Putsarbete (111 Bilder): Puts Och Väggdekoration Med Egna Händer, Hur Man Applicerar Det Korrekt Och Hur Mycket Blandningen Torkar

Innehållsförteckning:

Video: Putsarbete (111 Bilder): Puts Och Väggdekoration Med Egna Händer, Hur Man Applicerar Det Korrekt Och Hur Mycket Blandningen Torkar

Video: Putsarbete (111 Bilder): Puts Och Väggdekoration Med Egna Händer, Hur Man Applicerar Det Korrekt Och Hur Mycket Blandningen Torkar
Video: KGC: Så här putsar du en fasad som ett proffs 2024, Maj
Putsarbete (111 Bilder): Puts Och Väggdekoration Med Egna Händer, Hur Man Applicerar Det Korrekt Och Hur Mycket Blandningen Torkar
Putsarbete (111 Bilder): Puts Och Väggdekoration Med Egna Händer, Hur Man Applicerar Det Korrekt Och Hur Mycket Blandningen Torkar
Anonim

Under översynen av lokalerna blir det som regel nödvändigt att utföra putsarbete. Detta är ett tidskrävande företag och väcker många frågor från dem som bestämde sig för att göra det på egen hand och för första gången.

Det är bäst att kontakta professionella hantverkare när du planerar putsarbete. Om du bestämmer dig för att gipsa väggarna själv måste du noggrant studera alla finesser och nyanser för att uppnå perfekta resultat.

Bild
Bild

Särdrag

Blandningar är av olika typer, har olika egenskaper och applikationsnyanser. Olika putsföreningar används inomhus och utomhus.

För att korrekt avgöra vilken typ av gips du behöver måste du förstå väggarnas funktioner. Den avgörande faktorn är det material som väggarna är gjorda av. Oftast är väggarna av trä, tegel och betong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att gipsa en vägg av tegel behöver du en murbruk framställd på basis av cement … Det finns två alternativ: cement blandat med sand eller cement blandat med gips. Den viktigaste skillnaden mellan lösningar i stelningstiden … Gips stelnar snabbare, så lösningen med gips måste beredas omedelbart före applicering och i små portioner, medan blandningen med sand kan blandas i en större volym.

Om väggmaterialet är betong, innan du putsar, måste du ge väggen en liten grovhet för bättre vidhäftning av blandningen till ytan.

I detta fall behandlas väggen med en primer med kvartsflis. Och precis som för en tegelvägg läggs gips till murbruk för att ytterligare stärka vidhäftningen. En primer måste användas för en betongvägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar från skumblock behöver inte ytterligare isolering, därför är de putsade för dekorativa ändamål. En primer krävs här eftersom skumblocket har dålig bindningsförmåga. Vid val av lösning är vidhäftningshastigheten av avgörande betydelse.

Träväggar på grund av deras mjukhet är de mindre lämpliga för puts. Men detta kan fortfarande göras genom att grundligt förbereda ytan. Den måste rengöras noggrant och kompletteras med saknad grovhet, serif, ränder, snitt. Du kan använda ytterligare nedfällda trägaller, som kommer att fungera som grund för det första lagret av gipsblandningen och låta det greppa detta mellanlager fastare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du putsar väggar med oegentligheter måste du installera ett armeringsnät som blir ramen för det framtida nya lagret av väggen.

Och för att korrekt bearbeta hörnen med blandningen behöver du ett extra verktyg - en murslev. Det är också bättre att gipsa sådana väggar med fyrar. Detta är ett speciellt system av profiler som fästs på väggen och sedan fungerar som en vägledning för utjämning av ytan.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med gips är uppenbara: denna beläggning är ett mångsidigt material för efterbehandling av både innerväggar och yttre fasader. Vanligt gips skyddar väggar från påverkan av destruktiva faktorer, jämnar ut ytan och kan förbättra ljudets och värmeisoleringen i rummet. Dekorativ gips är en finish vars skönhet och hållbarhet är obestridlig.

Ett alternativ kan vara väggar täckta med gips, men du måste förstå att gips har ett antal nackdelar, varav den viktigaste är dess bräcklighet. Och med gips för inredning kan du planera vidare arbete på väggen, till exempel installera fästen för plasma -TV eller hyllor. En sådan vägg tål en tung belastning.

Bild
Bild

Gipsblandningens egenskaper beror på basen.

Akryl

Den akrylbaserade blandningen är resistent mot mikroorganismer, har en ångpermeabilitet, men detta gips är mer benäget för kontaminering än andra typer. I detta fall fungerar akrylharts som huvudkomponent, vilket ger den färdiga beläggningen större hållfasthet. Det kan rengöras med konventionella produkter, vatten och rengöringsmedel. Och fasadfinishen som appliceras från utsidan kan till och med vattnas med en slang.

Om sådant gips används ovanpå ett armeringsnät kommer det att öka väggens motstånd väsentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylföreningar är indelade i två kategorier: för inomhus- och utomhusbruk .… Färdiga akrylblandningar kan kompletteras med svampdödande komponenter och tonas i valfri färg. Det torkar snabbt i förhållande till andra plåster, därför måste det appliceras med bra hastighet. Detta måste beaktas vid planeringen av arbetets omfattning.

Du måste också komma ihåg att när en sådan blandning torkar kommer dess färg att blekna och bli mindre mättad, så för att få ljusare och mer levande färger behöver du mer tonningsvätska.

Bild
Bild

Det är lämpligt att köpa primer och gips från en tillverkare ., eftersom deras egenskaper kommer att komplettera och förstärka varandra. Tunnskiktsplåster tillverkas färdiga.

Om du behöver få ett tjockare lager, då det vore mer optimalt att köpa en torr blandning , som späds ut enligt de proportioner som anges på förpackningen, och det är bekvämare att applicera det med specialmaskiner. Detta kommer dock inte att undvika utjämning av det färdiga lagret med handverktyg.

Bild
Bild

Silikat

En blandning baserad på flytande glas har en hög ångöverföringskapacitet, absorberar inte föroreningar, den används när det är omöjligt att applicera en standard (akryl). Fasader på byggnader är täckta med silikatgips. På grund av dess struktur fäster denna blandning väl på svåra ytor och har hög vidhäftning. Har egenskaperna för isolering.

En av nyanserna i en sådan blandning är färgförändringen när den är våt. När den är våt blir väggen mörkare och återgår sedan till sin ursprungliga färg när den torkar.

Lösningen kommer att torka ut ganska snabbt, vilket måste komma ihåg. Sådan gips produceras omedelbart i färdig form, därför har den en ganska begränsad palett, som också måste beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan detta gips appliceras måste väggarna behandlas med en speciell silikatprimer, vilket kommer att medföra ytterligare tidskostnader.

En viktig och speciell egenskap hos glasbaserad gips är dess motståndskraft mot brand, vilket ger ytterligare brandsäkerhet.

I allmänhet är denna typ av gips mer krånglig att applicera ., men samtidigt utför den perfekt sina funktioner, är bekväm att använda.

Bild
Bild

Mineral

Mineralgips innehåller marmor eller granitflis som huvudkomponent. Har cement i sin sammansättning, skyddar väggen från mögel och mögel. Det vanligaste alternativet, som också har en låg kostnad. Det är möjligt att använda det som en grund för målning.

Styrkan för detta material är mycket högre än för en akrylblandning, därför kommer en sådan beläggning att vara den mest hållbara med förbehåll för alla driftsregler. På grund av sin porösa struktur uppvisar mineralgips en intressant egenskap: vid hög luftfuktighet försvagas det inte, utan förbättrar tvärtom dess skyddande egenskaper. Lugnt passerar luft, men är samtidigt en utmärkt värmeisolator.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan blandning är mycket framgångsrik när man arbetar med gips i inredningen av lokaler.

Eftersom mineralblandningen kan presenteras i en transparent form, kan den enkelt färgas i olika färger och är mycket bekvämt för att dekorera rummets inre ytor. Olika strukturer av denna blandning ger en annan effekt till den färdiga väggen ., så det är optimalt att skapa en variant av "päls" med denna typ av gipsblandning.

Det måste man också komma ihåg det är ganska problematiskt att beräkna förbrukningen av mineralsammansättningen, eftersom skikttjockleken beror på storleken på smulfraktionen … Den populära våt silkesstruktur är skapad av mineralgips.

Bild
Bild

Silikon

Denna typ av gips har en hög elasticitet, ett nästan obegränsat val av färger, kräver ingen särskild omsorg. Men det finns också en nackdel, det är den höga kostnaden för materialet. Denna blandning visade sig relativt nyligen, och den är baserad på polymerhartser. De uppenbara fördelarna är hög vidhäftning, hög elasticitet. Sådant material lockar inte alls smuts, motstår svampar och mögel.

Beläggningen är så hållbar att den framgångsrikt kan användas i industriområden, eftersom den är absolut motståndskraftig mot sura och alkaliska influenser. För fasader måste du välja frostbeständiga blandningar … Blandningen förbrukas cirka 3-4 kg per 1 kvm. m yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av blandningar

Blandningar för inredning, efterbehandling skiljer sig åt i struktur och egenskaper:

  • Texturerat eller texturerat gips blir sådant på grund av närvaron av medelstora och grova fasta partiklar i kompositionen, till exempel stensand, smulor. En intressant nyans: texturerat gips kan göras oberoende av varandra genom att lägga till olika tillsatser i den vanliga blandningen för att ändra strukturen, till exempel marmorflis.
  • Slät gips skapar en imitation av glansiga väggar med olika mönster och fläckar inuti. Denna effekt uppnås med en speciell applikationsteknik.
  • Präglad eller strukturell blandningen, precis som slät, appliceras på ett speciellt sätt, som låter dig skapa djupa reliefer och förkroppsligar olika designlösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rummets inredning kan göras med olika texturerade plåster. Till exempel kommer en lägenhet där entrén är dekorerad med en typ och färg av gips och korridoren eller badrummet med en annan att se mycket imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de mest populära typerna av dekorativa plåster.

Venetianska

Venetiansk gips är idealisk för badrum. Det ser ut som ett marmorgolv. För basen av sådant gips används stendamm.

Att tillämpa det är ingen lätt uppgift, ibland måste du applicera upp till 6 lager för att få önskat resultat. Men när det är uppnått kan det inte ångras om den ansträngning som läggs ner, rummet får ett så vackert och spektakulärt utseende.

Bild
Bild

Med venetiansk gips kan du skapa både en mjuk och präglad effekt, allt beror på applikationstekniken. Det stora pluset med denna gips är att den passar bra på vilken yta som helst. Eftersom denna blandning initialt är transparent är det möjligt att ge den nästan vilken färg som helst.

Med korrekt tillämpning och användningsförhållanden kommer sådan gips att hålla upp till 15 år.

För att den venetianska blandningen ska bli texturerad läggs stora marmorflis till den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barkbagge

Gips "barkbagge" är ett utmärkt alternativ för fasaddekoration. På grund av sin struktur har den ökat hållfastheten och skador på den märks knappast, därför används den även för kontor eller offentliga lokaler. Det finns två typer som skiljer sig åt i basämnets sammansättning. Den första är baserad på akryl, och den andra är baserad på gips.

Material med en akrylbas kan köpas helt färdig att använda, medan gips med en gipsbas endast kan hittas i form av ett torrt pulver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granulariteten hos denna blandning beror på närvaron av granulat från marmor eller granit. Effekten beror på storleken på dessa granulat, så de större kommer att lämna breda fåror, medan de mindre kommer att lämna nästan osynliga spår. Marmorgranulat kan ersättas med polymerer, då minskar vikten av blandningen avsevärt.

Tål extremt väder, bra motståndskraftig mot hög luftfuktighet och solljus. Lätt att rengöra med svamp och vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

lamm

En blandning av "lamm", liknande gipset "barkbagge", fasadgips. Skapar en präglad väggbeklädnad, pålitlig och effektiv. Inomhus kan den också användas, särskilt när det är nödvändigt att applicera ett särskilt motståndskraftigt och hållbart material.

Gäller alla väggar … Ligger på skumbetong, på grund av dess ångpermeabilitet, förhindrar ackumulering av kondensat mellan lagren, vilket ger ett gynnsamt mikroklimat i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Gips används för efterbehandling av bostadslokaler. På så sätt är väggarna förberedda för målning eller tapetsering. Det finns också ett gips för att avsluta fasader på byggnader. Gipsarbete utförs för att jämna ut och stärka väggarna, samt för att värma rummet.

Det vanligaste alternativet för puts för isoleringsändamål är att applicera blandningen över penoplex … Penoplex är ett idealiskt värmeisoleringsmaterial. De är omgivna av husets fasad, sedan är ett lager skum täckt med gipsbruk. Inomhus är ett liknande isoleringsalternativ också möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips är ett nästan universellt alternativ för efterbehandling av alla ytor. Att lägga murbruk är möjligt på tegel, på betong och även träytor kan täckas med en gipsblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I motsats till den vanliga missuppfattningen kan och bör lösningen appliceras på polystyrenskum.

Eftersom skumplast är ett utmärkt värmeisolerande material är det ganska skört och behöver långsiktigt skydd mot yttre destruktiva faktorer. Och gips är perfekt för detta.

Alla typer av dekorativa plåster hjälper till att göra inredningen i rummet original och till och med ovanlig. Det finns ett specialverktyg för dekorativt gips - lockig rulle, med vilken du kan skapa riktiga mästerverk i väggdekor … Dess arbetsprincip är följande: ett rulleavtryck finns kvar på gipsblandningens våta yta, vilket är ett mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rullskyddet kan vara tillverkat av olika material: det kan vara läder, plast, skumgummi, gummi. Synligheten av en "päls" kommer att skapa pälsvalsar. Skumsvampen, som rullcylindern är tillverkad av, kan lindas med trådar på olika sätt med egna händer och skapa din egen unika prydnad.

För det för att göra uttalade mönster på ytan av gipsblandningen behöver du hårdbelagda rullar … Sådana rullar kan återanvändas, med en konvex eller omvänt, en konkav yta, för att skapa volymetriska eller deprimerade mönster.

För att skapa en ritning appliceras gipset på väggen, de väntar på att det torkar ett tag, och sedan börjar de rulla över lagret, vilket ger önskat utseende. Rörelser ska vara smidiga. Det är viktigt att applicera mönsterfogen på leden, undvika överlappningar och överlappningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sgraffito - en annan mycket intressant typ av dekorativ gips. Tekniken för dess tillämpning är mycket märklig. Skikt på lager, med en stencil, appliceras en flerfärgad blandning, som sedan avlägsnas i delar. Resultatet är ett komplext mönster. Denna yta kan kemtvättas. Om integriteten hos en del av ett element kränks är det nödvändigt att byta ut hela elementet, det vill säga ta bort det skadade området helt och täck över en del av väggen igen.
  • Terrazitic gipsblandning används för fasader. Ser ut som imiterade stenar. Gipsets ganska tunga och täta struktur lämnar inte mycket utrymme för kreativitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyttan med dekorativa plåster ligger i det faktum att de slätar ut väggens ojämnheter. Om det finns felaktigheter på ytan döljs de lätt under de präglade mönstren.

Eftersom modern teknik gör det möjligt att skapa olika imitationer på basis av dekorativa blandningar, såsom stenar, siden och sammet, marmor och granit, är tillämpningsområdet för plåster omfattande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att utföra putsarbete behöver du specialverktyg. Genom att känna till listan och syftet kan du köpa dem själv. Och till och med göra några med dina egna händer.

Murslev - en slags sparkel. Designad för mätning av material. Med en murslev kastar de blandningen på väggen och förjämnar den över ytan. Det ser ut som en järnspatel med ett litet trähandtag. Den idealiska storleken är 12-18 cm. Den är vanligtvis gjord av rostfritt stål. När du väljer ett verktyg för arbete på vintern eller hösten, är det att föredra att stanna på en murslev med ett trähandtag. Det bör också noteras att olika verktyg är lämpliga för olika typer av blandningar. För cementbruk, en cementspackel och för gips "barkbagge" specialplast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skrapa - används för att rengöra oegentligheter. Detta är ett verktyg som är utformat för olika rengöringsjobb. Det är bekvämt för dem att skrapa bort oegentligheter, färgrester eller tapeter. En spatel kan användas som en skrapa, då måste bladet förkortas, så det blir lättare och bekvämare för dem att arbeta. Skrapan kan kombineras med en trasa eller svamp för att blötlägga den envisa tapeten. Ibland kan skrapan kanske inte klara av gammalt gips som har placerats ordentligt på platser. I det här fallet är det klokt att använda tungt artilleri, till exempel en borrhammare.

Bild
Bild

Rivjärn - det här är en träplanka som ett trähandtag är fäst på. Med ett rivjämn, jämna ut skiktet av blandningen längs väggen efter att ha använt murslev. Materialet för tillverkningen kan vara annorlunda. Oftast är rivjärn av trä, plast, gummi och metall. Pluset med en träflotta är en låg vikt, vilket kan vara betydande under långvarigt arbete. Nackdelar - bräcklighet och instabilitet mot fukt. Ett plastrisp köps som regel för ett engångsjobb och används av professionella hantverkare. För en nybörjare kommer ett sådant rivjärn att vara svårt att använda och blir omedelbart oanvändbart. Fördelen med en metallflotta är att den är hållbar och slät, gör väggarna perfekt jämna och skyddar gipsblandningen från fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Poluterok - precis som en flottör kan den användas för att släta ut murbruk, men samtidigt är det bekvämt för dem att arbeta i de inre hörnen. De tar bort överflödig blandning och applikationsfel.
  • Regeln - ett verktyg för att kontrollera väggarnas ojämnheter och fixa dem. Det är en lång, perfekt platt remsa av metall eller trä. Träreglerna är kortlivade eftersom de deformeras när de utsätts för fukt. För att öka livslängden kan de impregneras med skyddande medel. Aluminiumregeln är lätt och håller länge. Väggarnas inriktning sker genom att regeln hålls längs fyrarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mixer används för att omröra blandningen noggrant. Användningen gör att du kan spara tid och få en lösning av hög kvalitet. Blandare är enkelspindel och dubbelspindel, beroende på antalet munstycken. Utbytbara munstycken är olika för olika typer av material. Den raka paddeln används för blandningar där täthet krävs. Det fungerar horisontellt. Spiralblad är lämpliga för cement och kitt. Ett munstycke med motsatta skruvar används för att röra färg och lackblandningar. Universella vispar är inte det bästa valet, eftersom de kommer att klara alla typer av material lika dåligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profil för puts kommer att vara nödvändigt vid puts på fyrar. De faktiska fyrarna kommer att vara metall- eller träfyrprofiler. Träfyrar kräver inte någon speciell lösning eller lim, och metall är nödvändiga när du använder en gipslösning. De mest använda fyrarna är gjorda av stål och passar för ett gipsskikt på 6-10 mm. Sådana fyrar kan lämnas kvar i väggen efter avslutat putsarbete, och det rekommenderas inte ens att ta bort dem för att undvika sprickor. Gipsfyrar hjälper beläggningen att motstå temperaturförändringar i rummet, eftersom de bryter väggarna i fragment. Det är enkelt att installera dem, det är inte nödvändigt att ha erfarenhet, men när du planerar att göra det för första gången är det bättre att be om hjälp, det kommer att vara svårt att göra detta arbete ensam. Lämplig inte bara för väggar, utan även för takytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bältros - ytterligare material och hjälpverktyg för förberedelse av träytor för puts. Vertikala träytor är stoppade med bältros för en mer hållbar fixering av gipset. I själva verket är detta trälister upp till 5 mm tjocka, som är fyllda vinkelrätt mot varandra för att bilda ett galler. Därefter appliceras blandningen på detta nät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plan - nödvändigt för att klippa bort överflödigt gips i hörnen av rummet. En typ av hyvel - en kvarn, driven av el. Det är bekvämt att slipa hörn med en sådan maskin, med några praktiska färdigheter. Slipning sker med sandpapper stoppat i maskinen. När du köper ett vanligt plan måste du se till att knivarna är i linje med sidoväggens plan. Utskjutande knivar lämnar spår på ytan av gipsblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stencil - hjälper när du använder dekorativt gips. Med en stencil kan du skapa volymetriska reliefer i olika former, upprepade mönster eller enstaka accenter. Du kan göra en helt unik design. Schablonen ser ut som en tallrik med transparent plast, där ett mönster skärs. Du kan köpa färdiga schabloner eller beställa ditt eget mönster från ett tryckeri. Mönstret som appliceras genom schablonen ger inte en stor volym till ytan, utan sticker ut något ovanför väggens huvuddel. Det är nödvändigt att skissera en plats för det framtida mönstret och säkra stencilen med maskeringstejp. Mellan skikten av blandningen som ska appliceras är det lämpligt att använda en primer. Efter att materialet har torkat avlägsnas schablonen med en snabb, säker rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man kostnaden?

Det är ganska enkelt att beräkna förbrukningen av blandningen: tillverkaren anger parametrarna för beräkningarna på materialets förpackning. Man måste komma ihåg att när man applicerar gips på ojämna väggar ökar förbrukningen. Och även förbrukningen beror på typen av blandning. Bestäm grovt priset per kvm. m vid applicering av ett lager på 10 mm.

Således kommer flödeshastigheten att vara:

  • för gipskomposition - 10 kg;
  • cementblandning - 16-18 kg;
  • dekorativt förbrukas i mängden 8 kg per kvm. m.

Om du behöver mer exakta beräkningar kan du använda onlinekalkylatorn eller schemat som rekommenderas av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Som regel är väggar putsade i tre lager:

  • första lagret passar genom sprutning, så blandningen måste ha tillräcklig flytande konsistens för den;
  • andra lagret mer sammandragande;
  • den tredje - ännu tjockare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om gipset läggs i ett lager, är det nödvändigt att späda ut en lösning med medium densitet. Om lösningen är för flytande kommer inte vidhäftning till ytan att ske, och om det finns mycket sammandragande innehåll i blandningen kommer skiktet att börja smula. Blandningens tre beståndsdelar: vätska (vatten), bindemedel och det önskade aggregatet måste blandas i rätt proportioner för att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild

Tänk på kvantitetsnormerna för olika kompositioner:

  • För cementgips andelen är följande: första spraycoat - 1 portion bindemedel till 4 portioner aggregat. Primer - 1 del bindemedel för 2-3 delar fyllmedel. Den tredje efterbehandlingslösningen späds ut i ett förhållande av 1,5 delar aggregat till 1 del bindemedel.
  • Med tillsats av lerpasta … För tre på varandra följande applikationer är proportionerna desamma: det rekommenderas att tillsätta 3-5 delar aggregat till 1 del lera.
  • Kalkkomposition antar följande recept: sprutning - upp till 4 delar aggregat per 1 del bindemedel. Andra appliceringen av 2 till 4 delar aggregat till 1 del bindemedel. För det slutliga slutskiktet förbrukas 2-3 delar av aggregatet per 1 del av bindemedlet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kalk-cementblandning beräknas för en portion cement. Första beläggningen, spray, 0,5 delar kalkpulver och 3 till 5 delar aggregat. Det andra jordlagret för optimal konsistens kräver 0,7 till 1 del kalk och 2,5 till 4 delar aggregat. Efterbehandling bör utföras med en lösning av 1-1,5 delar kalk till 1 del cement och mängden sand bör inte överstiga 2,5-4 delar.
  • I en lerkalkblandning från 3 till 5 delar sand bör vara 1 del lera och 0, 2 delar kalk.
  • Cement-lera blandningen kräver inte olika proportioner för alla tre skikten. Du kan använda en blandning med 1 del cement, 4 delar lera och 6 till 12 delar sand.
  • Kalk-gips-sammansättning är gjord av 1 del kalk, 1 del lera och 2-3 delar sand för det första lagret, 1,5 delar gips och 2 delar sand för det andra lagret och 1,5 delar gips för det tredje lagret. Det är viktigt att notera att ingen sand tillsätts alls för ytskiktet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska lagret vara?

När du påbörjar gipsarbete är det viktigt att förstå att gipsblandningens lager ska göras så tunna som möjligt. Detta säkerställer styrkan och hållbarheten hos den applicerade beläggningen, medan tjocka lager förkortar livslängden för det renoverade väggmaterialet. Det finns vissa standarder för tjockleken på skikten, som beror på ytmaterialet.

På en tegelvägg du kan applicera ett lager på minst 5 mm, den maximala tjockleken utan armeringsnät är 2,5 cm och med ett nät på 5 cm.

Betongväggar kommer att kräva applicering av ett 2 mm lager, den maximala tjockleken utan ett rutnät är 2 cm och med ett galler på 5 cm.

Bild
Bild

Träbeläggning på grund av dess mjukhet håller den inte gipsblandningen väl. Eftersom för att utföra sådant arbete på en sådan yta kommer ytterligare anordningar att krävas, såsom armeringsnät eller bältros, kommer skiktets parametrar att bero på tjockleken på de använda produkterna. Du kan fokusera på tjockleken på 2 cm.

De tre rekommenderade gipsskikten kommer också att variera i tjocklek:

Första lagret När kompositionen helt enkelt kastas på väggytan kallas det sprutning, den planar inte ut och är ett förberedande steg för huvudapplikationen, bidrar till bättre vidhäftning och lättare att lägga följande lager. För sprutning är den normala tjockleken på en tegelyta 5 mm och för en vägg av trä - 8 mm.

Bild
Bild
  • Nästa lager , kallad primer, grundläggande. Dess tjocklek beror på typen av blandning och på ytmaterialet. Den kan vara från 0,7 till 5 cm.
  • Tredje, efterbehandlingslager, efterbehandling … Som den sista utför den en dekorativ funktion, dess tjocklek bör inte överstiga 5 mm, optimalt 2 mm.
Bild
Bild

Hur väljer man fyrar?

Fyrar för puts av väggar används när det finns betydande oegentligheter. Dessa är hjälpmedel som fungerar tillsammans med regelverktyget. Fyren är en slags riktlinje för den regel som verktyget vilar på. Det ser ut som en metall- eller plastprofil av olika storlekar och sektioner. Det finns raka och kantiga.

Guider kan göras själv av träblock … När man putsar väggar av trä och skumbetong kan detta vara ännu bekvämare, eftersom sådana fyrar kan fästas på väggen med självgängande skruvar. Du kan också göra fyrar själv av gips eller alabaster. Detta alternativ har också sina fördelar.

Om det rekommenderas att demontera industriella fyrar enligt tekniken i slutet av murningen av väggen, behöver självtillverkade fyrar inte tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan fyrarna installeras tillämpas regeln på ytan för att bestämma den mest utskjutande delen. Beacons kommer att sättas upp från denna punkt. De måste vara fast fixerade på ytan för att inte ändra sin position under tryck. Först placeras fyrarna i hörnen, vilket ger ett litet indrag. Här behövs perfekt precision. Fyrar måste vara strikt vertikala.

Efter installationen av huvudfyrarna dras trådar eller fiskelinor på dem, och redan fokuserar på dessa linjer sätts mellanpunkterna. Du måste vara uppmärksam på längden på din regel, det spelar också roll vid installation av vallmo. De bör placeras så att avståndet mellan dem var 15-20 cm mindre än regelns längd … Det är också önskvärt att detta avstånd inte är mer än en halv meter, så att du inte behöver jämna ut stora ytor i en metod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste ständigt övervaka nivån under installationen av fyrar … Processen att installera ett system med fyrar tar lite tid och är ganska mödosamt, men samtidigt kommer detta tillvägagångssätt att låta dig applicera gipset jämnare och skickligare, väggarna kommer att se högkvalitativa och professionellt gjorda ut.

Bild
Bild

Ytförberedelse

Olika ytor kräver olika förberedelser. Det finns dock allmänna regler som måste följas innan blandningen appliceras. Om du inte uppmärksammar beredningen tillräckligt mycket kommer problem oundvikligen att uppstå när du lägger blandningen eller under driften av rummet. Lösningar, sprickor och chips är möjliga.

Det viktigaste steget är att rengöra ytorna noggrant från skräp, damm, fläckar och andra föroreningar.

Det är bäst att använda metallborstar för rengöring. För bästa resultat kan den här borsten fästas på en borr för att öka effekten med snabba varv .… Om sot har lagt sig på väggarna kan du tvätta det med en lösning av saltsyra. Olja och hartsfläckar avlägsnas mekaniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda en tegelvägg måste du utföra följande arbetssteg:

  • rengör först ytan med en stålborste;
  • om det finns oegentligheter som är synliga för blotta ögat måste du applicera ett extra lager av blandningen utan att gnugga den;
  • högar med en höjd av mer än 10 mm skärs eller flisas av med något bekvämt verktyg till hands;
  • fördjupningarna är täckta med en blandning;
  • sömmarna mellan tegelstenarna måste rengöras noggrant, inte bara ytligt. De slås ut med en hammare eller mejsel till ett djup av minst 10 mm, och sedan förs de över ytan med en metallborste;
  • ta bort rester av damm och smuts;
  • i slutet av förberedelsen måste du fukta väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongväggen är förberedd enligt följande schema:

  • väggen måste först rengöras med borstar från smuts, damm, ta bort fläckar, om sådana finns;
  • då är det nödvändigt att hantera avvikelser och oegentligheter enligt principen som beskrivs vid beredning av tegelväggar;
  • betongväggen måste grovas, bli av med dess jämnhet. Om ytan är liten i området är det fullt möjligt att göra spår med en mejsel och en hammare på ett avstånd av 3 mm. Om det är nödvändigt att bearbeta en stor bit av ytan appliceras skårorna med en hammare. Det är bäst att ordna dem i ett rutmönster;
  • ett metallnät kan också installeras på betongytan. Det kommer att främja god vidhäftning av gipsblandningen till väggen. Nätet är töjt och fixerat med pluggar i ett rutmönster. Efter spänning beläggs den med en lösning utan att gnugga;
  • den nödvändiga grovheten kan också erhållas med en sandblästrare. Som regel används denna enhet för stora arbetsmängder, eftersom dess användning innebär en betydande ökning av kostnaderna. Principen för sandblästring är att sand sprutas under tryck, och dess små partiklar träffar betongen med kraft, vilket orsakar mikroskador på den, vilket i slutändan ger nödvändig vidhäftning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bättre val för efterbehandling av träväggar är gips .… Men ibland finns det ett behov av att applicera gipsblandningen. I sådana fall används bältros klassiskt. Processen går ut på att stoppa små träbältros på ytan.

Det finns också färdiga, större volym draperade ark som är mycket mer praktiska att använda, vilket sparar tid och ansträngning. Det andra alternativet är att fästa ett metallnät på ytan. Det enklaste och enklaste sättet är att köra in metallspikar i väggen i ett rutmönster och fläta dem med en stålsladd ..

Bild
Bild

Ett valfritt men rekommenderat förfarande är ytbehandling med en primer.

Det finns ett stort antal av dem, var och en har vissa egenskaper. De förenas av en viktig egenskap: primrar, som tränger djupt in i ytan, gör den homogen, vilket maximerar förstärkningen av vidhäftningen. När du väljer en primer rekommenderas att noggrant studera informationen från tillverkaren .… Det är enkelt att göra detta, detaljerade och fullständiga bruksanvisningar är nödvändigtvis fästa på primern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsprocess

Så ytorna förbereds, murbruk späds ut i rätt proportioner, fyrarna exponeras, armeringsnäten sträcks. Det är dags att börja huvud- och slutskedet - applicering av gips. Innan du börjar är det inte överflödigt att återigen uppmärksamma de viktiga punkterna.

Inomhus temperatur och luftfuktighet. Som regel indikerar informationen om blandningen önskade eller till och med erforderliga temperatur- och fuktparametrar. I genomsnitt bör temperaturen vara från +5 till +35 grader Celsius och luftfuktigheten bör inte överstiga 60%.

  • Det är viktigt att hålla instrumenten rena under ansökningsprocessen. De måste sköljas noggrant efter varje steg.
  • Du måste börja från toppen och gradvis gå nedåt.
  • Varje gipsskikt måste vara helt torrt innan nästa appliceras. I det här fallet är det viktigt att förhindra uttorkning.
Bild
Bild

Appliceringen av gipsblandningen utförs i flera på varandra följande steg. Det första lagret, kallat stänk eller spray, appliceras genom att sprinkla föreningen på väggytan med hjälp av en murslev. Så långt som möjligt måste du hålla avståndet från vilket blandningen kastas, densamma.

Det är inte nödvändigt att jämna ut det applicerade gipset om det inte finns särskilt framträdande platser på det. Stora stötar måste tas bort … Hur väl det första lagret appliceras beror på hur fast allt gips kommer att fästa vid väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När sprayskiktet har torkat kan du applicera nästa lager - en primer. Det är lätt att kontrollera hur torrt det första lagret är: du måste trycka på ytan med fingret, fingret ska inte bli blött och falla ner i gipset. Blandningen för primern är tjockare, därför appliceras den med en bred spatel och jämnas ut. På detta sätt putsas en liten yta, till exempel en kvadratmeter, och fortsätter till nästa avsnitt, gnid försiktigt lederna med en spatel.

Efter det eftersom blandningen kommer att appliceras på en del av väggen som mäter 8-9 meter, kommer följande verktyg att behövas, vilket kallas en regel. Regeln är bekväm för utjämning och utjämning av stora ytor jämna rörelser med jämnt tryck. Rörelsestekniken ska vara från en själv eller på ett cirkulärt sätt. Du kan inte agera ryckigt eller skarpt.

Bild
Bild

Så småningom kommer hela ytan att täckas med gips. I processen bör du noggrant övervaka eventuella oegentligheter och utstick .… Spåra områden med tappade partiklar. De måste jämnas ut omedelbart ., i små områden, för om fel upptäcks efter att blandningen applicerats på ett stort område kan fel bara korrigeras på ett sätt som kräver att ytterligare ett lager appliceras. Och detta kommer i sin tur att påverka kvaliteten, för ju tjockare skikt desto mindre starkt och stabilt.

Efterbehandlingsskiktet appliceras mycket tunt, men på ett sådant sätt att det täcker alla möjliga brister.

Lösningen för slutskiktet måste vara homogen, närvaron av partiklar större än 2 mm i blandningen är inte tillåten … Om det föregående lagret fick torka ut är det nödvändigt att gå längs väggen med en pensel doppad i vatten. Blandningen appliceras med en spatel, pressar kanten mot väggen, med svepande rörelser i en båge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om hela processen görs enligt teknik kommer små oegentligheter att finnas. därför i slutet av murningen av väggen är det nödvändigt att göra en annan typ av inriktning, kallad injekteringsbruk … Det utförs sekventiellt med ett rivjärn och ett halvt rivjärn. Det första steget är att grouta till grovt, det andra är utjämning.

Innan grov injektering fuktas ytan något. Efter det, med en flottör i en cirkel, med enhetligt tryck på verktyget, börjar de gnugga väggen. Du måste agera mycket försiktigt för att inte tunna gipsskiktet, utan bara för att jämna ut det perfekt. För ytor inuti hörnen, använd en halvspackel .… Ett verktyg liknande design och funktion som ett rivjärn, bara mindre. "Tvinga" väggen gnids med en flottör med ett filtlager med jämna, svepande rörelser. Sedan går de vidare till nästa etapp.

Bild
Bild

Utjämning sker med en metallflotta eller gummilist. Först ska rörelserna vara längs vertikala linjer och sedan längs horisontella linjer. Du kan inte göra cirkulära rörelser eller alternera vertikala linjer med horisontella.

Om alla regler för applicering av gipsblandningen följs korrekt kommer väggarna att bli släta och trevliga att se på.

Bild
Bild

tips och tricks

Att putsa väggar är en ganska svår och tidskrävande process, som fortfarande ligger inom en nybörjares makt. Det är viktigt att inte glömma de viktigaste punkterna. Förbered väggarna enligt alla regler. Vid applicering av gips för målning är det nödvändigt att noggrant släta ut ytan. Kasta lösningen försiktigt på väggen utan att flytta för långt från den. Rita raka linjer längs fyrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsbruk brukar torka på väggarna från 1 dag till två veckor … Så, till exempel, för gips, gäller regeln: 1 dag per 1 mm lösning. Du kan mer exakt beräkna torktiden genom att vara uppmärksam på informationen från tillverkaren av gipsblandningen.

Kalkcementbeläggning kan torka inom en vecka. Det rekommenderas inte att artificiellt försöka påskynda torkningsprocessen . Den varma rumstemperaturen låter blandningen torka av sig själv. Detta har en negativ inverkan på styrkan.

Bild
Bild

Den idealiska temperaturen för arbete med gips är +20 grader Celsius .… Drag och direkt solljus bör undvikas när det är möjligt.

Få av de icke-professionella vet att det också finns torrt gips och det är inget annat än gips. Säker, sådant material är osannolikt att vara ett bra val för att bygga fasader , eftersom det är helt instabilt för effekterna av klimatfenomen. Men för efterbehandling av invändiga ytor kan det vara ett idealiskt alternativ, särskilt i händerna på en renoveringsnybörjare.

Rekommenderad: