialet mot de negativa effekterna av fukt. Bra och mångsidiga djuphandlingsprimrar.
Bild
Bild

Ett obestridligt plus med produkterna är att det är möjligt att köpa en koncentrerad vattenlöslig primer, vilket gör att du kan spara en betydande summa, eftersom det visar sig 5 gånger mer medel än när du köper en färdig för samma pengar. Enligt recensioner är primern "Lacra" en produkt som uppfyller förväntningarna, och från professionella målare går den ofta in i kategorin systematiskt inköpt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Märke Tikkurila - en av de erkända ledarna på marknaden för färg och lack. Eftersom färgen är utformad för helt olika ytor, så är primers mycket olika. De som har testat dem i praktiken känner igen enhälligt den bästa primern i raden för träytor, inklusive plåtmaterial av fiberboard, MDF och spånskiva. Det finns också lösningar för komplexa ytor: glas, aluminium, plast, keramiska plattor, stål, samt en primer för bearbetning av järnhaltiga och icke-järnmetaller, lösliga med vitsprit. Kunder av Tikkurila-produkter bekräftar att en reklamliknande effekt uppnås när den används tillsammans med färger.
  • Eftersom den finska primern är utformad för hårda klimatförhållanden och Brittiska tillverkaren Dulux vet mycket om fuktbeständiga material för fasadbearbetning. Du kan arbeta med en sådan primer i fuktigt och kallt väder. Det skyddar perfekt trä från ruttnande och metall från korrosion.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Primer "Tex ". Amatörer erkänner denna produkt som värdig när det gäller kvalitet, pris, användarvänlighet och uppnådd effekt. Men proffs är inte alltid nöjda med ens koncentrerade ämnen i "Profi" -serien. De anser att priset på denna produkt är något för dyrt, och tillverkarens löften utsmyckade.
  • Vissa proffs kontrasterar Tex -primern produkter "Ceresit ". Av recensionerna att döma är hennes penetrationsförmåga bättre, och täckningsförmågan är högre och kvaliteten är mer tillförlitlig. Lämplig för olika inomhus- och utomhusytor.
  • Mindre efterfrågade primers Axton, Bergauf, Eunice, Osnovit, Aquastop och andra … Åsikterna om deras kvalitet var delade. Vissa tror att detta är en anständig kvalitet till ett överkomligt pris, andra hävdar att det är vatten och krita, och den enda fördelen med köpet är en bekväm behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Att applicera en primer är ett nödvändigt steg i inredning och fasadfinish. Detta har länge bevisats i praktiken med framgångsrika exempel. Så primern är ett universellt verktyg för applicering på porösa ytor, bearbetning av tegel, cement, skumblock, glas, metall, trä, kork.

Bild
Bild

Det behövs för att skydda polymertorrfyllningen och golvbeläggningen, det är oumbärligt för att öka vidhäftningen av glas till efterbehandlingsmaterialet, skydda vattenbaserad färg, stärka ytan på gammal färg, gips eller kitt. Separat är det värt att lyfta fram de mindre vanliga typerna av primer - efterbehandling, lack, skydd för oglaserade plattor och injekteringsfogar mellan plattor.

Rekommenderad: