Hus Med Platt Tak (80 Foton): Vad Det är Och Vad Som är Funktionerna I Ett Omvänt Tak, Enhet Och Installation I Ett Privat Hem, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Hus Med Platt Tak (80 Foton): Vad Det är Och Vad Som är Funktionerna I Ett Omvänt Tak, Enhet Och Installation I Ett Privat Hem, Fördelar Och Nackdelar

Video: Hus Med Platt Tak (80 Foton): Vad Det är Och Vad Som är Funktionerna I Ett Omvänt Tak, Enhet Och Installation I Ett Privat Hem, Fördelar Och Nackdelar
Video: Smitta och smittspridning 2024, April
Hus Med Platt Tak (80 Foton): Vad Det är Och Vad Som är Funktionerna I Ett Omvänt Tak, Enhet Och Installation I Ett Privat Hem, Fördelar Och Nackdelar
Hus Med Platt Tak (80 Foton): Vad Det är Och Vad Som är Funktionerna I Ett Omvänt Tak, Enhet Och Installation I Ett Privat Hem, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Det finns många takdesignalternativ för ett privat hus. Idag, tillsammans med takkonstruktioner, gör modern teknik och material det möjligt att skapa platta versioner. Det är värt att överväga mer i detalj vad ett hus med platt tak är, dess designfunktioner, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Traditionellt uppfördes på de tempererade och norra breddgraderna ett tak med lutande sluttningar, vilket förhindrade ansamling av snötäcke på ytan och tillät riklig nederbörd att rinna ner på regndräneringssystemet. Hus med platta tak var vanliga i de södra regionerna, där det inte regnade kraftigt och ingen snö alls på vintern. Men utvecklingen av byggteknik och framväxten av moderna material, särskilt vattentätning, gjorde det möjligt att skapa ett horisontellt tak utan problem i någon region, även i fjärran norra delen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett plant tak är ett golv som ligger horisontellt direkt ovanför bostadsgolven i ett privat hus . Flera lager isoleringsmaterial som skyddar mot fukt, kyla och ånga samt ett dräneringssystem gör att du kan skapa ett pålitligt toppskydd i ett en-, två- eller trevåningshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var inte rädd för att läckor kommer att dyka upp i taket på sista våningen, eftersom de med ett kompetent tillvägagångssätt och högkvalitativa material är helt uteslutna. Det viktigaste är att korrekt hantera ett sådant tak och byta beläggning i tid i enlighet med garantiperioden.

För byggnader med raka tak ökar funktionaliteten eftersom takytan kan användas. På många sätt är installationen av sådana byggnader förenklad i jämförelse med tältalternativen, där det är absolut nödvändigt att bygga ett taksystem. De har också många andra fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Princip och konstruktionstyper

Till att börja med är det värt att notera att ett platt tak i ett privat hus inte är strikt horisontellt, så att vatten inte ackumuleras och dess avlopp utförs, en ytlutning på cirka 5-7 ° tillhandahålls. Principen här är densamma som i de lutande taktakarna - de ligger vid en liten lutning, som är osynlig från marken, men gör att all ackumulerad fukt kan rinna ut i avloppsröret. Också på ett plant tak: vatten samlas på en viss plats på grund av ytans ojämnhet, men platsen ser horisontell ut, du kan säkert bryta en gräsmatta på den eller utrusta ett rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dräneringssystemet på ett liknande tak innehåller speciella trattar , i vilket regnvatten strömmar under tyngdkraften och sedan, med hjälp av ett slangsystem, går in i avloppet eller under jorden. Dessa enheter är gjorda av plast som inte utsätts för fukt och sönderfall, de är monterade i isoleringslager på taket, och de är utrustade med ett skyddande nät ovanpå så att nacken och dräneringssystemet inte täpps till. En sådan tratt är konstruerad för cirka 100-150 kvm. m takyta, härifrån kan du beräkna deras totala antal. Vanligtvis räcker det med 1-2 stycken för ett litet lanthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett plant tak kan utnyttjas och outnyttjas. Om det praktiskt taget inte används, det vill säga det klättras flera gånger om året för att kontrollera dess integritet och underhåll, innehåller beläggningen följande lager från botten till toppen: värmeisolering, ångspärr och vattentätning. Golvtekniken här är praktiskt taget densamma som i flerbostadshus och industribyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns följande vanliga typer av outnyttjade plana tak: korrugerade och monolitiska

Det första alternativet är trådram . Först monteras en låda av metallprofiler eller träbjälkar på en betongbas, isolerande material placeras i den. Därefter fästs profilmetallplåtar på ramen. Detta är ett relativt billigt alternativ, lätt att installera och strukturen är lätt. Men det är praktiskt taget omöjligt att gå på ett sådant tak, eftersom profilerna kommer att böjas och deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk beläggning för ett platt tak innehåller flera lager. En ångspärrfilm av het bitumen läggs direkt på betongplattan, följt av mineralull och vattentätning, och en cementbaserad screed förstärkt med ett förstärkt nät hälls ovanpå. Ett sådant outnyttjat tak kommer att ha stor vikt, men det kommer på ett tillförlitligt sätt att skydda huset från nederbörd och kyla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ, om taket ständigt är inblandat, går folk på det, det finns några föremål. Sedan ändras isoleringsskiktet i ordning: först kommer vattentätningen, ovanpå vilken värmeisoleringen är installerad. Därför kallas ett sådant tak inversion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förfarandet för att lägga material är följande: först placeras ett bitumen-polymermembran på golvplattan, sedan läggs ett lager av värmeisolering av skum, skum eller expanderad polystyren. Om det finns en önskan att skapa en grön gräsmatta på husets tak, läggs ett separerande och filtrerande lager av geotextil ovanpå dessa isolatorer, och sedan ett bördigt lager på vilket naturligt gräs kommer att växa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett sådant tak med ett bördigt lager kan fritt drivas under den varma perioden, med ett korrekt installerat dräneringssystem, det är inte rädd för regn. På taket kan du placera en lekplats eller en idrottsplats, sätta solstolar eller bänkar, göra rabatter och till och med ha en picknick. Opererade gröna tak är nu vanliga inte bara i hus på landet, utan också i stadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av ett platt tak slutar inte med golv och hällande isolerande lager och läggning av dräneringssystem . För korrekt drift är det nödvändigt att skapa ventilation. Fukt och dess ångor kan ansamlas mellan isoleringslagren, senare under frost kan isoleringskakan spricka, bubblor uppträder och delaminering uppstår. För att undvika detta används luftare - plast- eller metallrör med paraplyformade lock som monteras inuti taket. Luften som kommer in genom dem, på grund av tryckskillnaden, urholkar vattenånga från isoleringsskikten, de förblir helt torra.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt efter platt tak är konstruktionen av blixtskydd. Det bör inte försummas, eftersom, trots den låga sannolikheten för förekomst, kan åskväder leda till de mest katastrofala konsekvenserna i ett hus på landet. Blixtskyddsnätet installeras inuti isoleringsskikten, om de inte är brännbara, eller om de är brännbara, ovanpå dem på specialhållare på en höjd av 10-12 cm från ytan. Alla noder i detta nät är anslutna till en blixtstång gjord av tjock ledande tråd, som går till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Låghus med ett platt tak, byggt enligt olika projekt, har varit i drift i vårt land i mer än ett år. Feedback från ägare som har bott i sådana hus i flera år hjälper till att belysa alla fördelar och nackdelar med sådana strukturer.

De har följande fördelar:

  • spara material - inget behov av att bygga ett komplext spärrsystem, och takarbete är förenklat;
  • konstruktionshastighet i jämförelse med gavel och ännu fler höfttak;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • enkel reparation och byte av tak;
  • enheten med ett platt tak kan du göra en plattform på den för olika behov: en gräsmatta, ett rekreationsområde med ett lusthus, ett gym, ett barnhörna, etc.;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det finns en möjlighet att montera fönster i taket, detta är en mycket original inredning plus en extra källa till naturligt ljus i taket;
  • takarbete kommer att vara mycket säkrare än när det gäller ett taktak;
  • vid kraftiga vindbyar finns det ingen risk för bristning av massiva takkonstruktioner och beklädnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt recensionerna av ägarna till sådana hus kan man också påpeka nackdelarna med ett platt tak:

  • Till skillnad från tältkonstruktioner kommer snö att ackumuleras i stora volymer på sådana tak på vintern, som regelbundet måste tas bort för hand;
  • installation av ett dräneringssystem krävs;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • du måste ständigt övervaka takets integritet, frånvaron av läckor;
  • Trots den uppenbara installationen har platt tak många nyanser, isoleringslager och rännor måste göras så korrekt som möjligt, annars kan läckor inte undvikas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många projekt med privata hus med horisontella tak kom från Europa, där klimatet är mildare. Därför måste sådana beslut justeras i enlighet med våra svårare väderförhållanden.

Vad ska man göra av?

Ett platt tak kan tillverkas av olika material, deras val beror på själva byggnadens struktur.

Om huset är tegel, tillverkat av gassilikat eller betongblock, kan en armerad betongplatta användas som takbeläggning. I det här fallet blir taket så starkt som möjligt; skrymmande och tunga föremål kan placeras på det. Ett sådant golvmaterial har inget skydd mot fukt, därför måste du i alla fall göra ett vattentätande lager av rullad bitumen eller en screed med ett lägre bitumen-polymermembran

Bild
Bild
Bild
Bild

Takplattor av trä av liknande design kommer att kosta mindre än betong; de kan tillverkas i ett förortsområde själv. En ram med balkar är installerad på väggarna, du kan ta hyvlade balkar på 10x4 cm eller andra som dem, det viktigaste är att de klarar vikten av framtida isolering och andra föremål som ligger på taket. Träet behandlas med ett antiseptiskt medel och en eldfast lösning. Taket från stången kan täckas med träbaserade paneler, brädor eller metallplåt

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumen används traditionellt som vattentätning för hus med platt tak. Det är ett kolvätebaserat organiskt material som produceras genom destillation av petroleum. Den har utmärkta vattentätningsegenskaper, är inte känslig för fukt, sönderfall och är inte rädd för frost. Den största nackdelen med bitumen anses vara dess icke -miljövänlighet - den innehåller skadliga komponenter, vid uppvärmning avger den en skarp lukt. Ändå är bituminös isolering fortfarande efterfrågad, bland annat i byggandet av hus med platt tak

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumen kan rullas och flytande . Vanligtvis används en kombination av de två för maximal effektivitet. Först hälls en het lösning på en förberedd rengjord yta, sedan rullas fast bitumen uppåt. Denna kombination låter dig stänga alla mikroskopiska luckor och sprickor och skyddar taket på ett tillförlitligt sätt mot fuktinträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra moderna vattentätningsmaterial som är renare och mer ofarliga än bitumen. Dessa inkluderar till exempel euroruberoid. Det tillverkas också på bituminös grund, men tack vare de syntetiska tygerna och polymererna i kompositionen avger det mindre skadliga ämnen och lukt. Euroruberoid produceras i rullar, för styrka strös det med speciella mineralflis

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en sprutbar taktätning i form av pulver och aerosoler. Det appliceras på ytan med hjälp av specialutrustning. Liknande blandningar finns tillgängliga från mjukgörare, cement, syntetiska hartser och härdare. Deras fördelar är att de inte bara skyddar mot fukt, utan också reflekterar solens strålar, inte släpper ut ånga

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda mot nederbörd används beläggningstätning i stor utsträckning. Det, som flytande takmaterial, appliceras på takytan med en rulle eller pensel. Bland sådana material är emulsion, gummi, polymermastik och primer särskilt vanliga

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns alternativ för bulkvattentätning i form av granulat som absorberar fukt väl och förhindrar att det tränger in i vardagsrummet. Exempel är expanderad lera och krossad sten. Deras fördel är att ingen komplicerad installation krävs - granulerna stiger helt enkelt till takets nivå, smulas och jämnt jämnar ut över ytan

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ångspärrskikt används vanligtvis en polyetenfilm med en tjocklek av 0,1-0,5 mm, som läggs över hela takets bredd under det värmeisolerande skiktet. För skydd mot kyla används många effektiva material: mineralull, polystyren, polystyrenskum, expanderad polystyren och andra

Bild
Bild
Bild
Bild

Massiva glastak är mycket imponerande och imponerande i utseende. Det transparenta taket i huset förstorar utrymmet visuellt, skapar en unik luftig atmosfär, rummen är alltid så ljusa som möjligt. Det är inte särskilt svårt att montera sådana golv, det räcker med att skapa en ram av metallprofiler eller träramar och glasera den. Men driften av glastaket blir mer komplicerad, på vintern är det nödvändigt att ständigt rengöra det från snötäcket. Därför är det bäst att göra ett genomgående golv med små takfönster

Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Ett plant tak kan installeras både i ett envåningshus med ett litet område och i en rymlig stuga. I en stor byggnad kan du kombinera ett lutande tak med ett horisontellt tak, till exempel att använda det för ett uthus eller en veranda. Tak kan också ha olika form: fyrkantiga, rektangulära och mer komplexa. Huvudsaken i ett icke-standardiserat projekt är att korrekt beräkna sluttningarna och dammsystemet så att fukt inte ackumuleras på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett omvänt plant tak kan användas för luftkonditionering, ventilationssystem, tv -antenner, kommunikationsboxar och annan utrustning. Om taket ska användas som en plattform för rekreation eller annat aktivt tidsfördriv är det nödvändigt att montera ett staket längs kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar ett sådant tak bör du också omedelbart ta hand om en bekväm stigning uppåt med ett räcke . Det finns många mönster för ett använt inverterat tak med ritningar för att vägleda dig när du bygger ditt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installations instruktioner

Innan byggandet och arrangemanget av ett platt tak är det värt att bryta ner planen för allt arbete steg för steg.

Det börjar med valet av form, typ och material för överlappningen. Man bör komma ihåg att belastningen på en sådan struktur alltid är mer intensiv än på tältalternativen. Baserat på detta måste du göra en ritning av ramsystemet med balkar och tak. Skissen anger de geometriska formerna, storlekarna, färgerna, materialen, nödvändig kommunikation. Det är bäst att omedelbart få en visuell uppfattning om hur det framtida taket kommer att se ut för ditt hem

Bild
Bild
Bild
Bild

Då måste du göra ett val av den framtida isoleringsbeläggningen. I det här fallet är det värt att styras av det befintliga klimatet, särdragen i överlappningen av övervåningen, takets syfte - om det kommer att drivas eller inte. Företräde bör ges till moderna polymermaterial, rulle eller spray. De måste ha höga isoleringsegenskaper, samtidigt vara ofarliga

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du måste göra ett ramtak börjar installationen av svarven med att förbereda skenorna, deras sågning. Allt förberedande arbete: polering, beläggning med skyddslack, märkning och skärning måste utföras på marken, i ett särskilt utrustat område. För att lyfta ramens fragment och montera på taket är det absolut nödvändigt att använda starka och fasta ställningar med breda plattformar. Arbetet bör utföras i klart och torrt väder

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter installeras en överlappning på ramen och en isolerande paj monteras. Innan täckning med isolerande skikt är det nödvändigt att installera ett dräneringssystem med trattar och dräneringsslangar, tillhandahålla ventilationshål och luftare, ett blixtstångssystem. För att uppnå maximalt skydd av taket från fukt är det nödvändigt att säkerställa tätheten hos alla skarvar och distanser. De måste dessutom behandlas med mastik, tätningsmedel eller isoleringstejp

Bild
Bild
Bild
Bild

När alla skyddande lager har installerats kan taket utrustas enligt ditt projekt: göra staket och räcken, lägg till ett bördigt lager och plantera grönytor, sätt möbler och andra föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är fullt möjligt att installera ett platt tak med egna händer med ställningar, nödvändiga material och en uppsättning tillgängliga verktyg: en bågfil, en hammare, en borr, ett måttband, en nivå och en monteringskniv.

Exempel på effektiv design

Ett platt tak i ett privat hus kan presenteras på olika sätt. Några exempel, skapade med egna händer i ett förortsområde, är värda att överväga mer detaljerat.

Ett outnyttjat platt tak i en envånings annex till ett privat hus. Effektiva isoleringsmaterial möjliggör en enkel och elegant design med en oregelbunden form. Den blanka ytan reflekterar solens strålar väl, och fukt ackumuleras inte på taket under regn.

Bild
Bild

Byggnadens högteknologiska tak är mycket rymligt och har en ovanlig form. Platsen används inte för ett rekreationsområde, endast solpaneler placeras på den. Om det behövs kan du lägga andra enheter och kommunikation på den.

Bild
Bild

Platt takterrass över garaget. Projektet är intressant genom att du kan gå in på den övre plattformen direkt från vardagsrummet på andra våningen i ett lanthus.

Bild
Bild

Modern teknik gör det till och med möjligt att skapa en pool på taket av ett hus på ett eller två våningar. Detta är inte så svårt som det verkar: det räcker med att välja effektiva vattentätningsmaterial, installera ett tak som tål vikten av en skål med vatten och lägga ett dräneringssystem. Men ett sådant projekt kommer att bli riktigt imponerande.

Bild
Bild

Ett lanthus med platt tak blir mycket mer bekvämt om du bryter en fullfjädrad gräsmatta på den. Isoleringsmaterial och ett bördigt lager är inte särskilt dyra, och resultatet är ett underbart rekreationsområde.

Rekommenderad: