Mikrogödselmedel: Vad är Det För Växter, Vilka Typer Finns Och Vad Som Tillhör Dem, Vad är En Kelaterad Form, Applikation

Innehållsförteckning:

Video: Mikrogödselmedel: Vad är Det För Växter, Vilka Typer Finns Och Vad Som Tillhör Dem, Vad är En Kelaterad Form, Applikation

Video: Mikrogödselmedel: Vad är Det För Växter, Vilka Typer Finns Och Vad Som Tillhör Dem, Vad är En Kelaterad Form, Applikation
Video: Tillverka och gödsla med gödselvatten 2024, Maj
Mikrogödselmedel: Vad är Det För Växter, Vilka Typer Finns Och Vad Som Tillhör Dem, Vad är En Kelaterad Form, Applikation
Mikrogödselmedel: Vad är Det För Växter, Vilka Typer Finns Och Vad Som Tillhör Dem, Vad är En Kelaterad Form, Applikation
Anonim

För att alla levande saker ska växa och utvecklas är rätt kost nödvändig. En man fann möjligheten att få rätt produkter med sina egna händer, odlade en mängd olika växtgrödor. För att säkerställa god tillväxt och stabila avkastningar behövdes gödselmedel för att mätta jorden och behålla dess bördighet. Med tanke på den stora variationen av mikrogödselmedel är det nödvändigt att veta vad som används och i vilka fall, hur det används korrekt och för vilka grödor.

Karakteristisk

Mikrogödsel - det här är viktiga näringsämnen, utan vilka växter inte kommer att kunna växa aktivt och bära frukt. Dessa tillsatser används aktivt av människor för att höja avkastningen och bevara jordens näringsvärde.

För att ta reda på hur man använder dessa ämnen korrekt, för vilka grödor som ska appliceras och hur man exakt ska göra detta, är det nödvändigt att ta reda på vad mikrogödselmedel består av och hur man väljer dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som en del av gödningsmedel med mikronäringsämnen kan du hitta olika mineraler och spårämnen , som behövs för växter i små mängder, men utan vilka deras fulla tillväxt och utveckling är omöjliga. Det finns en uppdelning av sådana ämnen i:

  • boriskt;
  • koppar;
  • mangan;
  • zink.

Om mikronäringsgödsel består av två eller flera komponenter kallas det poly -mikrogödsel. Dessa ämnen inkluderar:

  • mikronäringssalter;
  • slagg och slam (som industriavfall);
  • salt- och glaslegeringar;
  • organiska ämnen i kombination med metaller i kelatform.

Efterfrågan på mikronäringsgödselmedel är stor, eftersom många företag är engagerade i sin produktion. Och så att kvaliteten på produkterna är konstant hög, finns det standarder för flytande och torra gödningsmedel för mikronäringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Populariteten och relevansen av mikrogödselmedel har gjort det möjligt för tillverkare att skapa nya former och kombinationer av tillsatser , i samband med vilket det blev nödvändigt att klassificera dessa ämnen med avseende på artdiversitet. Det finns följande typer av kosttillskott.

  • Zink . Zinknitrat används i kalkrik jord för fruktträd för att öka tillväxten av friska och starka knoppar och skott. Dessutom kan zink användas för att gödsla jord för bönor, sojabönor, potatis, morötter etc.
  • Mangan . Lämplig för sandjord, svart jord och torvmossar, där betor, majs, potatis odlas.
  • Humates . Dessa är gödningsmedel med kalium och natrium, som är en kombination av spårämnen och organiska syror. De löser sig väl i vatten, stimulerar växttillväxt, neutraliserar giftiga ämnen, även om de inte är en fullvärdig källa till spårämnen.
  • Oorganiska syrasalter . Lätt löslig i vatten, används endast på lätt sur och sur jord, kan ha en toxisk effekt. Dessa gödningsmedel är de minst effektiva och underlägsna alla andra typer.

Dessutom har alla mikronäringsgödselmedel huvudkomponenten, på grund av vilken en gynnsam effekt på grödor utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borna

Mikrogödselmedel med bor rekommenderas för användning på torv och sod-podzolic jord . Tillägget visade de bästa resultaten när det gäller odling av rödbetor och rotgrödor, hade en bra effekt på plantorna av kål, baljväxter och lin, hade en fördelaktig effekt på frukt- och bärgrödor. Tack vare bor ökar tillväxtpunktens aktivitet hos växter, risken för solskador och utseende av brännskador, pigmentering och fläckar minskar. Tillsatsen av tillsatser hjälper till att skydda grödan från sjukdomar som leder till bladkrullning.

Borgödselmedel är också av olika slag

  • Bura . Denna toppdressing innehåller 11% bor och 40% borsyra. Kan användas för fröbehandling och sprutning av de första bladen i början av sommarsäsongen.
  • Borsuperfosfat i två sorter: enkel och dubbel . Den innehåller upp till 0,4% bor. Detta gödselmedel måste appliceras på marken för att gräva upp jorden för sådd.
  • Saltpeter med bor . Den används för nästan alla växtgrödor, gör det möjligt att bekämpa förekomsten av röta och skabb, förhindrar att fläckar uppträder på frukter och har en gynnsam effekt på matens smak.

Genom att köpa gödningsmedel från boriskt mikronäringsämne kan du skydda växter från skadliga faktorer och hjälpa dem att växa och bära frukt fullt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zink

Zinkhalten i jordar är mycket liten, därför kommer mängden snabbt att minska utan att ge tidig befruktning. Bäst av allt kommer detta element in i jorden genom lösningar eller genom utbytesformer . Om jorden är rik på kalk, blir assimileringen av zink mer mödosam, eftersom den är dåligt löslig i vatten.

Grödor som äpplen, päron, druvor, citrusfrukter, spannmål och vissa grönsaker är särskilt i behov av zinkgödsel . Vid en låg koncentration av detta ämne växer grödor långsammare, utvecklas trögt, lövkloros eller rosettblad i fruktträd kan dyka upp.

Förutom den allmänna förstärkande effekten på grödor bidrar zinkgödselmedel till öka sitt utbyte . Till exempel kan användningen av sådana tillsatser i odlingsprocessen för en tomatträdgård öka mängden C -vitamin och socker i frukter, skydda mot brun fläck och förbättra avkastningen flera gånger.

Goda resultat visades genom användning av zink i en trädgård med gurkor, spannmål, fruktväxter, som sprutas tills lövverk visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mangan

Marken innehåller en ganska stor mängd mangan. Med tvåvärd oxidation löser det sig väl i vatten och absorberas av växter, men med tetravalent oxidation blir det svårt att assimilera för de flesta gröna grödor. I alltför oxiderade jordar ackumuleras ämnet i stora mängder och kan påverka växter negativt.

Om ammoniak och kvävegödsel appliceras på jorden, kommer mangan att börja komma aktivt in i växterna. Om du tillsätter kalk eller alkali kan du stoppa eller minska processen för att mata in ämnet i gröna grödor. Vid brist på mangan börjar lövverket krypa uppåt, varefter klorotiska fläckar dyker upp på det, gradvis förvärvar en brun nyans och utlöser processen med löv som dör . Sådana tecken förekommer ofta på vete, korn, hirs och havre. I vissa fall kan växten påverkas helt, vilket leder till vissnande. Körsbär, äpple, hallon, rödbetor och havre lider oftast av detta.

Mangangödsel kan användas för rotfodring och fröbehandling, vilket ökar mängden proteiner, fetter, vitaminer, gluten och socker.

Bild
Bild

Övrig

Förutom ovanstående förband kan du också överväga koppargödsel, vilket införs i torvjord i lågland och våtmarker, där det finns en akut brist på detta ämne . Introduktion koppar nödvändigt för fruktträd, på grund av vilka knoppar och lövverk utvecklas normalt. I spannmålsgrödor kan avkastningen öka upp till fem gånger. Koppargödsel ger bra resultat vid såning av lin, sockerbetor och solros.

Bland de vanligaste kopparmikronäringsämnena är:

  • kopparsulfat, som innehåller 55% kaliumoxid och 1% koppar, nödvändigt för behandling av jordbruksfrön och bladmatning;
  • pyriter är pyritflaskor med en kopparhalt på 0,6%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användande kopparmikronäringsämne gör det möjligt att öka proteinhalten i spannmål, socker och C -vitamin i frukt och grönsaker.

Dessutom finns det fortfarande koboltgödselmedel som kan appliceras på jorden eller behandlas med frön. Med brist på detta ämne börjar plantornas allmänna tillstånd att försämras och kloros av bladen kan börja. Du kan också nämna jodgödselmedel, som behövs för en sund och fullvärdig tillväxt och utveckling av växter. Deras brist kan orsaka en mängd olika sjukdomar.

Bild
Bild

Tillverkare

Mikrogödselmedel är en viktig del av jordbruksindustrin, därför är många företag aktivt engagerade i sin produktion. Låt oss överväga de mest populära företagen.

  • PhosAgro . Ryskt företag bedriver produktion av apatitkoncentrat, fosfor- och kvävegödselmedel, foder och tekniska fosfater.
  • EuroChem . Detta är ett schweiziskt företag som producerar kväve, fosfor och komplexa gödningsmedel.
  • JSC "Belaruskali ". Ett vitryskt företag som producerar kaliumklorid och komplexa gödningsmedel.
  • Akron … Ett annat ryskt företag som producerar ammoniak, kväve och komplexa gödningsmedel och apatitkoncentrat.
  • OJSC "Odessa Port Plant ". Ukrainskt företag som bedriver produktion av ammoniak och urea.
  • Rustavi Azot . Georgiskt företag som producerar ammoniak, kvävegödselmedel och ammoniumnitrat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje tillverkare övervakar kvaliteten på sina produkter och följer produktionsstandarderna. Mikrogödsel är den mest populära i Ryssland Bor , som består av lättillgängligt bor- och aminkväve. Det rekommenderas att använda den för bearbetning av rödbetor, raps, solrosor, baljväxter och potatis, grönsaker och frukt- och bärgrödor. På grund av sitt breda spektrum av åtgärder och kompatibilitet med andra preparat är Boro-N ett universellt gödningsmedel.

Hur väljer man?

För att köpa bra gödningsmedel måste du överväga deras sammansättning. Den måste innehålla alla nödvändiga element: kväve, fosfor, kalium, svavel och magnesium. Det är viktigt att hitta ett alternativ där alla komponenter har de mest balanserade proportionerna . För en full effekt på växter bör gödselmedel innehålla från 5 till 12 mikroelement. För att få ett bra resultat av exponering är det viktigt att överväga koncentrationen av dessa ämnen.

Det finns ett antal gödningsmedel som är anpassade till en specifik gröda: vissa är mest effektiva för sockerbetor, medan andra rekommenderas för användning i spannmål. Tillväxtregulatorernas inflytande på avkastningen är inte tveksamt, därför kommer korrekt utvalda gödselmedel att ge växter hälsa och höga avkastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Mikrogödselmedel används därför för en mängd olika växter, därför på varje paketet innehåller instruktioner , vilket hjälper till att använda ämnet korrekt. Borgödsel måste spädas med vatten i ett förhållande av 1 g per 5 l vatten, pyritflaskor hälls vart femte år i en mängd av 50 g, kopparsulfit införs i ett förhållande av 1 g per 1 m², kopparsulfat - 1 g per 9 l vatten, molybdengödselmedel - 200 g per 1 ha.

Agromax Är flytande gödningsmedel för vårvete och spannmålsgrödor, vilket gör att spikeletgrödor kan växa och utvecklas fullt ut. Gödselkomplex Ormiss designad för majs, " Reakom " används för baljväxter, Folirus Bor bäst till potatis och " Adobe Bor" och "Solyubor " - för lin.

Mikrogödselmedel "Master " kan användas för inomhusblommor för att mata dem vid rätt tidpunkt. Användningen av komplexa mikro- och makrogödselmedel har en enorm inverkan på tillväxt och utveckling av alla växter. Med deras hjälp kan du öka jordens näringsvärde, förbättra plantans utseende och dess motståndskraft mot sjukdomar, samt stimulera produktiviteten, vilket är jordbrukets huvudmål.

Rekommenderad: