Regel För Gips: Att Välja Ett H-format Och Tandat Verktyg För Puts, Göra En Regel Med Egna Händer För Väggdekoration

Innehållsförteckning:

Video: Regel För Gips: Att Välja Ett H-format Och Tandat Verktyg För Puts, Göra En Regel Med Egna Händer För Väggdekoration

Video: Regel För Gips: Att Välja Ett H-format Och Tandat Verktyg För Puts, Göra En Regel Med Egna Händer För Väggdekoration
Video: Wall design / Stylish decorative plaster with gold and silver 2024, Maj
Regel För Gips: Att Välja Ett H-format Och Tandat Verktyg För Puts, Göra En Regel Med Egna Händer För Väggdekoration
Regel För Gips: Att Välja Ett H-format Och Tandat Verktyg För Puts, Göra En Regel Med Egna Händer För Väggdekoration
Anonim

Regeln är en idealisk platt remsa, med vilken ytan är jämn när du dekorerar väggar med gips. Verktyget behövs också för att kontrollera jämnheten (kvaliteten) på det utförda arbetet.

Bild
Bild

Olika sorter

Regeln för att avsluta arbetet med gips är en platt latta av trä upp till 2 m. Den största nackdelen med ett sådant verktyg är tendensen till deformation under den negativa påverkan av fukt. Detta problem kan elimineras med exempelvis en speciell impregnering för vedtorkande olja.

Regeln för den moderna typen är redan en 3-meters profil med en bredd på upp till 12 cm, gjord av aluminium . Denna lättmetallregel kommer inte att deformeras, därför är ett sådant verktyg mycket hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan den h-formade regeln utrustas med en inbyggd hydraulisk nivå, detta förenklar mycket gör-det-själv-arbetsflödet. Ett sådant verktyg kan också användas för andra verk där det är nödvändigt att tillämpa en lång nivå.

Bild
Bild

För att kontrollera väggen för jämnhet tillämpas en regel på den, enligt gapet som bildas mellan dem undersöks planet och närvaron av krökning bedöms. En storlek på 1,5 cm anses vara en tillåten avvikelse.

Denna typ av kontroll bör utföras över hela planet. Byggnivån används också för att kontrollera den korrekta lutningen på väggarna.

Utjämnande gipsregel

Gipset justeras genom att klippa bort överskott av rester med hjälp av regeln. Samtidigt bör regeln glida längs speciellt fixerade skenor, vars namn är fyrar. Sådana fyrar ställs in i förväg efter nivå. Dessa lameller bör vara i ett perfekt plant plan. Förekomsten av fyrar och deras kompetenta installation möjliggör perfekt puts. Den mest populära metoden för ytbehandling är vanligtvis puts.

Bild
Bild

Fyrar

Sådana orienteringslameller är inte fixerade för hårt i hörnen och bredvid dörr- och fönsterlutningar. Klyftan mellan dem beror på storleken på väggens bredd, avståndet bör inte vara mindre än själva regelns längd för justering av gipsskiktet.

Bild
Bild

Sådana fyrar skiljer sig åt i design och tillverkningsmaterial:

Fyrar av trä . Trä har en betydande nackdel - inkonsekvensen av geometriska former. Trä deformeras för snabbt, därför används det för sällan för "vått" arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallfyrar . En vanlig plåtprofil fungerar som en stålfyr. Ett sådant verktyg svullnar inte när det utsätts för vatten. Ändå har det också nackdelar - en tunn, lätt böjbar profil till en kostnad dyrare än vanliga trälister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Justeringen av gipsskiktet med regeln om ungefärliga hjälpfyrar utförs vanligtvis med hjälp av en profil. Det finns olika typer av landmärken:

Tegel eller keramiska plattor … Små bitar av tegel, sten, flis av keramiska plattor kan vara en referenspunkt. De sitter fast på väggen i givna plan. Naturligtvis är detta inte en mycket bekväm lösning, men du kan fortfarande använda kakel eller tegel när installationen av massiva lameller är omöjlig.

Bild
Bild

Byggnadsblandning . Fragment av lösningen installeras i hela arbetsområdet, fixering utförs på ett avstånd som är bekvämt för arbete. Detta komplicerade arbetsflöde kan påverka putsens kvalitet. Följaktligen kan den endast användas i rum som inte skiljer sig åt i höga krav - ett garage eller ett uthus.

Bild
Bild

Ibland används också spikar med ett spänt rep. Detta alternativ är inte ett professionellt beslut. Gipsning med hjälp av en regel med hjälp av guider anses vara det enklaste.

Fixera fyrar

Hela rummet bör undersökas innan landmärket fixas. Det är nödvändigt att identifiera om väggarna är deformerade, om det finns en lutning, hur exakta hörnen i rummet är. Det viktigaste steget är putsningen av hörnen i rummet. Geometrisk snedvridning är mycket märkbar i hörnen; varje hörn i rummet ska förbli helt rakt. Först måste väggarna undersökas med en lod, så att du kan hitta en punkt som blir ett framtida landmärke.

Därefter måste du skruva in skruvarna i väggarna, tack vare vilket det blir möjligt att installera fyrarna så jämnt som möjligt. Skruva i skruvarna först i de övre hörnen. Använd en vertikal nivå eller en lodlinje, gör samma sak för de nedre hörnen av rummet.

Bild
Bild

Fyrar är riktade mot huvudet på skruvarna som redan är installerade på skruvens nivå:

  • Metallprofilen appliceras på själva skruvarna.
  • Träorienteringsfyrar placeras nära så att deras plan helt motsvarar området för skruvhuvudet.
Bild
Bild

Reiki måste fixas med en lösning, detta bör göras längs hela linjen på den etablerade nivån med ett slags "blunders". För en sådan operation är det bättre att använda en hackad murslev. Metallprofilskenor av tennmaterial är mycket flexibla, därför är det bättre att luta skenan på 6 skruvar när man utför en sådan operation för första gången. Ytterligare skruvar för stabilitet kan skruvas in på ett avstånd av 50 cm.

Bild
Bild

När murbruk har härdat måste det befintliga tomrummet fyllas under guiderna. För att uppnå en styv fixering måste du "belägga" guiderna på sidorna. Efter att ha placerat de två landmärkena nära hörnen kan du börja säkra ytterligare läktar. Behovet av detta kan uppstå endast på grund av särdragen i väggens längd.

Bild
Bild

2 skruvar skruvas fast i väggytan mellan hörnet och själva skenan för att fixa repet. I detta fall bör repet pressas hårt mot skenan. Efter den utförda operationen kan du gå vidare till installationen av guider i valfri mängd utan att använda en nivå och ett noggrant arbete. För fixering kan du använda en blandning istället för en lösning, som kommer att behövas när du putsar ett rum. Du kan applicera en gipshaltig blandning, detta kommer att påskynda arbetsprocessen, eftersom gips är ett snabbt härdande material.

Bild
Bild

I det här fallet kan tråden dras över racknivån . Det här alternativet är aktuellt när du använder styva fyrar, de böjer sig inte vid tryckningen. Följaktligen är det bättre att tillämpa gipsregeln, som appliceras på fyren och pressas med tryck längs hela dess längd. I det här fallet bör du dra repet på ett visst avstånd från trälisterna, ett sådant gap bör vara lika med bredden på själva regeln.

Bild
Bild

Laserfixering

Användningen av en konstruktionslaser kommer att underlätta arbetsflödet avsevärt: till en början riskeras regeln (att dra en linje med en vanlig penna anses vara tillräcklig, den kommer perfekt att "hålla sig till aluminium"). Lasern bör installeras på ett sådant sätt att den drog sig tillbaka från referenspunkten med avståndet till bredden på det tidigare skisserade fragmentet.

Således, när du trycker in guiden, måste du försöka justera linjen som beskrivs på fragmentet och planet för konstruktionslasern. För att lösa problemet på detta sätt behöver du inte dra i extra rep och skruva in skruvar.

Bild
Bild

Putsning

Gipsning under regeln kommer att bestå av flera lager - spray, jord och lock. Spray - applicering av det första lagret med en lösning med en konsistens som liknar gräddfil för att få bättre vidhäftning till väggplanet.

När det första lagret är nästan helt torrt appliceras huvudprimerskiktet. Det är nödvändigt att kasta lösningen på ytan med en spatel eller murslev. Samtidigt måste du kasta in lösningen så att du får en beläggning med överskott . Det är bättre att kasta murbruk i spann - i fragment på väggarna mellan landmärkena. Som regel måste du börja putsa väggarna mellan fyrarna från golvet, från botten.

Bild
Bild

Efter att spannet är helt täckt börjar inriktningen. För att göra detta tillämpas regeln horisontellt på väggen, för betoning på kanterna finns det fyrar som begränsar arbetsområdet. I detta fall riktas ansträngningen nedifrån och upp.

Om det finns hack eller bucklor på den putsade ytan efter utjämning måste du slänga in lite mer murbruk för att gå igenom regeln igen. Därefter erhålls en perfekt slät yta.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hänsyn till de befintliga funktionerna i arbetet med ett sådant hjälpverktyg:

  • Rumpans ände för regeln för att trimma överflödigt gips avlägsnas genom rengöring av ytan. Verktyget bör inte pressas med den breda sidan, för att inte böja regeln kan den deformerade strukturen göra väggarnas yta ojämn. Det resulterande planet kommer att likna för påtagliga vertikala paneler som kommer att vara synliga under tapetskiktet.
  • När du eliminerar överskottet kan du arbeta som en torr regel. I slutet av hela processen blir det mer korrekt att blöta verktyget för att få den största jämnheten.
  • Aluminiumregeln är mycket flexibel, varför den är så lätt att deformera eller böja. När man arbetar med en sådan aluminiumregel är det inte nödvändigt att låta lösningen stelna på själva instrumentets yta. Regeln bör spolas regelbundet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den torkade blandningen måste rengöras; hårda verktyg används för rengöring och lämnar många repor på aluminiumytan. Och en repad yta börjar bli smutsigare mycket snabbare. Det sista lagret - beläggningen appliceras på en nästan torr grundad yta.

Bild
Bild

Ta bort fyrar

De flesta byggare tar vanligtvis inte bort landmärken alls. Allt detta påverkar inte på något sätt frågan om teknisk genomförbarhet. Hemmagjord orientering lameller tas inte bort av flera skäl:

  • Att putsa på fyrarna är tillräckligt snabbt. I ett försök att avsluta snabbare ignorerar arbetarna helt enkelt behovet av att ta bort fyrarna.
  • Att ta bort fyrarna är inte alls svårt, det blir svårare att fylla på de återstående fårorna. Inte alla älskare kommer att kunna jämna ut väggarna och lämna inga spår.
Bild
Bild

Icke-galvaniserade och billiga fyrar måste tas bort. Med tiden börjar de fyrar som valts för arbete rosta innanför väggarna, och detta leder till att bruna fläckar ser ut på ytan.

Det är nödvändigt att ta bort fyrarna när gipsskiktet är nästan helt torrt . För att ta bort fyrarna måste du hitta deras övre del, bända av profilen med något bekvämt verktyg, använd en tång för att bryta ut profilen medan du lutar ner den. Arbetet bör utföras i separata fragment på 25 cm. Det är bättre att inte bryta hela profilen som helhet för att inte få mer förstörelse.

Bild
Bild

Fyrar av trä måste avlägsnas omedelbart och utan att misslyckas. Och här handlar det om skillnaden i byggmaterial. Gips med trä reagerar på befintliga miljöförhållanden på olika sätt, respektive, och de "andas" också på olika sätt. Träfyren är mobil, så med tiden kommer den att lossna och en spricka kommer att dyka upp i kontaktområdet. Allt detta kommer att påverka de termiska egenskaperna hos hela strukturen och estetiken i dess utseende.

Rekommenderad: