Epoxyemalj: För Metall Och Betong, Hur Man Målar Ett Betonggolv, Egenskaper Hos EP-1236 Och EP-773, EP-140 Skyddande Och EP-5116 Svart Och Sammansättningen Av VDEP R-270

Innehållsförteckning:

Video: Epoxyemalj: För Metall Och Betong, Hur Man Målar Ett Betonggolv, Egenskaper Hos EP-1236 Och EP-773, EP-140 Skyddande Och EP-5116 Svart Och Sammansättningen Av VDEP R-270

Video: Epoxyemalj: För Metall Och Betong, Hur Man Målar Ett Betonggolv, Egenskaper Hos EP-1236 Och EP-773, EP-140 Skyddande Och EP-5116 Svart Och Sammansättningen Av VDEP R-270
Video: Stained Concrete Floors 2024, April
Epoxyemalj: För Metall Och Betong, Hur Man Målar Ett Betonggolv, Egenskaper Hos EP-1236 Och EP-773, EP-140 Skyddande Och EP-5116 Svart Och Sammansättningen Av VDEP R-270
Epoxyemalj: För Metall Och Betong, Hur Man Målar Ett Betonggolv, Egenskaper Hos EP-1236 Och EP-773, EP-140 Skyddande Och EP-5116 Svart Och Sammansättningen Av VDEP R-270
Anonim

Sortimentet av färger och lacker är mycket omfattande idag. Varje typ av sådan blandning har sitt eget syfte och unika egenskaper. Så, epoxyemalj, vars egenskap och tillämpning kommer att diskuteras nedan, är den största efterfrågan bland andra sorter av emaljfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen och särdragen hos epoxyemalj är:

  • Identitet i tekniska egenskaper med epoxihartser, eftersom det är på grundval av dessa färger och lacker.
  • Hög vattentäthet. Med denna typ av emalj kan du för alltid glömma ett sådant problem som dålig vattentätning av alla ytor.
  • De är lämpliga för att måla nästan vilken yta som helst, till exempel trä, metall, betong och till och med plast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av sådana unika egenskaper påverkade den utbredda populariseringen av denna färg- och lackprodukt.

Fördelar och nackdelar

Stor efterfrågan på emalj gjord på basis av epoxiharts, hennes meriter hade också ett stort inflytande:

  • Epoxifärg ger pålitligt skydd mot olika syror, gaser och alkaliska lösningar, kvar i form av en film på den målade ytan.
  • Den höga vidhäftningsnivån ger en tillförlitlig, enhetlig beläggning av arbetsytor av alla material och tät vidhäftning till dem.
  • Epoxyemalj påverkas inte negativt av någon form av lösningsmedel och andra petroleumprodukter. Därför används den i stor utsträckning i bilindustrin.
Bild
Bild
  • Efter målning med epoxyemalj skyddas alla ytor mot rost, patogena svampar och bakterier, samt de negativa effekterna av vatten.
  • I de flesta fall kan epoxyemalj appliceras även i ett lager. Detta kommer att räcka för allroundskydd av produkten.
  • Att måla alla ytor med epoxyemalj kan förlänga livslängden avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna givna färg- och lackkomposition har sina nackdelar:

  • Det finns en dålig skyddsnivå mot de negativa effekterna av ultravioletta strålar.
  • När man målar ytor som är väldigt varma blir färgen snabbt gul.
  • Den genomsnittliga torktiden är 24 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grundlig rengöring av arbetsytan krävs innan du använder epoxylack.
  • Det är absolut nödvändigt att observera temperaturregimen under drift.
  • Epoxyemalj ska endast användas i väl ventilerade utrymmen.
Bild
Bild

Det finns fortfarande fler fördelar med en sådan beläggning än nackdelar, och fördelarna är mer betydande. Därför ökar populariteten för sådan emalj varje år.

Sammansättning och egenskaper

Idag finns det flera varianter av epoxyemalj, som alla har unika egenskaper:

VDEP R-270 Är en tvåkomponents vit emalj skyddad från effekterna av vattenföreningar. Kan användas inomhus och utomhus, lämplig för målning av metall, betong, gips, trä och gipsskivor. Skyddar pålitligt mot mögel, vatten och korrosion. Har en hög säkerhetsnivå, anses vara en av de mest brandsäkra, motståndskraftiga mot blekning. Beläggningen torkar på två timmar, kräver två lager. Emalj produceras inte bara i vitt, utan också i svart, beige, grått, brunt och blått.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • EP-1236 speciellt utformad för ytbehandling av glasfiber, aluminium och metall. Tillhör kategorin brandfarliga ämnen, används ofta i varvsindustrin. Det kännetecknas av snabb torkning, minimal konsumtion, ganska uttalad arom. Kan appliceras på tre sätt: rulle eller pensel, konventionell spray eller airless spray.
  • EP-773 - Detta är en emalj speciellt utformad för att måla metallytor, som senare kommer i kontakt med olika alkalier vid höga temperaturer. Den genomsnittliga torktiden är från två timmar till en dag, ytan på beläggningen är matt och slät, tjockleken på ett lager är högst 25 mikron, emaljförbrukningen är minimal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • EP-5116 - svart skyddande emalj avsedd för målning av metallkonstruktioner. Det används ofta i målning av oljetankar och rörledningar. Den har en hög nivå av korrosionsskydd, därför används den för att måla de metallkonstruktioner som oftast är i kontakt med vatten. Efter torkning blir den till en tät, blank svart film, kännetecknad av en hög torkningshastighet.
  • EP-140 Är en slitstark epoxiemalj som endast kan användas på tidigare grundade ytor. Lämplig för att måla betong- och metallkonstruktioner, har en hög brandsäkerhet. De kännetecknas av låg förbrukning, hög torkhastighet. Säljs i olika färger. Bildar en tät film på den målade ytan som skyddar mot rost, fukt, syror och höga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av varianterna av detta lack kan användas inte bara i industriella utan även i hemmet. Det är mycket viktigt för dess val och drift att strikt följa tillverkarens instruktioner och rekommendationer.

Ansökan

Efter att ha fattat beslutet att använda epoxyemalj är det nödvändigt att välja dess typ beroende på materialet på arbetsytan. Du bör välja antingen en universell färg- och lackprodukt, eller en specialiserad, till exempel för betong eller metall.

Du kan applicera denna produkt av olika typer som med en pensel eller rulle ., och med hjälp av en speciell sprutpistol. Den specifika applikationsmetoden måste väljas baserat på arbetsytans yta, dess placering och tillgängliga verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Användningen av någon form av epoxyemalj börjar med förberedelsen av arbetsytan. Först måste du ta bort allt skräp och smuts från det, resterna av tidigare färg och lackbeläggning. Om ytan är för fet måste den avfettas.

Bild
Bild

Nästa steg i arbetet är grundning . Ett särskilt noggrant tillvägagångssätt i frågan kräver grundning av betongbeläggningar. Betong är i sig själv ganska poröst, så största uppmärksamhet bör ägnas åt att jämna ut ytan. Primern måste få torka helt innan emaljen appliceras på den.

Bild
Bild

Förberedande arbete inkluderar förberedelse av själva färg- och lackmaterialet. Det måste blandas noggrant för att se till att det är enhetligt.

Om tillverkarens instruktioner för produkten indikerar behovet av ytterligare användning av ett lösningsmedel eller härdare, måste du välja dessa produkter av samma märke. Detta är det enda sättet att få riktigt högkvalitativ epoxyemalj lämplig för vidare användning. I förväg måste du se till att alla verktyg som behövs för arbetet finns till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Efter att du har slutfört allt förberedande arbete kan du gå vidare till direktmålning av ytorna med epoxifärg baserad på hartser med samma namn.

Proceduren kan ske på olika sätt:

Att måla med pensel eller rulle är den enklaste och mest prisvärda appliceringsmetoden. Men det är värt att komma ihåg att när du väljer dem kommer färgförbrukningen oundvikligen att vara stor. Häll en liten mängd genomblandad emalj i en behållare i en mindre behållare eller i en speciell rullbricka

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borsten ska doppas i produkten högst halvvägs och skaka av överflödig emalj i behållaren.

Rullen måste vara jämnt impregnerad med färg från alla sidor, men så att dess överskott inte rinner ner till golvet. Rörelserna ska vara mjuka och långsamma, varje ny del av emaljen måste appliceras från ände till ände och i samma riktning som den föregående. Denna färgningsteknik kräver minst två lager emalj.

Epoxyemalj kan appliceras med en speciell sprutpistol eller luftlös sprutpistol. I detta fall måste vätskan hällas i tanken och vidare använda enheten i enlighet med dess instruktioner

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt när man applicerar flerlagersemalj för att ge det föregående lagret tillräckligt med tid att torka. Det andra och alla efterföljande lager får appliceras 23 timmar efter applicering av det första, men senast 24 timmar.

Bild
Bild

Säkerhets regler

Epoxyemalj tillhör kategorin giftiga ämnen. Den har en ganska stark kemisk lukt, och om den kommer i kontakt med huden kan den orsaka brännskador och en allergisk reaktion.

Det är mycket viktigt under arbetet att strikt följa alla säkerhetskrav:

  • Rummet måste vara väl ventilerat.
  • Det är bättre att använda andningsskydd eller mask som extra skydd.
  • Det är nödvändigt att välja rätt kläder - det ska helt täcka alla delar av kroppen, speciella handskar ska läggas på dina händer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Använd endast träspatlar för att röra emaljen.
  • Det är endast nödvändigt att lagra och använda färgen under de förhållanden som tillverkaren anger på behållaren.

Efterlevnad av dessa enkla, men mycket viktiga regler gör att du kan måla alla ytor med hög kvalitet och skydda dem länge från olika negativa påverkan.

Rekommenderad: