Percale För Sängkläder (32 Bilder): Vad är Detta Tyg? Nackdelar Och Fördelar Med Materialet, Dess Sammansättning Och Egenskaper, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Percale För Sängkläder (32 Bilder): Vad är Detta Tyg? Nackdelar Och Fördelar Med Materialet, Dess Sammansättning Och Egenskaper, Recensioner

Video: Percale För Sängkläder (32 Bilder): Vad är Detta Tyg? Nackdelar Och Fördelar Med Materialet, Dess Sammansättning Och Egenskaper, Recensioner
Video: Så här syr du en snygg fåll med fållvikare! 2024, April
Percale För Sängkläder (32 Bilder): Vad är Detta Tyg? Nackdelar Och Fördelar Med Materialet, Dess Sammansättning Och Egenskaper, Recensioner
Percale För Sängkläder (32 Bilder): Vad är Detta Tyg? Nackdelar Och Fördelar Med Materialet, Dess Sammansättning Och Egenskaper, Recensioner
Anonim

En mjuk säng med linne som är behagligt för kroppen är en garanti för en sund och bekväm sömn. Förtjänad popularitet bland konsumenterna är ett tunt bomullstyg som kallas percale. I Ryssland är det i nivå med så välkända material som satin och siden.

Bild
Bild

Allmänna egenskaper och sammansättning av textilier

Percale är ett bomullstyg tillverkat av ofrivna kammade fibrer. I tillverkningsskedet behandlas varje tråd med ett speciellt lim, så att tyget blir jämnt, jämnt, hållbart och glansigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många förstår inte hur lim och sängkläder hänger ihop. Konsumenter står alltid inför frågan om miljösäkerhet och mjukhet i sådana ämnen. Deras rädsla är helt förgäves - limet som används vid tillverkning av perkal är absolut kemiskt neutralt , det påverkar inte på något sätt huden eller orsakar irritation. Dessutom känns inte närvaron av en sådan komponent på något sätt när man somnar. Tyget är delikat och luftigt, så du kan säkert köpa sovsatser gjorda av detta material.

Bild
Bild

Percale har extremt höga prestandaparametrar:

  • hög densitet och styrka;
  • mjuk konsistens;
  • ömhet och mjukhet;
  • hypoallergen;
  • miljövänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom tillåter inte percale att fjädrar och dun passerar igenom, så madrasser, filtar och kuddar sys ofta av den. En sådan uppsättning fördelar med materialet förklaras av särdragen i dess produktion.

Först och främst används, som redan nämnts, untwist fiber vid tillverkning av perkal. Detta gör att du kan applicera absolut alla mönster på tyget, på grund av vilket tyget som regel utmärks av en mängd olika mönster och färger. För att göra duken tätare och starkare dimensionerar trådarna noggrant. Förresten, detta ger dem samtidigt mjukhet och mjukhet, tack vare vilket tyget orsakar en extremt trevlig taktil känsla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den moderna industrin producerar två typer av perkaler:

  • hushållstät - ett material som används vid sömnad av sängkläder, sängkläder, liksom andra hemtextilier (dukar, filtar, etc.), med en densitet på minst 115 g / kvm. m;
  • teknisk duk - används för tillverkning av tält, samt fallskärmar och markiser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest kända typen av tekniskt material är hård percale. Den har en lägre densitet än hushållsversionen, som varierar från 70 till 105 g / kvm. m. På grund av en så låg indikator kan den inte användas för tillverkning av örngott och madrassöverdrag, eftersom inte bara dun och fjädrar, utan även syntetiska kuddfyllmedel lätt kan glida genom den.

Bild
Bild

fördelar

Många recensioner av hemmafruar som föredrog percale när de köpte sängkläder vittnar om dess exceptionella egenskaper. Först och främst är det praktiskt taget unik styrka, på grund av vilket linnet kan användas i flera år.

Bild
Bild

Percale kännetecknas av en mjuk konsistens, en behaglig beröringsyta och mjukhet som ger en bekväm och full sömn, främjar snabb somning. Tygets yta är mycket slät, luddfri och kännetecknas av hög genomströmning. Följaktligen är materialet "andningsbart", det vill säga det tillåter luft att passera igenom utan att skapa en "växthuseffekt". Det är viktigt att tyget värms upp snabbt på vintern och behåller värmen under lång tid, och på sommaren, tvärtom, behåller en behaglig svalka.

Bild
Bild

Percale är hygroskopiskt - det absorberar och behåller svett, tårar och saliv väl, så det kan rekommenderas även för små barn. Materialet är 100% bomull, därför orsakar det inte allergier och ackumulerar inte statisk elektricitet.

Bild
Bild

Perkalsängkläder kännetecknas av ökat slitstyrka . Materialet tål upp till 1000 tvättar, vilket håller färgen och strukturen oförändrad. Samtidigt raderas inte ritningarna, de blir inte bleka. Själva saken är matt. Det är därför produkter gjorda av det ser bra ut oavsett färg.

Bild
Bild

Det speciella sättet att väva trådarna förhindrar bildandet av piller, alla slags puffar och veck. Tack vare detta behåller duken sin ömhet och mjukhet även efter långvarig användning. Dessutom kännetecknas den vidhäftande lösningen som håller ihop trådarna av exceptionella bindningsegenskaper. Som ett resultat krymper duken med högst 2%.

Bild
Bild

Minus

Tyvärr har det ideala tyget ännu inte skapats, och även percale, med alla dess många fördelar, är inget undantag. Materialet har också nackdelar. Det allvarligaste av dessa är det höga priset på den färdiga produkten. Kostnaden för sängkläder är en storleksordning högre än produkter tillverkade av andra typer av bomullslinne. Till exempel kan ett set med 1, 5 sovrum kosta upp till 20 tusen rubel, medan detta tyg inte kan kallas opretentiöst.

Bild
Bild

Percale tolererar inte starka slipmedel, det är nyckfullt i förhållande till hårt vatten. Vilken som helst av dessa faktorer kan leda till betydande försämring och deformation av webben. Det finns inget sätt att återfå det förlorade utseendet. Allt som återstår för dig är att beundra fotot av tidigare vackra textilier.

Vad används materialet till?

Indien anses vara födelseplatsen för percale, där en speciell teknik för att väva trådar först behärskades. Massproduktionen av perkal började dock först på 1600 -talet i Frankrike, där duken användes för att göra segel. För detta var den dessutom belagd med olja.

Bild
Bild

Percale har länge betraktats som ett rent tekniskt material. Den användes inom industrin och till och med inom luftfarten (fram till mitten av förra seklet användes den ofta för invändig beklädnad av flygplan). Idag är detta stadium långt efter, människor föredrar att vila på en sådan duk, snarare än att beundra den på himlen.

Bild
Bild

Det är därför som det viktigaste området för användning av perkal har blivit sömnad av sängkläder för hemmet, liksom för offentliga platser (elithotell och rekreationscenter). Det är mycket prestigefyllt att ha linne textil hemma under det ovanliga namnet percale nuförtiden . Dess närvaro vittnar inte bara om den exceptionella smaken, utan också om ägarens ganska höga rikedom.

Bild
Bild

Under tidigare år tillhörde palmen i produktionen av perkal Frankrike. Idag i Ryssland representeras sådana underkläder av produkter från tillverkare från Portugal och Italien. För inte så länge sedan började inhemska företag att producera percale, vilket startade produktionen av följande typer av sängkläder:

  • en och en halv - köps oftare för barn från 3 år;
  • standard dubbel - består av 2 örngott, ett lakan och ett påslakan;
  • euro - liknande den föregående versionen, men något annorlunda i parametrarna för arkens längd och bredd;
  • familj - det här är linne, där lakan är något större än det klassiska dubbelsetet, och påslakanet är tvärtom mindre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Percale kräver extremt noggrann vård, därför, om du bestämmer dig för att köpa en uppsättning från denna duk, glöm inte bort det som är speciellt med dess användning och tvätt. För det första är det strängt förbjudet att använda blekmedel (både klorinnehållande och klorfria formuleringar) vid rengöring av perkal. För det andra kan tyget inte kokas. För det tredje är tvätt endast tillåtet vid en temperatur som inte överstiger 45 grader. Dessutom tolererar materialet absolut inte förblötläggning och tvätt med en produkt som är avsedd att ta bort fläckar.

Bild
Bild

Innan du börjar tvätta är det värt att låta tvätten ligga svalt . Först då kan den sättas i tvättmaskinens trumma. Tänk på att tyget rynker mycket när det är blött, och därför ska du hänga tvätten för att torka strikt horisontellt eller vertikalt, efter att du noggrant rätat ut den. Av fördelarna kan det noteras att linnet absolut inte är rädd för solens strålar, så det kan torkas på solsidan. Satsen bleknar inte när den utsätts för ultraviolett ljus. Stryk inte strykjärnet på max vid strykning. Den högsta tillåtna temperaturen är 140 grader.

Bild
Bild

Recensioner

Recensioner av perkalsängar är de mest positiva. De flesta konsumenter påpekar att det är väldigt bekvämt att sova på sådana underkläder. Percale är behagligt för kroppen, det är skonsamt, lätt och luftigt, det låter huden "andas". Användare noterar att percale värmer mycket bra på kalla höst- och vinternätter, men på sommaren, i motsats till tillverkarens uttalanden, är det fortfarande värt att använda andra material, eftersom det kan vara varmt.

Bild
Bild

Produkterna är idealiska för att skydda soffor och madrasser - materialet tillåter inte att damm tränger in inuti och bidrar därmed till den hygieniska renheten i sovsetet. Kudden i perkalkudden prickar inte eftersom den är helt ogenomtränglig för fjädrar. En mycket viktig fördel är att materialet inte blir blött av ett svettigt huvud, så underkläderna är särskilt lämpliga för små barn, som, som du vet, har väsentligt ökade nattliga svettningar. Produkterna skrynklas inte, även om människor sover mycket rastlöst, och satserna kan användas under lång tid.

Bild
Bild

Många användare jämför percale med poplin. Poplin är en duk som också ofta används för att sy sängkläder. Det är en kombination av bomull och siden och har ett litet revben. Visuellt skiljer sig den ena duken väsentligt från den andra. Percale är slät, medan poplin har en mer präglad konsistens. Samtidigt är båda materialen hållbara, naturliga och behagliga för kroppen. Det är därför som konsumentrecensioner inte ger ett entydigt svar på frågan vilken av de två typerna av sängkläder som bör föredras när man väljer sängkläder.

Bild
Bild

Men jämfört med satin är valet mycket enklare. Trots att satin har en blank yta och uttalad glans, är detta material extremt kortlivat. Det slits snabbt, slits, färgen och glansen bleknar med frekvent tvätt. Därför är konsumentrecensioner enhälligt överens om fördelarna med perkaltyg - sådana kit är mer praktiska och hållbara. Vissa hemmafruar jämför också percale och calico . Båda tygerna är 100% bomull, trots att grov calico är grövre och grövre vid beröring än perkala, dessutom är den mycket mindre hållbar. Å andra sidan låter det också luft passera bra och kostar samtidigt flera gånger billigare, därför är det allmänt tillgängligt, vilket inte kan sägas om duken som behandlas i artikeln.

Bild
Bild

I allmänhet talar varje jämförelse med andra bomullsmaterial tydligt om fördelarna med perkal, men den höga kostnaden för duken tillåter inte de flesta av våra landsmän att köpa sådana uppsättningar för sig själva och andra familjemedlemmar.

Sammanfattningsvis är det värt att notera ett värdefullt råd från ägarna av kvalitetssängkläder. Tyvärr, som alla dyra material, är perkal ofta förfalskad. En oerfaren köpare kan inte visuellt skilja en duk från en annan, därför får han vid utgången en kortlivad sak för fantastiskt höga pengar. För att inte bli lurad, undersök noggrant vävningen av duken innan du köper. Om trådarna i den är anslutna med hjälp av en korsform eller cirkulär väv, så är detta en imitation av låg kvalitet. Det är bättre att vägra att köpa det.

Rekommenderad: