Ett Skjul Av Wellpapp (26 Bilder): Hur Man Gör Ett Uthus Från En Metallprofil Med Egna Händer, Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Från Ett Professionellt Ark

Innehållsförteckning:

Video: Ett Skjul Av Wellpapp (26 Bilder): Hur Man Gör Ett Uthus Från En Metallprofil Med Egna Händer, Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Från Ett Professionellt Ark

Video: Ett Skjul Av Wellpapp (26 Bilder): Hur Man Gör Ett Uthus Från En Metallprofil Med Egna Händer, Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Från Ett Professionellt Ark
Video: Bygg en friggebod på en dag 2024, April
Ett Skjul Av Wellpapp (26 Bilder): Hur Man Gör Ett Uthus Från En Metallprofil Med Egna Händer, Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Från Ett Professionellt Ark
Ett Skjul Av Wellpapp (26 Bilder): Hur Man Gör Ett Uthus Från En Metallprofil Med Egna Händer, Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Från Ett Professionellt Ark
Anonim

En ladugård är en nödvändig del av nästan varje förortsområde och hushållsgård. Du kan inte klara dig utan det i landet. Allt oftare används profilerad stålplåt för konstruktion av skjul.

Funktioner vid val av material

Valet av metallprofil innan konstruktion påbörjas kräver särskild uppmärksamhet. Och poängen är inte bara att det är nödvändigt att eliminera förvirring mellan det material som är avsett för väggarna och profilen för att avsluta taket. Arket som är avsett för efterbehandling av fasaden är markerat med stor bokstav "C". Efter det kommer ett numeriskt index, från 8 till 21, som säger mycket till proffs. Metallprofilen för grupperna C8 och C10 rekommenderas för väggarnas insida, alla andra märken får installeras utanför.

Om du behöver göra den starkaste väggen möjlig är det lämpligt att använda ark med korrugering som når en höjd av 18-21 mm . Men utöver korrugeringens parametrar är det värt att tänka på spårens bredd, vilket direkt påverkar produktens totala styvhet. De bästa spåren är de som dränerar regnvatten nedåt och förhindrar att det tränger in under locket. De gör väggen mer hållbar än de enklaste lösningarna. Det är mycket viktigt att beräkna lasten i förväg för att inte montera onödigt dyra strukturer och inte riskera kollaps.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men besparingarna på kvaliteten på höljet på wellpappet motiverar sig inte alls. Bra stål med zinkskikt rostar fortfarande snabbt under regn och snö. Typiska smutsiga fläckar visas mycket snart. Polyester, polyuretan eller plastisol är mycket mer tillförlitliga. Ovanpå träramen kan wellpapp placeras både vertikalt och horisontellt, vilket är viktigt att ta hänsyn till vid beräkning av materialmängden.

Plats på platsen för konstruktion

Men att välja rätt material är bara början. Det är oerhört viktigt att hitta en lämplig plats för en wellpapp.

De viktigaste kriterierna här kommer att vara följande:

  • omöjlighet eller oförmåga att växa växter;
  • låg belysning;
  • bekväm åtkomst oavsett tid på dagen och året;
  • avstånd i förhållande till huset, andra uthus och ingången (entré);
  • minimal risk för översvämningar från regn och snö.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa punkter är lika viktig. Så att ta plats där du kan odla grönsaker eller åtminstone blommor är opraktiskt. Det krävs för att ta in och utföra åtminstone ibland ganska betydande laster i skjulet. Därför, ju bekvämare den ligger, desto bättre för de boende. Att fylla vatten kan förstöra inte bara väggkonstruktioner och fundament, utan också nästan vad som helst.

Sanitära standarder föreskriver att man inte får bygga ett skjul närmare än 12 m från bostadshus både på din plats och på angränsande hushåll . Även med strikt efterlevnad av standarder, avstånd till staketet och så vidare är det lämpligt att diskutera dina avsikter med grannarna i förväg. Konflikter är inte värda fördelarna med godtyckligt platsval. Vanligtvis är byggnaden utplacerad med fönster och en dörr i söder för att öka belysningen och påskynda torkningen. Naturligtvis är det också viktigt att komma ihåg avstånden från gasrör, brunnar, brunnar, kraftledningar, om den största tillåtna lutningen på terrängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta ägarna försöker "gömma" skjulet bakom huset, föra det närmare trädgårdarna, fruktträdgårdarna. Detta är inte bara bekvämt, utan också motiverat av en mycket oförutsägbar typ av byggnad. Men korrugerade strukturer är ett undantag, särskilt om de passar bra in i landskapet. För att dekorera utrymmet väljs konstruktioner med ritningar på fasaden eller de med en original geometrisk form. Det är i alla fall värt att tänka på balansen mellan nytta och yttre nåd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggförfarande

Den mest praktiska formen av en ladugård när man bygger med egna händer är en rektangel. Att utesluta de minsta misstagen och okontakterade punkterna hjälper till att förbereda ritningarna i förväg. Det rekommenderas att montera strukturen med bultning. Detta är inte bara snabbare och billigare än svetsning, utan också säkrare och låter dig snabbt demontera byggnaden om det behövs. Den valda platsen är befriad från allt som bara kan störa byggandet och driften av ladugården.

Det är mycket viktigt att tänka på arrangemanget av fönster och dörrar i designstadiet . Under själva konstruktionen kontrollerar erfarna hantverkare noggrant om de vertikala och horisontella linjerna hos dessa element upprätthålls tydligt, om det inte finns några avvikelser från planet. I botten skärs öppningen i en vinkel på 30 grader, senare kommer det att bli en fönsterbrädeskärning i samma vinkel. Detta kommer att förenkla utflödet av vatten. Att öka fönstrets drifttid hjälper till att stänga lederna och sprickorna med tätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orienterade spånskivor används för inredning. Om det finns minsta möjliga möjlighet tar de hand om installationen av elektriska ledningar. Det rekommenderas att utrusta väggarna med hyllor eller att montera hyllenheter. För din information: storlekarna på hyllor och ställningar kan variera, eftersom saker som är mycket olika i vikt och dimensioner måste lagras. För att skapa hyllor och andra strukturer behöver du bara använda välhyvlat trä för att minska risken för att få en splint.

fundament

Platsen för basen är gjord på ett väl förberett område och väljer i förväg typ av grund:

  • monolitisk platta;
  • färdiga block;
  • hällde tejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom konstruktionen av det profilerade arket har en liten massa kan du lägga det på block eller ett band med ett grundt djup. Antalet gånger när det krävs för att bilda en platta är mycket litet. Den monolitiska basen har en annan fördel, inte relaterad till byggnadens styrka - det blir till golvet i den framtida ladugården. Groparna omges av formar. Det spelar ingen roll om tejpen hälls runt omkretsen eller en monolit över hela området, du måste vänta 4 dagar tills betongen är helt härdad.

Det är bättre att skapa fasta fundament genom att fylla i 0,5 m av en 1: 1 blandning av sand och grus . För din information: denna återfyllning bör inte nå yttersta kanten. Det fyllda skiktet ramas noggrant och täcks med spillror, något som stiger något över marken. Efter ramning är den täckt med ett armeringsnät och träformar placeras runt hela omkretsen. Betongen kan nu hällas till ett djup av cirka 0,3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Steg-för-steg-instruktionerna ger implementering av den nedre remmen på ett sådant sätt att den sedan blir grunden för golvläggning och installation av vertikala stöd. Virket fästs med spikar och spår, vilket dessutom förstärker dem med metallhörn. Golvet läggs med tvärbalkar med ett steg på högst 0,6 m. Efter att ha anslutit stolparna på de vertikala stöden med den nedre strukturen måste du göra dem till en bunt med den övre selen.

Alla dessa detaljer verifieras i förväg enligt byggnadsnivån . Men även under byggprocessen bör deras geometri kontrolleras. Anslutningar skapas genom att skruva långa självgängande skruvar i vissa vinklar, förstärkning görs med stålhörn. Inbördes avlägsnande av två stolpar med mer än 100 cm är inte tillåtet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: du måste bygga fönster- och dörröppningar samtidigt som ramen, eftersom de är dess beståndsdelar. Eftersom stålplåten och profilröret är "kalla" material måste de isoleras av bekvämlighetsskäl i landet eller i ett hus på landet. För termiskt skydd av strukturer gjorda av wellpapp kan basaltplattor användas som inte brinner, passerar ånga och är miljövänliga. Billigare glasullplattor är skadliga för hälsan under arbetet och vid minsta kränkning av "pajens" integritet, dessutom förlorar de efter 10-15 år sina värdefulla egenskaper.

Väggar

När ramen är klar måste du ta konstruktionen av väggarna. Paronitpackningar måste placeras i dem, vilket skapar en termisk bristning. Plattor av isolerande material monteras med hjälp av pluggar, och filmer fästs ovanpå för att stoppa effekten av fukt och vindbyar. De P-formade styrningarna, när de är fästa på konsolen, hjälper till att jämna fram ytan; det bör finnas luftgap mellan dem och filmerna. Fäst sedan profilerna horisontellt på de vertikala styrningarna.

Isolering med sågspån är inte särskilt praktiskt: ja, de är billiga, men de tårtor snabbt, blir lätt blöta och försämras . Mineralull läggs vanligtvis ovanpå en träsvarvning. En ångspärrfilm placeras alltid ovanför den, eftersom den minsta fuktigheten är kontraindicerad. Skumskivor kan limas utan att slösa energi på mekaniska fästelement. Men dessutom behöver du ett arköverlägg för att minska risken för mekaniskt fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Taket på skjulet kan göras med en eller två sluttningar. Lösningar med en lutning kräver att du höjer en vägg ovanför motsatsen, annars fungerar inte lutningen. I regioner med varma vintrar räcker det med en lutning på 15-20 grader, men om det förekommer snöstormar i vissa områden är det mycket nederbörd, det krävs att den ökar till 30-45 grader. Ett tak som är för brant är också opraktiskt, det kan lätt kollapsa även under tryck av måttlig vind.

I alla fall förbereds spärren först och lådan monteras på dem . För att underlätta arbetet monteras spärkonstruktionerna på marken och först höjs och placeras från slutet. Åsen är noggrant inriktad längs mittlinjen, som är markerad med ett rep. Ett lager som skyddar mot vatten läggs på lådan, sedan kommer ett profilerat ark (redan tak, naturligtvis). Takets inre plan bildas av skivor eller plastpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takbjälkar är oftast gjorda av brädor upp till 80 mm tjocka. Det är inte nödvändigt att mantla själva taket, detta gör byggnaden högre och låter dig använda balkar som ett slags "hängare" för små väskor och andra föremål. Det enfasade taket är huvudsakligen riktat med en lutning mot det bakre planet och lägger till en extra balk på fasaden till bandet. Det tjänar till att stödja reglarna uppifrån och i rät vinkel. Elementen är förbundna med spikar; tråd används för en förstärkt bindning.

Användningen av takmaterial hjälper till att spara på takarbete . Även om detta material inte är för starkt och inte håller länge, är det ganska acceptabelt för sekundära strukturer. Tak av asbestcementskiffer har en längre livslängd, dessutom tar de inte eld. Men sådana strukturer är sköra och tunga (du måste gå på dem med försiktighet, och det är bättre att inte klättra dit alls). Dessutom är asbest ohälsosamt. Vackra och hållbara metallplattor genererar mycket avfall under installationen, och deras kostnad är inte alltför nöjd.

Rekommenderad: